Βρέθηκε η «Κόλαση»: Εξωπλανήτης με ωκεανούς από λάβα και καταιγίδες από βράχους

Βρέθηκε η «Κόλαση»: Εξωπλανήτης με ωκεανούς από λάβα και καταιγίδες από βράχους

Πώς περιγράφουν οι επιστήμονες τον πλανήτη K2-141b που βρίσκεται λίγες εκατοντάδες έτη φωτός από τη Γη - Θερμοκρασίες σχεδόν 3.000 βαθμών Κελσίου και άνεμοι με ταχύτητες άνω των 3.000 μιλίων

marslike5
Υπάρχει η «Κόλαση»; Είναι ένα υπαρκτό μέρος, ή, όπως και ο «Παράδεισος» (βλέπε Γη) παραπέμπει στη θεατρική απόδοση των ιερών Γραφών και Κειμένων; Αν θα μπορούσε ένα μέρος να «ανταποκριθεί» στην «Κόλαση», όπως μας την περιγράφουν οι Γραφές, τότε αυτό το μέρος ίσως να είναι ο πλανήτης K2-141b. Πρόκειται για ένα μέρος που τα πάντα βράζουν, με ωκεανούς από λάβα και «καταιγίδες» από βράχους. Ένα μέρος που ίσως να αποτυπώνει την απόλυτη εικόνα της κόλασης.

Με ανέμους που μπορούν να φτάσουν πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα σε ταχύτητα και βροχή από μεγάλους βράχους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον πιο ακραίο εξωπλανήτη που έχει εντοπιστεί έως σήμερα, φανερώνοντας την άγρια ομορφιά του Διαστήματος, σε ένα πραγματικά Βιβλικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις Μηνιαίες Ειδοποιήσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McGill, το Πανεπιστήμιο της Υόρκης και το Ινστιτούτο Επιστήμης της Ινδικής Εκπαίδευσης έχουν βρει λεπτομέρειες για έναν από τους νεότερους «πλανήτες λάβας» - έναν κόσμο στον οποίο το μεγαλύτερο μέρος του, αποτελείται από ωκεανούς λάβας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κύκλος της ατμόσφαιρας και του καιρού του K2-141b ήταν ιδιαίτερα παράξενος. Ο εξωπλανήτης, που σημειωτέον είναι στο μέγεθος της Γης μας, φαίνεται να έχει επιφάνεια, ωκεανό και ατμόσφαιρα, όλα κατασκευασμένα από τα ίδια συστατικά: άγριους βράχους.

«Η μελέτη είναι η πρώτη που κάνει προβλέψεις σχετικά με τις καιρικές συνθήκες στον K2-141b, ο οποίος μπορεί να ανιχνευθεί από εκατοντάδες έτη φωτός μακριά με τηλεσκόπια τελευταίας γενιάς, όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Giang Nguyen.

Orbita ultra-breve e temperature infernali: ecco K2-141b


Κλείσιμο
Πρόκειται για ένα καυτό μέρος, που φτάνει σε θερμοκρασίες πάνω από 5.400 βαθμούς Φαρενάιτ (2.890 βαθμούς Κελσίου). Είναι αρκετά ζεστό όχι μόνο για να λιώσει τους βράχους, αλλά και να τους εξατμίσει, δημιουργώντας μια λεπτή, «φιλόξενη» ατμόσφαιρα.
marslike4

«Η ανακάλυψή μας πιθανότατα σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα εκτείνεται λίγο πιο πέρα ​​από την ακτή του μάγματος, διευκολύνοντας τον εντοπισμό με διαστημικά τηλεσκόπια», δήλωσε ο Nicolas Cowan.

Ο υπόλοιπος πλανήτης είναι επενδυμένος σε ατέρμονο σκοτάδι, φτάνοντας σε ψυχρές θερμοκρασίες, ακόμη και στο μείον 328 βαθμών Φαρενάιτ ή -200 βαθμούς Κελσίου.

Στον κύκλο νερού της Γης, το νερό εξατμίζεται, ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα, συμπυκνώνεται και επιστρέφει στην επιφάνεια ως βροχή. Τώρα φανταστείτε αυτήν τη διαδικασία, αλλά αντί για νερό, στον K2-141b, οι βράχοι έχουν αντικαταστήσει το... νερό!

Το νάτριο, το μονοξείδιο του πυριτίου και το διοξείδιο του πυριτίου στον K2-141b εξατμίζονται σε ορυκτούς ατμούς, οι οποίοι μεταφέρονται στη σκοτεινή πλευρά του πλανήτη από υπερηχητικούς ανέμους που μαίνονται πάνω από 3.100 μίλια την ώρα. Από εκεί, οι βράχοι υπό τη μορφή βροχής, επιστρέφουν στον ωκεανό λάβας, ο οποίος ρέει προς τη φωτεινή πλευρά για να επανεκκινήσει τον κύκλο.

Ωστόσο, αυτός ο κύκλος δεν είναι τόσο σταθερός όσο αυτός στη Γη, δήλωσαν οι επιστήμονες. Η ροή του ωκεανού από μάγμα από την πλευρά της νύχτας στην πλευρά της ημέρας είναι πιο αργή - οι ερευνητές προβλέπουν ότι η σύνθεση των ορυκτών θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, αλλάζοντας τελικά την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του πλανήτη εντελώς.

«Όλοι οι βραχώδεις πλανήτες, συμπεριλαμβανομένης της Γης, ξεκίνησαν ως λιωμένοι κόσμοι, αλλά μετά ψύχθηκαν γρήγορα και στερεοποιήθηκαν. Οι πλανήτες λάβας μας δίνουν μια σπάνια ματιά σε αυτό το στάδιο της πλανητικής εξέλιξης», δήλωσε ο Cowan.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να επαληθεύσουν περαιτέρω τις παρατηρήσεις τους όταν θα ξεκινήσει το πολυαναμενόμενο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb το 2021.
marslike2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης