Τζεφ Μπέζος: Καταγγελίες για ζητήματα ασφαλείας στις διαστημικές πτήσεις της Blue Origin

Τζεφ Μπέζος: Καταγγελίες για ζητήματα ασφαλείας στις διαστημικές πτήσεις της Blue Origin

Εργαζόμενοι της Blue Origin κατήγγειλαν ότι η εταιρεία αγνόησε τα θέματα ασφαλείας για να κερδίσει πλεονέκτημα στον διαστημικό αγώνα – Το προσωπικό διαμαρτύρεται για κουλτούρα σεξισμού

bezos_jeff
Στο στόχαστρο της Ομοσπονδιακής Αρχής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) βρίσκεται πλέον η Blue Origin του διάσημου δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος. Η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια που έχουν διατυπώσει οι πληροφοριοδότες της διαστημικής εταιρείας.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τις καταγγελίες 21 εργαζομένων -πρώην και νυν- που ισχυρίστηκαν ότι η εταιρεία αγνόησε τις ανησυχίες για ζητήματα ασφαλείας, με στόχο να κερδίσει πλεονέκτημα στον «πόλεμο» για την κατάκτηση του διαστήματος. Το προσωπικό διατύπωσε επίσης παράπονα και για κουλτούρα σεξισμού στην εταιρεία.

Η Blue Origin απέρριψε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι τηρεί ιστορικό ασφαλείας. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι παρέχει πολλές επιλογές για τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένης μιας ανώνυμης 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής και θα διερευνήσει άμεσα τυχόν νέους ισχυρισμούς για ανάρμοστη συμπεριφορά. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή για διακρίσεις και παρενοχλήσεις κάθε τύπου.

Η Blue Origin «ήταν τυχερή» που δεν έγινε κάτι τον Ιούλιο

Η επιστολή των εργαζομένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η πρώην επικεφαλής εσωτερικών επικοινωνιών Αλεξάντρα Άμπραμς προχώρησε σε καταγγελίες με επιστολή τους στην FAA πριν δημοσιευτεί στον ιστότοπο καταγγελιών Lioness.

Οι εργαζόμενοι, αναφερόμενοι στην εμβληματική διαστημική αποστολή τον Ιούλιο, στην οποία μετείχε ο Τζεφ Μπέζος με τον αδελφό του, υποστήριξαν ότι κατά τη γνώμη ενός μηχανικού, η Blue Origin ήταν τυχερή που τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με την επιστολή, έχουν γίνει πάνω από 1.000 αναφορές για ζητήματα ασφάλειας που σχετίζονται με τους κινητήρες που τροφοδοτούν τους πυραύλους της Blue Origin και δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Πολλοί από τους συντάκτες της επιστολής, αναφέρουν, δεν θα πετούσαν ποτέ με πύραυλο της εταιρείας. Οι αμερικανική αρχή ανέφερε ότι παίρνει τις καταγγελίες περί ασφάλειας πολύ σοβαρά και θα ξαναδεί το ζήτημα.

Καταγγελίες για σεξιστικές συμπεριφορές

Κλείσιμο
Επίσης, το προσωπικό καταγγέλλει ότι η διοίκηση έχει μια ιδιαίτερη μορφή σεξισμού, ενώ πολλοί διευθυντές και ανώτερο προσωπικό έδειξαν σταθερά ακατάλληλη συμπεριφορά προς τις γυναίκες. Με βάση την επιστολή, ένα ανώτερο στέλεχος αναφέρθηκε στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού πολλές φορές, χωρίς να υπάρξει καμία ενέργεια, ενώ μάλιστα, το συγκερκιμένο άτομο τοποθετήθηκε σε επιτροπή που επέβλεψε τον διορισμό ατόμου με δύναμη στο ανθρώπινο δυναμικό.

Ένα άλλο στέλεχος αναφέρθηκε ότι είναι τόσο γνωστό για τη σεξιστική του συμπεριφορά που έχουν προειδοποιήσει τις γυναίκες να τον αποφεύγουν. Μάλιστα αναφέρουν ότι τον έχει προστατεύσει η στενή προσωπική του σχέση με τον Μπέζος. Η εταιρεία αναγκάστηκε να τον αφήσει να φύγει όταν χτύπησε μία υφιστάμενή του.

Εκπρόσωπος της Blue Origin ανέφερε ότι η Άμπραμς απολήθηκε για συγκεκριμένη αιτία πριν δύο χρόνια, μετά από επανειλημμένες προειδοποιήσεις για ζητήματα που αφορούν ομοσπονδιακούς κανονισμούς ελέγχου των εξαγωγών. Η Άμπραμς δήλωσε στο CBS ότι δεν έχει λάβει ποτέ προειδοποιήσεις για ένα τέτοιο ζήτημα.

Η εταιρεία έκανε τον Ιούλιο την πρώτη της πτήση με το New Shepard. Όταν η κάψουλα επέστρεψε στη γη σε 10 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα, ο Τζεφ Μπέζος, που βρισκόταν μέσα έκανε λόγο για την καλύτερη ημέρα που είχε ποτέ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης