«Ντέρμπι αιωνίων»: Η προϊστορία του Σεπτεμβρίου δείχνει Ολυμπιακό

«Ντέρμπι αιωνίων»: Η προϊστορία του Σεπτεμβρίου δείχνει Ολυμπιακό

Με το μέρος του έχει την παράδοση ο Ολυμπιακός όταν αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό το Σεπτέμβριο, αφού μπορεί όλα τα ματς έχουν λήξει ισόπαλα αλλά οι «ερυθρόλευκοι» στο τέλος κάθε σεζόν κατακτούν το πρωτάθλημα ενώ μετράνε και δύο νίκες για το θεσμό του Κυπέλλου

2007-2008__ολυμπιακοσ-παναθηναικοσ_4-0___προημιτελικα_κυπελλου___11__thumbnail
Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κοντράρονται σήμερα στο μεγάλο ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής, το οποίο μπορεί να μη θυμίζει τις μεγάλες μάχες του παρελθόντος τα τελευταία χρόνια αλλά πάντα είναι σημείο αναφοράς για το πρωτάθλημα της Super League 1 καθώς δεν παύει να αποτελεί το ελληνικό «Classico».

Για τους γηπεδούχους «πράσινους» τα πράγματα είναι απλά αφού είτε ανακόπτουν τον Ολυμπιακό και δίνουν μία ικμάδα ελπίδας στον κόσμο τους και στους εαυτούς τους είτε βυθίζονται περαιτέρω στην εσωστρέφεια.

Σε αυτή την πολύ δύσκολη μάχη όμως ο Παναθηναϊκός δεν έχει σύμμαχο ούτε την παράδοση, καθώς σε επίπεδο πρωταθλήματος έχει αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό άλλες τρεις φορές το μήνα Σεπτέμβριο μετρώντας τρεις ισοπαλίες ενώ έχει ηττηθεί και δύο φορές για το θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος.

Με 1-0 στις 4/9/1957 και με 3-0 στις 11/9/1960, αναμετρήσεις που διεξήχθησαν αμφότερες στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Κλείσιμο
Στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής στις 6 Σεπτεμβρίου 1981 ο Ολυμπιακός ήταν τυπικά γηπεδούχος στο ντέρμπι της πρώτης αγωνιστικής που έλαβε χώρα στην Πάτρα.

Το ματς συνέπεσε μάλιστα με την προεκλογική συγκέντρωση του Ανδρέα Παπανδρέου στην πόλη, μιας και η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο, οπότε παρουσία στην κερκίδα έδωσαν στελέχη του κόμματος αλλά και της τότε κυβέρνησης.

Ο Ολυμπιακός ήταν τιμωρημένος λόγω επεισοδίων στον τελικό Κυπέλλου της προηγούμενης χρονιάς με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια έτσι το ματς έγινε στο γήπεδο της Παναχαϊκής.

Ήταν ένα από τα πιο φανατισμένα ντέρμπι εκείνων των εποχών -βοηθούσε και έντονο προεκλογικό κλίμα- εξαιτίας της «αρπαγής» του Μάικ Γαλάκου και του αείμνηστου Γιάννη Κυράστα από τον Γιώργο Βαρδινογιάννη αλλά και της υπόθεσης «Μπουμπλή».

Το ισόπαλο 1-1 χαρακτηρίστηκε από εντάσεις -εντός και εκτός γηπέδου- και πολύ σκληρό παιχνίδι στο οποίο πρωτοστάτησε ο νεοαποκτηθείς από τον Εθνικό, Τάσος Μητρόπουλος από πλευράς Ολυμπιακού, ο οποίος χρίστηκε και σκόρερ ισοφαρίζοντας το γκολ του Χουάν Ραμόν Ρότσα.

Στις δύο πιο πρόσφατες αναμετρήσεις , οι «πράσινοι» ήταν ξανά γηπεδούχοι, όπως σήμερα, με τα δύο ματς να έρχονται ισόπαλα.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1986 ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ μπροστά σε 83.000 φιλάθλους και των δύο ομάδων, με το αποτέλεσμα να είναι ισόπαλο 1-1. Ο Αναστόπουλος λίγο πριν το τέλος της αναμέτρησης (81') ισοφάρισε το γκολ του Μπατσινίλα (26') με το οποίο οι γηπεδούχοι προηγούνταν από το πρώτο ημίχρονο.

Αυτό ήταν το πρώτο ντέρμπι μίας πολύ περίεργης χρονιάς, που σημαδεύτηκε από την απεργία των ποδοσφαιριστών, με τον τίτλο να καταλήγει εντέλει στον Πειραιά για τελευταία φορά πριν αρχίσει η «πέτρινη» περίοδος των 10 χρόνων χωρίς την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

1986-09-21 ΠΑΟ-ΟΣΦΠ=1-1 ΠΡ


Για την πρώτη αγωνιστική της σεζόν 2007-08 η κληρωτίδα είχε... κέφια οπότε, για δεύτερη σερί χρονιά μετά το 2005-06, το πρόγραμμα περιελάμβανε «αιώνιο» ντέρμπι αυτή τη φορά στο γήπεδο της Λεωφόρου. Οι «πράσινοι» βρίσκονταν, όπως και τώρα, σε μία περίεργη κατάσταση και μπροστά στο φάσμα διοικητικών αλλαγών.

Ο κόσμος στις εξέδρες λίγος αφού οι οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν προχωρήσει σε αποχή και το ματς ήταν ένα «άνοστο» 0-0 με ελάχιστες φάσεις μπροστά στις δύο εστίες. Κορυφαία εξ'αυτών για τους «ερυθρόλευκους» όταν ο Λούα Λούα βρέθηκε σε θέση τετ-α-τετ, πέρασε και τον Γκαλίνοβιτς αλλά σημάδεψε το δοκάρι.

Μοναδική στιγμή που έμεινε χαραγμένη, από ένα ντέρμπι το οποίο κατά τ'άλλα δεν είχε κάτι άξιο αναφοράς, ήταν ο φρικιαστικός τραυματισμός του Σωτήρη Λεοντίου που έμελλε να στιγματίσει όλη του την καριέρα.

Panathinaikos - Olympiakos 0-0  2007-2008
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης