Αρμοί της εξουσίας: Η φράση-φωτιά του Τσίπρα έφερε τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ

Αρμοί της εξουσίας: Η φράση-φωτιά του Τσίπρα έφερε τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ

Θύελλα αντιδράσεων στο πολιτικό τοπίο αλλά και έντονες συζητήσεις στην κεντρική επιτροπή, μετά τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει, όταν αναλάβει ξανά την κυβέρνηση, να ελέγξει τους «κρίσιμους αρμούς της εξουσίας» - Η επίθεση Πολάκη και οι διαφωνίες 

tsipras-arthrou
Η φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει, όταν αναλάβει ξανά την κυβέρνηση, να ελέγξει τους «κρίσιμους αρμούς της εξουσίας» έβαλε φωτιά στο πολιτικό τοπίο, αλλά και προκάλεσε και έντονες συζητήσεις στην ίδια την κεντρική επιτροπή του κόμματος, καθώς άλλοι έσπευσαν να τον στηρίξουν και άλλοι κράτησαν σαφείς αποστάσεις.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε έντονα το βράδυ της Κυριακής στην αντιπολίτευση και ειδικά στη ΝΔ, διευκρινίζοντας πάντως ότι είναι υπέρ του τρίπτυχου «κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία», αρκεί αυτά να ισχύουν για όλους και να εννοούνται απ’ όλους.

«Έφτασαν στο σημείο από τον πανικό τους να μιλούν για αντιδημοκρατική συμπεριφορά επειδή μίλησα για το κομματικό κράτος και την αναξιοκρατία, τη διαφθορά, τη διαπλοκή που παραλάβαμε για το καθεστώς ασυδοσίας που παραλάβαμε στα ΜΜΕ» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «παράλληλα, μιλάνε με θράσος σήμερα αυτοί που έφτιαξαν το κράτος λάφυρο και χειραγώγησαν τους θεσμούς αλλά και τώρα που επανεξελέγησαν κάνουν ακριβώς τα ίδια».

Κατά τον κ. Τσίπρα, όσοι τον επικρίνουν τώρα «αναπαράγουν τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση με το που εξελέγησαν. Άλλαξαν τη νομοθεσία για να διορίσουν διοικητή στην ΕΥΠ χωρίς πτυχίο, μιλάνε αυτοί που με το που έσπευσαν να αλλάξουν τον ποινικό κώδικα που μόλις είχε αλλάξει για να αθωώσουν τα λευκά κολάρα... Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μιλούν για εξωθεσμική συμπεριφορά» επισήμανε.


Πολάκης, Παππάς, Αχτσιόγλου VS Βούτση, Σκουρλέτη, Κοντονή


Η αρχική αναφορά του κ. Τσίπρα πυροδότησε έντονη συζήτηση στην κεντρική επιτροπή. Κινούμενος στην ίδια λογική ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη μάχη της εξουσίας γιατί κυβέρνησε με τους θεσμούς που άφησαν οι προηγούμενοι και δεν άλλαξε τις ανεξάρτητες αρχές. Μάλιστα επέκρινε τον Νίκο Βούτση επειδή, όπως είπε, δεν άλλαξε τον κανονισμό της Βουλής για το ΕΣΡ, με αποτέλεσμα να χάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη μάχη των καναλιών.

Απαντώντας ο Νίκος Βούτσης ήταν λάβρος: «Είναι ντροπή να λέγονται αυτά τα πράγματα μεταξύ μας» και εξήγησε ότι δεν ήταν δυνατόν να κινηθεί η κυβέρνηση αντιθεσμικά, σημειώνοντας δε ότι ουδέποτε ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε ζητήσει κάτι ανάλογο!

Κλείσιμο
Η κόντρα όμως συνεχίστηκε: Ο Νίκος Παππάς επικαλέστηκε την εμπειρία του με το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες για να ταχθεί προσεκτικά υπέρ της άποψης του κ. Πολάκη. Επισήμανε ότι ειδικά στην υπόθεση του ΕΣΡ μπήκαν πολλά εμπόδια από την αντιπολίτευση.

Παρεμβαίνοντας στην κόντρα, ο πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής εξέφρασε εμμέσως τη διαφωνία του στην λογική που διατύπωσε ό κ. Τσίπρας ότι «άλλο η κυβέρνηση, άλλο η εξουσία» και αναφερόμενος ειδικά στα λεγόμενα του κ. Πολάκη, είπε πως ο διαχωρισμός κράτους – εξουσίας αυτός δεν υφίσταται, σημειώνοντας ότι όταν ο λαός δίνει την εντολή, η κυβέρνηση οφείλει να ασκεί την πολιτική της και απέδωσε τα όσα υποστηρίζουν τώρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αδυναμίες της τότε διακυβέρνησης.

Στη λογική των κυρίων Τσίπρα και Πολάκη κινήθηκε η Έφη Αχτσιόγλου, ζητώντας από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχουν το άγχος ότι θα θεωρηθούν «θεσμικά αγενείς», διότι υπεράνω όλων είναι, όπως είπε, η υλοποίηση της λαϊκής εντολής. Δεν λέει κανείς να λειτουργούμε παράνομα, σημείωσε, αλλά αντί να έχουμε αυτό το άγχος, της θεσμικής απρέπειας να αναλογιστούμε εάν είχε την αυστηρότητα που έπρεπε στην εφαρμογή της λαϊκής εντολής.

Καθαρές αποστάσεις και μάλιστα σε έντονο ύφος πήρε από τον κ. Πολάκη ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο γραμματέας του κόμματος είπε ότι του έκανε άσχημη εντύπωση η δήλωση του κ. Πολάκη και τόνισε ότι η αριστερά πολιτεύεται με βάση το ήθος, τους κανόνες και την αξιοκρατία. Αναρωτήθηκε δε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διώχνει όποιον την ενοχλεί και υπογράμμισε με νόημα «ευτυχώς που υπάρχει η νομιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλιώς φαντάζομαι ότι με αυτή τη λογική θα απολύαμε όσους διαφωνούν»!

Η τοποθέτηση σε έντονο ύφος του Πάνου Σκουρλέτη:

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης