Ιταλία: Η Serie A ζήτησε συγγνώμη για τους τρεις πίνακες με χιμπατζήδες κατά του ρατσισμού

Ιταλία: Η Serie A ζήτησε συγγνώμη για τους τρεις πίνακες με χιμπατζήδες κατά του ρατσισμού

«Αντιλήφθηκα ότι ήταν απρεπής η επιλογή» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας αρχής του ιταλικού πρωταθλήματος

serie-a
Συγγνώμη για τους τρείς πίνακες με χιμπατζήδες που αναρτήθηκαν στα γραφεία της στα πλαίσια καμπάνιας κατά του ρατσισμού ζήτησε η Serie A μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

«Αντιλήφθηκα ότι ήταν απρεπής η επιλογή» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας αρχής του ιταλικού πρωταθλήματος, Λουίτζι ντι Σιέρβο, μετά και την αντίδραση της Μίλαν και της Ρόμα για τους τρεις επίμαχους πίνακες.

Ο ντι Σιέρβο στην ανακοίνωσή του σημείωσε, επίσης, ότι «η επίσημη καμπάνια της Serie A κατά του ρατσισμού είναι σε επεξεργασία και δεν ταυτίζεται με τα έργα αυτά αλλά θα παρουσιαστεί στο τέλος Φεβρουαρίου»

Η Μίλαν με ανακοίνωσή της είχε εκφράσει την «έντονη διαφωνία» της με τη χρήση των χιμπατζήδων ενώ η Ρόμα έκανε λόγο σε δική της ανακοίνωση για «έκπληξη» προσθέτοντας ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι η λίγκα θέλει να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό αλλά δεν πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος να γίνει αυτό».

Κλείσιμο
Αυτό που εκρεμμεί είναι η απόφαση για το αν τελικά οι τρεις πίνακες θα μείνουν κρεμασμένοι στους τοίχους των κεντρικών γραφείων της Serie A όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

serie-a2
Η Serie A αρχικά είχε υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένοι πίνακες του Σιμόνε Φουγκαζότο είχαν στόχο να μεταδώσουν τις αξίες της πολυπολιτισμικότητας και της αδερφοσύνης».

Τελείως διαφορετική ήταν η ανάγνωση που έκανε η οργάνωση Fare κατά των διακρίσεων. «Για άλλη μια φορά το ιταλικό ποδοσφαίρο μας αφήνει όλους άφωνους. Σε μια χώρα στην οποία οι αρχές αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό, η Serie A ξεκίνησε καμπάνια που μοιάζει με αρρωστημένο αστείο» αναφέρεται σε ανάρτηση της οργάνωσης στο Twitter.

Ο δημιουργός των πινάκων υποστήριξε ότι τα έργα του είχαν στόχο «να δείξουν «ότι είμαστε πολύπλοκα και καταπληκτικά πλάσματα που μπορούμε να είμαστε χαρούμενα ή λυπημένα, Καθολικοί ή Μουσουλμάνοι ή Βουδιστές, αλλά ότι στο τέλος οι πράξεις και όχι το χρώμα του δέρματος καθορίζει το ποιοι είμαστε. Ζωγραφίζω μόνο μαϊμούδες ως μεταφορά των ανθρωπίνων πλασμάτων. Αντιστρέφουμε το επιχείρημα των ρατσιστών γιατί στο βάθος όλοι είμαστε μαϊμούδες. Οπότε ζωγράφισα μια δυτική, μια ασιατική και μια μαύρη μαϊμού».

Σύμφωνα με τον ίδιο την αρχική έμπνευση την πήρε από τη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε την προηγούμενη σεζόν ο Καλιντού Κουλιμπαλί της Νάπολι.

«Γιατί λοιπόν να μην σταματήσουμε τη λογοκρισία για τη λέξη μαϊμού στο ποδόσφαιρο αλλά να αντιστρέψουμε το επιχείρημα και να πούμε ότι στο τέλος είμαστε όλοι πίθηκοι;» αναρωτήθηκε ο καλλιτέχνης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης