Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην αντιπολίτευση με τα μαγκάλια

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην αντιπολίτευση με τα μαγκάλια

Δεν είστε στο εδώ και τώρα, είστε στο 2014 - Έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε με τη δική σας εσωτερική κρίση -  Προτείνω κατ' αντιπαράσταση εξέταση Τσίπρα-Βαρουφάκη για να μάθουμε τι έγινε το α΄εξάμηνο του 2015 - Θα εφαρμοστεί ο νόμος για την αύξηση του κατώτατου μισθού 

mitsotakis-ypourg34
Με δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για όσα είπε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη δευτερολογία του στη Βουλή για τη συζήτηση που αφορά τα εργασιακά.

«Όσα ακούστηκαν νωρίτερα μας δείχνουν ποιος είναι το παρόν και ποιος θέλει το παρελθόν. Δεν είστε στο εδώ και τώρα, είστε στο εκεί και τότε. Για την ακρίβεια είστε στο 2014» ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όταν ακούω να λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι μειώθηκε ο τζίρος στην αγορά τα χριστουγεννιάτικα κατά 30%. Όταν παραπέμπω σε αναρτήσεις που κάνει για παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία γιατί το κοριτσάκι δεν ανήκε στα παιδιά που καλύπτον τα σχολικά γεύματα, επιστρέφετε στην αντιπολίτευση που κάνατε με τα μαγκάλια και οι πολίτες σας έχουν χρεώσει με τις συνέπειες της πολιτικής σας» συνέχισε ο πρωθυπουργός.



«Δεν έχετε μάθει και αναγκάζεστε να υιοθετείτε ένα λόγο που είναι ξεπερασμένος από τα γεγονότα. Αναρωτιέμαι αν κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. Αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μια Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα. Δεν έχει επιστρέψει αλλά η πορεία τους τελευταίους μήνες είναι σε θετική κατεύθυνση. Έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε εσείς με τη δική σας κρίση, την εσωτερική σας, και προσπαθείτε να την εξάγετε αλλά με το ζόρι εισπράττει χειροκροτήματα απο την κοινοβουλευτική σας ομάδας. Αν συνεχίσετε σε αυτή την γραμμή, την κυβέρνηση μπορεί να την διευκολύνετε, αλλά δεν κάνετε καλό στην χώρα. Κάτι παραπάνω περιμένουν οι πολίτες από αυτό που βλέπουμε σήμερα» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στα συγκεκριμένα ζητήματα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του, ο πρωθυπουργος είπε αρχικά: «Κύριε Τσίπρα μιλάτε εσείς για τράπεζες; Ενδιαφέρεστε εσείς γαι τις τραπεζες που τις διαλύσατε. Που τις χρεώσατε με 40 δισ. ευρώ και τις κλείσατε. Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση ήταν αποκλειστικό δικό σας έργο και εκπλήσσομαι πραγματικά με το θράσος σας. Εδώ το κόστος που προκαλέσατες στον Έλληνα φορολογούμενο είναι μετρήσιμο και το χρεώνεστε εσείς και οι υπουργοί σας προσωπικά, και είναι κόστος πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων. Να είστε προσεκτικός.

Στο ζήτημα επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει μια διαδικασία που έχει καθοριστεί με νόμο. Πιστεύω ότι μπορεί να ακολουθηθεί για να μην έχουμε προηγούμενο που επεκτάθηκαν κλαδικές αποφάσεις με υπουργικές αποφάσεις και κινδυνέυουν να κριθούν άκυρες απο το Συμβούλιο της Επικρατείας»

Συνεχίζοντας την επίθεση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «όταν έρχεστε και λέτε ενώπιον εθνικού κοινοβουλίου ότι πρόκειται να γίνει έλεγχος στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά κάποιος σφύριξε ότι έρχονται ελεγκτές, τι εννοείτε; Δεν προσβάλλετε τους ελεγκτές; Έρχεστε με αυτό το ανεύθυνο τρόπο να κάνετε μια τέτοια αναφορά; Σας κατέθεσα μια σειρά απο στοιχεία. Τα νούμερα δεν επιδέχονται αμφιοσβήτησης. Αυξήθηκαν οι έλεγχοι ΣΕΠΕ. Αυξήθηκαν τα ποσά των βεβαιωμένων προστίμων. Αυξήθηκαν σημαντικά οι έλεγχοι που έκανε ο ΕΦΚΑ. Μου κάνει εντύπωση γιατι απο τα στοιχεία φαίνεται το πόσο μειωμένοι ήταν οι έλεγχοι τον Μάρτιο – Απρίλιο – Μάιο. Γιατί άραγε; Πάντως μετά τις εκλογές διπλασιάστηκαν. Μάλλον σύμπτωση θα είναι, κ. Τσίπρα».

Κλείσιμο
Όσον αφορά το ζήτημα του βάσιμου λόγου απόλυσης ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν είχαμε καμία αντίδραση απο τον κόσμο της εργασίας για την κατάργηση της διάταξης καθώς ένας απο τους λόγους ήταν ότι οι ίδιοι εργαζόμενοι δεν ήθελαν να εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα ο λόγος απόλυσής τους».

Για τα προγράμματα επιμόρφωσης ο κ. Μητσοτάκης είπε «αν υποθέτουμε ότι έχουμε κονδύλια επιμόρφωσης 5.500 επιστημόνων και έχουμε δύο επιλογές: η πρώτη αφορά την ανανέωση υπαρχόντων ή να ξεκινήσουμε νέο για άλλους 5.500. Τι προτιμάτε 11.000 εργαζόμενους με ένα έτος εμπειρία ή 5.500 εργαομενους με 2 έτη εμπειρίας; Εσείς τι κάνατε, προχωρήσατε σε προσλήψεις 5.500 για ένα έτος και τους κλεισατε το μάτι λέγοντας τους ότι αν ξαναβγείτε θα τους ανανεώσετε τη σύμβαση».

Για την απορροφητικότητα των κονδυλίων για την καταπολέμηση της ανεργίας τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν απορροφήσατε τα κονδύλια ΟΑΕΔ είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό ο πρωθυπουργός αρχικά υπενθύμισε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις 8 Φεβρουαρίου 2015 στην οποία είχε πει ότι «το ίδιο πιστοί θα μείνουμε στην δέσμευσή μας για αύξηση κατώτατου μισθού 751 ευρώ». «Σας αδίκησα, λέγατε ότι η αύξηση θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016. Εχει ενδιαφέρον να συγκρίνουμε τι είπαμε προεκλογικά και τι κάνουμε μετεκλογικά. Μας καταγγείλατε ότι τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Εμείς κάνουμε απολογισμό του έργου μας συνεχώς γιατί υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας. Σας φαίνεται περίεργο, αλλά έχετε 3,5 χρόνια να το συνηθίσετε. Εσείς λέγατε 751 ευρώ μέχρι το 2016. Είδαμε πού καταλήξατε. Εγώ το 2018 έλεγα να πάει ο κατώτατος μισθός στα 703 ευρώ έως το 2022. Θα ήταν εύκολο να έρθω εδώ και να κάνω πλειοδοσία. Να πάρω το σφυρί του κ. Τασούλα και να λέω "πόσο λέει η κυρία Γεννηματά; 7%; Ο Τσίπρας 7,5% και ο Κουτζούμπας 15%. Κατοχυρώνεται"».

Απευθυνόμενος, δε, στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός τον ρώτησε «γιατί δεν είστε στην αίθουσα όταν μιλά ο Βαρουφάκης; Είπε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα. Μας είπε ο κ. Βαρουφάκης ότι συμφωνήσατε να βγάλετε μεγάλα πλεονάσματα για να πάρετε τα εργασιακά. Αλήθεια; Έτσι προέκυψαν τα μεγάλα πλεονάσματα; Ίσως τελικά αυτή η συζήτηση για το αμαρτωλό εξάμηνο του 2015 να πρέπει να γίνει για να σας έχουμε και τους δύο στην αίθουσα και να μάθουμε τι έγινε τότε».

«Μιας και αύριο ετοιμάζετε κείμενο απολογισμού για το τι δεν κάνατε καλά τα 4 χρόνια προτείνω κατ' αντιπαράσταση εξέταση Τσίπρα-Βαρουφάκη για να μάθουμε τι έγινε το εξάμηνο του 2015» ολοκλήρωσε την δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης.

Στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι «η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι οι νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ότι οι συνεπείς εργοδότες θα επιβραβεύονται με ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα, διεμήνυσε ότι θα εφαρμοστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, υπενθύμισε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα -ξεκινώντας από τα φάρμακα- ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το α΄ εξάμηνο του 2021.


H δευτερολογία Τσίπρα 


Με παρατήρηση  για την «αγάπη» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Γιάνη Βαρουφάκη ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας τη δευτερολογία του. «Πόσο τον αγαπήσατε τώρα τελευταία τον κ. Βαρουφάκη. Ο άνθρωπος που κατέστρεψε την χώρα και τις τράπεζες έτσι δεν λέγατε; Τόσο τον αγαπήσατε. Σας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Καταλαβαίνουμε τους λόγους» είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γιατί;» ρώτησε από τα έδρανα των υπουργών ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, «θα καταλάβετε γιατί κ. Γεραπετρίτη» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνεχίζοντας τη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά μίλησε για το είδος της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. «Μάλλον ξεχάσατε το δικό σας» είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσθέτοντας: «δύο μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΝΔ ζητήσατε εκλογές. Ζητούσατε εκλογές επι 3,5 χρόνια. Δεν τις είχατε. Προβλέψατε καταστροφή και 4ο μνημόνιο. Αναφερθήκατε όμως και κάνατε μεγάλο λάθος στα χρόνια 2012-14. Αναφερθήκατε με έλλειψη επίγνωσης για τα χρόνια που εσείς κυβερνούσατε. Τότε που διαλύσατε τις εργασιακές σχέσεις και εκτοξεύσατε την ανεργία. Και σήμερα μας κουνάτε το χέρι γιατί εμείς διεκδικήσαμε τα εργασιακά δικαιώματα και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Εκεί που εσείς αποτύχατε εμείς βγάλαμε τη χώρα απο τα μνημόνια και αν σήμερα είστε σε θέση να κοκορεύεστε είναι γιατί εμείς βγάλαμε την χώρα απο τα μνημόνια. Μέχρι πρότινος ήξερα ότι με κατηγορείτε ότι αντάλλαξα τις συντάξεις με την Συμφωνία Πρεσπών. Δεν το πήρατε πίσω αν και ακόμα και ο Γιούνκερ το χαρακτήρισε αθλιότητα. Σήμερα μας λέτε ότι ανταλλάξαμε τα πλεονάσματα και συνταξιοδοτικό. Δεν μας λέτε για την Συμφωνία Πρεσπών γιατί και την τηρείτε και την τιμάτε. Εσείς είστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας».



Μιλώντας, δε, για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «εσείς με την κυβέρνηση Σαμαρά είχατε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4% και 5%. Τα θυμάστε; Δεν σας αρέσει να τα θυμάστε γιατί τώρα ο Σαμαράς είναι απέναντι».

Όσον αφορά τον απολογισμό που θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας είπε «είναι σε όλους γνωστό πόσες ομάδες φράξιες και κόμματα υπάρχουν στο δικό σας κόμμα. Μην κάνετε σε εμάς μαθήματα. Εμείς έχουμε τόλμη να κοιτάμε και τα σωστά και τα λάθη. Αναρωτιέμαι ποιο άλλο κόμμα είχε την παρρησία να το κάνει. Εσείς τα έχετε κάνει όλα σωστά. Και την χρεοκοπία της χώρας και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τις μίζες των εξοπλιστικών τα κάνατε σωστά. Και τα θαλασσοδάνεια τα κάνατε σωστά. Μπράβο σας. Συγχαρητήρια».

«Αναφερθήκατε στα δύσκολα στα πνιγερά χρόνια όταν η ΔΕΗ έκοβε το ρεύμα και άνθρωποι πεθαιναν. Στα δικά μας χρόνια αυτό δεν γινόταν. Αυτό το χαρακτηρίζετε λαϊκισμό. Είναι ύβρις απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι ντροπή αυτό που κάνατε» είπε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μιλάτε για δήθεν ανταλλαγές για κρίσιμα εθνικά θέματα. Μήπως οι ανταλλαγές γεννιούνται απο τη δική σας θέση και αντίληψη; Μήπως η σπουδή σας να προχωρήσετε στην άρση την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας έχει να κάνει με τις όποιες διεκδικήσεις σε άλλα ζητήματα; Θα σας πω με απόλυτη επίγνωση του τι λέω. Η κατάσταση στην χώρα δεν είναι ειδυλλιακή και εύκολη, είναι δύσκολη . Πριν απο λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Ιρλανδίας, ο Λίο Βαράνκαρ, έχασε τις εκλογές ενώ η Ιρλανδία είχε ανάπτυξη 6%. Είχε ανεργία 5% και χρέος 50%. Γιατί τις έχασε; Τα 2/3 ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν βλέπουν βελτίωση. Εσείς υποσχεθήκατε όχι βελτίωση αλλά ραγδαία βελτίωση. Σήμερα αντί γαλανό ουρανό βλέπουν σύννεφα: στο προσφυγικό καταδικάσατε νησιά και νησιώτες, στα εθνικά θέματα είναι δύσκολη κατάσταση, στην πραγματική οικονομία δεν υπάρχει φως, στην Ιρλανδία κέρδισε η Αριστερά και έχασε ο δεξιός πρωθυπουργός».

«Η Ιρλανδία μας διδάσκει ότι ούτε οι ρυθμοί ανάποτυξης απο μόνοι τους επαρκούν αν δεν αντιμετωπίσουμε το δύσκολο ζήτημα της βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών. Το μοντέλο που προωθείτε είναι αυτό του εργαζόμενου φτωχού. Εσείς φέρατε αυτή την πραγματικότητα. Εμείς προσπαθήσαμε να την αλλάξουμε» συμπλήρωσε τις αναφορές του στην Ιρλανδία ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά το θέμα του κατώτατου μισθού είπε στον πρωθυπουργό «μην επιχειρείτε να ξεφύγετε. Διάγραμμα δείχνει ότι η μόνη χώρα ΕΕ που ο κατώτατος μισθός του 2020 είναι χαμηλότερος απο το 2010 είναι η Ελλάδα. Άκουσα με ενδιαφέρον με την Γεννηματά να συμφωνεί στην αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά να θεωρεί ότι η ευθύνη ανήκει στους κοινωνικούς εταίρους. Αν συμφωνούμε ότι πρέπει να επανέλθουμε τουλάχιστον το 2021 εκεί που είμασταν στο 2010 δηλαδή στα 751 τότε είμαι έτοιμος να αλλάξουμε την πρόταση νόμου μας και να δίνουμε την ευθύνη στους κοινωνικούς εταίρους με την προϋπόθεση ότι το πάτωμα θα είναι 7,5% για 2020 και 7,5% για 2021 και αν θέλετε να καταθέσουμε μαζί την πρόταση».

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Αλλά δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία χωρίς ποιότητα των εργαζομένων. Να απευθυνθείτε στους εργαζόμενους των Λιπασμάτων και στον κόσμο εργασίας. Σε αυτούς έχετε να απολογηθείτε» έκλεισε τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης