Πυρηνική σύντηξη: Οι επιστήμονες πανηγυρίζουν «σημαντικό βήμα» προς την ανεξάντλητη πηγή ενέργειας

Πυρηνική σύντηξη: Οι επιστήμονες πανηγυρίζουν «σημαντικό βήμα» προς την ανεξάντλητη πηγή ενέργειας

«Τα πειράματα του εργαστηρίου JET μας έφεραν ένα βήμα πιο κοντά στην ισχύ από πυρηνική σύντηξη», υποστηρίζει ο Δρ. Τζο Μιλνς, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο εργαστήριο

bbc-syntixi
Μπροστά σε μία μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη βρέθηκαν ερευνητές της Οξφόρδης στην προσπάθειά τους να επιτύχουν πυρηνική σύντηξη, την ενεργειακή διαδικασία που τροφοδοτεί τον Ήλιο και τα αστέρια.

Το εργαστήριο JET με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο κατέρριψε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ για την ποσότητα ενέργειας που μπορεί να παράξει συμπιέζοντας δύο μορφές υδρογόνου.

Όπως αναφέρει το BBC, με τα πειράματά τους οι Βρετανοί επιστήμονες παρήγαγαν ενέργεια ίση με 59 megajoules (μεγατζάουλ- μονάδα μέτρησης της ενέργειας) σε διάστημα πέντε δευτερολέπτων, με ισχύ 11 μεγαβάτ.
Nuclear fusion energy record points way to harnessing power of the sun
 

Πρόκειται για υπερδιπλάσια ποσότητα ενέργειας από αυτήν που είχε παραχθεί σε παρόμοιες δοκιμές το 1997, όπως επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα.

Η ποσότητα παραγωγής ενέργειας είναι αρκετή για να βράσει κανείς νερό σε περίπου 60 βραστήρες.

Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτη η σημασία της καθώς επιβεβαιώνει τις σχεδιαστικές επιλογές που έχουν γίνει για έναν ακόμη μεγαλύτερο αντιδραστήρα σύντηξης που κατασκευάζεται τώρα στη Γαλλία.

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μίνι άστρο μέσα στο μηχάνημά μας»

«Τα πειράματα του εργαστηρίου JET μας έφεραν ένα βήμα πιο κοντά στην ισχύ από πυρηνική σύντηξη», υποστηρίζει ο Δρ. Τζο Μιλνς, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο εργαστήριο .

Κλείσιμο
«Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μίνι άστρο μέσα στο μηχάνημά μας και να το κρατήσουμε εκεί για πέντε δευτερόλεπτα και να έχουμε υψηλή απόδοση, κάτι που να μας μεταφέρει πραγματικά σε ένα νέο βασίλειο», όπως επισημαίνει.

Τα πειράματα των επιστημόνων της Οξφόρδης έρχονται να επιβεβαιώσουν τον σχεδιασμό ενός μεγάλου αντιδραστήρα στη Γαλλία.

Τον Ιούλιο του 2020, όπως αναφέρει το BBC, ξεκίνησε στην νότια Γαλλία η συναρμολόγηση του γιγάντιου αντιδραστήρα του διεθνούς προγράμματος ITER, με στόχο την επίτευξη της σύντηξης του υδρογόνου και την παραγωγή σχεδόν ανεξάντλητης ενέργειας.

«Με την πυρηνική σύντηξη, το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει υπόσχεση για το μέλλον», προσφέροντάς μας «μη ρυπογόνα, απαλλαγμένη από άνθρακα, ασφαλή και πρακτικά χωρίς κατάλοιπα ενέργεια», είχε δηλώσει πριν από δύο χρόνια ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν σε βίντεο που προβλήθηκε κατά την διάρκεια της τελετής στην έδρα του ITER, Σεν – Πολ – λε – Ντυράνς.

Ειδήσεις σήμερα:

Μας κάρφωναν με το μαχαίρι, ο Άλκης ούρλιαζε βοήθεια, πονάω: Οι περιγραφές σοκ των φίλων του

Λιβανός: Το «εποποιία» το είπα ειρωνικά στον Δούκα, αλλά δεν έγινε αντιληπτό


Έγκλημα στην Αίγυπτο: Η γνωριμία του Κάτσικα με τον δολοφόνο και η συνάντηση στο διαμέρισμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης