YouTube: Έγκλημα σε ζωντανή μετάδοση - Πώς «ενθαρρύνει» βίντεο με βιασμούς, αυτοκτονίες και επιθέσεις

YouTube: Έγκλημα σε ζωντανή μετάδοση - Πώς «ενθαρρύνει» βίντεο με βιασμούς, αυτοκτονίες και επιθέσεις

Γιατί οι άνθρωποι απολαμβάνουν να παρακολουθούν φόνους, αίμα και βία; - Η περίπτωση του Ινδού Monu Manesar και το βραβείο «Silver Creator»

internet_abuse_arthro
Παρά τις πολλές νομοθεσίες για την προστασία του ατόμου και την αποτροπή εξάπλωσης προκλητικού και επιβλαβούς περιεχομένου, οι ιστότοποι διαμοιρασμού βίντεο, εξακολουθούν να γεμίζουν με βίαιο και κακοποιητικό περιεχόμενο, συνεχίζοντας τη μακρά τους παράδοση.

Ο θάνατος, το αίμα και η βία είχαν πάντα την ικανότητα να προσελκύουν το κοινό. Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται σε ένα μείγμα περιέργειας, φαντασίας και ενθουσιασμού που προσφέρουν αυτά τα θεάματα, με τους ανθρώπους να απολαμβάνουν την αίσθηση του κινδύνου, χωρίς στην πραγματικότητα να κινδυνεύουν. Η παρακολούθηση “ψυχαγωγίας” όπως αυτή, μας δίνει την αδρεναλίνη που θα μας προσέφερε το να βρισκόμαστε όντως σε κίνδυνο, ενώ όσο οι θεατές γνωρίζουν ότι δεν απειλούνται πραγματικά, αντιλαμβάνονται αυτά τα θεάματα ως συναρπαστικά και απολαυστικά.

Στις περιπτώσεις όμως των live streamers στο YouΤube και άλλες εφαρμογές βιντεοπαρακαλούθησης στο διαδίκτυο, τα πράγματα πολλές φορές μπορεί να ξεφύγουν. Ειδικότερα, όταν εστιάσουμε σε περιστατικά όπως του Ινδού Monu Manesar, ο οποίος χρησιμοποίησε το κανάλι του στην γνωστή πλατφόρμα για να μεταδώσει ζωντανά τις σκληρές του επιθέσεις απέναντι σε διάφορους ανθρώπους.

Βραβείο "Silver Creator" για επιθέσεις σε ανθρώπους

Ο Manesar έγινε δημοφιλής στην Ινδία ως YouTuber, για τη ζωντανή μετάδοση των σκληρών επιθέσεών του σε άτομα που υποπτευόταν ότι μετέφεραν και έσφαζαν αγελάδες. Ο ίδιος, αυτοαποκαλούμενος ως προστάτης των αγελάδων, βιντεοσκοπούσε τον εαυτό του να ανταλλάσσει πυροβολισμούς με μεταφορείς βοοειδών και να τους χτυπάει, γεγονός που του απέφερε πολλούς θαυμαστές και ακολούθους στην πλατφόρμα, αλλά και διαδικτυακή αναγνώριση. Μάλιστα, tον Οκτώβριο, το YouTube του απένειμε το βραβείο "Silver Creator" επειδή έφτασε τους 100.000 συνδρομητές, τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο τις διαβόητες ενέργειές του.

Κλείσιμο
Έτσι, οι ενέργειες του Monu δεν σταμάτησαν τη διαδικτυακή βία. Ο ίδιος και οι οπαδοί του συμμετείχαν επίσης σε μεγάλες δολοφονίες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Κατηγορήθηκε επίσης ότι ξεκίνησε μια θρησκευτική εξέγερση που είχε ως αποτέλεσμα 6 νεκρούς κοντά στο Νέο Δελχί. Όπως αργότερα διερευνήθηκε το περιστατικό αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εξτρεμιστικής εκστρατείας, απέναντι σε Ινδούς Μουσουλμάνους. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των Ινδών ακτιβιστών, οι εταιρείες της Silicon Valley επέτρεψαν στον Manesar να συνεχίσει να μεταδίδει βία, μέχρι που τελικά το κανάλι του έκλεισε μετά από αστυνομική έρευνα.

Η ιστορία του Monu Manesar αναδεικνύει τις επικίνδυνες συνέπειες της αποτυχίας των πλατφορμών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να δράσουν γρήγορα εναντίον ατόμων που προωθούν το μίσος και τη βία. Ακτιβιστές είχαν προειδοποιήσει το YouTube και το Facebook για τους λογαριασμούς του Monu Manesar, αλλά η δράση των εταιρειών καθυστέρησε, αφού επικαλέστηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια των υπαλλήλων τους στην Ινδία.

Όμως, καθώς η επιρροή του Youtuber αυξανόταν, το ίδιο συνέβαινε και με τις πολιτικές φιλοδοξίες του, γεγονός που πυροδοτεί τον φόβο ότι άτομα όπως αυτός θα μπορούσαν ενδεχομένως να εισέλθουν στην πολιτική, πολώνοντας περαιτέρω την Ινδία και αποτελώντας απειλή για όλες τις μειονότητες.

Livestreamed εγκλήματα

Όμως η ιστορία του Manesar δεν αποτελεί έκπληξη για το Youtube και για παρόμοιες εφαρμογές δημιουργίας και διαμοιρασμού βίντεο.

Τον Απρίλιο του 2016, η Μαρίνα Λόνινα, 18 ετών, και ο Ρέιμοντ Γκέιτς, 29 ετών, συνελήφθησαν στο Οχάιο των ΗΠΑ με την κατηγορία ότι ο Γκέιτς βίασε μια ανήλικη φίλη της Λόνινα, ενώ η ίδια μετέδιδε το έγκλημα ζωντανά στο Periscope. Ο εισαγγελέας τόνισε ότι η Λόνινα είχε "παρασυρθεί" από τον ενθουσιασμό της για τον αριθμό των "likes" που έπαιρνε, ενώ εμφανίζεται στην οθόνη να "γελάει και να χαχανίζει".

Μέχρι τον Μάιο, οι New York Times συμπεριέλαβαν τον βιασμό στο Periscope του Οχάιο σε μια σειρά πρόσφατων περιπτώσεων στις οποίες εγκλήματα μεταδόθηκαν σε ζωντανή μετάδοση. Σε αυτές περιλαμβανόταν και μία, στην οποία μια νεαρή γυναίκα στο Égly της Γαλλίας μιλάει μέσω Periscope για την αγωνία και τις αυτοκτονικές σκέψεις της και προφανώς ενθαρρύνεται από τους θεατές να αυτοκτονήσει, πράγμα που κάνει, πέφτοντας στις γραμμές του τρένου. Επίσης, συμπεριλήφθηκε και η περίπτωση δύο εφήβων που μεταδίδουν ζωντανά τους εαυτούς τους καυχιόντας και γελώντας καθώς ξυλοκοπούν έναν μεθυσμένο άνδρα σε ένα μπαρ στο Μπορντό της Γαλλίας.

Η ζωντανή μετάδοση εγκλημάτων είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο οι άνθρωποι μεταδίδουν σε ζωντανή μετάδοση εγκληματικές πράξεις. Λόγω του γεγονότος ότι η δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται με την πρόθεση να δουν άλλοι το δημοσιευμένο υλικό, είναι συχνά αδύνατο να προστατευθεί η ιδιωτική ζωή των θυμάτων ή των εμπλεκομένων. Ο Joss Wright του Ινστιτούτου Διαδικτύου της Οξφόρδης επισήμανε μάλιστα ότι, δεδομένου του όγκου του περιεχομένου που δημιουργείται και ανεβαίνει καθημερινά, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας πρακτικός τρόπος να αποτραπεί το ανέβασμα και η κοινοποίηση τέτοιων βίντεο.

Ειδήσεις σήμερα:

74χρονος πυροβόλησε δύο άτομα σε σπίτι στον Άγιο Παντελεήμονα - Ένας νεκρός, συνελήφθη ο δράστης

Στο Spetses Mini Marathon έτρεξαν Κασσελάκης και Τάιλερ – Δείτε βίντεο

Τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα, κοντά στο Κοινοβούλιο - Τέσσερις νεκροί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης