Και επισήμως σε Σαουδάραβες η Νιούκαστλ έναντι 300 εκατ. λιρών

Και επισήμως σε Σαουδάραβες η Νιούκαστλ έναντι 300 εκατ. λιρών

Έπειτα από 14 χρόνια, η Νιούκαστλ αλλάζει σελίδα και περνάει και επίσημα πια στα χέρια των Σαουδαράβων επενδυτών, με την εξαγορά ύψους 300 εκατ. λιρών να εγκρίνεται από την Premier League - Τρομερές σκηνές με πανηγυρισμούς οπαδών

newcastle4
Η εποχή Μάικ Άσλεϊ αποτελεί οριστικά παρελθόν και μια νέα ελπιδοφόρα περίοδος ανοίγεται για τη Νιούκαστλ, η οποία είναι κι επίσημα ο πλουσιότερος σύλλογος στον πλανήτη!

Το fund από τη Σαουδική Αραβία που ανήκει στον πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν (PIF) και κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της χώρας, αγόρασε τις μετοχές από τον Βρετανό παράγοντα και η μεταβίβαση ολοκληρώθηκε και τυπικά μετά και την έγκριση της Premier League.

«Ένας επενδυτικός όμιλος με επικεφαλής το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, που περιλαμβάνει επίσης τις PCP Capital Partners και RB Sports & Media, ολοκλήρωσε την εξαγορά του 100% των Newcastle United Limited και Newcastle United Football Club Limited από την St. James Holdings Limited», αναφέρουν οι καρακάξες στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Ακόμη, ο Γιασίρ Αλ-Ρουμαγιάν, κυβερνήσης της PIF και νέος εκτελεστικός πρόεδρος της Νιούκαστλ δήλωσε μετά την αλλαγή χεριών του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών:

«Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που γίναμε οι νέοι ιδιοκτήτες της Νιούκαστλ, ενός εκ των διασημοτέρων συλλόγων στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Ευχαριστούμε τους οπαδούς του Νιούκαστλ για την εξαιρετικά πιστή υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε μαζί τους».



Το PIF απέκτησε το 80% των μετοχών του κλαμπ από τον Άσλεϊ, με την επικεφαλής του κονσόρτιουμ, Αμάντα Στέιβλι και την επενδυτική εταιρεία να κατέχουν το υπόλοιπο μειοψηφικό ποσοστό (10% έκαστος).

Από την πλευρά της, η Premier League γνωστοποίησε την επικύρωση της συμφωνίας, δηλώνοντας ότι έλαβε νομικές δεσμεύσεις πως ο έλεγχος των Μάγκπαϊζ δεν θα ανήκει στο κράτος της Σαουδικής Αραβίας.

Κλείσιμο


Όπως είναι φυσικό, το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα επιφέρει και αλλαγές στο αγωνιστικό κομμάτι των καρακαξών, καθώς ο Στίβεν Μπρους αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν από τον πάγκο το επόμενο διάστημα.



Τα ακριβά... γούστα του Πρίγκιπα
 Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν


Το 2015 ο νεαρός τότε Πρίγκιπας αγόρασε τον Πύργο στη Γαλλία, Chateau Louis XIV, ο οποίος και απλώνεται σε μια έκταση 50.000 στρεμμάτων, ενώ το παλάτι μόνο του είναι 4.645 τετραγωνικά μέτρα.  Το υπερπολυτελές οίκημα, περιλαμβάνει  ιδιωτικό κινηματογράφο, night club, γήπεδο τένις και σκουός, δύο αίθουσες χορού, δύο εσωτερικές πισίνες και μία εξωτερική, 10 υπνοδωμάτια, αίθουσα κινηματογράφου και θεάτρου, βιβλιοθήκες και κελάρι με περισσότερες από 3.000 φιάλες κρασιού και σαμπάνιας.

Ακόμη, υπό την κατοχή του έχει το πέμπτο πιο ακριβό γιοτ στον κόσμο, Serene Yacht, το οποίο και αξίζει 560 εκατ. δολάρια! Το μήκος του είναι 134 μ., ενώ διαθέτει δύο ελικοδρόμια, ανέσεις πεντάστερου ξενοδοχείου, ένα δωμάτιο με γυάλινο πυθμένα για υποβρύχια παρατήρηση, κινηματογράφο κ.ά.

chateau-louis-xiv


Le château "Louis XIV" à Louveciennes vendu 275 millions d'euros






Το σίριαλ της εξαγοράς της Νιουκάστλ από κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας οδηγήθηκε σε… happy end



Πως μπορεί η άρση της απαγόρευσης μετάδοσης σήματος ενός συνδρομητικού καναλιού από μία χώρα να ανοίξει ουσιαστικά την πόρτα για την ολοκλήρωση της αγοράς μιας ομάδας της Premier League;

Στο μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου, όπου το χρήμα κινεί σχεδόν τα πάντα, όλα είναι πιθανά. Κι όταν εμπλέκονται στην συγκεκριμένη υπόθεση δύο αραβικές χώρες τότε προφανώς και τίποτα δεν προκαλεί έκπληξη...

Οι συζητήσεις για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Νιουκάστλ, το οποίο κατέχει ο Άγγλος επιχειρηματίας Μάικ Άσλεϊ, από το κρατικό fund του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε πριν από 18 μήνες και αρχικά φάνηκε ότι η συμφωνία ήταν μια τελειωμένη δουλειά.

Οι οπαδοί της Νιουκάστλ που ήθελαν να ξεφορτωθούν τον Άσλεϊ πανηγύριζαν καθώς έβλεπαν στους Σαουδάραβες τους επενδυτές που θα απογείωναν την ομάδα τους όπως ακριβώς έκανε η βασική οικογένεια του Ντουμπάι με τη Σίτι και ο Εμίρης του Κατάρ με την Παρί...

Newcastle3


Ωστόσο μετά τις πρώτες ημέρες όπου όλα προχωρούσαν με ταχύτατους ρυθμούς, λόγω και της εμπλοκής της κυρίας Αμάντα Στέιβλι η Βρετανίδα επιχειρηματίας η οποία δραστηριοποιείται σε τέτοιες αγοραπωλησίες (αυτή ήταν πίσω από την πώληση της Σίτι) έχοντας εξαιρετικές σχέσεις με τις κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής, οι διαπραγματεύσεις πάγωσαν! Η εξέταση των υποψήφιων αγοραστών από την αρμόδια επιτροπή των ιδιοκtητών και διευθυντών της Premier League συνέπεσε με τις πρώτες μεγάλες αντιδράσεις.

Αντιδράσεις που προέκυπταν από την αίσθηση ότι η Σαουδική Αραβία θέλει να αποτινάξει από πάνω της τη φήμη μιας χώρας όπου δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και να εξαγνιστεί μέσω του αθλητισμού.

Η υπόθεση άρχισε να παίρνει άλλη τροπή όταν παρενέβη η Διεθνής Αμνηστία, η οποία προειδοποίησε την Premier League για της αληθινές προθέσεις της Σαουδικής Αραβίας, ενώ και η αρραβωνιαστικιά του δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι είχε κάνει έκκληση στην PL να αποτρέψει την αγοραπωλησία.

Όλα αυτά λογικό ήταν να προκαλέσει προβληματισμό στους ιθύνοντες της Λίγκας, αλλά και στους υπόλοιπους προέδρους, όμως όταν στην ιστορία ενεπλάκη το beIN Sports ήταν δεδομένο ότι η Premier League θα απαντούσε αρνητικά.

Το συγκεκριμένο κανάλι, είναι ο αθλητικός βραχίονας του Al jazeera, του τηλεοπτικού σταθμού που ελέγχεται από το Εμιράτο του Κατάρ και το οποίο δίνει τεράστια ποσά για την απόκτηση των δικαιωμάτων στην αραβική χερσόνησο.

Newcastle4


Σαουδική Αραβία και Κατάρ είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις και έτσι είχε απαγορευτεί η μετάδοση του σήματος του beIN στην επικράτειας της χώρας, με τον CEO του τηλεοπτικού σταθμού να καταγγέλλει δημόσια ότι οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας ενθαρρύνουν την πειρατεία μέσω της παράνομης πλατφόρμας beoutQ.

Μάλιστα είχε στείλει επιστολή προς την Ένωση Ιδιοκτητών αναφέροντας ότι οι σύλλογοι τους χάνουν εκατομμύρια δολάρια από την παράνομη μετάδοση των αγώνων τους, ζητώντας ξεκάθαρα την αρνητική τους απάντηση, όπως και έγινε τελικά.

Ωστόσο ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αρχίσει σιγά, σιγά να αποκαθίστανται και εχθές (6/10)  η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την άρση της απαγόρευσης μετάδοσης του τηλεοπτικού σήματος του beIN στο βασίλειο της.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενόσω η Νιουκάστλ έχει κάνει το χειρότερο ξεκίνημα των τελευταίων ετών καθώς μετά από 7 αγώνες στην Premier League δεν έχει ακόμη νίκη και με ρεκόρ 3 ισοπαλίες, 4 ήττες βρίσκεται στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας (έχοντας πετύχει 8 γκολ κι έχοντας δεχτεί 16).

Newcastle





Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ερντογάν κάλεσε τον Πούτιν για τα γενέθλιά του

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Κίνηση ματ που ξαναφέρνει την ισορροπία στο Αιγαίο

Βασίλης Λεβέντης: Για 12η ημέρα παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης