Yorkshire Ripper: Τα μαύρα παιδικά χρόνια και οι αρρωστημένες εμμονές του serial killer

Yorkshire Ripper: Τα μαύρα παιδικά χρόνια και οι αρρωστημένες εμμονές του serial killer

Η αναζήτηση για τον Σάτκλιφ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ακριβά ανθρωποκυνηγητά στη βρετανική ιστορία

yorkshire_ripper_mak
Μια νέα τηλεοπτική σειρά επτά επεισοδίων με τίτλο «The Long Shadow» (σ.σ. η Μεγάλη Σκιά) βασισμένη στην αληθινή ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους κατά συρροή δολοφόνους της Μεγάλης Βρετανίας – του επονομασθέντος «The Yorkshire Ripper»(σ.σ. ο Βιαστής του Γιόρκσιρ) έκανε μόλις πρεμιέρα στο κανάλι ITV της Βρετανικής τηλεόρασης.

Η σειρά εστιάζει στις τραγικές τελευταίες μέρες της Βίλμα Μαίρη Μακκάν και της ΄Εμιλι Τζάκσον, των δύο πρώτων γυναικών που δολοφονήθηκαν από τον Πίτερ Γουίλιαμ Σάτκλιφ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία δεκατριών γυναικών και την απόπειρα δολοφονίας άλλων επτά μεταξύ 1975 και 1980.  Καταδικάστηκε σε είκοσι ποινές ισόβιας κάθειρξης, οι οποίες μετατράπηκαν σε ισόβια το 2010. Χαρακτηρίσθηκε από τον ειδικό ψυχίατρο – εγκληματολόγο δρ. Νίξον, ως ένας «εξαιρετικά σκληρός και σεξουαλικά σαδιστής κατά συρροή δολοφόνος».

Ο Σάτκλιφ επετίθετο αρχικά σε γυναίκες και κορίτσια σε κατοικημένες περιοχές, αλλά φαίνεται πως είχε εστιάσει τον χώρο δράσης του στις περιοχές με τα κόκκινα φανάρια επειδή τον προσέλκυε η ευάλωτη θέση των ιερόδουλων και η αμφιθυμική στάση της αστυνομίας σχετικά με την ασφάλεια των ιερόδουλων (δεν έδινε μεγάλη βαρύτητα στην εξιχνίαση εγκλημάτων κατά ιερόδουλων). Μετά τη σύλληψή του στο Σέφιλντ από την αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ για οδήγηση με ψεύτικες πινακίδες τον Ιανουάριο του 1981, ο Σάτκλιφ ομολόγησε ότι ήταν ο δράστης, λέγοντας ότι η φωνή του Θεού τον είχε στείλει σε μια αποστολή να σκοτώσει ιερόδουλες. Στη δίκη του δήλωσε αθώος λόγω μειωμένου καταλογισμού, αλλά καταδικάστηκε για φόνο με πλειοψηφία.

Η αναζήτηση για τον Σάτκλιφ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ακριβά ανθρωποκυνηγητά στη βρετανική ιστορία. Η αστυνομία του Δυτικού Γιορκσάιρ αντιμετώπισε βαριά και συνεχή κριτική για την αποτυχία της να τον συλλάβει παρά το γεγονός ότι τον είχε ανακρίνει εννέα φορές κατά τη διάρκεια της πενταετούς έρευνάς της.
Κλείσιμο
peter_sutcliffe


Μαύρα παιδικά χρόνια και αρρωστημένες εμμονές

Μεγαλωμένος σε μια οικογένεια όπου ο πατέρας ήταν αλκοολικός και βίαιος προς την οικογένειά του, συχνά έτρωγε ξύλο αφού ο πατέρας του μαστίγωνε τα παιδιά του με τη λουρίδα ως τιμωρία. Τα αδέρφια του περιέγραψαν αργότερα τον πατέρα τους ως "ένα τέρας" και, σύμφωνα με τον μικρότερο αδερφό του : "Η ατμόσφαιρα στο σπίτι μας άλλαζε μόλις αυτός [ο πατέρας τους ] έμπαινε μέσα. Η ζωή του περιστρεφόταν γύρω από το ποδόσφαιρο, το κρίκετ, το τραγούδι σε μια χορωδία , τη μπύρα και τις γυναίκες». Όταν ήταν τεσσάρων ετών, ο Σάτκλιφ στάλθηκε στο Καθολικό Δημοτικό Σχολείο του St. Joseph, όπου δέχθηκε σοβαρό bullying, λόγω του σωματότυπού του καθώς είχε πάρα πολύ αδύνατα πόδια και ντρεπόταν γι΄αυτό.

Στα τέλη της εφηβείας του, ο Σάτκλιφ ανέπτυξε μια εμμονή με την ηδονοβλεψία και περνούσε ώρες κατασκοπεύοντας τις πόρνες και υποψήφιους πελάτες τους. ΄Ηταν μοναχικός, άφησε το σχολείο στα 15 και έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού, μεταξύ των οποίων και ως νεκροθάφτης στο νεκροταφείο Bingley τη δεκαετία του 1960. Εξαιτίας αυτής της ενασχόλησης, ανέπτυξε μια μακάβρια αίσθηση του χιούμορ—οι συνάδελφοί του ανέφεραν ότι ο Σάτκλιφ απολάμβανε τη δουλειά του πάρα πολύ και προσφερόταν ακόμη και να κάνει υπερωρίες πλένοντας τα πτώματα.

Το 1970, ο πατέρας του θέλοντας να ξεσκεπάσει την απιστία της γυναίκας του μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, προσποιήθηκε τηλεφωνικά τον εραστή της και την κάλεσε σ΄ένα ξενοδοχείο. Όταν εκείνη έφτασε, ο πατέρας του έβγαλε ένα νεγκλιζέ από την τσάντα της καθώς τα παιδιά της παρακολουθούσαν. Ο Δρ Νίξον σχετικά έχει δηλώσει: «Το περιστατικό στο ξενοδοχείο είναι απολύτως η πιο σημαντική εικόνα αυτού που συνέβη. Ο πατέρας θέλει να τους δείξει πως «ακόμη και οι τέλειες γυναίκες θα σας απογοητεύσουν, οι γυναίκες θα πουν ψέματα, οι γυναίκες θα απατήσουν, δεν πρέπει να τις σέβεστε». Ο ίδιος ο πατέρας του αργότερα είπε: «Θυμάμαι ότι ο Πίτερ απλώς στεκόταν εκεί ακίνητος και έτρεμε. Είχε ένα βλέμμα στο πρόσωπό του, σαν ζώο. Νομίζω ότι εκεί μπορεί να γύρισε το μυαλό του».

Το μυαλό του όμως είχε ήδη γυρίσει, το πιο πιθανόν είναι ότι τότε το έχασε τελείως. Είχε αρχίσει ήδη από το 1969 τις επιθέσεις με σφυρί και μαχαίρι κατά γυναικών, ιερόδουλων κυρίως, που επέζησαν και μέχρι το 1975 αυτή ήταν η δράση του.

Οι πρώτες δολοφονίες

Το πρώτο θύμα που δολοφονήθηκε από τον Σάτκλιφ _ μετά από τρεις επιθέσεις κατά άλλων γυναικών που επεβίωσαν σαν από θαύμα, την ίδια χρονιά- ήταν η 28χρονη Βίλμα Μαίρη Μακκάν, που ήταν ιερόδουλη και μητέρα τεσσάρων παιδιών, στις 30 Οκτωβρίου 1975, 100 μόλις μέτρα από το σπίτι της. Το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου, η Μακκάν είχε καληνυχτίσει τα παιδιά της και μετά έφυγε για να πιει.
peter_sutcliffe_2
Πήγε σε τέσσερις παμπ και ήπιε πολύ ουίσκυ και μπύρα. ΄ Εφυγε από το κλαμπ πολύ μεθυσμένη μετά τη 01:00, τρεκλίζοντας και έψαχνε το σπίτι της. Εκεί την είδε ο Σάτκλιφ, ο οποίος σταμάτησε το αυτοκίνητό του και την πήρε. Πάρκαρε λίγο παρακάτω σε μια παιδική χαρά και, αφού της πρότεινε να κάνουν σεξ στο γρασίδι, της επιτέθηκε και της σκότωσε. Τη χτύπησε το πίσω μέρος του κρανίου της δύο φορές με ένα σφυρί και στη συνέχεια την μαχαίρωσε 15 φορές στο λαιμό, στο στήθος και την κοιλιά. Μια εκτεταμένη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 150 αξιωματικοί της αστυνομίας του Δυτικού Γιορκσάιρ και 11.000 ανακρίσεις, απέτυχε να βρει τον ένοχο.

Ο Σάτκλιφ διέπραξε τον επόμενο φόνο του στο Λιντς στις 20 Ιανουαρίου 1976, όταν μαχαίρωσε την 42χρονη Έμιλι Μόνικα Τζάκσον πενήντα δύο φορές. Σε δεινή οικονομική κατάσταση, η Τζάκσον είχε πειστεί από τον σύζυγό της να ασχοληθεί με την πορνεία. Ο Σάτκλιφ πήρε την Τζάκσον, η οποία «ψάρευε» πελάτες έξω από μια παμπ, και την οδήγησε σε κάτι εγκαταλελειμμένα κτίρια σχεδόν ένα χιλιόμετρο μακριά. Εκεί, τη χτύπησε στο κεφάλι με ένα σφυρί, έσυρε το σώμα της σε μια αυλή γεμάτη σκουπίδια και στη συνέχεια χρησιμοποίησε ένα ακονισμένο κατσαβίδι για να τη μαχαιρώσει στο λαιμό, το στήθος και την κοιλιά.
peter_sutcliffe_victims

O κατά συρροή δολοφόνος στη μικρή οθόνη

Ραδιόφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις, ντοκυμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές ασχολήθηκαν με τον «Βιαστή του Γιόρκσιρ): Πιο γνωστό είναι το This Is Personal: The Hunt for the Yorkshire Ripper (σ.σ. Αυτό είναι προσωπικό, Το κυνήγι του Βιαστή του Γιόρκσιρ) μια βρετανική τηλεοπτική αστυνομική μίνι σειρά, που προβλήθηκε για πρώτη φορά στο ITV από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2000. Η σειρά είναι μια δραματοποίηση της πραγματικής έρευνας εστιάζοντας στην επίδραση που είχε στην υγεία και την καριέρα του Βοηθού Αρχιφύλακα Τζορτζ Όλντφιλντ που ηγήθηκε της έρευνας. ΄Ηταν η πρώτη σειρά από μία τριλογία, που ασχολήθηκε με τις πιο διαβόητες υποθέσεις δολοφονιών του περασμένου αιώνα, με τη μεταγενέστερη σειρά See No Evil: The Moors Murders να είναι υποψήφια για το τηλεοπτικό βραβείο BAFTA για την καλύτερη δραματική σειρά στα βραβεία του 2001.
the_hunt_for_yorkshire_ripper

Μετά την προβολή των πρώτων δύο επεισοδίων, η σειρά «Long Shadow» χαρακτηρίζεται από τηλεκριτικούς των Βρετανικών ΜΜΕ ως «ένα συναρπαστικό δράμα για έναν κατά συρροή δολοφόνο, που σπάει όλους τους κανόνες», με την έννοια ότι η σειρά για πρώτη φορά εστιάζει στα συναισθήματα και τις ζωές των δύο πρώτων θυμάτων και αυτών που άφησαν πίσω τους και όχι στην προσωπικότητα του δολοφόνου και τις ψυχολογικές επιπτώσεις στους αστυνομικούς, που έκαναν την έρευνα και τις λεπτομέρειές της. Τα θύματα παρουσιάζονται σαν γυναίκες «της διπλανής πόρτας», όπως τουλάχιστον αυτά, στα οποία αναφέρεται η σειρά ήταν, στα οικογενειακά τους προβλήματα και τα συναισθήματά τους απέναντι στους δικούς τους ανθρώπους, που άλλοι επεβίωσαν ψυχολογικά και άλλοι όχι.

Αυτοί που έμειναν πίσω...


Τον Δεκέμβριο του 2007, η μεγαλύτερη κόρη της Μακκάν αυτοκτόνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από χρόνια αγωνίας και κατάθλιψης για τις συνθήκες θανάτου της μητέρας της και τις συνέπειες για εκείνη και τα αδέρφια της. Μιλώντας το 2020, ο γιος της Βίλμα, Ρίτσαρντ, επέκρινε τον τρόπο που η αστυνομία είχε περιγράψει τη μητέρα του και μερικά από τα άλλα θύματα του Σάτκλιφ: «Η μαμά μου ήταν κάτι περισσότερο από μια ιερόδουλη, μια «γυναίκα με χαλαρά και ελεύθερα ήθη», όπως την περιέγραψε η αστυνομία», είπε σε ένα βίντεο. «Μισώ αυτά τα πράγματα που είπαν για μερικές από τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της μαμάς μου. Είναι σαν να ξεχνούν το άτομο πίσω από αυτή την ασπρόμαυρη εικόνα που μισούσα για χρόνια».

Κάνοντας tweet λίγα λεπτά πριν από την προβολή του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς, ο Ρίτσαρντ Μακκάν σε ένα tweet είπε: «Δεν ξέρω γιατί νιώθω τόσο νευρικός για την προβολή της σειράς του ITV The Long Shadow που ξεκινά σε λίγα λεπτά. Σε σκέφτομαι μαμά περισσότερο από ποτέ όλ΄αυτά τα χρόνια, καθώς τώρα ο κόσμος θα σε βλέπει να δείχνεις αγάπη για τα παιδιά σου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης