Η δήλωση Τσίπρα για έλεγχο των «αρμών της εξουσίας» προκαλεί οργή στον πολιτικό κόσμο

Η δήλωση Τσίπρα για έλεγχο των «αρμών της εξουσίας» προκαλεί οργή στον πολιτικό κόσμο

Αυτό που περιέγραψε ο κ. Τσίπρας είναι χούντα, σχολίασε σε σημερινή του συνέντευξη ο Άδωνις Γεωργιάδης - «Ολοκληρωτικές αντιλήψεις» και απόπνοια «ακροδεξιών πρακτικών», καταλογίζει το Κίνημα Αλλαγής στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

tsipras-ke
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον πολιτικό κόσμο της χώρας μια φράση που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας εχθές στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το κείμενο απολογισμού του κόμματός του. Στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τα πεπραγμένα της κυβερνητικής θητείας του κόμματος πρέπει να κοιτάει και προς την «δεύτερη φορά Αριστερά», υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα όπως το εξής: Πώς θα καταφέρει «τη δεύτερη φορά Αριστερά, κερδίζοντας τις εκλογές» να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, όχι μόνο των υπουργείων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας; Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα που αφορά μεν στο χτες, αλλά η προβολή του είναι ευθέως στο αύριο.

Η φράση αυτή του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε την αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής, που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, ενώ και ο Άδωνις Γεωργιάδης τοποθετήθηκε για τον έλεγχο των «αρμών της εξουσίας» σε σημερινή του συνέντευξη στο OPEN.

ΚΙΝΑΛ: Απόπνοια ακροδεξιών πρακτικών

«Ολοκληρωτικές αντιλήψεις» και απόπνοια «ακροδεξιών πρακτικών», καταλογίζει το Κίνημα Αλλαγής στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την χθεσινή του ομιλία στις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει σε σχόλιό του το Κίνημα Αλλαγής «ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι επιδιώκει όχι μόνο τον έλεγχο της Κυβέρνησης, αλλά και των αρμών της εξουσίας. Αυτό σημαίνει ότι εμμένει πλήρως στις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές που στην περίοδο της διακυβέρνησης του ζήσαμε. Με αιχμή την προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και το παραδικαστικό κύκλωμα του Ρασπούτιν».

«Όλα αυτά αποπνέουν ολοκληρωτικές αντιλήψεις, ακροδεξιές πρακτικές που δεν έχουν καμία θέση στη Δημοκρατία» καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής στο σχόλιό του.

Γεωργιάδης: Αυτό που περιέγραψε ο κ. Τσίπρας είναι χούντα

Στη δήλωση Τσίπρα αναφέρθηκε σήμερα και ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον σταθμό OPEN.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την άποψη του υπουργού για την χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα στην ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γεωργίαδης είπε: «'Ακουσα χθες την ομιλία του κ. Τσίπρα που είπε ότι «η δεύτερη φορά αριστερά», όταν έλθει, θα αποκτήσει πρόσβαση και έλεγχο σε όλους τους αρμούς της εξουσίας. Αυτό που περιέγραψε ο κ. Τσίπρας είναι χούντα. Είπε δηλαδή ότι αν κυβερνήσει δεύτερη φορά, πρέπει να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, τις ανεξάρτητες αρχές, όλους τους άλλους θεσμούς. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταλάβει ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία εδράζεται στη διάκριση των εξουσιών.

Αν υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα στην έρευνα της προκαταρκτικής ανακριτικής επιτροπής για τη NOVARTIS και τη σκευωρία, η νοοτροπία πίσω από τη σκευωρία είναι αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας: «ότι πρέπει να ελέγξουμε όλους τους αρμούς της εξουσίας, δηλαδή τη Δικαιοσύνη».

Στέλιος Πέτσας: Η δήλωση Τσίπρα αποτελεί πρόκληση κατά της Δημοκρατίας

«Η αντιδημοκρατική νοοτροπία Τσίπρα, που αγνοεί το ίδιο το Σύνταγμα, αποδεικνύει ότι δεν διδάχτηκε τίποτα από το μήνυμα του λαού στις κάλπες, αναβιώνοντας το απεχθές σύνθημα "ή εμείς, ή αυτοί". Και ότι στόχος του είναι ένας "δεύτερος γύρος" για να επαναφερει όχι μόνο την οικονομική καθήλωση, αλλά και τον αυταρχισμό και την περιθωριοποίηση της χώρας» δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Κλείσιμο
Ο κ. Πέτσας τόνισε πως οι έλληνες «έμαθαν... για τον ολέθριο διχασμό που ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε: η ανατριχιαστική δήλωση Τσίπρα ότι "την δεύτερη φορά θα ελέγξουμε όλους τους αρμούς της εξουσίας" αποτελεί πρόκληση κατά της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, του ίδιου του Πολιτισμού».

Πρόσθεσε πως «στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, "αρμοί της εξουσίας", πέραν της Εκτελεστικής, είναι η Νομοθετική, η Δικαστική, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης. Που οφείλουν να δρουν ανεξάρτητα από τον έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης. Και η Ελλάδα έχει Σύνταγμα που εγγυάται τη διάκριση των εξουσιών».

Ανέφερε πως «ο διήμερος δήθεν "απολογισμός" του ΣΥΡΙΖΑ έκρυψε κάτω από το χαλί αυτά που ήθελαν να μάθουν όλοι οι Έλληνες: γιατί χάθηκαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ εθνικού πλούτου, γιατί έκλεισαν οι τράπεζες και γιατί οι πολίτες φορτώθηκαν με τόσους άδικους φόρους".

Κατέληξε λέγοντας ότι «πάνω από όλα, δικαιώνει τη θέση μας ότι οι διαφορές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν μόνο την οικονομία και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αλλά κυρίως το σεβασμό και την προάσπιση της ίδιας της Δημοκρατίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης