Καναδάς: Τρεις συλλήψεις Ινδών για τη δολοφονία του Σιχ αυτονομιστή

Καναδάς: Τρεις συλλήψεις Ινδών για τη δολοφονία του Σιχ αυτονομιστή

Το περιστατικό προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ του Καναδά και της Ινδίας μετά τις δηλώσεις του Τριντό για εμπλοκή της ινδικής κυβέρνησης

Hardeep_Singh_Nijjar
Οι αρχές του Καναδά συνέλαβαν τρεις Ινδούς τους οποίους κατηγορούν για τη δολοφονία ενός αυτονομιστή ηγέτη Σιχ, η οποία προκάλεσε διπλωματική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο 45χρονος Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2023 από μασκοφόρους ενόπλους σε πολυσύχναστο πάρκινγκ σε προάστιο του Βανκούβερ. Οι οικείοι του δήλωσαν ότι τον προειδοποίησαν οι καναδικές μυστικές υπηρεσίες ότι βρισκόταν σε «λίστα θανάτου» και ότι υπήρχαν απειλές για τη ζωή του.

Η διπλωματική διένεξη κλιμακώθηκε μετά τον ισχυρισμό του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τρυντό ότι η κυβέρνηση της Ινδίας μπορεί να εμπλέκεται, ισχυρισμό τον οποίο το Δελχί αρνήθηκε σθεναρά.

Οι τρεις ύποπτοι είναι 22, 22 και 28 ετών. Ζούσαν στο Έντμοντον της Αλμπέρτα, όπου και συνελήφθησαν. Κατηγορούνται για φόνο εκ προμελέτης καθώς και για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη φόνου. Όλοι βρίσκονταν στον Καναδά εδώ και τρία έως πέντε χρόνια, δήλωσε η αστυνομία.

Κλείσιμο
Οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί αν υπάρχει εμπλοκή και άλλων προσώπων.

Ο Νιτζάρ ήταν αυτονομιστής ηγέτης των Σιχ που μιλούσε δημόσια υπέρ του Χαλιστάν, την ανεξάρτητη πατρίδα των Σιχ στο Παντζάμπ της Ινδίας.

Στη δεκαετία του 1970, οι Σιχ εξεγέρθηκαν ζητώντας αυτονομία. Κατά την εξέγερση σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι πριν κατασταλεί την επόμενη δεκαετία. Έκτοτε, το κίνημα περιορίζεται κυρίως σε χώρες με μεγάλους πληθυσμούς Σιχ.

Η Ινδία έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν τον Νιτζάρ τρομοκράτη που ηγείτο μιας μαχητικής αυτονομιστικής ομάδας

Τρεις μήνες μετά τη δολοφονία του Νιτζάρ, ο Τριντό, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε ότι ο Καναδάς εξετάζει «αξιόπιστους ισχυρισμούς που ενδεχομένως συνδέουν» το ινδικό κράτος με τη δολοφονία.




Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη στενής συνεργάτιδας της Κέιτ και του Ουίλιαμ: Περνούν μια κόλαση μετά τη διάγνωση με καρκίνο

Δείτε βίντεο: Ντοκουμέντο λίγο μετά τη φονική παράσυρση της ηλικιωμένης στη Βούλα από τη μηχανή


Αποκάλυψη για το Columbia: Αστυνομικός πυροβόλησε στη διάρκεια της αστυνομικής εφόδου - Πάνω από 2.000 οι συλλήψεις στις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης