Η ιστορία πίσω από το ξυρισμένο κεφάλι της Σινέντ Ο’ Κόνορ: «Δεν ήθελα να είμαι όμορφη, δεν ήθελα να με βιάσουν»

Η ιστορία πίσω από το ξυρισμένο κεφάλι της Σινέντ Ο’ Κόνορ: «Δεν ήθελα να είμαι όμορφη, δεν ήθελα να με βιάσουν»

Άγνωστες λεπτομέρειες για το εμβληματικό λουκ της Ιρλανδής τραγουδίστριας που έφυγε από τη ζωή στα 56 της χρόνια

sinead-o-connor-2
Από την Μπρίτνεϊ Σπίαρς μέχρι τη Νάταλι Πόρτμαν και την Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, πολλές διασημότητες έχουν γίνει πρωτοσέλιδα επειδή ξύρισαν τα μαλλιά τους - αλλά το συμβολικό κούρεμα της Σινέντ Ο΄Κόνορ είναι ίσως το πιο διάσημο από όλα.

«Δεν αισθάνομαι ο εαυτός μου αν δεν έχω ξυρισμένα τα μαλλιά μου», είχε πει κάποτε η θρυλική Ιρλανδή τραγουδίστρια, που πέθανε χθες σε ηλικία 56 ετών. «Οπότε, ακόμα και όταν θα είμαι γριά, έτσι θα έχω μαλλιά του».

Σε συνέντευξή της στο Dr. Phil το 2017, η O' Κόνορ αποκάλυψε τον σπαρακτικό λόγο για τον οποίο επέλεξε για πρώτη φορά το κοντό κούρεμα όταν μεγάλωνε στο Δουβλίνο.
The Heartbreaking Reason Sinead O’Connor Says She Keeps Her Head Shaved
«Όταν ήμασταν παιδιά, η αδελφή μου είχε όμορφα κόκκινα μαλλιά, υπέροχα κόκκινα μαλλιά. Γι' αυτό τη ζήλευα», θυμάται.

«Αλλά η μητέρα μου είχε στο μυαλό της ότι τα μαλλιά της αδελφής μου ήταν άσχημα, φρικτά και αηδιαστικά. Και άρχισε -όταν είχα μακριά μαλλιά- να μας συστήνει ως την όμορφη κόρη της και την άσχημη κόρη της. Και γι' αυτό έκοψα τα μαλλιά μου».
Sinead_O_Connor1
Η O' Κόνορ έκοψε για πρώτη φορά τα μαλλιά της κοντά όταν μεγάλωσε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας
Είχε πει ακόμα ότι θα ήταν «επικίνδυνο» να έχει μακριά μαλλιά και ένα πιο παραδοσιακά θηλυκό στιλ διότι: «Δεν ήθελα να με βιάσουν. Δεν ήθελα να με παρενοχλήσουν. Δεν ήθελα να ντύνομαι σαν κορίτσι. Δεν ήθελα να είμαι όμορφη».

Sinead1111
Φωτογραφία από το πρώτο άλμπουμ της Ο' Κόνορ The Lion and the Cobra το 1987. Από το ξεκίνημα της καριέρας της είχε ξυρισμένο το κεφάλι της


Η πιο ανδρόγυνη κόμμωση της Ο΄ Κόνορ δεν αγκαλιάστηκε από τα στελέχη της δισκογραφικής εταιρείας πριν από την κυκλοφορία του πρώτου της άλμπουμ, το The Lion and the Cobra το 1987.
Κλείσιμο
Sinead_O_Connor
Το κούρεμα έγινε το σήμα κατατεθέν της και το διατήρησε καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της
«Ήθελαν να μακρύνω τα μαλλιά μου, να φοράω κοντές φούστες και ψηλοτάκουνα και μακιγιάζ και να γράφω τραγούδια που δεν θα προκαλούσαν τίποτα», είχε πει στη Sun το 2022. «Δεν ήθελα κανέναν άντρα να μου λέει τι να κάνω ή ποια να είμαι».

Έτσι, αντί να συμφωνήσει με την εταιρεία, η οποία ήθελε να την προωθήσει στην αγορά ως μια «γυναίκα με θηλυκότητα», η O' Κόνορ πήγε κατευθείαν σε έναν κουρέα και ξύρισε ό,τι είχε απομείνει από τις μπούκλες της.

«Κοίταξαν το ξυρισμένο κεφάλι της Σινέντκαι είπαν: "Τώρα ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε"», είχε πει ο πρώτος της σύζυγος και συνεργάτης, Τζον Ρέινολντς, σε συνέντευξή του στο ίδιο μέσο.

«Ήταν μια ισχυρή δήλωση από μια γυναίκα, που έλεγε: "Μην τα βάζετε μαζί μου!"».

Sinead_O_Connor2
«Δεν αισθάνομαι ο εαυτός μου αν δεν έχω ξυρισμένα τα μαλλιά μου», είχε πει κάποτε η Ο΄ Κόνορ
Εκτός του ότι καθιέρωσε την O' Κόνορ ως καλλιτέχνη με μηδενικό ενδιαφέρον για την τήρηση των προτύπων ομορφιάς της κοινωνίας, το ξυρισμένο της κεφάλι έγινε εξώφυλλο στα άλμπουμ της και σήμα κατατεθέν στα μουσικά βίντεο και τις αμφιλεγόμενες εμφανίσεις της επί σκηνής.

Έμεινε πιστή στο στιλ της για το υπόλοιπο της καριέρας της. Μόλις το 2021, η O' Κόνορ εξακολουθούσε να ξυρίζει το κεφάλι της «περίπου κάθε 10 ημέρες», όπως είχε πει στους New York Times εκείνη τη χρονιά, παρά το γεγονός ότι συχνά φορούσε χιτζάμπ μετά τη μεταστροφή της στο Ισλάμ το 2018.

Τα τελευταία χρόνια, ένας αριθμός νεαρών σταρ, όπως η Demi Lovato, η Saweetie και η Iris Law, ακολούθησαν τα βήματα της κάνοντας το δικό τους ντεμπούτο με κοντά κουρέματα. Και στο Met Gala του 2023, η Florence Pugh (φωτ. κάτω) σόκαρε τους θαυμαστές της επιδεικνύοντας το δικό της σούπερ ξυρισμένο κεφάλι.


«Ήθελα να βγάλω τη ματαιοδοξία από την εικόνα», είχε πει η ηθοποιόςστους Radio Times για το τολμηρό της κούρεμα.

«Το Χόλιγουντ είναι πολύ γοητευτικό -ειδικά για τις γυναίκες- και είναι δύσκολο για το κοινό να δει πέρα από αυτό. Όποτε δεν χρειάστηκε να είμαι λαμπερή ή να έχω ένα γεμάτο πρόσωπο μακιγιάζ, παλεύω να το κρατήσω έτσι... Το μόνο πράγμα που μπορεί να κοιτάξει ο κόσμος τότε είναι το ωμό πρόσωπό σου».

Η O' Κόνορ σίγουρα θα το ενέκρινε.

Ειδήσεις σήμερα:

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ - Πώς θα δείτε την επίδοση


Ο Κέβιν Σπέισι γιόρτασε την αθώωσή του σε μαγαζί του Λονδίνου


Κορίτσι στην Αριζόνα που χάθηκε το 2019 βρέθηκε το 2023: «Θαύματα γίνονται», είπε η μητέρα της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης