Τάκης Σπυριδάκης: Οσα του έμαθε η ζωή

Τάκης Σπυριδάκης: Οσα του έμαθε η ζωή

Πίνει μια γουλιά από τον καφέ του, διπλό espresso χωρίς ζάχαρη, αγναντεύοντας τον Λευκό Πύργο, ενθουσιασμένος που τα περισσότερα γυρίσματα από τη νέα, αγγλόφωνη ταινία που ετοιμάζει θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα πρωταγωνιστώντας  στην παράσταση «Ο Κουλοχέρης» και δουλεύει πυρετωδώς για να κάνει πραγματικότητα το νέο του «όνειρο»

Τάκης Σπυριδάκης: Οσα του έμαθε η ζωή
«Το καλοκαίρι θα είναι έντονο», είναι η πρώτη κουβέντα του δημοφιλούς “Αγαπούλα” ενώ τα μάτια του εκπέμπουν τον ενθουσιασμό και τη σπιρτάδα που νιώθει κανείς όταν βρίσκεται σε εγρήγορση. «Εχω σχεδόν τελειώσει το σενάριο της ταινίας και όσο πλησιάζει ο καιρός των γυρισμάτων έχω αγχωθεί», συμπληρώνει με ένταση. Πρόκειται για την ταινία «I have a dream», ελληνοβελγικής παραγωγής, μια φιλόδοξη παραγωγή που, όπως λέει και ο τίτλος της, είναι κυριολεκτικά το νέο όνειρο του Τάκη Σπυριδάκη. «Το σενάριό της διαδραματίζεται σε μια βομβαρδισμένη πόλη όπου όλα έχουν καταστραφεί και υπάρχει ζωή μόνο στα υπόγεια.

 Ηρωες από διαφορετικούς πολιτισμούς, που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, θα φύγουν από έναν χώρο όπου δεν μπορούν να επιβιώσουν και θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι με πλοίο χωρίς να αναζητούν τον παράδεισο, γιατί βασική πίστη μου είναι ότι δεν υπάρχει παραδεισένια κοινωνία. Με τους Βέλγους παραγωγούς έχω συνεργαστεί στο παρελθόν σε ντοκιμαντέρ. Μείναμε και οι δύο πλευρές ευχαριστημένες και από μόνοι τους ενδιαφέρθηκαν να συνεργαστούμε στην επόμενη δουλειά μου. Η αλήθεια είναι ότι με το καστ των ηθοποιών δεν έχω ασχοληθεί ακόμη γιατί η πείρα μου με δίδαξε πως αν δεν μπει και η τελευταία υπογραφή είναι καλύτερα να μην προχωρώ στο επόμενο βήμα.

Θέλω να εκλείψει και η τελευταία πιθανότητα ότι μπορεί να συμβεί κάτι στραβό. Το έχω πάθει στο παρελθόν δύο φορές, να ενθουσιάζομαι με δουλειές που τελικά έμειναν στα συρτάρια και πραγματικά ήταν πολύ οδυνηρές καταστάσεις», περιγράφει με την ηρεμία του ανθρώπου που έχει περάσει από φουρτούνες.

Κλείσιμο


- Στα 56 χρόνια σας τι άλλο σας έχει μάθει η ζωή;
Τίποτα σπουδαίο, μεγαλώνοντας αποκτάς μια σοφία σε σχέση με τα πράγματα. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που λένε «θα έκανα ακριβώς τα ίδια αν γύριζα τον χρόνο πίσω». Αυτές είναι εγωιστικές εκφράσεις. Προσωπικά θα άλλαζα αρκετά πράγματα και θα ήμουν λιγότερο αυστηρός απέναντι στον εαυτό μου. Σίγουρα θα ακολουθούσα το ίδιο επάγγελμα, αλλά με λιγότερη αυστηρότητα και τελειομανία γιατί όλες αυτές οι αρχές μού γύρισαν μπούμερανγκ. Εχω φτάσει σε σημείο να διακινδυνέψω την αξιοπρέπειά μου για 5 ευρώ, ενώ θα μπορούσα να κάνω κάνα δυο δουλειές που δεν γούσταρα, αλλά παράλληλα δεν θα με ξεφτίλιζαν. Δεν μου ’βγαινε όμως να το κάνω και πλήρωσα το τίμημα.

- Δηλαδή δεν κάνατε ποτέ εκπτώσεις στη δουλειά σας;  Οχι, προτιμούσα με ένα βραβείο για ρόλο ερμηνείας στη «Γλυκιά συμμορία» να δουλεύω μπάρμαν παρά να παίζω σε φθηνές παραγωγές που δεν γούσταρα. Θα σου πω μόνο πως συμμετείχα σε δυο-τρεις δουλειές στην τηλεόραση, αξιοπρεπέστατες, που όμως δεν με εξέφραζαν απόλυτα, και μετά σπατάλησα τα χρήματα που έβγαλα στο ποτό για να ξεχάσω τι έκανα.

- Υπήρχαν δηλαδή διαστήματα στη ζωή σας που είχατε πρόβλημα με το αλκοόλ; Οχι, με το ποτό και τα ναρκωτικά δεν είχα ποτέ πρόβλημα, το τσιγάρο μόνο δεν μπορώ να ελέγξω μέχρι σήμερα. Οποτε το αλκοόλ πήγαινε να με πάρει από κάτω το καταλάβαινα και σταματούσα. Κατάφερα να το βάζω στη ζωή μου όπως ήθελα εγώ. Είμαι πολύ σκληρός με αυτά τα πράγματα. Εχω χάσει άδικα πολλούς φίλους μου από καταχρήσεις και φτάνω στο σημείο να τα βάζω με τον εαυτό μου που δεν μπόρεσα να τους αποτρέψω.
«Συμμετείχα σε δυο-τρεις δουλειές στην τηλεόραση, αξιοπρεπέστατες, που δεν με εξέφραζαν απόλυτα και μετά σπατάλησα τα χρήματα που έβγαλα στο ποτό για να ξεχάσω τι έκανα»
- Και για τον έρωτα τι σας έμαθε η ζωή; Οποιαδήποτε σχέση είχα στη ζωή μου τη θεωρώ ευτυχία. Πέρασα πολύ όμορφα σε προσωπικό επίπεδο, είναι πολύ ωραίο πράγμα ο έρωτας και οι σχέσεις των ανθρώπων. Η αγάπη και η συντροφικότητα είναι σημαντικά συστατικά για την πραγματική ευτυχία. Η ζωή μού έμαθε ότι για να υπάρχει αρμονία σε μια σχέση πρέπει να κυριαρχεί το  ερωτικό στοιχείο. Είχα την ευτυχία να ερωτευτώ μία- δύο φορές στο παρελθόν κεραυνοβόλα, όμως πλέον αισθάνομαι πως είμαι αρκετά μεγάλος άνθρωπος για τέτοια πράγματα. Οσο για το θέμα «γάμος», το έκανα, έζησα υπέροχες στιγμές ως παντρεμένος και απέκτησα δύο υπέροχες κόρες. Πλέον, όμως, νιώθω αρκετά ελεύθερος και δεν σκέφτομαι να παντρευτώ ξανά.

- Εχετε σκεφτεί πώς θα ήταν η ζωή σας αν δεν έμπαινε σε αυτήν ο τηλεοπτικός «Αγαπούλας» της γνωστής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας; Δεν θα πέθαινα από πείνα, όμως ο ρόλος του προέδρου έδωσε μια ώθηση στα πράγματα, σε επίπεδο οικονομικό, αλλά και αναγνωρισιμότητας. Για ένα μεγάλο διάστημα μπορούσα να λειτουργώ χωρίς να έχω το άγχος της σκληρής καθημερινότητας, δηλαδή πώς θα πληρώσω βασικές ανάγκες μου. Παραδέχομαι πως είναι πικρό, έχοντας μια τόσο μεγάλη πορεία, να σε μαθαίνει ο περισσότερος κόσμος από τον ρόλο σου σε τηλεοπτική διαφήμιση. Αν μου τύχαινε αυτό σε μικρότερη ηλικία, θα είχα θυμώσει περισσότερο. Στον χώρο μας σε μια νύχτα μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα αλλά και καταστροφικά. Προσωπικά κινδύνεψα να μπω φυλακή από τα χρέη που προέκυψαν από την ταινία μου «Ο κήπος του Θεού». Ηταν μια φιλόδοξη παραγωγή, έγινε πολύ σωστά, χωρίς όμως να έχω διασφαλίσει το απαραίτητο μπάτζετ. Τελευταία στιγμή η ταινία κυκλοφόρησε στη Γαλλία και έφερε κάποια χρήματα που με βοήθησαν να αποφύγω οδυνηρές περιπέτειες. Η δουλειά μας είναι ένα συνεχόμενο καρδιογράφημα. Αν δεν είσαι εξοικειωμένος με αυτό, καλύτερα να μην το κάνεις γιατί έχει μεγάλη πίκρα.

- Οι κατά καιρούς επαγγελματικές συνεργασίες σας τι γεύση σας άφησαν; Στη ζωή και στη δουλειά μου είμαι ανοιχτός άνθρωπος και δεν κοιτάω τα χρήματα. Από τα πρώτα χρόνια μου στον χώρο πιστεύω ότι αν έχει κάποιος να αποδείξει κάτι, το πετυχαίνει με τη δουλειά του, όχι με τη συμπεριφορά του. Δυστυχώς βλέπω πάρα πολλούς συναδέλφους που θέλουν να αποδείξουν κάτι με τη συμπεριφορά και όχι με τη δουλειά τους. Τα υφάκια και τα στυλάκια τα απεχθάνομαι πολύ.

- Φίλους κάνατε στον χώρο σας; Λίγους, αλλά έχω καταφέρει κάτι που με ικανοποιεί: μπορεί να πει κάποιος ότι «δεν μου αρέσει ο Σπυριδάκης, είναι έντονος», αλλά όλοι στον χώρο με παραδέχονται και αυτό κατακτήθηκε με τη στάση ζωής μου. Ακόμη και άνθρωποι που διαφωνούν μαζί μου, με εκτιμούν και με σέβονται ως ηθοποιό.

- Αν σας δινόταν η ευκαιρία για έναν νέο ρόλο σε τηλεοπτική διαφήμιση, θα το κάνατε; Φυσικά και θα το έκανα, χωρίς να φοβηθώ ότι θα γίνω ο γραφικός ρολίστας των διαφημίσεων γιατί έχω να αποδείξω με άλλες δουλειές την αξία μου. Το καλό είναι ότι ο «πρόεδρος» τραβήχτηκε στο peak του και δεν κούρασε τους τηλεθεατές.

Δεν αποκλείεται όμως ο «Αγαπούλας» να επανέλθει σε νέες περιπέτειες…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης