Ο Δήμιος της France Telecom με τις πορτοκαλί κάλτσες

Ο Δήμιος της France Telecom με τις πορτοκαλί κάλτσες

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της France Telecom βρίσκεται κατηγορούμενος για τις δεκάδες αυτοκτονίες υπαλλήλων,  που προκάλεσετο σχέδιο αναδιάρθρωσης του οργανισμού

Ο Δήμιος της France Telecom με τις πορτοκαλί κάλτσες
Ο Δήμιος της France Telecom με τις πορτοκαλί κάλτσες
Ο μετρ των τηλεπικοινωνιών με τις πορτοκαλί κάλτσες (τις ταιριάζει πάντα με πορτοκαλί γραβάτα)  που οδήγησε στο απονενοημένο διάβημα 32 υπαλλήλους της France Telecom παίζει τένις, κάνει ιππασία, παρακολουθεί όπερα και επιμελείται ο ίδιος τα φυτά στον κήπο του σπιτιού του.

Ο 70χρονος Ντιντιέ Λομπάρ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών France Telecom, έναν χρόνο προτού ξεκινήσει το κύμα αυτοκτονιών των εργαζομένων (2007) ένιωσε την ανάγκη να γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Το ψηφιακό χωριό, η δεύτερη ζωή των δικτύων».
 
Στο πλευρό του, επί 32 συναπτά έτη, είναι η Γκιλμπέρτ Πινσόν, διευθύντρια τράπεζας, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά .
    
Ο Λομπάρ διετέλεσε από το 2005 έως το 2010 διευθύνων σύμβουλος της France Telecom. Με το αβίαστο χαμόγελο, ο Γάλλος γκουρού των νέων τεχνολογιών ήταν πανταχού παρών σε όλα τα μεταβατικά στάδια που μεσολάβησαν προκειμένου η πατρίδα του να περάσει στην ψηφιακή εποχή, το  Ιντερνετ αλλά και την κινητή τηλεφωνία. Εχει βραβευτεί, μεταξύ άλλων,  ως ο καλύτερος μάνατζερ για τον τηλεοπτικό σταθμό BFM.
   
Τώρα όμως το άστρο του Λομπάρ δύει. Το πρώην αφεντικό της France Telecom θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τον ρόλο του στην «επιδημία» αυτοκτονιών του προσωπικού το 2008 και το 2009 αντιμετωπίζοντας κατηγορίες  για σκληρές πρακτικές διοίκησης που συνιστούσαν ψυχολογική παρενόχληση των εργαζομένων.
Κλείσιμο
    
Κατά τη χρονική αυτή περίοδο και δέκα χρόνια μετά την ιδιωτικοποίησή της ο Λομπάρ βρισκόταν στο τιμόνι της εταιρείας. Στις αρχές του 2010, υπό καθεστώς εντονότατων επικρίσεων για τον χειρισμό της κρίσης, υπέβαλε την παραίτησή του ως διευθύνων σύμβουλος , διατήρησε όμως το αξίωμα του προέδρου.   

Σε απολογητικό ύφος και υπερασπιζόμενος την αθωότητά του, έγραψε πριν από λίγες ημέρες στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ότι αμφισβητεί τον ισχυρισμό ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης ζωτικής σημασίας -όπως επεσήμανε- για την επιβίωση της εταιρείας μπορεί να ήταν η αιτία ανθρώπινων τραγωδιών. Ο Λομπάρ βρέθηκε… κολλημένος στον τοίχο, με τις συνδικαλιστικές ενώσεις να τον κατηγορούν ότι η εφαρμογή σκληρών πρακτικών, όπως αναγκαστικές μετακινήσεις και ανέφικτοι στόχοι παραγωγικότητας, ευθύνονται εν μέρει για το κύμα των αυτοκτονιών στην εταιρεία.

Το 2010 η France Telecom, για να καλύψει τις «βρομιές» του πρώην αφεντικού της, έσπευσε να υποστηρίξει ότι το ποσοστό των αυτοκτονιών δεν ήταν υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό.

Λίγες ημέρες πριν από την παραίτησή του η γαλλική κυβέρνηση είχε κουνήσει το δάχτυλο στον «Ντιντί» -όπως είναι το χαϊδευτικό του- και εκείνος το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να παγώσει προσωρινά τις μεταθέσεις και τις μετακινήσεις προσωπικού ενώ κάλεσε 100 ειδικούς σε θέματα προσωπικού για να έχουν τον νου τους στους χώρους εργασίας και να εντοπίζουν σημάδια ύποπτης συμπεριφοράς εκ μέρους των εργαζομένων.

Ποιος είναι ο πρώην CEO της France Telecom

■ Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1942 στην Κλερμόν-Φεράν. Επί 32 χρόνια είναι παντρεμένος με την Γκιλμπέρτ Πινσόν, η οποία του χάρισε τρεις αξιολάτρευτους γιους.

■ Είναι τεχνοκράτης και θεωρείται μετρ στις τηλεπικοινωνίες.

■ Το 2005 ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον γαλλικό όμιλο τηλεπικοινωνιών France Telecom. Πέντε χρόνια αργότερα παραιτείται από τη θέση, ωστόσο παραμένει στην προεδρία της εταιρείας. 

■ Είναι απόφοιτος του γαλλικού πολυτεχνείου Ecole Polytechnique και της Ανώτατης Εθνικής Σχολής Τηλεπικοινωνιών. Επίσης έχει ντοκτορά στην Ευρωπαϊκή Οικονομία από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

■ Ξεκίνησε την καριέρα του το 1967 στο Εθνικό Κέντρο Τηλεπικοινωνιών, με αντικείμενο τα καινοτόμα προϊόντα σε ό,τι αφορά τα δορυφορικά συστήματα και την κινητή τηλεφωνία.

■ Από το 1988 έως το 1990 ήταν επιστημονικός διευθυντής στο υπουργείο Ερευνας και Τεχνολογίας.

■ Το Απρίλιο του 2003 στο πλευρό του τότε προέδρου της France Telecom, Τιερί Μπρετόν,  ανέλαβε τη Διεύθυνση Γενικών Υποθέσεων. Επιπλέον, είχε επιφορτιστεί με τις νέες τεχνολογίες. Ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας στις 27 Φεβρουαρίου του 2005, όταν ο Τιερί Μπρετόν πήρε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

■ Για τις αυτοκτονίες στη France Telecom, η οποία απασχολεί σήμερα 100.000 εργαζομένους, κατηγορήθηκε δριμύτατα εξαιτίας του προγράμματος αναδιάρθρωσης της επιχείρησης που εφάρμοσε με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των μισθωτών κατά 22.000 μέσα σε μια τριετία.  Το σχέδιο αναδιάρθρωσης είχε παθολογικές επιδράσεις στο ηθικό του προσωπικού.

■ Το αγαπημένο του χρώμα είναι το πορτοκαλί. Ο φακός τον έχει συλλάβει ουκ ολίγες φορές να συνδυάζει σε επαγγελματικές συναντήσεις σκούρα κοστούμια με πορτοκαλί γραβάτα και κασκόλ αλλά και ασορτί κάλτσες.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης