Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Βγήκαν τα «μαχαίρια» για απολογισμό και «πασοκοποίηση»

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Βγήκαν τα «μαχαίρια» για απολογισμό και «πασοκοποίηση»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας φοβήθηκε μία ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς υπάρχει σθεναρή αντίσταση στους σχεδιασμούς του για την πασοκοποίηση του χώρου, ενώ παρατηρείται και πολυδιάσπαση στο προεδρικό μπλοκ

5035155
Σε βαρύ κλίμα με εντάσεις, διαφωνίες, προσωπικές συγκρούσεις εξελίσσεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναμένεται να ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας την πρότασή του για την προσθήκη στο όνομα του κόμματος.

5035149
5035151


Η πρόταση αναμενόταν χθες κατά την εισηγητική του ομιλία, αλλά ακριβώς αυτό το κακό κλίμα και η καχυποψία μεταξύ των διαφόρων εσωκομματικών πλευρών, ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να κάνει ελιγμό και να μην αναφέρει συγκεκριμένο όνομα, αλλά να πει ότι η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί το επόμενο σαββατοκύριακο από την κεντρική επιτροπή ανασυγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Οι εκτιμήσεις, μετά από αυτόν τον ελιγμό, έλεγαν ότι ο κ. Τσίπρας φοβήθηκε μία ψηφοφορία στην κεντρική επιτροπή, καθώς υπάρχει σθεναρή αντίσταση στους σχεδιασμούς του για την πασοκοποίηση του χώρου, ενώ παρατηρείται και πολυδιάσπαση στο προεδρικό μπλοκ.

Δεν είναι όμως μόνο το θέμα του ονόματος και ποιος θα λάβει την τελική απόφαση το σημείο της αντιπαράθεσης. Ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για εμπόδια που θέτει η Κουμουνδούρου στη διεύρυνση του κόμματος. Ουσιαστικά κατηγόρησε την ιστορική κομματική ηγεσία ότι δεν δέχεται ως ισότιμα μέλη όσους γράφτηκαν μέσω της πλατφόρμας isyriza, με τους διαφωνούντες να υποστηρίζουν ότι δεν γίνεται να αποκτούν κάρτα μέλους άνθρωποι που δεν έχουν περάσει ποτέ από τις κομματικές οργανώσεις.

Κλείσιμο
Το μεσημέρι της Κυριακής ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρας λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το προηγούμενο διάστημα με δίκη μας ευθύνη τροφοδοτήσαμε μια αδιέξοδη εικόνα εσωστρέφειας, ανακαλύψαμε εσωτερικούς εχθρούς, υπερασπιστές της διεύρυνσης και υπονομευτές της, γίναμε πρωταθλητές στις διαρροές στον Τύπο αποφεύγοντας τον ανοιχτό διάλογο». Υπαινίχιηκε ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας πέριξ του κ. Τσίπρα «φτιάξαμε μια καρικατούρα αντίθετης άποψης για να την πολεμήσουμε. Για ποιους λόγους άραγε; Τη διεύρυνση όμως την υπηρετήσαμε όλοι μαζί από ‪2012. Οι ομόφωνες αποφάσεις που πήραμε το τελευταίο δεν τις πήραμε για πλάκα...».

Μάλιστα ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε εμμέσως την άλλη πλευρά ότι δεν ήθελε τον απολογισμό, λέγοντας ότι ενώ το ζητούσε ο κόσμος εδώ και καιρό «χάσαμε χρόνο, κάποιοι το φοβήθηκαν κακώς» και προσθέτοντας με νόημα ότι «η διεύρυνση περνάει μέσα από την αξιοπιστία που χτίζει ο απολογισμός».

«Το κείμενο του απολογισμού, η αποτίμηση της προηγούμενης περιόδου, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια νέα δυναμική επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική σκηνή» είπε ενδεικτικά ο γραμματέας , σημειώνοντας ότι «η αποτίμηση του έργου μας αποτελεί οδηγό για την επικαιροποίηση της προγραμματικής μας πρότασης».

Είχαν προηγηθεί οι αντθπαραθέσεις ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τους Νίκο Βούτση (για τους χειρισμούς του τελευταίου στο θέμα του ΕΣΡ) και Ευκλείδη Τσακαλώτο (για το «μαξιλάρι», που άφησε στα κρατικά ταμεία. Οι αντιπαραθέσεις δεν είναι τυχαίες, καθώς ο μεν κ. Πολάκης ανήκει στη σκληροπυρηνική ομάδα των προεδρικών, ενώ οι κύριοι Βούτσης και Τσακαλώτος θεωρούνται ηγετικά στελέχη της «αριστερής» πτέρυγας και του «βαθέως ΣΥΡΙΖΑ».

Σκουρλέτης κατά Πολάκη: Δηλαδή, αν δεν υπήρχε η νομιμότητα, θα απολύαμε όσους διαφωνούσαν μαζί μας;

Με σκληρό τρόπο απάντησε ο Πάνος Σκουρλέτης στα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης περί μη ελέγχου των Ανεξάρτητων Αρχών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκρουση σε αυτό το πεδίο ήταν οξύτατη, καθώς ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας δέχθηκε αρχικά τα πυρά του Νίκου Βούτση, ενώ στη συνέχεια ο Νίκος Παππάς πήρε εμμέσως το μέρος του βουλευτή Χανίων.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι του έκανε άσχημη εντύπωση η δήλωση του κ. Πολάκη και τόνισε ότι η Αριστερά πολιτεύεται με βάση το ήθος, τους κανόνες και την αξιοκρατία. Αναρωτήθηκε, δε, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διώχνει όποιον τον ενοχλεί και υπογράμμισε με νόημα: «Ευτυχώς που υπάρχει η νομιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλιώς φαντάζομαι ότι με αυτή τη λογική θα απολύαμε όσους διαφωνούν»!

Αργότερα ο κ. Παππάς, με προσεκτικό τρόπο επισήμανε ότι ειδικά στην υπόθεση του ΕΣΡ μπήκαν πολλά εμπόδια από την αντιπολίτευση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το τηλεοπτικό τοπίο.

Παππάς: Όχι φόβος και αυταράσκεια, αλλά ανοίγματα και συνεργασίες

5035144


Με οξύ τρόπο επιτέθηκε στην εσωκομματική αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των «ανοιγμάτων, των συνεργασιών και των μετώπων», που τα έχει ανάγκη ο λαός, όπως είπε, επικρίνοντας όσους έχουν «φόβο μην μολυνθούν», αλλά και τις συμπεριφορές της «αυταρέσκειας και της αυτάρκειας».

Ειδικά η αναφορά σε «φόβο μόλυνσης», θεωρείται αιχμή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους «53», που ενίστανται στην πασοκοποίηση επικαλούμενοι κίνδυνο απώλειας της αριστεροσύνης του κόμματος.

Κοντονής: Να αξιολογηθούν όλοι οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ

Την άποψη ότι ο απολογισμός της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα εξαιρετικό κείμενο και κακώς ορισμένοι από την ηγεσία δεν ήθελαν αυτή τη διαδικασία εξέφρασε ο πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Μάλιστα, ζήτησε να συμπληρωθεί αυτός ο γενικός απολογισμός και με απολογισμό για κάθε ένα κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζήτησε χαρακτηριστικά να αξιολογηθούν όλοι όσοι κατείχαν κυβερνητικές θέσεις για όσα έκαναν ή έπρεπε να κάνουν και δεν έκαναν.

Ο κ. Κοντονής υποστήριξε μεν τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σημείωσε ότι γίνεται με λάθος τρόπο, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα επί του οποίου να γίνουν οι συνεργασίες και οι συγκλίσεις.

Πρότεινε, δε, να γίνει το συνέδριο το φθινόπωρο και όχι τον Μάιο, ώστε στο μεταξύ να ολοκληρωθεί ο απολογισμός, αλλά και να καταρτιστεί το προγραμματικό πλαίσιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης