Gypsy Rose Blanchard: H περίεργη ιστορία της μητροκτόνου που έγινε σταρ των social media

Gypsy Rose Blanchard: H περίεργη ιστορία της μητροκτόνου που έγινε σταρ των social media

Τρεις βδομάδες μετά την αποφυλάκισή της στις 28 Δεκεμβρίου 2023, η Gypsy Rose Blanchard που σκότωσε τη μητέρα της, απολαμβάνει ήδη την λατρεία του κοινού, που την ακολουθεί φανατικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

gypsy-rose-mak
Στα social media ισχύει ένας κανόνας: ότι δηλώσεις, είσαι. Η αλήθεια αυτής της πρότασης βέβαια, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, όταν εφαρμόζεται στην υπόθεση της Gypsy Rose Blanchard, η οποία οδήγησε σε φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης, όταν αποκάλυψε ότι σκότωσε την μητέρα της, το 2016. Η τότε εικοσιτετράχρονη νεαρή καταδικάστηκε για φόνο δευτέρου βαθμού, μετά από συνωμοσία με τον τότε φίλο της, Nicholas Godejohn, ο οποίος καταδικάστηκε επίσης σε ισόβια κάθειρξη. Η περίπτωση της μονοπώλησε το ενδιαφέρον των Αμερικανών πολιτών, οι οποίοι έδειξαν αμέσως την υποστήριξή τους στην Gypsy Rose, θεωρώντας την το θύμα της όλης υπόθεσης. Στην πραγματικότητα η μητέρα της Gypsy, την έπειθε ότι πάσχει από μια σειρά ασθενειών, κρατώντας την “αιχμάλωτή” της και καθηλωμένη σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Η ιστορία της γιγαντώθηκε και η ίδια απέκτησε φήμη πριν καν αποφυλακιστεί. Δημιουργήθηκαν ιστοσελίδες και δημόσιες συζητήσεις για την υπόθεσή της, μια μίνι σειά με τις Patricia Arquette, Joey King και Chloe Sevigny που λεγόταν The Act (2019) και ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο Mommy Dead and Dearest (2017).
gypsy_rose

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως, η κατάσταση ξέφυγε από το πλαίσιο της απλής περιέργειας. Δημιουργήθηκαν βίντεο που την εξυμνούσαν, αντίστροφες μετρήσεις για την αποφυλάκισή της και χιλιάδες σχόλια που έγραφαν "Gypsy Rose σε αγαπάμε", "Η αγαπημένη μου influencer" και "Βασίλισσα". Όλα αυτά οδήγησαν την ίδια να αποκτήσει 9,8 εκατομμύρια followers στο TikTok και 8,3 εκατομμύρια followers στο Instagram. Σήμερα, η ίδια κάνει βίντεο στα οποία εξηγεί την ιστορία της, βάφεται και ετοιμάζεται για συνεντεύξεις Τύπου, απολαμβάνοντας την αγάπη του κοινού, αφήνoντάς όλους εμάς να αναρωτιόμαστε, πώς μια μητροκτόνος μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα αληθινή σταρ και influencer του διαδικτύου.
Κλείσιμο
gypsy_rose__2_

Η ιστορία της Gypsy Rose

Η υπόθεσή της αποτελεί κινηματογραφικό σενάριο, ή και απόδειξη της ακρότητας στην οποία μπορεί να φτάσει ο ανθρώπινος νους. Όλα ξεκινούν με την Dee Dee Blanchard. Μια γυναίκα από το Chackbay της Λουιζιάνα, η οποία έμεινε έγκυος στα 24. Τρεις μήνες μετά την γέννηση της κόρης της, της Gypsy-Rose, η Dee Dee πείστηκε ότι το μωρό είχε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, τα οποία απέδιδε σε μια απροσδιόριστη χρωμοσωμική διαταραχή. Όταν το παιδί ήταν επτά ή οκτώ ετών, επέβαινε στη μοτοσικλέτα του παππού της όταν ενεπλάκησαν σε ένα μικρό ατύχημα, όπου της προκάλεσε εκδορά στο γόνατό της. Η μητέρα της είπε ότι οι γιατροί της είχαν δώσει ένα αναπηρικό καροτσάκι που θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσει από εκεί και έπειτα. Η Gypsy-Rose σταμάτησε να πηγαίνει σχολείο μετά τη δεύτερη τάξη, πιθανόν ήδη από το νηπιαγωγείο, ενώ η μητέρα της την έκανε μαθήματα στο σπίτι, καθώς οι ασθένειές της ήταν τόσο σοβαρές.
The TWISTED Story of Gypsy Rose | BJ Investigates

Όσο η Gypsy Rose μεγάλωνε, η Dee Dee, την έβαζε να παριστάνει την μικρότερη, αναγκάζοντας την να λεπταίνει την φωνή της. Την ανάγκαζε επίσης να προσποιείται ότι είναι ανάπηρη και χρόνια άρρωστη, την υπέβαλλε σε περιττές χειρουργικές επεμβάσεις και φάρμακα και την έλεγχε με σωματική και ψυχολογική κακοποίηση. Η Dee Dee ισχυριζόταν ότι η Gypsy Rose έπασχε από ασθένειες όπως μυϊκή δυστροφία και λευχαιμία, χρησιμοποιώντας πάνω της σωλήνα σίτισης και φάρμακα που οδήγησαν στην αφαίρεση των δοντιών και των σιελογόνων αδένων της.

Στις 14 Ιουνίου 2015, οι βοηθοί του σερίφη στην κομητεία Greene του Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών, βρήκαν το πτώμα της Dee Dee Blanchard μπρούμυτα στο υπνοδωμάτιο του σπιτιού της λίγο έξω από το Σπρίνγκφιλντ. Δεν υπήρχε κανένα ίχνος της κόρης της, Gypsy-Rose τότε 23 ετών. Οι αστυνομικές έρευνες συνεχίστηκαν για να βρουν την νεαρή που πίστευαν ότι απήχθη. Τελικά, λίγες μέρες μετά, οι αρχές την βρήκαν στο Ουισκόνσιν, όπου είχε ταξιδέψει με τον φίλο της Nicholas Godejohn, τον οποίο είχε γνωρίσει στο διαδίκτυο. Όταν οι ερευνητές ανακοίνωσαν στο κοινό, ότι στην πραγματικότητα η Gypsy ήταν ενήλικη και δεν είχε κανένα από τα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας που ισχυριζόταν η μητέρα της ότι είχε, η δημόσια οργή για την πιθανή απαγωγή ενός κοριτσιού με ειδικές ανάγκες, έδωσε τη θέση της στο σοκ και σε κάποια συμπάθεια προς το πρόσωπό της. Λίγες ημέρες αργότερα, η ίδια ομολόγησε ότι σκότωσε σε συναυτουργία με τον σύντροφό της, την μητέρα της.
gypsy-rose_mama

Από δολοφόνος σε ονλαιν σταρ

Η Gypsy Rose θυματοποιήθηκε κατ’ευθείαν από το κοινό, παρόλο που ανέλαβε εκουσίως τον ρόλο του θύτη. Πολλοί φαίνεται να ξεχνούν ότι η ίδια υπήρξε ο ιθύνων νους πίσω από την στυγερή δολοφονία της μητέρας της. Έπεισε τον Godejohn, το αγόρι της, να σκοτώσει την Dee Dee και του έδωσε μονωτική ταινία, γάντια και ένα μαχαίρι για να το κάνει. Έπειτα, αρκετοί μάρτυρες που είδαν το ζευγάρι καθ' οδόν προς τον σταθμό Greyhound, δήλωσαν ότι η Gypsy-Rose φορούσε ξανθιά περούκα και περπατούσε χωρίς βοήθεια. Διέφυγαν τελικά σε ένα μοτέλ έξω από το Σπρίνγκφιλντ, όπου έμειναν μερικές ημέρες, ενώ σχεδίαζαν την επόμενη κίνησή τους. Τελικά καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης, με αναστολή μετά από οκτώ χρόνια, δηλώνοντας ότι ένιωθε πολύ πιο ελεύθερη στην φυλακή, παρά στο σπίτι με την μητέρα της.

Όσο τα χρόνια περνούσαν, το κοινό αποκτούσε όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον γαι την ιστορία των δυο γυναικών. Έγιναν μελέτες για την διαταραχή της μητέρας, γνωστή ως σύνδρομο Μινχάουζεν δι' αντιπροσώπου, ή "πλασματική διαταραχή που επιβλήθηκε σε άλλον". Η διαταραχή αυτή περιλαμβάνει ουσιαστικά την επιβολή συμπτωμάτων σοβαρής ασθένειας από κάποιον άλλον. Η σειρά και το ντοκιμαντέρ αύξησαν την δημοφιλία της Gypsy-Rose και έκαναν ευρέως γνωστή την ιστορία της. Σήμερα, αν και η ποινή φυλάκισης της Blanchard και η παραδοχή του ρόλου της στη δολοφονία της μητέρας, της έρχεται σε αντίθεση με τα πρότυπα της ηθικής ευθύνης, πολλοί άνθρωποι στο διαδίκτυο δείχνουν την υποστήριξή τους.
Gypsy Rose Blanchard gains massive social following after release

Η δύναμη των social media

Με τόσους πολλούς φανατικούς υποστηρικτές της, η Blanchard έχει αρχίσει να περνάει στην δημόσια σφαίρα ως μια αδικημένη διασημότητα. Σε αρκετούς φαίνεται εξαιρετικά περίεργο - εκεί συγκαταλεγόμαστε και εμείς - όταν κάποιος κατέχει μια θέση εμπιστοσύνης και τόσο μεγάλης επιρροής σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, μετά από χρόνια εικασιών σχετικά με την αλήθεια στη ζωή του και τις κακουργηματικές του πράξεις. Τα γεγονότα φέρνουν στη δημόσια συζήτηση το θέμα της οπαδικότητας που υπάρχει σε αυτές τις πλατφόρμες και το πως είναι ικανές να ξορκίσουν το κακό και να αποδεχτούν άτομα που παραβιάζουν τους κανόνες δικαιοσύνης και ηθικής ευθύνης. Αρκετά τρομακτικό δεν νομίζετε;

Η ίδια η Blanchard ωστόσο, εξηγεί ότι με την παρουσία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθεί να διαδώσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με το σύνδρομο Μινχάουζεν δι' αντιπροσώπου και να απευθύνει ένα κάλεσμα σε δράση και σχολιασμούς, σχετικά με το τι πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξει στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για την προστασία των παιδιών από την ιατρική κακοποίηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης