Τεχνητή νοημοσύνη: Κοινό «κώδικα δεοντολογίας» επεξεργάζονται Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον

Τεχνητή νοημοσύνη: Κοινό «κώδικα δεοντολογίας» επεξεργάζονται Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον

Ένα σχέδιο κώδικα αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες – Στόχος είναι να υπάρξει μία πρόταση στην οποία θα μπορούν να δεσμευτούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί 

ai1
Σχέδιο σύνταξης ενός κοινού «κώδικα δεοντολογίας» για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) ανακοίνωσαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, σε μία περίοδο που οι μεγάλες δυνάμεις εξετάζουν το ενδεχόμενο θέσπισης ρυθμιστικών κανόνων.

Ο κώδικας θα είναι ανοιχτός σε όλες τις δημοκρατικές χώρες και θα εφαρμόζεται εθελοντικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

«Τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε το σχέδιο του κώδικα δεοντολογίας για την τεχνητή νοημοσύνη», είπε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκέτε Βεστάγκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σουηδία μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο στόχος είναι «να καθοριστούν εθελοντικοί κανόνες που θα είναι ανοιχτοί σε όλες τις χώρες οι οποίες συμμερίζονται τις ίδιες αξίες», διευκρίνισε ο τελευταίος. Βασική ιδέα είναι να παρουσιαστεί «πολύ, πολύ σύντομα» μια οριστική πρόταση επί της οποίας «θα μπορούσαν να δεσμευτούν εθελοντικά» οι αμερικανικοί κολοσσοί του τομέα, όπως η Microsoft, η Meta και η Google, εξήγησε η Βεστάγκερ.

«Μεγάλες ευκαιρίες αλλά και κίνδυνοι για την κοινωνία»

Το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης ήταν ένα από τα βασικότερα κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (CCT) που διεξήχθη στην πόλη Λουλέο της βόρειας Σουηδίας. Το παρών έδωσε και ο δημιουργός του επαναστατικού ρομπότ ChatGPT, Σαμ Άλτμαν.

To CCT, στο οποίο μετέχουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ιδρύθηκε το 2021 με στόχο να γυρίσουν οι δύο πλευρές σελίδα στις «εμπορικές αναταράξεις» της προεδρίας Τραμπ.

«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμμερίζονται την κοινή άποψη ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζουν και κινδύνους για την κοινωνία μας», ανέφεραν στο τελικό ανακοινωθέν τους.

Η ΕΕ θέλει να είναι η πρώτη στον κόσμο που θα αποκτήσει πλήρες και υποχρεωτικό νομοθετικό πλαίσιο ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης, όμως δεν θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από τα τέλη του 2025. Η Κίνα έχει επίσης κάποια σχέδια για την εφαρμογή ενός ρυθμιστικού πλαισίου με το οποίο θα επιτηρείται η ασφάλεια των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Στην Ουάσινγκτον, παρά τις πολλές συζητήσεις, δεν υπάρχει προς το παρόν στο τραπέζι κανένα υποχρεωτικό πλαίσιο.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι φοβούνται ότι αν η Δύση δεν ενωθεί εγκαίρως, τα κινεζικά πρότυπα θα επικρατήσουν.




Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων προανήγγειλε η Τσαπανίδου - Δείτε βίντεο

Παραστατίδης: Θα ενισχύσουμε τους άμεσους φόρους, όπως ΕΝΦΙΑ και γονικής κληρονομιάς γιατί είναι για τους έχοντες

Βίντεο που «παγώνει το αίμα»: Νεαρός πηδά στο νερό από σκάφος στις Μπαχάμες και χάνεται στα σκοτεινά νερά

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης