LIVE

Κορωνοϊός

Καραθεοδωρής - Αϊνστάιν: Ποιες οι σχέσεις μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων;

karatheodori-0

Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή - Η γνωριμία του με τον Αϊνστάιν και η αλληλογραφία μεταξύ τους - Ποια ήταν η συμβολή του Καραθεοδωρή στη θεωρία της σχετικότητας;

Στο άρθρο μας της 10/11/2019, με τίτλο “Αφιέρωμα: Σπουδαίοι Έλληνες που δεν έγιναν διάσημοι...”, είχαμε κάνει μια μικρή αναφορά στον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, χαρακτηρίζοντάς τον “καθηγητή” του Αϊνστάιν. Αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αναγνωστριών και αναγνωστών, που έγραψαν ότι ο Καραθεοδωρή δεν υπήρξε καθηγητής του Αϊνστάιν. Η λέξη “καθηγητής”, όπως γράψαμε απαντώντας σ’ έναν αναγνώστη, δεν ήταν η κατάλληλη. Η πιο ορθή είναι “δάσκαλος”, όχι όμως με την κλασική έννοια του όρου: ο δάσκαλος Καραθεοδωρή στην έδρα και ο μαθητής Αϊνστάιν σ’ ένα θρανίο, αλλά με την ευρύτερη έννοια του όρου. Ο Αϊνστάιν διδάχτηκε, “πήρε”, πολλά πράγματα από τον Καραθεοδωρή, τον οποίο και αποκαλούσε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις “μεγάλο δάσκαλο” (Ευάγγελου Σπανδάγου, “Η ζωή και το έργο του Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ”, σελ. 360).

Πριν ασχοληθούμε όμως εκτενέστερα με τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων επιστημόνων, ας δούμε ένα σύντομο βιογραφικό του μεγάλου Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Η ζωή και το έργο του Κ. Καραθεοδωρή

karatheodori-Caratheodory_Constantine
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, όπως είναι και το ορθό (και μάλιστα με περισπωμένη, όπως έλεγε η κόρη του Δέσποινα Καραθεοδωρή - Ροδοπούλου, γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1873. Ήταν γιος του διπλωμάτη Στέφανου Καραθεοδωρή (1834-1907) και της Δέσποινας Πετροκόκκινου (1850-1879). Η οικογένεια του Κωνσταντίνου, από την πλευρά του πατέρα του, καταγόταν από την Αδριανούπολη. Ο παππούς του, ήταν ανιψιός του Πατριάρχη Κύριλλου ΣΤ’, που βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους. Η μητέρα του, Δέσποινα Πετροκόκκινου, καταγόταν από τη Χίο. Μετά τη σφαγή της Χίου (1822), οι παππούδες του, από την πλευρά της μητέρας του, εγκαταστάθηκαν σαν πρόσφυγες στο Λιβόρνο και έπειτα στη Μασσαλία, όπου γεννήθηκε η μητέρα του.

Ο Κ. Καραθεοδωρή, σπούδασε αρχικά στη Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου (1891-1895) και ύστερα εργάστηκε ως μηχανικός στο φράγμα του Ασουάν στην Αίγυπτο (1898-1900). Έπειτα επέστρεψε στη Γερμανία και σπούδασε μαθηματικά στα Πανεπιστήμια του Βερολίνου και του Γκέτινγκεν, όπου και αναγορεύθηκε διδάκτορας το 1904. Ήθελε να εργαστεί στην Ελλάδα,αλλά δεν βρέθηκε καμία θέση γι' αυτόν ούτε σε πανεπιστήμιο,ούτε σε στρατιωτική σχολή...Έτσι δίδαξε σε πολλά Πανεπιστήμια της Γερμανίας: Βόνη (1908) Ανόβερο (1909), Μπρεσλάου (1910-1913), Γκέτινγκεν (1913-1918), Βερολίνο (1918-1920) και τελικά, από το 1924 στο Μόναχο. Επίσης,δίδαξε για μικρά διαστήματα και σε πανεπιστήμια των Η.Π.Α.

Το 1895, πήγε στη Σάμο, όπου βοήθησε τον ξάδελφό του Ιάκωβο Αριστάρχη, μηχανικό της Επαρχίας στην κατάρτιση του σχεδίου του οδικού δικτύου της Σάμου.

Τότε επισκέφτηκε και την Κρήτη, όπου Γενικός Διοικητής ήταν ο θείος του πατέρα του Αλέξανδρος Σ. Καραθεοδωρή και για πρώτη φορά συνάντησε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, με τον οποίο τους συνέδεσε από τότε αλληλοσεβασμός, εκτίμηση και φιλία.

Τον Σεπτέμβριο του 1919, ο Βενιζέλος κάλεσε τον Καραθεοδωρή, στο Παρίσι όπου βρισκόταν για τη Διάσκεψη της Ειρήνης.

Εκεί, ο Καραθεοδωρή ανέπτυξε τις σκέψεις του για τη δημιουργία ενός δεύτερου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Ως “υποψήφιες” πόλεις, πρότεινε τη Σμύρνη (ως πρώτη επιλογή) και τη Θεσσαλονίκη (ως δεύτερη). Λίγο μετά την αποβίβαση των ελληνικών στρατευμάτων στη Σμύρνη, ο Βενιζέλος κάλεσε τον Καραθεοδωρή να έρθει στην Ελλάδα για να αναλάβει την οργάνωση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης. Πραγματικά, ο Καραθεοδωρή αν και μεσουρανούσε τότε στη Γερμανία, τον Ιούλιο του 1920 παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και ήρθε στην Ελλάδα. Η απόφασή του, άφησε πολλούς άναυδους, καθώς εγκατέλειψε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, για ένα άλλο που ακόμα βρισκόταν “στα χαρτιά”.

karatheodori-Πανεπιστημιο-Σμυρνης
Πανεπιστήμιο Σμύρνης


Τον Σεπτέμβριο του 1920, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Σμύρνη. Εκεί, έδειξε και τις οργανωτικές του ικανότητες. Ήθελε να αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν πήγε στη Μικρά Ασία για να κατακτήσει και να καταδυναστεύσει ξένους λαούς, αλλά για να μεταλαμπαδεύσει σ’ αυτούς τον πολιτισμό τους. Γι’ αυτό, σαν έμβλημα του Πανεπιστημίου, διάλεξε το χαρακτηριστικό “Φως εξ Ανατολών...”.

karatheodori-Η-οικογενεια-Καραθεοδωρη
Η οικογένεια Καραθεοδωρή
Με δική του πρωτοβουλία και χάρη και στις γνωριμίες του στη Γερμανία, πέτυχε να αγοραστούν σπουδαία συγγράμματα, τα οποία μεταφέρθηκαν με 36 κιβώτια στη Σμύρνη. Ήθελε να δημιουργήσει μια βιβλιοθήκη από 20.000 βιβλία, γιατί τη θεωρούσε “σπονδυλική στήλη” του Πανεπιστημίου. Παράλληλα, με τη βοήθεια του Γεώργιου Ιωακείμογλου (επίσης καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βερολίνου), φρόντισε για την αγορά οργάνων και άλλου υλικού.

Αγοράστηκαν 8.000 όργανα φυσικής και χημείας από τη Γερμανία, τα οποία μαζί με το υπόλοιπο επιστημονικό υλικό, έφτασαν στη Σμύρνη σε 82 κιβώτια. Στο νέο Πανεπιστήμιο, που ο Καραθεοδωρή σκόπευε να γίνει το καλύτερο της Ανατολής, προσκάλεσε για να διδάξουν, εκτός από τον Γεώργιο Ιωακείμογλου, τον Φρίξο Θεοδωρίδη (καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης), τον Π. Κυριόπουλο (βοηθό του Γερμανού καθηγητή της χημείας Tamann), τον Θεολόγου Κεσίσογλου, για την έδρα της Αγρονομικής Επιστήμης και άλλους.

Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου, διορίστηκε ο Νικόλαος Κριτικός (μετέπειτα καθηγητής του ΕΜΠ), που υπηρετούσε τότε στη Μεραρχία Κυδωνιών.

Ο Καραθεοδωρή, που είχε και τη στήριξη του Ύπατου Αρμοστή της Σμύρνης Αριστείδη Στεργιάδη, ήταν βέβαιος ότι τον Οκτώβριο του 1922 το Πανεπιστήμιο Σμύρνης θα λειτουργούσε. Δυστυχώς όμως, η πραγματικότητα τον διέψευσε. Ο Καραθεοδωρή, ήταν από τους τελευταίους που έφυγαν από τη Σμύρνη. Κατάφερε μάλιστα να διασώσει πολλά βιβλία και όργανα του Πανεπιστημίου.

karatheodori-Scan_0016


Θέλοντας να προσφέρει στην πατρίδα του, την Ελλάδα, δέχτηκε να αναλάβει θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Στον κορυφαίο μαθηματικό, ανατέθηκε η διδασκαλία του μαθήματος “Στοιχεία των Μαθηματικών”, σε πρωτοετείς φοιτητές. Ήταν ένα απτό δείγμα μικροψυχίας από τους συναδέλφους του...

Οι φοιτητές, τον παρακολουθούσαν με αδιαφορία, ακόμα και με δυσφορία, ενώ συχνά ήταν τα δείγματα έλλειψης σεβασμού. Κάποιος φοιτητής, τον διέκοψε σε ώρα παράδοσης με τη φράση “Noch ein mal” (“Ακόμα μια φορά”). Έξαλλος ο πάντα ήρεμος και ευγενικός Καραθεοδωρή, φώναξε “Είμαι Έλλην, είμαι Έλλην” και εγκατέλειψε το αμφιθέατρο. Στις 24 Φεβρουαρίου 1924 εγκατέλειψε και την Ελλάδα για να διαδεχθεί στο Μόναχο τον περίφημο Lindemann. Να σημειώσουμε ότι το 1923, διετέλεσε και καθηγητής Μηχανικής στο ΕΜΠ.

Στις 26 Νοεμβρίου 1926, ήταν ένα από τα πρώτα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών που εκλέχθηκαν (μαζί με τους Δ. Καμπούρογλου και Γ. Στρέιτ). Από το 1930 ως το 1932, πάλι με πρόσκληση Βενιζέλου, ανέλαβε τη θέση του κυβερνητικού επιτρόπου στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για τη βελτίωση της λειτουργίας του. Παύθηκε στις 26 Ιουλίου 1932 από την κυβέρνηση Α. Παπαναστασίου.

Το 1938, αποχώρησε λόγω ορίου ηλικίας από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Από τον γάμο του με την Ευφροσύνη Αλέξανδρου Καραθεοδωρή (μακρινή του ξαδέλφη, συγγένεια έβδομου βαθμού), που έγινε το 1908, απέκτησε δύο παιδιά. Τον Στέφανο και τη Δέσποινα. Το 1947 πέθανε και η σύζυγός του και στις 2 Φεβρουαρίου 1950 έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή.

karatheodori-Scan_0015


Το έργο του Καραθεοδωρή

Ο Καραθεοδωρή υπήρξε πολύπλευρος και παραγωγικός μαθηματικός που έβαλε τη σφραγίδα του σε όλα τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε. Πεδία της έρευνάς του ήταν: ο λογισμός των μεταβολών, οι μερικές διαφορικές εξισώσεις, οι πραγματικές συναρτήσεις, οι μιγαδικές συναρτήσεις, η γεωμετρική οπτική, η θερμοδυναμική, η θεωρία των συνόλων, η αστρονομία και η ειδική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του στον λογισμό των μεταβολών, η οποία χρονολογείται από το 1904.

karatheodori-karathodoris-ainstain


Καραθεοδωρή και Αϊνστάιν

Για τις σχέσεις των δύο μεγάλων επιστημόνων, έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Επειδή όμως, όπως και σε όλα μας τα άρθρα, δεν αναφέρουμε ό,τι είναι αναπόδεικτο, θα παραθέσουμε όλα όσα προκύπτουν από τις πηγές που έχουμε στη διάθεσή μας.

Ο Καραθεοδωρή γεννήθηκε όπως αναφέραμε το 1873, ενώ ο Αϊνστάιν το 1879. Όταν το 1905 ο Αϊνστάιν παρουσίασε την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας, ο Καραθεοδωρή έχοντας τελειώσει τη διδακτορική του διατριβή, αναζητούσε εργασία. Το 1916, ο Αϊνστάιν παρουσίασε τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Ανάμεσα στις φήμες που κυκλοφορούν, είναι ότι ο Αϊνστάιν οικειοποιήθηκε τη Θεωρία της Σχετικότητας (Ειδικής και Γενικής) από τον Καραθεοδωρή.

karatheodori-Scan_0013


Σύμφωνα με μια άλλη, ακραία φήμη, μια προχωρημένη εργασία του Καραθεοδωρή σχετικά με τον χωρόχρονο, έχει εξαφανιστεί από τα ράφια όλων των βιβλιοθηκών.

Πιο... επιεικείς φήμες, αναφέρουν ότι η συμβολή του Καραθεοδωρή στην ολοκλήρωση τόσο της ειδικής, όσο και της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, ήταν πολύ σημαντική. Όταν ο Αϊνστάιν ολοκλήρωσε τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας το 1916 και την δημοσίευσε στο περιοδικό “Annalen der Physik” με τον τίτλο “Die grundlagen der allgemeinen Relativitatstheorie”, πολλοί είπαν ότι η συμβολή και η βοήθεια του Καραθεοδωρή στην επεξεργασία των μαθηματικών σχέσεων της θεωρίας αυτής, ήταν πολύ μεγάλη. Πάντως, η κόρη του Καραθεοδωρή Δέσποινα, σε συζήτηση με τους μαθηματικούς Βαγγέλη και Ρούλα Σπανδάγου, στις 16/1/2000, είπε τα εξής:

“Ο πατέρας μου είχε μια “επιστημονική φιλία” με τον Αϊνστάιν που διήρκησε μέχρι τον θάνατό του. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο δεν θα υπήρχε λόγος διατηρήσεως της φιλίας αυτής”.

Να σημειώσουμε ότι η Δέσποινα Ροδοπούλου - Καραθεοδωρή γεννήθηκε το 1909(σύμφωνα με άλλες πηγές το 1912) και έφυγε από τη ζωή το 2009, ενώ ο αδελφός της Στέφανος γεννήθηκε το 1907 και πέθανε το 1970.

Η γνωριμία των Καραθεοδωρή - Αϊνστάιν, χρονολογείται από το 1913, όταν ο πρώτος ήταν καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μπρεσλάου και ο δεύτερος καθηγητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο “Wilhelm Kaiser” του Βερολίνου. Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, στο βιβλίο του “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ” Μυθιστορηματική Βιογραφία”, γράφει ότι η γνωριμία τους έγινε στο Γκότιγκεν το 1915, όπου ο Πλανκ, σύστησε τον Αϊνστάιν στον Καραθεοδωρή. Εκεί, ο Αϊνστάιν είπε στον Καραθεοδωρή:

“Κύριε Καραθεοδωρή, θέλησα να σας επισκεφθώ μαζί με τον αξιότιμο καθηγητή Μαξ Πλανκ επειδή σας θαυμάζω. Όπως και εσείς, αγαπώ την επιστήμη... Ο Πλανκ με παρότρυνε να σας μιλήσω για την τελευταία μου μελέτη, την ειδική θεωρία της σχετικότητας. Χρειάστηκαν περίπου πέντε εβδομάδες πυρετώδους δουλειάς για τη συγγραφή της. Κύριε Καραθεοδωρή, θα επιθυμούσα να διαβάσετε την εργασία μου και να μου διατυπώσετε τη γνώμη σας. Θα είμαι ευτυχής ακόμη κι αν μου κάνετε παρατηρήσεις”.

Ο Καραθεοδωρή είπε στον Αϊνστάιν ότι μπορεί να τον θεωρεί δικό του άνθρωπο και να μην διστάσει, όποτε θελήσει να αλληλογραφήσει μαζί του. Επίσης ότι η αν ποτέ θελήσει τον επισκεφθεί, η πόρτα του θα είναι ανοιχτή. Οι δύο κορυφαίοι επιστήμονες αντάλλαξαν μεταξύ τους επιστολές για επιστημονικά θέματα. Παραθέτουμε ορισμένες από αυτές. Ο Καραθεοδωρή, ο Αϊνστάιν και οι επίσης σπουδαίοι μαθηματικοί Χίλμπερτ (το iq του οποίου λέγεται ότι ήταν 175, ενώ του Αϊνστάιν 160) και Blumenthal, ανέλαβαν το 1924 την έκδοση του περιοδικού “Mathematische Annalen” (Μαθηματικά Χρονικά), το οποίο κυκλοφορούσε από το 1868. Η συνεργασία αυτή διακόπηκε το 1933, όταν ο Αϊνστάιν έφυγε για τις Η.Π.Α Οι Καραθεοδωρή-Αϊνστάιν, αντάλλαξαν επιστολές όχι μόνο για επιστημονικά θέματα, αλλά και για προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο περιοδικό, λόγω της σύγκρουσης του Hilbert με τον Ολλανδό μαθηματικό Bronwer και για την αγορά ενός δώρου για τα πεντηκοστά γενέθλια του εκδότη των “Μαθηματικών Χρονικών” Λούντβιχ Μπλούμενταλ.

karatheodori-Scan_0012
karatheodori-Scan_0011


Πολύ σημαντική επιστολή ήταν η επιστολή που έστειλε στον Αϊνστάιν ο Καραθεοδωρή από τη Θεσσαλονίκη το 1930, με την οποία του ζητά να συναντήσει τον Αμερικανό διπλωμάτη Henry Morgenthau, ένθερμο φιλέλληνα, που ήθελε να τον δει στο Βερολίνο.

Έχει γραφτεί (εφημερίδα “Αυριανή” και αλλού), ότι ο Αϊνστάιν στην τελευταία του συνέντευξη, το 1955, είπε τα εξής:

“Κύριοι ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δύο πράγματα, κανείς όμως δεν θέλησε να ρωτήσει ποιος ο δάσκαλος μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη και έρευνα. Και για να μην σας κουράσω, σας λέω απλά, χωρίς λεπτομέρειες, ότι μεγάλος δάσκαλος υπήρξε ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, στον οποίο εγώ προσωπικά αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η σοφία του αιώνα μας, χρωστάμε τα πάντα”.

Από επίσημα έγγραφα και πηγές, δεν προκύπτει ότι ο Αϊνστάιν που πέθανε το 1955 έδωσε κάποια συνέντευξη τύπου εκείνη τη χροιά. Η τελευταία του συνέντευξη, δόθηκε στο Princeton το 1953. Σ’ αυτήν δεν αναφέρθηκε καθόλου στον Καραθεοδωρή, αλλά έκανε εκτενείς αναφορές στον πυρηνικό αφοπλισμό και την ειρήνη.

Το σίγουρο είναι, ότι ο Αϊνστάιν θαύμαζε τον Καραθεοδωρή: “Er ist ein feiner Mensch” (“Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος”), έλεγε χαρακτηριστικά. Και όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του, είπε:

“This is a great loss for mathematical science, physics and the wisdom of our century” (“Αυτή είναι μια μεγάλη απώλεια για τη μαθηματική επιστήμη, τη φυσική και τη σοφία του αιώνα μας”)

Ελπίζουμε ότι με το άρθρο μας αυτό, ξεδιαλύναμε τις όποιες απορίες υπήρχαν γύρω από τη σχέση Καραθεοδωρή-Αϊνστάιν. Και μόνο το γεγονός της μεγάλης εκτίμησης που έτρεφε Αϊνστάιν για τον Καραθεοδωρή, είναι μια ακόμη απόδειξη για το μέγεθος και την αξία του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού, που λάτρευε την πατρίδα του, έστω κι αν αυτή τον πίκραινε...

karatheodori-collage_0


Πηγές: ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΠΑΝΔΑΓΟΥ, “Η ζωή και το έργο του Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ”. Ε’ Έκδοση, Εκδόσεις “ΑΙΘΡΑ”
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ-ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΛΑΧΟΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ, “Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή”, Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ 2001.
ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΙΝΤΖΕΜΠΕΛΗΣ, “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ”, Εκδόσεις ΜΕΛΑΝΔΡΟΣ, 2019
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Φυσικός

Πολύ περίεργες πηγές χρησιμοποιεί ο συγγραφέας. Ο Καραθεοδωρή παντρεύτηκε το 1908, όπως αναφέρεται και στο άρθρο, ή, κατά μία πηγή, αρχές του 1909. Παρ' όλα αυτά ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι ο γιός του Στέφανος γεννήθηκε το 1907 (αντί του ορθού 1909), δηλαδή τον βγάζει με το ζόρι εξώγαμο. Για την κόρη του Δέσποινα που γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1912 γράφει ότι "γεννήθηκε το 1909 (σύμφωνα με άλλες πηγές το 1912)". Θα είχε την καλοσύνη να μας παρουσιάσει ο συγγραφέας μία από τις πηγές που αναφέρουν το 1909 ως έτος γέννησης της Δέσποινας; Όσον αφορά τις γελοίες και αυταπόδεικτα λανθασμένες φήμες ότι ο Αϊνστάιν οικειοποιήθηκε τη Θεωρία της Σχετικότητας (Ειδικής και Γενικής) από τον Καραθεοδωρή ή ότι υπήρξε μια προχωρημένη εργασία του Καραθεοδωρή σχετικά με τον χωρόχρονο που έχει εξαφανιστεί από τα ράφια όλων των βιβλιοθηκών, τις οποίες είναι γνωστόν ποιός μυθομανής δημοσιογράφος ελάνσαρε λίγο πριν το 1980, καλό θα ήταν να μην αναφέρονται, γιατί πρώτον είναι ψευδείς και δεύτερον δίνουν την δυνατότητα στους συκοφάντες του Καραθεοδωρή να γελοιοποιούν και αυτόν και τους υποστηρικτές του. Η πραγματικότητα είναι ότι εκτός από το πολύ μεγάλης σημασίας μαθηματικό έργο του και την συμβολή του στην ανάπτυξη της αξιωματικής της θερμοδυναμικής ο Καραθεοδωρή έχει δημοσιεύσει το 1924 και μία πολύ σημαντική συμβολή στην αξιωματική της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας. Τέλος, είναι ατυχέστατη η παράθεση του αποσπάσματος από το βιβλίο του Ιντζεμπέλη, στην οποία αναφέρεται ότι ο Αϊνστάιν ανέπτυξε το 1915 την ειδική θεωρία της σχετικότητος, γιατί είτε το βιβλίο στερείται στοιχειώδους σοβαρότητας, αν όντως γράφει κάτι τέτοιο, ή ο συγγραφέας του άρθρου το αντέγραψε λάθος. Πάντως ο Καραθεοδωρή άξιζε ένα καλύτερο άρθρο με σοβαρότερες πηγές και πληρέστερη αναφορά στην συνεργασία του με τον Αϊνστάιν.

Μιχάλης Στούκας

Καλημέρα,ποια είναι η περίεργη πηγή που χρησιμοποιώ κύριε ανώνυμε φυσικέ;Το βιβλίο της κόρης του Καραθεοδωρή ή το βιβλίο του μαθηματικού,συναδέλφου μου, Ευάγγελου Σπανδάγου που έχει κάνει πέντε εκδόσεις ως τώρα;Στο βιβλίο του Σπανδάγου αναφέρεται η εικασία για την εξαφανισμένη εργασία του Καραθεοδωρή(σελ. 332).Δείτε στη Βικιπαίδεια πότε γράφει ότι γεννήθηκε η κόρη του Κ.,μήπως γράφει 1909;Για τον Στέφανο,εκ παραδρομής γράφτηκε 1907,αντί του ορθού 1909.Όσο για τον συγγραφέα που επικαλείστε,λέγεται Ιντζέμπελης(όπως γράφω και στο άρθρο) και όχι Ιντζεμπέλης.Μην κάνετε λάθος σε μια απλή αντιγραφή επωνύμου...Τέλος,αντί να πείτε ότι δεν αντέγραψα ό,τι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο,αλλά χρησιμοποίησα τρία βιβλία(μόνο το βιβλίο της Μαρίας Γεωργιάδου δεν έχω,από όσα κυκλοφόρησαν τελευταία),αναφέρετε ότι ο Καραθεοδωρή άξιζε ένα καλύτερο άρθρο με σοβαρότερες πηγές.Δεν γράφω σε επιστημονικό σάιτ,αλλά σε ένα σάιτ που απευθύνεται στον απλό κόσμο,που με τιμά,διαβάζοντας τα άρθρα μου.Φαντάζομαι ότι σε επιστημονικά περιοδικά,θα βρείτε καλύτερα,σοβαρότερα και εγκυρότερα άρθρα.Να είστε καλά,Μ.Σ.

Γανυμήδης

Η κατόχυρωση πνευματικών δικαιωμάτων την εποχή του Αϊνστάιν, δεν ήταν προσιτή, ήταν δύσκολη, τα μονοπωλεια προώθησαν το δεσμό διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ώστε να μην μπορούν άλλοι να τους συναγωνιστούν ώστε να μονοπωλούν την παραγωγή, δηλαδή ήταν ένας ελεγχόμενος θεσμός, που δεν πλησιαζόνταν αν δεν ήσουν στο κύκλωμα. Αυτό γίνεται και σήμερα, κάποτε ήθελα να κάνω μιά καταχώρηση στον τεχνικό τομέα, στην βόρεια Ευρώπη, όπου γνωρισα την διαδικασία η οποία έχει πολλά έξοδα και η απόφαση του δικαστηρίου βγαίνει μετά απο επτά χρόνια, δηλαδή αν πήγαινες στο γραφείο ευρεσιτεχνίας για να σου δώσουν αριθμό πρωτοκόλλου, έπρεπε να πληρώσεις 2000 ευρώ, που είχες το δικαίωμα παραγωγής, αν μετά απο επτά χρόνια το δικαστήριο απέρριπτε την ευρεσιτεχνία διότι ήταν παρόμοια με κάποιου άλλου, καταστρεφόσουν οικονομικά. Στο Ελβετικό γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στη Βέρνη, ο Αϊνστάιν δεν τοποθετήθηκε τυχαία, ήταν άνθρωπος των μονοπωλείων της εποχής εκείνης, ο οποίος είχε επαφή με την επιστημονική κοινότητα και μπορούσε να ενημερώνεται για όλες τις επιστημονικές διατριβές, ώστε να τους προλαβαίνει όλους στις δημοσιεύσεις επιστημονικής εργασίας.

Υπερβολές πάλι

για να τονωθεί το ηθικό των ελλήνων που περνάνε δυσκολους καιρούς. Υπερβολές και αποπροσανατολισμός απο τα παρόντα προβλήματα και τα προβλήματα που έρχονται. Κάτι δε πάει καλά σε μία χώρα που ζει με μύθους ηρώων και το μέτριο το κάνει μεγάλο. Σα να κάνει κανείς πόλεμο με τον εαυτό του, ή ενώ η μάχη εκτελίσεται 100 χιλιόμετρα μακριά, ο έλληνας μένει στάσιμος και κάνει το δικό του εμφύλιο μακριά απο την πραγματική μάχη.

Μιλτος

Ο φοιτητής που φώναξε στα γερμανικά και όλοι όσοι τον ειρωνεύονταν είναι "άξιοι" πρόγονοι των σημερινών νεοελλήνων που χαρακτηρίζουν κάποιους ως γερμανόδουλους,οσφυοκάμπτες,νενέκους και φυσικά "προδότες του έθνους".Σαν κι αυτούς έχουμε πολλούς.Σαν τον Καραθεοδωρή ελάχιστους.Διαφορετικά δεν θα είχαμε πτωχεύσει ποτέ.Για παράδειγμα,οι Ελβετοί δόξασαν τον Καποδίστρια ο οποίος τους "εφτιαξε".Εμείς είναι γνωστό τι του κάναμε. Στην Νεότερη Ελλάδα,ΔΕΝ πρέπει να αξίζεις.Και αν αξίζεις,ΔΕΝ πρέπει να το λες.

Γανυμήδης

Στις 16 Ιουνίου 1902, ο Αϊνστάιν πήρε μόνιμη θέση με σύσταση του φίλου του Marcel Grossmann ως τεχνικός εμπειρογνώμονας στο Ελβετικό Γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στη Βέρνη. Όταν ο Αϊνστάιν ανέπτυσσε τις θεωρίες σχετικότητας το 1907 (28 χρονών), ήταν ένας άγνωστος υπάλληλος στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στην Βέρνη. Όλοι οι ερευνητές για να ολοκληρώσουν μια έρευνα χρειάζονται την συνεργασία και διασταύρωση ιδεών με άλλους επιστήμονες. Το γραφείο ευρεσιτεχνίας στην Βέρνη, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις θεωρίες του. Αλλά ένα είναι σίγουρο ο άνθρωπος βρίσκεται ακόμη σε πρωτόγονη κατάσταση.

Μαθηματικος-Φυσικος Παν/κος

1.Mια ελληνικη φανταστικη προσεγγιση των νεο-ελληνων ισχυρισθηκε οτι ο K.Καραθεοδωρης( C. Caratheodory) βοηθησε τον Einstein στη διατυπωση της Γενικης Θεωριας της Σχετικοτητας!..Αυτοι ,που βοηθησαν τον Εinstein απο μαθηματικης σκοπιας ηταν η Ιταλικη σχολη , Ricci,.. απο το 1913-1914, και κυριως ο D.Hilbert (1915). Xωρις τον τελευταιο ,θα ηταν αδυνατη η τελικη διατυπωση!..Ο Κ. Καραθεοδωρης δημοσιευσε το 1913 μια αξιωματκη θεμελιωση της Ειδικης Θεωριας της Σχετικοτητας,φιλοσοφικου περιεχομενου.Μετα το 1918, o Einstein προσπαθησε να κατασκευασει την λεγομενη Ενοποιημενη Θεωρια του Πεδιου Βαρυτητας.Απετυχε. Στην προσπαθεια του αυτη ζητησε την βοηθεια του Καραθεοδωρη ( βλ. σχετικη επιστολη),αναφορικα με προβληματα μεταβολων (εξισωσεις Lagrange και Hamilton).Ο Einstein δεν εφημιζετο για τα καλα μαθηματικα του.Ειχε ,ομως τρομακτικη διαισθηση(σχολια του Hilbert). 2.Ο Καραθεοδωρης ηταν αυτονομη παγκοσμια μαθηματικη προσωπικοτητα.ΔΕΝ εχει αναγκη της φανταστικης συνεργασιας με τον Einstein!..Περαν ομως της σπουδαιας παγκοσμιας προσφορας στα μαθηματικα, σημαντικη ηταν και η συμβολη του στην Φυσικη!..(αγνωστη στο Ελλημικο κοινο).Ετσι, για πρωτη φορα, διατυπωσε αξιωματικα την εννοιαν της εντροπιας (2o Θερμοδυναμικο Αξιωμα ).Εξακολουθει να ισχυει και ειναι καλυτερο (ορθοτερο) π.χ. απο εκεινα των Μ.Planck,Clausius, Fermi,.. Επισης, μελετησε προβληματα γεωμετρικης οπτικης(εχει εδω και μισο αιωνα καταργηθει απο τη Μ.Εκπαιδευση και Παν/μια!..).Ετσι, συνεβαλε στην κατασκευη του μεγαλυτερου τοτε οπτικου τηλεσκοπιου. Παρατηρηση.Μονον αυτος, που κατεχει ερευνητικα την επιστημονικη περιοχη ενος διακεκριμενου επιστημονα, μπορει αντικειμενικα να δωσει ορθη βιογραφια , περαν απο τα συνηθη γενεολογκα στοιχεια!..

Νικόλα Τεσλα

Το παρόν είναι δικό σας το μέλλον δικό μου. Ο μεγαλύτερος επιστημών που έζησε...

yannis

Και οι Έλληνες φοιτητές φώναζαν στο αμφιθέατρο στα Γερμανικά άλλη μία φορά με ειρωνική βέβαια διάθεση

mm

Με λίγα λόγια η τελευταία συνέντευξη του Αινσταιν ειναι μούφα. Εχει γραφτει στην Αυριανή κλπ και δεν προκύπτει πουθενά αλλού παγκοσμίως. Ο Καραθεοδωρή πιθανά να έλυσε κάποια σημαντικά σημεία πάνω σε μαθηματικά αλλά δεν ξέρουμε για ποια εργασία. Το annus mirabilis του Αινσταιν ειναι το 1905 ( 3 εκπληκτικές εργασίες τρομερής ιδιοφυίας, μία απο αυτές η ειδική θεωρία της σχετικότητας) Γνωρίστηκαν το 1913,και η αλληλογραφία ειναι το 1916 ίδια χρονιά με δημοσίευση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας. Το αμα ειναι θέματα μαθηματικά σχετικά με αυτή τη θεωρία ή με άλλη εργασία θέλει διερευνηση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης