Σόλων και ψάρια

Σόλων και ψάρια

Όσο πιο πολύ πλησιάζουμε στις εκλογές, τόσο περισσότερο αναβαθμίζεται το θέμα της ακρίβειας

psaria-0
Με την χρόνο-μηχανή μου θα μεταφερθούμε σήμερα στην Αρχαία Ελλάδα! Κάτι γινότανε εκεί που μας ενδιαφέρει...

Φαίνεται ότι η αισχροκέρδεια έχει πιο παλιές ρίζες από ό,τι φαντάζεται κανείς.

Φαίνεται, πως στην Αγορά της Αρχαίας Αθήνας συνέβαιναν τα ίδια ακριβώς πράγματα που συμβαίνουν και σήμερα. Αλλά η Αγορανομία τότε δεν χωράτευε. Είχε στα χέρια της νόμους και διατάξεις, για την προστασία των πολιτών, και των σωφρονισμό των αισχροκερδών, που θα τους ζήλευε και η πιο μοντέρνα νομοθεσία! Και φυσικά τους εφάρμοζε με θρησκευτική ευλάβεια!

Ένα παράδειγμα για να γίνω πιο σαφής:

Μια που οι πρόγονοί μας λάτρευαν τα ψάρια, ο σοφός Νομοθέτης Σόλων φρόντισε να τους προστατέψει από την αισχροκέρδεια των Αρχαίων ψαράδων.

Αλλά πως; Με διατιμήσεις; Όχι βέβαια! Ο Σόλωνας ήξερε πολύ καλά, ότι οι διατιμήσεις εξαφανίζουν τα διατιμώμενα είδη, και ευνοούν πονηρές συναλλαγές.
psaria-1
Θέσπισε, λοιπόν, σοφότατα, τα εξής:

¨τους ιχθυοπώλας μη αποδούναι τους ιχθύας ελάττονος ή ής είπον τιμής, εις το δεσμωτήριον απάγεσθαι¨.

Κλείσιμο
¨Ό εστί μεθερμηνευόμενο¨, όπως λέγαμε κάποτε στο Γυμνάσιο:

¨οι ιχυοπώλαι, οίτινες δώσουν τους ιχθύας ολιγώτερον αφ΄όσην προσδιώρισαν τιμήν φυλακίζονται¨.

Ο Σόλων, δηλαδή, και για να με καταλάβουν και οι νεώτεροι, είπε στους ψαράδες:

Δεν σας βάζω διατίμηση. Μπορείτε να πουλάτε τα ψάρια σας όσο θέλετε. Σαράντα, εξήντα, ογδόντα δραχμές την οκά. Σας υποχρεώνω όμως να κρατάτε όλη την ημέρα την ίδια τιμή που βάλατε αρχικά! Όποιος ρίξει την αρχική του τιμή πάει φυλακή!

Μεγάλη φουρτούνα ξέσπασε στην τάξη των ιχθυοπωλών, αφού για τα ψάρια που τους έμεναν, λόγω της μεγάλης τους τιμής, και κινδύνευαν να βρωμίσουν, δεν είχαν το δικαίωμα να τα ξεπέσουν και έτσι να τα ξεφορτωθούν.

Είχαν βάλει την μαρίδα είκοσι δραχμές την οκά; Τόσο έπρεπε νε την πουλάνε μέχρι να εξαντληθεί. Την κατέβαζαν δεκαπέντε; Τους άρπαζε ο αγορανόμος από το αυτί και γραμμή για το ¨φρέσκο¨.

Αποτέλεσμα: Οι ψαράδες αναγκαζόντουσαν να προσδιορίσουν εξαρχής μια λογική τιμή, και επειδή αυτό το κάνανε ¨οικειοθελώς¨ ούτε τολμούσαν να τα βάλουν με τον Νομοθέτη!
psaria-2
Αλλά οι μπελάδες με τον Σόλωνα δεν σταματούσαν εκεί. Άλλη αγορανομική διάταξη επέβαλε...

... ¨τους ιχθυπώλας μη ραίνειν τους ιχθύς σαπρούς¨.

¨Ό εστί μεθερμηνευόμενο:

¨δεν συγχωρείται εις τους ιχθυοπώλας να ραντίζουν με ύδωρ τους σαπρούς ιχθύας των¨.

Και σε πιο απλά Ελληνικά: ψέματα και απατεωνιές στην Αγορά ΤΕΛΟΣ. Ραντίσματα και πάγος που μετέτρεπε ψάρια πέντε ημερών σε ¨ψάρια πρωινά¨ ΤΕΛΟΣ. Οι αγορανόμοι περιφερόντουσαν συνεχώς για να διατηρείται η ευκοσμία...
psaria-3
Συμπέρασμα:

Ζούμε στην ίδια πόλη που γεννήθηκε και νομοθέτησε ο Σόλων, και τρώμε τα ψάρια της ίδιας θάλασσας. Κάπως περισσότερο ακριβά όμως, και κάπως λιγότερο φρέσκα...

... και μια επεξήγηση: Τα συνημμένα αποκόμματα είναι από την δεκαετία του 1930. Τρανή απόδειξη του τι παθαίνει κανείς όταν είναι ανιστόρητος!

Οι ενδιαφερόμενοι ερευνητές, ας αναζητήσουν σε κάποια βιβλιοθήκη το βιβλίο του Νικόλαου Παπαδούκα, που εκδόθηκε το 1844 στην Ερμούπολη με τίτλο ¨Ο Σόλων, Αρχαίον Ελληνικόν Δίκαιον¨ περιέχον τους σωζόμενους Νόμους των Αθηναίων και τους ναυτικούς ¨των τε Ροδίων και Αυτοκρατόρων της Κωνσταντινουπόλεως¨.

Θωμάς Σιταράς, Αθηναιογράφος- Συγγραφέας, FB: Σιταράς Θωμάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης