«Κόουτς, τι πήγες να μας κάνεις...»: Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για το ματς Βοσνία-Ελλάδα

«Κόουτς, τι πήγες να μας κάνεις...»: Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για το ματς Βοσνία-Ελλάδα

Με οχτώ αμυντικογενείς παίκτες μπήκε στο γήπεδο της Ζένιτσα η Εθνική μας και τον πιο ποιοτικό χαφ, τον Κώστα Φορτούνη εξορισμένο στην επίθεση - Τέτοιος ποδοσφαιρικός αναχρονισμός ήταν περίπου βέβαιο ότι θα γινόταν αντιληπτός από τους αντιπάλους που τον εκμεταλλεύτηκαν

bosnia_greece
Ηταν από τις φορές που η τύχη αποφάσισε να συμμαχήσει με την Εθνική Ελλάδας. Για τύχη μιλάμε όσοι δεν ενστερνιζόμαστε τις μεταφυσικές ανησυχίες του προπονητή μας Αγγελου Αναστασιάδη. Ο ίδιος μιλάει για θέλημα της Παναγίας. Δικαίωμά του. Προφανώς η... Παναγία τον έβαλε να κατεβάσει την ομάδα με εκείνη την αυτοκτονική διάταξη. Με οχτώ αμυντικογενείς παίκτες μπήκε στο γήπεδο της Ζένιτσα η Εθνική μας και τον πιο ποιοτικό χαφ, τον Κώστα Φορτούνη εξορισμένο στην επίθεση. Τέτοιος ποδοσφαιρικός αναχρονισμός ήταν περίπου βέβαιο ότι θα γινόταν αντιληπτός από τους αντιπάλους που τον εκμεταλλεύτηκαν. Για περίπου είκοσι λεπτά η μπάλα στριφογύρισε στην μεγάλη περιοχή του Βλαχοδήμου και η μία φάση των Βόσνιων διαδεχόταν την άλλη.

⚽️ Βοσνία - Ελλάδα 2-2 Στιγμιότυπα {26.3.2019}


Οταν τα έλεγε ο Γιόχαν Κρόιφ...

Ηταν τέτοια η σύγχυση των διεθνών μας που έφτασαν να κάνουν κάτι που δεν έχει προηγούμενο σε σοβαρές και οργανωμένες ομάδες. Σε φάουλ που ετοιμαζόταν να εκτελέσει ο σπεσιαλίστας Πιάνιτς, δεν υπήρξε τοίχος. Στήθηκε μπροστά του μόνο ο Ζέκα παρά το γεγονός ότι ο Βλαχοδήμος σχεδόν εκλιπαρούσε τους συμπαίκτες του να το σχηματίσουν. Είναι απορίας άξιο γιατί οι συμπαίκτες του Βλαχοδήμου δεν έκαναν αυτό που τους ζητούσε ο τερματοφύλακας και γιατί δεν υπήρξε παρέμβαση από τον πάγκο.

Κλείσιμο
Φαίνεται πως η τρικυμία είχε φτάσει μέχρι τον κόουτς Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι και θέμα καλής τύχης που δεν δεχτήκαμε περισσότερα γκολ ώστε να βγούμε οριστικά εκτός παιχνιδιού. Ο κόουτς με το σύστημα των τριών στόπερ και των τριών αμυντικών χαφ ξεδόντιασε επιθετικά την ομάδα του και την έστειλε στο γήπεδο σαν πρόβατο επί σφαγή. Ενα σύστημα που δεν το είχε δοκιμάσει στις προπονήσεις και ενημέρωσε γι' αυτό μιάμιση ώρα πριν την έναρξη της αναμέτρησης ήταν λογικό να μπερδέψει τους παίκτες και να φέρει αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

vosn1


Πέρασαν περίπου τριάντα χρόνια από τότε που ο μέγας Γιόχαν Κρόιφ, ως προπονητής της Μπαρτσελόνα, έλεγε πως ο μόνος ασφαλής τρόπος για να παίξεις άμυνα και να μην δεχτείς γκολ είναι να έχεις εσύ την μπάλα.  Ο κόουτς Αναστασιάδης προτίμησε να την δώσει στους Βόσνιους για να κάνουν παιχνίδι. Για να είναι μάλιστα σίγουρος ότι δεν θα την πάρουμε εμείς, έστειλε τον Φορτούνη δεύτερο επιθετικό. Δηλαδή, αντί να την παίρνει αυτός και να τροφοδοτεί τους συμπαίκτες του, να περιμένει να του την φέρουν αυτοί στην επίθεση. Φυσικά δεν του την έφεραν ποτέ. Αντίθετα, υποχρεώθηκαν να την βγάλουν δυο φορές από τα δίχτυα μας.

Κάπου εκεί όμως το γήπεδο σταμάτησε να είναι κατηφορικό για την ελληνική ομάδα. Ο κόουτς Αναστασιάδης ξύπνησε από τον λήθαργο μπροστά στο φάσμα μιας βαριάς ήττας. Άλλαξε την διάταξη, τράβηξε τον Φορτούνη πιο πίσω και η Εθνική έμοιαζε με ομάδα. Ο Φορτούνης άρχισε να παίρνει πρωτοβουλίες και να αποδεικνύεται ότι η Βοσνία δεν είναι καλύτερη ομάδα από τη δική μας. Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο κόουτς επέστρεψε στο κλασσικό 4-2-3-1 και η Εθνική πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων και άρχισε να πιέζει αφόρητα το τέρμα του ικανότατου Σέχιτς. Ο Ζέκα όργωνε το γήπεδο, ο Κούτρης ήταν πραγματικό έμβολο από αριστερά και το γκολ ερχόταν. Το πέτυχε ο Φορτούνης με πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος. Η Εθνική που είχε μόλις μια τελική προσπάθεια στο πρώτο μέρος, στο δεύτερο έφτασε τις δεκαπέντε! Τι θέλει λοιπόν  να μας πει ο ποιητής. Οτι κακώς φοβηθήκαμε την συγκεκριμένη Βοσνία και κλειστήκαμε στην άμυνα λες και είχαμε να αντιμετωπίσουμε την Βραζιλία στο Μαρακανά.

vosn2
vosn3


Τα κλειδιά στον Κώστα Φορτούνη

Κι αν είπαμε όσα είπαμε για τις επιλογές του κόουτς στην αρχή πρέπει να σημειώσουμε ότι στο δεύτερο ημίχρονο διόρθωσε με τον πλέον πετυχημένο τρόπο τα λάθη του. Οι αλλαγές του ήταν σωστές. Ο Κολοβός που ο κόουτς τον ανέσυρε από τα αζήτητα τον δικαίωσε με την εκπληκτική κεφαλιά με την οποία ισοφαρίσαμε. Ο Ζέκα που τον πέρασε δεξιό μπακ για να χωρέσει στην επίθεση τον Κουλούρη, ήταν που έκανε την σέντρα στον Κολοβό. 

Τα πανηγύρια μετά την λήξη του ματς ήταν απολύτως δικαιολογημένα. Η Εθνική θα μπορούσε και να νικήσει. Η ισοπαλία είναι εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μαζί με την Εθνική μας ο βασικότερος αντίπαλος για την διεκδίκηση της δεύτερης προνομιούχου θέσης  που οδηγεί στα τελικά του EURO 2020. Ο Κώστας Φορτούνης αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων ο νέος φυσικός ηγέτης της Εθνικής Ομάδας. Εχει όλα τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά για να κουβαλήσει την Εθνική στις πλάτες του. Τού λείπουν κάποια στοιχεία χαρακτήρα αλλά για αυτά υπάρχει ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος. Εστω και με την  λανθασμένη εκτίμηση που έκανε στην αρχή του παιχνιδιού, ο Αναστασιάδης έχει ξεκινήσει πετυχημένα την προσπάθεια να παρουσιάσει μια καινούργια ομάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης