Χριστόφορος Πέσκιας: Μαθήματα ελληνικής κουζίνας στο National Geographic

Χριστόφορος Πέσκιας: Μαθήματα ελληνικής κουζίνας στο National Geographic

Ως ένας από τους κορυφαίους σεφ στη χώρα μας, ο Χριστόφορος Πέσκιας ανέλαβε ρόλο πρεσβευτή της ελληνικής κουζίνας. Χάρη στη συνεργασία του με το πανίσχυρο και πανταχού παρόν τηλεοπτικό δίκτυο National Geographic, παρουσίασε εμπνευσμένες συνταγές διαφημίζοντας τις γεύσεις της χώρας μας

Χριστόφορος Πέσκιας: Μαθήματα ελληνικής κουζίνας στο National Geographic
Η σειρά εκπομπών «Εat: Τhe Story of Food» είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες, πρωτότυπες και δημοφιλείς στο πρόγραμμα του National Geographic. Οπως ήταν λογικό, ο πλούσιος γαστρονομικός πολιτισμός της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να λείψει από την παρουσίαση του «Eat» στο ελληνικό κοινό, μόνο που χρειαζόταν ένας έμπειρος και ικανός σεφ. Ο Χριστόφορος Πέσκιας, δικαίως, κρίθηκε ιδανικός γι’ αυτόν τον ρόλο, κάτι που αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος: σε μεγάλα κέφια, αξιοποίησε το ελληνικό του ταμπεραμέντο και δημιούργησε κάποιες εντυπωσιακές και ευφάνταστες συνταγές.

Τα πιάτα του προορίζονταν κυρίως για την παρουσίαση του «Eat» στην Ελλάδα, όμως δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και σε εκπομπές του εν λόγω τηλεοπτικού δικτύου. Στη συγκεκριμένη εκπομπή, κορυφαίοι σεφ από όλο τον κόσμο παρουσιάζουν τη δουλειά τους, ενώ παράλληλα επισημαίνουν σύγχρονα διατροφικά φαινόμενα όπως η υπερκατανάλωση κρέατος, η ολοένα αυξανόμενη εξαφάνιση των γαστρονομικών θησαυρών της θάλασσας, η αξιοποίηση των σπόρων κ.ά.

Το «Εat» αποτελείται από εννέα επεισόδια, τα οποία διαιρούνται σε ενδιαφέρουσες ενότητες γράφοντας τη δική τους ιστορία στον χώρο της τηλεοπτικής γαστρονομίας.


Κλείσιμο

Στιγμιότυπα από τα ελληνικά πιάτα που ετοίμασε ο Χριστόφορος Πέσκιας μετά από πρόσκληση του National Geographic



Οπως αναφέρει ο Χριστόφορος Πέσκιας, «ήταν μια καλή αφορμή για να εντάξω τη μεσογειακή διατροφή στη θεματολογία. Με αφορμή το επεισόδιο που αναφέρεται στους σπόρους ετοίμασα τον κλασικό κρητικό ντάκο, εφόσον το ψωμί, το σιτάρι, τα δημητριακά κ.τ.λ. συνιστούν βασικά συστατικά για τη διατροφή μας. Επίσης, μεγάλη έκπληξη προκάλεσε το πιάτο που δημιούργησα εμπνεόμενος από τη θάλασσα. Εφτιαξα κάτι πρωτότυπο, αλλά και γκουρμέ, το σπανακόριζο με φύκια». Στην ενότητα που αφορούσε στη θάλασσα, ως σεφ μεσογειακής χώρας, μετέδωσε το μήνυμα ότι η αλιεία πρέπει να διέπεται από κανόνες και μέτρο προκειμένου να υπάρχουν ψάρια και στο μέλλον. Ωστόσο, δεν περιορίστηκε στα θαλασσινά και τα ψάρια: εξίσου ασυνήθιστη και απροσδόκητη ήταν η μανιάτικη ομελέτα πoυ παρουσίασε, χρησιμοποιώντας φυσικά το σύγκλινο.

Οι συνεργάτες του FOX International Channels Greece και οι γκουρμέ bloggers στην Ελλάδα είχαν την τύχη να δοκιμάσουν από τα χέρια του και άλλες γαστρονομικές εμπνεύσεις, αφού ο δημοφιλής αμερικανικός σταθμός με κοινό εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο ουσιαστικά τον έχρισε πρεσβευτή της ελληνικής κουζίνας. «Αφού οι κουζίνες υποτάχτηκαν σε διάφορες τάσεις, με την κινέζικη, την ιαπωνική αλλά και τη γαλλική να γίνονται κατά καιρούς μόδα, σήμερα επιστρέφουμε σε πιο απλές νόρμες, δίνοντας και πάλι σημασία στον συνδυασμό γεύσης και υγείας. Μέσα σε αυτό το πνεύμα και τον τρόπο ζωής η μεσογειακή διατροφή αποδείχτηκε και πάλι μια σταθερή αξία», λέει.



Μην πυροβολείτε το σουβλάκι
Ο Χριστόφορος Πέσκιας σχολιάζει ένα αντιφατικό και παράδοξο στοιχείο στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων: «Ενώ σχεδόν όλοι είναι ενήμεροι για το τι είναι διατροφικά σωστό και τι όχι, οι άνθρωποι σήμερα είναι περισσότερο παχύσαρκοι σε σχέση με το παρελθόν. Ισχύει το ‘‘ναι μεν, αλλά’’, γεγονός που μεταφράζεται, π.χ., στην υπερκατανάλωση κρέατος, λιπαρών και ζάχαρης. Οι ζυγαριές μας έδειξαν κατά πολλά κιλά πάνω από το ιδανικό βάρος. Εγώ, για παράδειγμα, όπως και δεκάδες άλλοι γονείς, κυνηγάμε καθημερινά τα παιδιά μας να μην τρώνε πατατάκια και junk food στο σχολείο και τα πάρτυ». Η οικονομική κρίση επηρέασε, όπως ήταν φυσικό, τη διατροφή στην Ελλάδα, με τον εκρηκτικό πολλαπλασιασμό των πρατηρίων πρόχειρου φαγητού και ιδιαίτερα των σουβλατζίδικων.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν σπεύδει να ρίξει το σουβλάκι στην πυρά. Οπως εξηγεί, «το σουβλάκι δεν είναι αναγκαστικά ένα κακό φαγητό. Το θέμα είναι τι ποιότητας είναι η πρώτη ύλη και πώς είναι μαγειρεμένη. Πολλά από τα σουβλατζίδικα είναι πλέον μίνι μοδάτα εστιατόρια με στυλ και πραγματική μαστοριά στο μαγείρεμα. Και βέβαια, το κυριότερο που προσφέρουν είναι οι χαμηλές τιμές, πράγμα που σημαίνει ότι η πλατιά μάζα μπορεί να αντέξει τις τακτικές της επισκέψεις σε αυτά».

Κατά τον Ελληνα σεφ, η οικονομική κρίση μάς έχει κάνει πιο σοφούς σε κάτι ακόμη: «Στην αξιολόγηση του value for money (σ.σ.: αναλογία ποιότητας και τιμής), όπως λένε και οι Αμερικανοί. Παλαιότερα τόσο οι σεφ όσο και οι δημιουργίες τους ήταν υπερεκτιμημένες. Τώρα οι πάντες έχουν αλλάξει νοοτροπία. Υπήρχαν εστιατόρια και πιάτα στη χώρα μας που, άνευ λόγου, κόστιζαν μια περιουσία. Το φαινόμενο αυτό έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ο κόσμος βγαίνει λιγότερο, τρώει όμως εξίσου καλά και με λιγότερα χρήματα. Οι κοινωνικές συνθήκες έφεραν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, αφού την εποχή της ευημερίας οι περισσότεροι χρέωναν κυριολεκτικά όσο ήθελαν, δηλαδή τρελά».



Από την οικοδομή στην κουζίνα
Ο Χριστόφορος Πέσκιας είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος σεφ και έχει βραβευτεί πολλές φορές με Χρυσό Σκούφο. Γεννήθηκε στην Κύπρο σε μια οικογένεια που ουδεμία σχέση είχε με τον χώρο της υψηλής μαγειρικής. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος και η μητέρα του μοδίστρα. Τελειώνοντας το σχολείο δοκίμασε να ασχοληθεί με διάφορα επαγγέλματα, μεταξύ αυτών και του οικοδόμου. Στα 23 του, πήρε την απόφαση να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Εκεί όμως τελικά ανακάλυψε το πάθος για τη μαγειρική, την οποία σπούδασε και άσκησε επαγγελματικά πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου δοκίμασε την τύχη του σε διάφορα δημοφιλή στέκια, όπως το «Dash», το «Rock & Roll» και το «Balthazar». «"To Rock & Roll" αποτέλεσε για μένα μεγάλο σχολείο», σημειώνει ο Χριστόφορος, τονίζοντας ότι «εκεί αντιλήφθηκα ότι υπεύθυνος σεφ δεν σημαίνει μόνο να μαγειρεύεις, αλλά και να μπορείς να διοικείς μια ολόκληρη ομάδα βοηθών. Κάναμε πολλά κουβέρ την ημέρα και έπρεπε να ανταποκριθούμε επάξια. Θυμάμαι ότι από το άγχος κάποια βράδια είχα χάσει τον ύπνο μου».

Το οικογενειακό του περιβάλλον σοκαρίστηκε όταν αντιλήφθηκε ότι η μαγειρική είναι το επάγγελμα που επέλεξε, όμως ο ενθουσιασμός του ήταν τόσο μεγάλος ώστε κανείς δεν τολμούσε να τον αποθαρρύνει. Επιμελήθηκε τον κατάλογο και την κουζίνα γνωστών ξενοδοχείων και δημοφιλών εστιατορίων έως ότου άνοιξε τον δικό του χώρο: τo «Π ΒΟΧ», που έφερε έναν διαφορετικό αέρα στον χώρο της εστίασης. Οι ειδικοί έκαναν λόγο για μοναδικές τεχνικές και φαντασία, που σε τίποτα δεν υστερούσαν σε σύγκριση με ό,τι παρουσιάζουν οι πιο φημισμένοι σεφ του εξωτερικού.

Παράλληλα, γράφει βιβλία, παραδίδει μαθήματα μαγειρικής και συνεργάζεται με το catering της Μαργαρίτας Σαραντοπούλου, η οποία υπήρξε μαθήτριά του. «Βρίσκομαι σε αυτόν τον χώρο χωρίς απωθημένα, αλλά μόνο με όνειρα», λέει χαμογελώντας και συμπληρώνει: «Γι’ αυτό και στους δικούς μου δίνω συχνά συνταγές. Λατρεύω να με περιποιούνται οι φίλοι μου, χωρίς να έχω πολλές απαιτήσεις. Οταν είμαι στο σπίτι και έχω χρόνο μαγειρεύω ο ίδιος για την οικογένειά μου. Η μαγειρική είναι ουσιαστικά η δεύτερη φύση μου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης