Ανδρέας Ηλιάδης: Οι περιπέτειές του μετά την πτώση του

Ανδρέας Ηλιάδης: Οι περιπέτειές του μετά την πτώση του

Γιατί τον κατηγορούν μετά την απομάκρυνσή του από επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου - Τα ελληνικά ομόλογα, η περίεργη προμήθεια των 100 εκατ. ευρώ και το στεγαστικό των 2 εκατ.

Ανδρέας Ηλιάδης: Οι περιπέτειές του μετά την πτώση του
Ανδρέας Ηλιάδης: Οι περιπέτειές του μετά την πτώση του
Ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης αυτή την εποχή βρίσκεται σε μπελάδες.

Ο αυτοδημιούργητος banker, στον οποίο οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου είχαν εμπιστευτεί το τιμόνι του ομίλου για 8 ολόκληρα χρόνια χωρίς ποτέ κανείς να τον αμφισβητήσει, βρίσκεται στη δίνη ενός κυκλώνα που δύσκολα μπορεί κάποιος να υποθέσει πως μπορεί να βγει από αυτόν αβρόχοις ποσί.

Μόλις δύο μήνες μετά την απομάκρυνσή του από επικεφαλής της τράπεζας, οι αντίπαλοί του εντός της Κύπρου, αλλά και επίσημα πορίσματα τον κατηγορούν για τα μύρια όσα, χωρίς μάλιστα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας να διαψεύδονται από τη νυν ηγεσία του συγκροτήματος. Ετσι, τον κατηγορούν ότι έριξε έξω την τράπεζα με την αιφνιδιαστική αγορά ελληνικών ομολόγων το 2009, ότι παραπλάνησε τους μετόχους αφού δεν τους είπε από την αρχή για την κρατική στήριξη που ζήτησε από το Κυπριακό Δημόσιο, ότι εξαγόρασε τη ρωσική τράπεζα Uniastrum στην παγωμένη Μόσχα αφού ωραιοποίησε τα στοιχεία της ενώ στη συνέχεια παρουσίαζε πλασματικά κέρδη, ότι πήρε στεγαστικό δάνειο 2 εκατ. ευρώ με πολύ χαμηλά επιτόκια. Κάποιοι μάλιστα στην Κύπρο κάνουν λόγο για μια περίεργη προμήθεια 100 εκατ. ευρώ που δόθηκε κατά τη διάρκεια της αγοράς των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 2 δισ. ευρώ. Ακόμα, στη Λευκωσία κυβέρνηση και Τράπεζα Κύπρου θεωρούν υπερβολικές τις απαιτήσεις του να λάβει για την απόλυσή του αποζημίωση κοντά στα 4 εκατ. ευρώ και μέχρι τώρα δεν του τη δίνουν.  

Το παιδί του λαού με τα ακριβά χόμπι

Κλείσιμο
Ο κ. Ηλιάδης προσελήφθη στην Τράπεζα Κύπρου πριν από περίπου 30 χρόνια. Στις αρχές του 1990 έρχεται στην Αθήνα για να εργαστεί στην τράπεζα που μόλις είχε ανοίξει τα πρώτα υποκαταστήματά της. Γρήγορα έγινε επικεφαλής του ομίλου στην Ελλάδα. Αποκτά ακριβά χόμπι, οδηγεί γρήγορα αυτοκίνητα και χτίζει μια έπαυλη σε ένα κτήμα πολλών στρεμμάτων κοντά στην Αθήνα.

Σε μια τραπεζική αγορά που ούτως ή άλλως ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρα η Κύπρου δεν μένει πίσω. «Χτίζει» πολλά υποκαταστήματα και φέρνει γρήγορα κέρδη. Γρήγορα, λοιπόν, ξεχωρίζει και το 2004 με την υποστήριξη του πανίσχυρου τότε προέδρου κ. Σόλωνα Τριανταφυλλίδη γίνεται αφεντικό του ομίλου ρίχνοντας στο καναβάτσο τον πανίσχυρο Κύπριο banker κ. Χαρίλαο Σταυράκη (απόφοιτος του Χάρβαρντ), ο οποίος και γερές πολιτικές πλάτες είχε και το όνομά του είναι πανίσχυρο στη Λευκωσία. Ο κ. Ηλιάδης γίνεται CEO και ο κ. Σταυράκης αναλαμβάνει αναπληρωτής.

Οταν γίνεται CEO της πιο ζηλευτής θέσης στη Μεγαλόνησο (και μάλιστα χωρίς να προέρχεται από πλούσια οικογένεια), με χειρουργική ακρίβεια «καθαρίζει» όλους τους εχθρούς του - με πρώτο και καλύτερο τον κ. Σταυράκη.

Και μπορεί ο κ. Σταυράκης να έγινε μετά υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, όμως δεν ξέχασε πότε τη διαμάχη του με «το παιδί του λαού».

Στην Κύπρο λέγεται ακόμα ότι πριν από λίγα χρόνια σταμάτησε ξαφνικά τη χρηματοδότηση σε μέτοχο της τράπεζας και μέλος του Δ.Σ. χωρίς να τον ενημερώσει. Τα χρόνια περνούν και ο κ. Ηλιάδης επεκτείνει τον όμιλο σε διάφορες χώρες, όπως στη Ρωσία με την Uniastrum.

Στην Ελλάδα δεν είχε πολλές συμπάθειες στους άλλους τραπεζίτες, οι οποίοι θυμίζουν ότι «ενώ συζητούσε με τον Μιχάλη Σάλλα για τη συγχώνευση με την Πειραιώς και είχαν συμφωνήσει, λίγες ώρες προτού δώσουν τα χέρια ζήτησε από το αφεντικό της Πειραιώς επιπλέον ανταλλάγματα, με αποτέλεσμα να χαλάσει η συμφωνία. Επίσης, λόγω ενός αδικαιολόγητα υπερτροφικού εγώ νόμισε ότι μπορεί να εξαγοράσει και την Εμπορική το 2006, αλλά τελικά αποσύρθηκε από την κούρσα διεκδίκησης».

Η αντίστροφη μέτρηση

Το 2009 αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον μέχρι τότε πανίσχυρο banker. Ο νυν διευθύνων σύμβουλος (και τότε κορυφαίο στέλεχος) κ. Γιάννης Κυπρή βλέποντας ότι κάτι δεν πάει καλά με την Ελλάδα αποφασίζει να ρευστοποιήσει σε πολύ καλές τιμές σχεδόν τα 2/3 του χαρτοφυλακίου των ελληνικών ομολόγων. Τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του ίδιου έτους, όμως, ο κ. Ηλιάδης, άγνωστο γιατί, αποφασίζει να επαναγοράσει τα ελληνικά ομόλογα -2 δισ. ευρώ- ερήμην του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο ενημερώθηκε εκ των υστέρων.

Ομως το 2011 με το haircut των ελληνικών ομολόγων η Κύπρου, όπως και οι άλλες ελληνικές τράπεζες, βρίσκεται με μια τρύπα πολλών εκατ. ευρώ. Στη Λευκωσία οργιάζουν οι φήμες ότι ο όμιλος θα χρειαστεί κρατική ενίσχυση από 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ. Η διοίκηση το διαψεύδει. Στις αρχές του 2012 υποστηρίζεται ότι οι ανάγκες της είναι σχετικά μικρές και τα χρήματα που λείπουν θα βρεθούν εκ των ενόντων. Μάλιστα στη γενική συνέλευση των μετόχων του περασμένου Μαΐου έγινε λόγος για ένα κεφαλαιακό κενό της τάξεως των 200 εκατ. -ίσως και 300- χωρίς απολύτως καμία νύξη περί κρατικής ενίσχυσης. Αυτό ήταν και το μεγάλο στρατηγικό λάθος.

Η τράπεζα ύστερα από οκτώ ημέρες καταθέτει επίσημο επείγον αίτημα για ενίσχυση από το κυπριακό κράτος ύψους 500 εκατ. ευρώ και αποκαλύπτει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση των προβλέψεων που έχει λάβει για επισφαλή δάνεια.

Το τέλος για το πιο ισχυρό μη πολιτικό πρόσωπο της Κύπρου ήταν κοντά. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της νήσου κ. Πανίκος Δημητριάδης εκφράζει την έκπληξή του για τις εξελίξεις και λίγες εβδομάδες μετά ζητεί την απομάκρυνσή  του, όπως και πράγματι έγινε.

Τα ελληνικά ομόλογα, η Uniastrum και ο Ρώσος κροίσος

Ομως το κακό δεν σταματάει εδώ. Τους δύο τελευταίους  μήνες έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες και επίσημα πορίσματα στελεχών της Τράπεζας Κύπρου που, όπως λένε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη Λευκωσία, φωτογραφίζουν την άμεση εμπλοκή του πρώην ισχυρού αφεντικού του ομίλου. Η Τράπεζα Κύπρου σε όλα αυτά τα δημοσιεύματα δεν αντιδρά. Για την ακρίβεια:

Ελληνικά ομόλογα: Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Κύπρο που δεν έχουν διαψευστεί (εφημερίδα «Χαραυγή»), η αγορά των ελληνικών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ έγινε από την Deutsche Bank. Η συναλλαγή δεν έγινε απευθείας μεταξύ Deutsche και Κύπρου αλλά μέσω ενός γραφείου στο οποίο οι Γερμανοί έδωσαν προμήθεια ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Τράπεζα Uniastrum: Επίσημο πόρισμα του πρώην διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου κ. Νικολάου Καρυδά αναφέρει ότι το συγκρότημα επιδοτούσε ή ενίσχυε τα αποτελέσματα της ρωσικής τράπεζας για να παρουσιάζει πιο ευνοϊκή εικόνα. Το ίδιο πόρισμα αποκαλύπτει ακόμα ότι οι προβλέψεις της τράπεζας ήταν εσκεμμένα μειωμένες. Αλλη έκθεση (υπογράφεται από τον υπάλληλο του συγκροτήματος κ. Τσολάκη) κάνει λόγο για πολλά κακά δάνεια τα οποία τα έπαιρναν άλλοι μέτοχοι της ρωσικής τράπεζας χωρίς να τα εξοφλούν.

Ριμπορόβλεφ: Ο Ρώσος ολιγάρχης εξαγοράζει ένα ποσοστό της Κύπρου -κοντά στο 9,8%- με την υπόσχεση ότι θα έχει λόγο στη διοίκηση. Λίγο μετά, όταν θέλει να εξαγοράσει ποσοστό πάνω από 10%, ο κ. Ηλιαδης πείθει τον τότε διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να απαγορεύσει κάτι τέτοιο στον μεγαλομέτοχο. Ο Ριμπορόβλεφ γίνεται έξαλλος και δεν συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) που έγινε το 2011. Αποτέλεσμα ήταν η ΑΜΚ να αποτύχει και ο Ρώσος γίνεται ορκισμένος εχθρός του κ. Ηλιάδη.

Τι απαντά ο ίδιος

Σε μια προσπάθεια να αμυνθεί, ο κ. Ηλιάδης τις προηγούμενες μέρες με αφορμή τα δημοσιεύματα για την Uniastrum, τα ελληνικά ομόλογα και το στεγαστικό του δάνειο ύψους 2 εκατ. ευρώ με ιδιαίτερα ευνοϊκά επιτόκια αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση. Σε δήλωσή του, αφού διαψεύδει τις πληροφορίες για τα ευνοϊκά επιτόκια του δανείου του, επισημαίνει: «Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για τα όσα καθημερινά αναφέρονται στον Τύπο με ενέργειες και παρεμβάσεις μέσα και έξω από την τράπεζα. Επιπρόσθετα, σημειώστε ότι η διαρροή στοιχείων μπορεί να συνιστά διάπραξη ποινικών αδικημάτων με βάση τον “Περί τραπεζικών εργασιών” νόμο και τον νόμο περί “Προστασίας προσωπικών δεδομένων”».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης