Οσκαρ Βιβλίου με εκπλήξεις και VIP

Οσκαρ Βιβλίου με εκπλήξεις και VIP

Τα βιβλία έχουν πλέον τα δικά τους Οσκαρ, όπως αποδείχθηκε από την εντυπωσιακή τελετή που διοργάνωσε η αλυσίδα «Public» στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Οι αναγνώστες έδωσαν τα δικά τους βραβεία και ο κόσμος του βιβλίου το γιόρτασε δεόντως

Οσκαρ Βιβλίου με εκπλήξεις και VIP
Μπορεί το βιβλίο να γιορτάζει σε χαλεπούς καιρούς; Απ’ ό,τι φάνηκε από τη φαντασμαγορική γιορτή που ετοίμασαν τα «Public» για τα δικά τους βραβεία -αυτά που έδωσε με την καρδιά του το κοινό μακριά από επιτροπές και ειδικούς-, μπορεί. Το βιβλίο μπορεί να γιορτάζει και ο κόσμος να χαίρεται και να συγκινείται με τις λέξεις και με αγαπημένα αναγνώσματα που συνοδεύουν διαφορετικές στιγμές της ζωής του: μαγειρική, ποίηση, εφηβική λογοτεχνία, δοκίμια, ιστορία.



Τα «Public», επιμένοντας στην εκστρατεία τους που στόχο έχει να ξυπνήσει και πάλι στους αναγνώστες την αγάπη για το βιβλίο και να το φέρει στην πρώτη γραμμή, διοργάνωσαν για πρώτη φορά μια βραδιά απονομής που τα είχε όλα: λαμπερούς καλεσμένους -από τον Νίκο Ευαγγελάτο και την Τατιάνα Στεφανίδου έως τον Χρήστο Ζαμπούνη και τον Μάνο Γαβρά-, απρόοπτα, αφού κανείς από τους βραβευθέντες δεν περίμενε να είναι εκείνος ο τυχερός, και ευχάριστες εκπλήξεις - με κυριότερη το βραβείο της Αλκης Ζέη. Κι όσο κι αν επιμέναμε να μάθουμε κάποια ονόματα πριν από την τελετή, ο εμπορικός διευθυντής των «Public» Σπήλιος Λαμπρόπουλος μας ομολόγησε ότι ούτε ο ίδιος ήξερε ποιοι είναι οι βραβευθέντες.

Κλείσιμο


Αύγουστος Κορτώ

Τα βιβλία μπορούσαν επιτέλους να έχουν τα δικά τους βραβεία, τα οποία ανακοινώθηκαν την ώρα της απονομής - όπως ακριβώς και τα Οσκαρ (με χορηγό το Samsung Galaxy Note Pro).
Την εντυπωσιακή τελετή παρουσίασε ο ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος, ο οποίος, έχοντας ως οδηγό έναν πρωτότυπο χάρτη, αυτόν της «Χώρας του Βιβλίου», ξεδίπλωσε έναν θεαματικό μουσικοθεατρικό μανδύα που τύλιξε μοναδικά τη βραδιά. Τον παρουσιαστή πλαισίωσαν ζωντανή ορχήστρα και γνωστά πρόσωπα που έσπευσαν να βοηθήσουν στην απονομή.

Ο ηθοποιός και τραγουδιστής Πάνος Μουζουράκης και ο Τάσος Πετράκης (που είχε πάρει το βραβείο του μικρού συγγραφέα από τον «Μικρό Αναγνώστη») απένειμαν το βραβείο εφηβικής λογοτεχνίας στην Ισμήνη Μπάρακλη και στο δικό της, όμορφο «Ημερολόγιο ενός κακομαθημένου», ενώ το βραβείο για το δοκίμιο παρέδωσε η υπεύθυνη Δικτύωσης με ομάδες πολιτών του Δήμου Αθηναίων στον εκπρόσωπο των εκδόσεων Αγρα για το «Γράμματα από το Παρίσι στον Ανδρέα Εμπειρίκο 1946-1947» της αξέχαστης Μάτσης Χατζηλαζάρου. Συγκινητικοί ήταν οι πωλητές των «Public» που επέλεξαν να απομείνουν το δικό τους βραβείο στον Αύγουστο Κορτώ, ο οποίος κατασυγκινημένος και αμήχανος κράτησε σφιχτά την απαστράπτουσα σκαλιστή πένα (ομολογουμένως πιο ωραία και από το Οσκαρ!).



Σπήλιος Λαμπρόπουλος και Κάρμεν Ρουγγέρη

Ο δημοσιογράφος και μετρ της γευσιγνωσίας Δημήτρης Αντωνόπουλος με το γνωστό του απρόβλεπτο στυλ αναγόρευσε στην κατηγορία μαγειρικής τον Βασίλη Καλλίδη. Ιδιαίτερα καλές εντυπώσεις απέσπασε ένα πρωτότυπο βραβείο που δημιούργησαν τα «Public» ειδικά για τους εκδότες που διακρίθηκαν τη χρονιά που μας πέρασε, με νικητές τον Πατάκη για το συνολικότερο έργο του και τις εκδόσεις Κίχλη για το δυναμικό τους αποτύπωμα με την ιδιαίτερη επιμέλεια των εκδόσεών τους. Στη δική μας αγαπημένη κατηγορία, αυτή της ποίησης, το βραβείο απονεμήθηκε στον Αλέξανδρο Ισαρη για τη συλλογή του «Εγώ ένας ξένος» (από τις εκδόσεις Κίχλη).



Ναταλία Δραγούμη

Το βραβείο παρέδωσε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Νίκος Καραθάνος, που ξέρει να τιμά την ποίηση με το παραπάνω. Το βραβείο, όμως, που συζητήθηκε περισσότερο ήταν αυτό της πρωτότυπης κατηγορίας «Μεγάλες Συγκινήσεις» για βιβλία που μας έκαναν να δακρύσουμε ή να συνειδητοποιήσουμε τη μεγάλη δύναμη που έχουν να χτυπάνε κατευθείαν στην ψυχή. Το πρωτότυπο αυτό βραβείο παρέλαβε η Καίτη Οικονόμου για το βιβλίο της «Η καρδιά θυμάται» από τις εκδόσεις Ψυχογιός, δίνοντας την ευκαιρία στον εκδότη της να ευχαριστήσει τα «Public» για τη δυναμική τους εκστρατεία με σκοπό την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας.



Τατιάνα Στεφανίδου - Νίκος Ευαγγελάτος

Οσο για το μεγάλο βραβείο του Μυθιστορήματος, νικήτρια ήταν η Αλκη Ζέη για το εξαιρετικό «Με Μολύβι φάμπερ νούμερο 2» (από τις εκδόσεις Μεταίχμιο), ένα βιβλίο-χρονογράφημα για μια άλλη Ελλάδα, αυτή που σκεφτόταν, αγαπούσε και ήθελε τα βιβλία και τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή. Οπως γράφει και η ίδια η Αλκη Ζέη στο βιβλίο της: «Μνήμη και πολλή αγάπη χρειάστηκε για να γράψω την ιστορία της ζωής μου. Στο μυθιστόρημα μπορείς να λες ό,τι φαντάζεσαι, να κινείς τους ήρωές σου όπως θέλεις, να τους βάζεις να λένε ό,τι σκέφτεσαι εσύ. Οταν όμως τα πρόσωπα είναι αληθινά, δεν γίνεται ούτε τοσοδά να λαθέψεις». Και τα βιβλία -είναι αναμφίβολο- δεν λαθεύουν ποτέ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης