Φάνης Χριστοδούλου: Από τα παρκέ στην Πάρο και στο τροχαίο που «τάραξε» τη φίλαθλη Ελλάδα

Φάνης Χριστοδούλου: Από τα παρκέ στην Πάρο και στο τροχαίο που «τάραξε» τη φίλαθλη Ελλάδα

Η ζώη του «Μπέμπη» στην Πάρο, από τη μέρα που εγκατέλειψε το μπάσκετ μέχρι σήμερα - Τα λάθη που έφεραν οικονομική καταστροφή και... τα πάθη (τσιγάρο) που δεν τον άφησαν να αξιοποιήσει περισσότερο το τεράστιο ταλέντο του

fanis_christodoulou_art
Η είδηση του τροχαίου ατυχήματος για τον Φάνη Χριστοδούλου προκάλεσε συγκίνηση και αγωνία για την υγεία του σε όλο τον φίλαθλο κόσμο και όχι μόνο.

Ο «μπέμπης» της ελληνικής καλαθοσφαίρισης χτύπησε σοβαρά οδηγώντας τη μηχανή του στην Πάρο, προσπαθώντας να αποφύγει τη σύγκρουση με άλλο όχημα. Ο Φάνης Χριστοδούλου, ο οποίος είναι ίσως ο μοναδικός αθλητής που όλοι τον φωνάζουν με το μικρό του όνομα, υπέστη σωματικές κακώσεις, χωρίς να έχει επηρεαστεί κάποιο ζωτικό όργανο, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Το τροχαίο έγινε στην Πάρο, τόπο μόνιμης κατοικίας του από το 2010, όταν μαζί με τη σύζυγό του, Νάνσυ και τις τρεις κόρες τους έφυγαν από την Αθήνα για να αλλάξουν ζωή, μετά από απανωτές επιχειρηματικές αποτυχίες που τον οδήγησαν στην πτώχευση.

Ο Φάνης Χριστοδούλου είχε τεράστιο ταλέντο. Ταλέντο στο μπάσκετ. Οι μπασκετικοί λένε ότι όταν γεννήθηκε ο Χριστοδούλου το καλούπι έσπασε. Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Ελλάδα το 1987, και το αργυρό το 1989, ενώ σε συλλογικό επίπεδο κέρδισε ένα κύπελλο με τον Πανιώνιο το 1991 και ένα πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό το 1998. Τότε, το καλοκαίρι του 1998, και ενώ είχε συμβόλαιο για ακόμη έναν χρόνο με τους πράσινους, μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο δήλωσε πως σταματά το μπάσκετ. Μάλιστα, τα χρήματα που είχε εισπράξει από τον Παναθηναϊκό για τον δεύτερο χρόνο του συμβολαίου του τα επέστρεψε πίσω με τους αείμνηστους Παύλο και Θανάση να μην πιστεύουν στα μάτια τους.

«Το μεγάλο μου λάθος ήταν πως ασχολήθηκα με τις επιχειρήσεις και απομακρύνθηκα από τον χώρο του μπάσκετ. Ήμουν χίλιες φορές καλύτερος μπασκετμπολίστας, παρά επιχειρηματίας. Στον χώρο των επιχειρήσεων επικρατεί μεγάλη βρομιά και είχα ατυχείς συγκυρίες. Προσπάθησα, μάταια, να διατηρήσω τις απολαβές που είχα ως αθλητής και μετά το τέλος της καριέρας μου», θα πει πριν από χρόνια σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του. Πράγματι, στον κόσμο των επιχειρήσεων ο Φάνης δεν ευδοκίμησε. Έχασε μια περιουσία. Παρόλο που στην καριέρα του δεν είχε κάνει κάποια μεγάλη μεταγραφή, αφού από τη Δάφνη πήγε στον Πανιώνιο με ένα πριμ το οποίο του εξασφάλισε ένα αυτοκίνητο και στη συνέχεια έφυγε για τον Παναθηναϊκό έχοντας περάσει τουλάχιστον 13 χρόνια στον Πανιώνιο. Κι όμως, χρήματα πέρασαν αρκετά από τα χέρια του, τα οποία όμως έχασε όταν μετά το μπάσκετ ξεκίνησε να ασχολείται με τις επιχειρήσεις.

Κλείσιμο
Η τρέλα του χρηματιστηρίου που επικρατούσε εκείνα τα χρόνια δεν άφησε ασυγκίνητο τον Φάνη. Εγινε συνέταιρος στη χρηματοοικονομική εταιρεία με την επωνυμία Τιτάν. Αφησε το σορτσάκι στην ντουλάπα και έβαλε κουστούμι και γραβάτα. Κάπως άβολο για τον «μπέμπη» αλλά, όπως ο ίδιος είχε πει τότε «είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά που με γεμίζει και με ευχαριστεί». Ο Φάνης ήταν πελάτης της εν λόγω εταιρείας και μόλις αποχώρησε από τον αθλητισμό δέχθηκε να γίνει συνέταιρος με δύο φίλους του από τον χώρο του μπάσκετ, τον Φίλιππο Μοντσενίγο της Δάφνης και τον Σταμάτη Θιακό του Παπάγου. Η εταιρεία αυτή δραστηριοποιούνταν στον τομέα των προεγγραφών. Το κύριο αντικείμενό της ήταν οι επενδύσεις και οι καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού. Τα χρηματιστηριακά δεν ευνόησαν τον Φάνη, ο οποίος τα εγκατέλειψε με αρκετή χασούρα. Στη συνέχεια επένδυσε σε εταιρεία εισαγωγής ενδυμάτων με τον αδερφό του Χρήστο, χωρίς όμως κάποιο ιδιαίτερο κέρδος, αλλά με μεγάλες απώλειες. Ενώ τελευταία του επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν μια κατασκευαστική εταιρεία. Αλλά και εδώ οι λανθασμένες επιλογές του, κυρίως σε συνεργάτες, τον οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή.

Εκείνα τα πολύ δύσκολα χρόνια η σύζυγός του τον συμβούλεψε να φύγουν από την Αθήνα και να πάνε στην Πάρο. Ετσι με τη βοήθεια και του Μάκη Μενδρινού, του προπονητή που εμπιστευόταν πάρα πολύ και είχε και αυτός σχέση με την Πάρο, έφυγε το 2010 μαζί με την οικογένειά του. Ο κουμπάρος του, Νίκος Φιλίππου, αλλά και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ήταν επίσης άνθρωποι που στάθηκαν και βοήθησαν τον Φάνη στα δύσκολα χρόνια λόγω της οικονομικής του κατάρρευσης. Στη Νάουσα της Πάρου διατηρεί πλέον πρακτορείο ΟΠΑΠ, ενώ εργάζεται και η σύζυγός του.

«Επέλεξα ένα καλύτερο περιβάλλον και μια πιο ήσυχη ζωή για μένα και την οικογένειά μου. Μου αρέσει η Πάρος, κατάγεται και η σύζυγός μου από το νησί. Βίωσα όπως όλος ο κόσμος την αποξένωση της πολύβουης ζωής στην Αθήνα. Μετάνιωσα που δεν ήρθα πιο πριν στο νησί γιατί περνάω υπέροχα» θα πει επίσης σε συνέντευξή του.

Μόνο ο χειμώνας είναι δύσκολος στο νησί για τον «μπέμπη» του ελληνικού μπάσκετ. Ο οποίος αν δεν είχε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα, θα μπορούσε να γίνει ένας πάρα πολύ καλός χορευτής, παραδοσιακών χορών. Αλλωστε μέχρι την ηλικία των 15 ετών πήγαινε σε σχολή στη Δάφνη όπου και μεγάλωσε. Μιλώντας στον μπασκετικό δημοσιογράφο Βασίλη Σκουντή, στην τελευταία του συνέντευξη τον Νοέμβριο του 2020, ανέφερε ότι στους αρραβώνες του αδερφού του Χρήστου έπαθε μηνίσκο όταν πάνω στον χορό γλίστρησε από τα λουλούδια που του είχαν πετάξει!

Εχοντας φύγει από την Αθήνα, προσγειώνεται στην Πάρο εκεί που οι ντόπιοι τον καλοδέχονται. «Στις αρχές, όταν είχα πρωτοέρθει, γινόταν χαμός λόγω του μπάσκετ, τώρα έχει ηρεμήσει η κατάσταση. Εχω μια πολύ καλή αναγνώριση και αποδοχή από τον κόσμο. Με αγαπάει και για την μπασκετική μου πορεία αλλά και ως άνθρωπο. Αυτό έχει μείνει ουσιαστικά, αυτή η αναγνωρισιμότητα και αγάπη του κόσμου. Πλέον με τους περισσότερους έχουμε γίνει φίλοι», θα πει.

Η ζωή στην Πάρο κυλά χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις για τον Φάνη Χριστοδούλου, αν εξαιρέσεις το τροχαίο ατύχημα αλλά και τα προβλήματα πριν από κάποιους μήνες με την υγεία του. Είναι Νοέμβριος του 2020 όταν ο «μπέμπης» θα νιώσει ενοχλήσεις και πόνο στο στήθος. Θα μεταφερθεί στην καρδιολογική πτέρυγα του νοσοκομείου της Σύρου. Μετά το τέλος αυτής της περιπέτειας θα το γυρίσει στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, θα περπατήσει περισσότερο και θα προσπαθήσει να χάσει τα παραπανίσια κιλά. Το τσιγάρο ήταν πάντοτε η αδυναμία του, ακόμη και όταν έπαιζε μπάσκετ. Ο συμπαίκτης του στον Πανιώνιο Νίκος Λινάρδος του ζητούσε επίμονα να κόψει το τσιγάρο, αλλά η απάντηση του Φάνη ήταν «δεν κόβεις τις μ@λ@κίες».

Οπως έχει γράψει ο Βασίλης Σκουντής τον Ιούλιο του 1996 και ενώ η Εθνική ταξιδεύει για φιλικό αγώνα με τους Αμερικανούς πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην πτήση αυτή ο Φάνης πρόσφερε χίλια δολάρια στην αεροσυνοδό για να καπνίσει δύο τσιγάρα, πράγμα όμως που δεν συνέβη όπως είχε διαβεβαιώσει ο ίδιος. Η άλλη του μεγάλη αγάπη ήταν οι μηχανές. Μάλιστα ο Γιάννης Ιωαννίδης, με τον οποίο είχαν έρθει στα χέρια όταν ο «ξαθός» ήταν προπονητής της ΑΕΚ, προσπαθούσε να τον πείσει να έρθει στον Ολυμπιακό λέγοντάς του: «Κόψε το τσιγάρο, το ποτό και τις μηχανές και έλα να χτίσω τον Ολυμπιακό πάνω σου». Αλλά ο Φάνης δεν ανταποκρίθηκε. Ηταν ο άνθρωπος που ακολουθούσε τις δικές του νόρμες. Πλακωνόταν με τους προπονητές και τη διοίκηση του Πανιωνίου, όχι γιατί ήταν βεντέτα, ήταν πολύ φιλότιμος αθλητής, αλλά είχε μια δική του κοσμοθεωρία. Λέγεται ότι ενώ είχε πρωινή προπόνηση, το προηγούμενο βράδυ, μετά από αγώνα της ομάδας, πήγαινε με τους φίλους του σε ένα από τα πιο γνωστά νεοσμυρνιώτικα στέκια και έτρωγε το διαβόητο μπιφτέκι που πήρε το όνομά του καθώς, σύμφωνα με τις φήμες τις εποχής, ήταν ο μόνος που μπορούσε να το φάει χωρίς να καταλήξει στο νοσοκομείο!

Το 1987 τον καλεί το ΝΒΑ. Οι Ατλάντα Χοκς τον επιλέγουν στο νούμερο 90 του draft και τα «Γεράκια» σχεδόν τον εκλιπαρούσαν να μπει στο αεροπλάνο και να φορέσει τη φανέλα τους στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Του είχαν στείλει το συμβόλαιο, αλλά ο Φάνης δεν το συζήτησε καθόλου. Ισχυριζόταν ότι «είμαι μεγάλος στα 22 μου χρόνια για να παίξω στο ΝΒΑ». Σήμερα, βέβαια, δείχνει το συμβόλαιο έχοντας πάντα στο μυαλό το αναπάντητο «what if»...

Από τις πλέον δύσκολες στιγμές του ήταν όταν έχασε τον πατέρα του και έπρεπε μετά να ταξιδέψει για αγώνα της Εθνικής. Ο πατέρας του ήταν ο άνθρωπος που εμπιστευόταν και παρόλο που δεν είχε καμία σχέση με τον αθλητισμό, ήταν εκείνος που διαπραγματεύθηκε την πρώτη μεταγραφή του Φάνη από τη Δάφνη στον Πανιώνιο. Ανθρωποι που γνωρίζουν τον Φάνη λένε πως ίσως αν ζούσε να μην είχε καταστραφεί οικονομικά.

Εχοντας αφήσει το μπάσκετ, όταν πήγε στην Πάρο προσπάθησε λίγο να ασχοληθεί με την προπόνηση των παιδιών του νησιού, αλλά οι συνθήκες στην Πάρο από θέμα υποδομών δεν ήταν ιδανικές.

Η απόφασή του να στηρίξει τον Παναγιώτη Φασούλα στις επικείμενες εκλογές της ΕΟΚ πλήγωσε τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, τον οποίο ο Φάνης θεωρεί δεύτερο πατέρα του όπως έχει πει, αλλά έτσι και με αυτό τον τρόπο ο «μπέμπης» επιστρέφει στα μπασκετικά δρώμενα της χώρας μετά από απουσία δεκαετιών.


Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Οι ανεμβολίαστοι κουβαλάνε στα νησιά τον ιό - «Μάχη» με συνεχείς ελέγχους σε λιμάνια και αεροδρόμια

Καιρός: Κατεβαίνει στην Ελλάδα η «ψυχρή λίμνη» που χτύπησε τη Γερμανία - Καταιγίδες μετά τον καύσωνα

Take away: Διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα - Τι θα ισχύει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης