Μίνο Ραϊόλα: Ο Ναπολιτάνος που άλλαξε τον κόσμο των ατζέντηδων

Μίνο Ραϊόλα: Ο Ναπολιτάνος που άλλαξε τον κόσμο των ατζέντηδων

Πώς από τη διαχείριση μια πιτσαρίας, έφτασε να... διαχειρίζεται αστέρες - Κανένα deal δεν ήταν απίθανο για τον Ραΐόλα και καμία διαπραγμάτευση δεν είχε όρια - Αυτός ήταν  ο ατζέντης που άλλαξε την εικόνα του ποδοσφαίρου

raiola34
Αυτή τη φορά δεν είχε γίνει κάποιο λάθος... Την τελευταία ημέρα του Απριλίου δεν υπήρξε κάποια οργισμένη διάψευση της είδησης του θανάτου του, όπως τις δύο προηγούμενες φορές.

Ο Μίνο Ραϊόλα, ένας από τους πλέον επιδραστικούς ατζέντηδες στο χώρο της παγκόσμιας βιομηχανίας, άφησε την τελευταία του πνοή μετά από τετράμηνη μάχη, καθώς στις αρχές Ιανουαρίου βρέθηκε εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο του Μιλάνου έχοντας σοβαρό πρόβλημα στους πνεύμονες.

Στις εβδομάδες που ακολούθησαν οι συνεργάτες του προσπαθούσαν να περάσουν προς τα έξω μια καθησυχαστική εικόνα, με τον ίδιο να... διαπραγματεύεται σκληρά ακόμη και με τον ίδιο τον θάνατο, να τον ξεγελά για τέσσερις μήνες, αλλά να χάνει την πιο μεγάλη μάχη της ζωής του.

Κι ο κόσμος του ποδοσφαίρου έχασε μια τρομερή μορφή, έναν αντισυμβατικό τύπο, ο οποίος άλλαξε την εικόνα του αθλήματος (προς όφελος των πελατών του) και μαζί με τον Ζόρζε Μέντες (που ήταν το άλλο άκρο και με εντελώς διαφορετική συμπεριφορά και συνήθειες) είναι οι δύο κορυφαίοι ατζέντηδες από το μιλένιουμ και μετά.

Κλείσιμο
25635264


Από τη διαχείριση μια πιτσαρίας, στη διαχείριση αστεριών

«Ήμουν το πιο άσχημο μωρό που είχε γεννηθεί ποτέ...», είχε πει σε μια από τις συνεντεύξεις του ο Καρμίνε (Μίνο) Ραϊόλα, ο οποίος γεννήθηκε στην Νοτσέρα Ινφεριόρε, μια κωμόπολη κοντά στη Νάπολη στην επαρχία της Καμπανίας. «Το χειρότερο μέρος στον κόσμο», όπως το αναφέρει στη νουβέλα του ο, βραβευμένος με Όσκαρ, Πάολο Σορεντίνο.

Ωστόσο αυτή η περιοχή είναι διάσημη για τις ντομάτες Σαν Μαρτσάνο και τη βουβαλίσια μοτσαρέλα, κι αυτά τα δύο... πήρε στην Ολλανδία η οικογένεια Ραϊόλα όταν μετακόμισε στο Χάρλεμ το 1968, ανοίγοντας την πιτσαρία με το όνομα Νάπολι.

Ο μικρός Μίνο στη ζωή του δεν έφτιαξε ούτε μία πίτσα, αλλά βοηθούσε σε όλες τις άλλες δουλειές του μαγαζιού (σερβίρισμα, καθάρισμα) μέχρι τη στιγμή που ανέλαβε τα οικονομικά της επιχείρησης.

Η πιτσαρία όμως ήταν το πανεπιστήμιο της ζωής που του άνοιξε τα μάτια και του επέτρεψε να καταλάβει πώς λειτουργεί ο κόσμος των επιχειρήσεων.

«Στην πιτσαρία ήμουν αυτός που έπρεπε να δώσει λύσεις στα προβλήματα και να κάνω τις καλύτερες δυνατές συμφωνίες με τους προμηθευτές» είχε παραδεχθεί σε μία από τις συνεντεύξεις του.

mino92


Η πιτσαρία του πατέρα του όμως κατά ένα διαβολικό τρόπο ήταν κοντά στα γραφεία της ολλανδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και το αγαπημένο στέκι ενός Ιταλού ατζέντη που έκανε δουλειές με ομάδες της χώρας, αλλά και του ιδιοκτήτη της ομάδας της περιοχής ο οποίος αρχικά τον έχρισε υπεύθυνο των ακαδημιών και κατόπιν αθλητικό διευθυντή.

Χωρίς να το ξέρει κανείς τότε, μόλις του είχε τη ανοίξει την πιο σημαντική πόρτα της ζωής του, την οποία διάβηκε με περίσσια αποφασιστικότητα κάτι που φρόντισε να αποδείξει στις αρχές της δεκαετίας του.

Στην πατρίδα του την Ιταλία μεγαλουργούσε η Μίλαν των Γκούλιτ, Φαν Μπάστεν, Ράικαρντ με τους Ολλανδούς να έχουν τεράστια πέραση και τον Ραϊόλα να μαθαίνει ότι η Φότζια διαπραγματεύονταν με τον Άγιαξ την απόκτηση του διεθνούς εξτρέμ Μπράιαν Ρόι.

Ο δαιμόνιος Μίνο, έχοντας ανοίξει το δικό του γραφείο με την επωνυμία Intermezzo, τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Φότζια και του είπε: «Μαθαίνω ότι διαπραγματεύεσαι τον Μπράιαν για 4 δισεκατομμύρια λιρέτες. Εγώ θα στον φέρω με 2».

9042971


Ο Πασκουάλε Κασίλλο (ο πρόεδρος της Φότζια) στην αρχή δεν τον πίστεψε αλλά λίγες ημέρες ο Ρόι ήταν δικός του με το ποσό που του είχε πει.

Κι εκείνη ήταν η πρώτη του δουλειά αλλά κι η πρώτη του επανάσταση καθώς ο Ραϊόλα αμφισβήτησε το μαθηματικό τύπο με τον οποίο η ολλανδική ομοσπονδία όριζε την αξία των παικτών (σύμφωνα με την ηλικία, αλλά και διάφορα στατιστικά στοιχεία).

«Εγώ είμαι εδώ ως διερμηνέας του Μπράιαν, όχι ως ατζέντης. Οι ατζέντηδες είναι βδέλλες και κακομοίρηδες», φέρεται να έχει πει λίγο μετά τις υπογραφές των συμβολαίων.

Σίγουρα στην αρχή δεν ήταν ο συνηθισμένος μάνατζερ καθώς ασχολούνταν προσωπικά με το βάψιμο των σπιτιών, το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών μέχρι και τα ψώνια των πελατών του. Σιγά, σιγά όμως η λίστα των παικτών που εκπροσωπούσε άρχισε να μεγαλώνει και να αποκτά όλο και πιο λαμπερά ονόματα (αυτός πήγε τον Μπέργκαμπ στην Ίντερ, τον Νέντβεντ στη Λάτσιο), ωστόσο ο παίκτης που τον απογείωσε (αν και ισχύει και το αντίστροφο) ήταν ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Ο νεαρός Σουηδός έχοντας πάει στον Άγιαξ από τη Μάλμε είχε μάθει για τον Ραΐόλα και ζήτησε από τον Βραζιλιάνο συμπαίκτη του Μάξγουελ να του στείλει μήνυμα ενημερώνοντας τον ότι θέλει μια συνάντηση μαζί του.

«Πες σ' αυτόν τον Ζλάταν να πάει να γ@@@θεί», ήταν η απάντηση που έλαβε κι ο Ίμπρα κατάλαβε ότι βρήκε τον άνθρωπό του καθώς μιλούσαν την ίδια γλώσσα.

mino6


«Όταν κλείσαμε το ραντεβού περίμενα να δω έναν τύπο με ριγέ κουστούμι κι ένα χρυσό ρολόι μεγαλύτερο από το δικό μου. Κι εν τέλει εμφανίστηκε ένας τύπος με τζιν κι αθλητικό μπλουζάκι βγαλμένος από τους Σοπράνος», έχει γράψει στην αυτοβιογραφία του ο Ιμπραΐμοβιτς.

Στην συνάντηση ο Ραϊόλα του είπε ότι τα στατιστικά του είναι χάλια κι αν θέλει να κάνει μεταγραφή στη Γιουβέντους θα πρέπει να σοβαρευτεί. Ένα χρόνο αργότερα ήταν στο Μόντε Κάρλο, το Σαββατοκύριακο όπου διεξάγονταν το Γκραν Πρι της Formula 1 μαζί με τον τότε ισχυρό άνδρα της Γιούβε Λουτσιάνο Μότζι υπογράφοντας τη συμφωνία απόκτησης του Σουηδού.

«Τι στο καλό είναι αυτό που φοράς;», αναφώνησε ο Μότζι όταν τον είδε με ένα χαβανέζικο σορτσάκι για να πάρει την πληρωμένη απάντηση: «Είσαι εδώ για να ελέγξεις το πώς φαίνομαι εγώ ή για να κλείσεις τη μεταγραφή».

Κι αυτή ακριβώς ήταν η φιλοσοφία του: «Εδώ και 27 χρόνια εκπροσωπώ τους καλύτερους στον κόσμο. Προφανώς υπάρχει κάποιος λόγος που ομάδες και ποδοσφαιριστές με εμπιστεύονται. Κι αυτός έχει να κάνει με την ποιότητα αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρει το γραφείο μου και όχι για το παρουσιαστικό μου. Προφανώς κι εγώ όταν κοιτάω τον καθρέφτη λέω ότι δεν θα με επέλεγα για να με εκπροσωπήσει κάπου».

Επίσης δε δεχόταν κουβέντα για τα λεφτά που παίρνει και πολλές φορές είχαν χαρακτηριστεί υπερβολικά κι ο ίδιος άπληστος.

«Ξέρω από πού προέρχομαι και ξέρω σε τι κόσμο ζω. Δεν ισχυρίζομαι ότι δουλεύω πιο σκληρά από έναν ανθρακωρύχο. Αλλά δουλεύω σε μια βιομηχανία με πολλά λεφτά... Με πάρα πολλά λεφτά. Προφανώς ένας ατζέντης στην ποδηλασία δουλεύει εξίσου σκληρά με εμένα ή ακόμη σκληρότερα. Αλλά ο δικός του κόσμος, η δική του βιομηχανία είναι μικρότερη. Άρα τα δικά μου κέρδη αντικατοπτρίζουν τη σημασία της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας και των πελατών μας».

Για τον Ραϊόλα το συμφέρον των πελατών του ήταν πάνω από όλους και όλα και δεν είχε διστάσει να έρθει σε κόντρα με τεράστια κλαμπ ή προπονητές για να υπερασπιστεί τους παίκτες του...

Κι όσο αντιπαθής γινόταν στα μάτια των παραγόντων και των προπονητών («Είναι ένας χοντρός με μαφιόζικους τρόπους» είχε πει για αυτόν ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μετά την απόρριψη του συμβολαίου που έδινε η Γιουνάιτεντ στον 19χρονο τότε Πογκμπα, ενώ μετά το αποτυχημένο πέρασμα του Ιμπραΐμοβιτς από την Μπαρτσελόνα δεν ήθελε να βλέπει τον Γκουαρδιόλα), τόσο περισσότερο τον λάτρευαν οι ποδοσφαιριστές έχοντας πάντα να διαχειριστεί ορισμένα από τα κορυφαία πρότζεκτ του αθλήματος...

moni9


Γιατί μετά τον Ζλάταν ήταν ο Πογκμπά, γιατί ακολούθησαν ο Μπαλοτέλι, ο Ντε Λιχτ κι ο Ντοναρούμα και αυτό το καλοκαίρι ετοίμαζε το μεγάλο ντιλ για τον Έρλινγκ Χάαλαντ.

Για τον Μίνο Ραΐόλα κανένα deal δεν ήταν απίθανο, καμία διαπραγμάτευση δεν είχε όρια κι αυτός ήταν ο λόγος που ολόκληρη FIFA ασχολήθηκε μαζί του...

Για την ακρίβεια με το ποσό ρεκόρ των 26 εκατομυρίων ευρώ που έβγαλε από τη μεταγραφή του Πογκμπά από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ.

Οι Ιταλοί είχαν αγοράσει τον Γάλλο από τη Γιουνάιτεντ με 1.5 εκατ. ευρώ, τον πούλησαν μετά από 5 χρόνια έναντι 120 εκατ. ευρώ, αλλά για να γίνει το deal ο Ραϊόλα είχε απαιτήσει αυτό το ποσό.

Η όλα ιστορία προκάλεσε τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων από τη FIFA και ουσιαστικά οδήγησε στην απόφαση να μπει ένα πλαφόν στις αμοιβές των ατζέντηδων καθώς και έναν νέο πολύ πιο αυστηρό κανονισμό λειτουργίας.

«Δεν δέχομαι ένας οργανισμός που έχει πρώην προέδρους ή επιφανή στελέχη του στη φυλακή για διαφθορά να θέλει να ελέγξει τη ζωή και τη δουλειά μου. Δεν είναι τα αφεντικά μου», είχε πει ο Ραϊόλα ο οποίος μαζί με τον Τζόναθαν Μπαρνέτ (σύμφωνα με το Forbes ο πιο πλούσιος ατζέντης για το 2021 με πελάτες όπως οι Μπέιλ, Γκρίλις, Καμαβινγκά, Τσίλγουέλ) αλλά και τη στήριξη του Ζόρζε Μέντες δημιούργησαν το 2019 το «The Football Forum».

Ένα φόρουμ, που επί της ουσίας είναι μια άτυπη ένωση των κορυφαίων ατζέντηδων, που έχει ως στόχο θεωρητικά τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά επί της ουσίας είναι έτοιμη να κοντραριστεί με τη FIFA σε όλα τα επίπεδα.

Μόνο που απ' αυτή τη μάχη θα λείψει ο στρατηγός που την εμπνεύστηκε αν και θα την παρακολουθεί από ψηλά. Φορώντας το αγαπημένο του τζιν και το αθλητικό του μπλουζάκι.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεράπων ιατρός Μαλένας: «Δύο ώρες πριν πεθάνει το παιδί έπαιζε και περπατούσε, δεν μπορεί να είχε ηπατική ανεπάρκεια»

To αεροπλάνο του Πούτιν για τη «συντέλεια του κόσμου» και ο συμβολισμός του στην παρέλαση της 9ης Μαΐου

ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ; Αύριο αποφασίζουν την ονομασία τα μέλη του κόμματος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης