Η NASA κατέγραψε για πρώτη φορά τον ήχο πρόσκρουσης μετεωρίτη σε άλλο πλανήτη - Δείτε βίντεο

Η NASA κατέγραψε για πρώτη φορά τον ήχο πρόσκρουσης μετεωρίτη σε άλλο πλανήτη - Δείτε βίντεο

Το διαστημόπλοιο InSight που βρίσκεται στον πλανήτη Άρη κατέγραψε τα τελευταία χρόνια τέσσερα περιστατικά, κατά τα οποία ένας μετεωρίτης διασχίζει την ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη και εκρύγνυται 

mars
Το ψηφιακό «αυτί» του διαστημόπλοιο InSight της NASA, που βρίσκεται στον πλανήτη Άρη, λατάφερε να «πιάσει» για πρώτη φορά τον ήχο που κάνει ένας μετεωρίτης όταν πέφτει σε άλλον πλανήτη.

Το συμβάν καταγράφηκε πριν από ένα χρόνο, όταν τέσσερις διαφορετικοί μετεωρίτες εισήλθαν στην ατμόσφαιρα του Άρη, δημιουργώντας κρουστικά κύματα τα οποία προσκρούουν στο έδαφος και προκαλούν σεισμικά κύματα.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2021, ένας μετεωρίτης μπήκε στην ατμόσφαιρα του «κόκκινου» πλανήτη με μεγάλη ταχύτητα και προσέκρουσε σε αυτόν.

Το InSight κατέγραψε τον ήχο της πρόσκρουσης όταν δημιουργήθηκαν κρουστικά κύματα. Αρχικά ακούγεται ένας ήχος σαν να «σχίζει» την ατμόσφαιρα και μετά ένα «μπλουπ».

Ακούστε τον στο βίντεο:

Κλείσιμο
Hear Meteoroid Striking Mars, Captured by NASA’s InSight Lander


Ο μετεωρίτης φαίνεται ότι «επέζησε» στον αραιό αέρα του Άρη και δεν καταστράφηκε ολοσχερώς. Διασπάστηκε σε τουλάχιστον τρία κομμάτια, τα οποία έπεσαν στην επιφάνεια του πλανήτη και δημιούργησαν κρατήρες.

Το σεισμόμετρο του InSight ήταν αρκετά ευαίσθητο ώστε να ανιχνεύσει την ακουστική επίδραση του ωστικού κύματος που χτύπησε το έδαφος, καθώς και τα σεισμικά κύματα από τη συντριβή του μετεωρίτη.

Εν τω μεταξύ οι επιστήμονες σε παλιότερα δεδομένα του InSight βρήκαν άλλες τρεις συγκρούσεις μετεωριτών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021, σε απόσταση από μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων από το διαστημόπλοιο.

Το σεισμόμετρο του InSight έχει ανιχνεύσει πάνω από 1.300 σεισμούς στον Άρη, αποκαλύπτοντας ότι ο πλανήτης έχει έναν λιωμένο πυρήνα και έναν λεπτό, κατακερματισμένο φλοιό όπως του φεγγαριού. Το InSight έχει επίσης καταγράψει τους σεισμικούς θορύβους από ριπές της σκόνης και έχει συλλέξει μετεωρολογικά δεδομένα.

Το InSight προσεδαφίστηκε στον Άρη στις 26 Νοεμβρίου 2018, προκειμένου να πραγματοποιήσει μια σειρά από έρευνες και μελέτες.

Σταδιακά θα τερματίσει τη λειτουργία του καθώς η συσσώρευση σκόνης στα ηλιακά του πάνελ το καθιστά πλέον αδύναμο για να λειτουργήσει παραπάνω. Οι μηχανικοί της NASA πιστεύουν ότι το InSight θα μπορούσε να ξεμείνει από ενέργεια και να κλείσει εντελώς κάποια στιγμή μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Ιανουαρίου 2023.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης