Αλέξης Τσίπρας: Εκτός τόπου και χρόνου ο Μητσοτάκης

5033299

«Δεν μπορούμε να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη αν δεν έχουμε δίκαιη ανάπτυξη και αν δεν τηρούνται τα δικαιώματα των εργαζόμενων», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 

«Η σημερινή συζήτηση, έστω και με αυτή τη σύντομη διαδικασία, είναι κρίσιμη και σημαντική γιατί συζητάμε το κρίσιμο ζήτημα που αφορά τις εργασιακές σχέσεις και αφορά την ανάπτυξη οικονομίας. Δεν μπορούμε να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη αν δεν έχουμε δίκαιη ανάπτυξη και αν δεν τηρούνται τα δικαίωματα των εργαζόμενων», ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε μια ομιλία που κατά την άποψή μου είναι πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου. Εκανε μια προσπάθεια να ωραιοποιήσει. Ξεκίνησε με λαθροχειρία. Ανέγνωσε υποτίθεται ερωτήματα που εμείς θέσαμε με δικό του τρόπο. Κατέγραψα στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ, αλλά δεν μίλησα για συνολική άυξηση ανεργίας γιατί είναι προφανές ότι η οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, όχι αυτή που θα μπορούσαμε να έχουμε. Τα στοιχεία της Κομισίον σας καθηλώνουν στο 2,4%. Το αφήγημά σας είναι ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα απο τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και μείωσης μισθών. Δεν είδαμε ούτε τις μπουλντόζες ούτε την ανάπτυξη 4% ούτε πολλές και καλές δουλειές», σημείωσε.Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι: «Τον Ιούνιο 2019 η ανεργία ήταν 17% όταν επί ημερών σας έφτασε στο 28%.

Αφήστε την καραμέλα περί δήθεν ψεμάτων. Εσείς είπατε ψέματα στον ελληνικό λαό προεκλογικά τάζοντάς του λαγούς και πετραχήλια. Πού είναι οι πολλές και καλές δουλειές;

Κάντε μια βόλτα. Κάνετε πολλές εκδρομές στο τέλος θα μαθαίνουμε τα νέα σας από το τριπ αντβάιζορ.

Αυτές ήταν οι χειρότερες γιορτές.

Αυτό συνέβη γιατί, όσο και αν μειώσεις την φορολογία στα κέρδη, αν δεν τονώσεις την κατανάλωση με αύξηση του κατώτατου μισθού. Εμείς τα χρήματα τα δίναμε όχι στους έχοντες και κατέχοντες αλλά σε εκείνους που και ένα ευρώ να έχουν στην τσέπη τους το καταναλώνουν.

Οι διαφορές μας είναι ουσιαστικές ιδεολογικές.

Τονίζαμε τότε ότι είναι στον πυρήνα της αντίληψης της Νέας Δημοκρατίας ότι απαραίτητες προϋπόθεσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αλλά και την επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών είναι:

- η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας
- η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους
- και τελικά η μείωση του μέσου μισθού

Διότι, μας λέει η ΝΔ, με αυτόν τον τρόπο δίδονται υποτίθεται κίνητρα για νέες επενδύσεις, καθώς εξασφαλίζεται μεγαλύτερη κερδοφορία για τις επιχειρήσεις και ενισχύονται οι δυνατότητες για την εντατικότερη εκμετάλλευση της παραγωγικής δύναμης της εργασίας.

Όλα αυτά δεν είναι καινούριες ιδέες. Αποτελούν το ιδεολογικό και πολιτικό αλφαβητάρι κάθε νεοφιλελεύθερου στην Ευρώπη και την Αμερική εδώ και δεκαετίες.

Είναι η κλασική συνταγή που έγινε κυρίαρχη ήδη από τη δεκαετία του 1970 και αποτέλεσε τον πολιτικό οδηγό για τον Ρίγκαν και τη Θάτσερ, και στη συνέχεια για το σύνολο σχεδόν των κυβερνήσεων στον αναπτυγμένο κόσμο τη δεκατία του 90 και του 2000.

Και δεν μιλώ μόνο για κυβερνήσεις της δεξιάς αλλά και για κυβερνήσεις της σοσιαλδημοκρατίας.

Η οποία επέλεξε να παίξει το ρόλο του εταίρου, του συνομιλητή και πολλές φορές ακόμα και του πρωταγωνιστή στο θεατρικό έργο της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης.

Της συναίνεσης που οδήγησε στην χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Είναι η κλασική συνταγή που εισηγήθηκε και εφάρμοσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε όλες τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «μόλις έφυγαν τα μνημόνια, φέραμε την αύξηση του κατώτατου μισθού και κάναμε πράξη ό,τι ρωγμές βρήκαμε για την ενίσχυση των εργαζομένων. Εντατικοποιήσαμε και αυστηροποιήσαμε τους ελέγχους, επιβάλαμε πρόστιμα σε μεγάλους παραβάτες που παραβίαζαν συστηματικά τον νόμο χωρίς έλεγχο. Σε αντίθεση με τις επιταγές των δανειστών ανατρέψαμε πολιτικες απορρύθμισης. Πήραμε μέτρα για την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων, κάναμε στοχευμένες παραβάσεις σε ειδικούς κλάδους όπως οι εργαζόμενοι στα ντιλίβερι, πήραμε μέτρα για την πληρωμή των υπερωριών και γι' αυτό είχαμε τη δυνατότητα για ραγδαία μείωση της ανεργίας. Μετά από 10 χρόνια, και αυτό είναι πιο σημαντικό, ξεκίνησε η αύξηση του μέσου μισθού, Το 2019 είχαμε αύξηση 4,5%».

Επιτιθέμενος στη συνέχεια στην κυβέρνηση, έκανε λόγο για οχτώ χειρουργικά χτυπήματα στον χώρο της εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα:

Χτύπημα 1ο ήταν η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας.

- Τα άλλα δύο χτυπήματα ήρθαν μαζί. Με τροπολογία άσχετη τον Αύγουστο κατά παραγγελία του ΣΕΒ εξ όσων όλοι γνωρίζουμε. Δεν ξέρω αν ήρθαν απευθείας ή μέσω του υπουργού Σκέρτσου. Αυτά τα αιτήματα είχαμε έναν χρόνο που μας πίεζαν και τους λέγαμε ότι αυτό δεν γίνεται. Το πρώτο ήταν η κατάργηση της βάσιμης απόλυσης του εργαζομένου και το δεύτερο η κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων. Δεν ντραπήκατε να ταυτίστετε την αιτιολόγηση των απολύσεων με το φακέλωμα των εργαζομένων. Το νέο κόλπο για να παραβιάζεται η νομιμότητα είναι οι υπεργολαβίες

- Χτύπημα 4ο ήταν η διάλυση της διαπραγμάτευσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κάνατε αυτό που το ΔΝΤ επιδίωκε. Μπορεί ο Τόμσεν να συνταξιοδοτήθηκε. Η Θάτσερ είναι εδώ στις καρδιές και τις ψυχές σας και δώσατε λευκή επιταγή στον υπουργό Εργασίας για να διαλέγει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μειώνουν τους μισθούς

- Χτύπημα 5ο: Καταργήσατε το δικαίωμα των εργοζομένων για προσφυγή. Αφαιρείτε τους εργαζομένους από ένα από τα όπλα απέναντι στους εργοδότες

- Χτύπημα 6ο: Μειώσατε τα πρόστιμα για παράβαση της εργοδοτικής νομοθεσίας και για αδήλωτες υπερωρίες. Θα είναι μικρότερες κατά 15 φορές.

«Και τώρα έρχεστε να μας πείτε ότι η εικόνα είναι θετική και έχουμε εξαιρετικό ισοζύγιο» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την πρωτολογία του με το θέμα του κατώτατου μισθού. «Πάρτε μια ξεκάθαρη θέση. Μας λέτε ότι κάνουμε επικοινωνιακά κόλπα και λαϊκισμό. Εμείς μόλις βγήκαμε από τα Μνημόνια ξεκινήσαμε τη διαδικασία, όπως προβλέπει ο νόμος. Εμείς νομοθετήσαμε αύξηση 11% και ο ΣΕΒ έλεγε 1%-2%. Κάποιοι από εσάς μας κατηγορούσατε ότι η αύξηση θα διαλύσει την οικονομία αλλά δεν είδαμε τίποτα τέτοιο. Προεκλογικά προτείναμε 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 ώστε μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος και επανέλθουμε στα 751 ευρώ πριν ο κ. Βρούτσης το 2012 επιβάλει μείωση 22%. Όταν εμείς το λέγαμε προεκλογικά, δεν μας είπατε ότι είναι αντιεπιστημονικό. Και μετά κάνατε ρελάνς λέγοντας ότι θα έχει διπλάσιο ρυθμό της ανάπτυξης, μιλάγατε για 4%, άρα αύξηση 8%. Δεσμευτείτε ότι μετά το τέλος της διαδικασίας ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στο 5,6% βάσει της ανάπτυξης 2,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός».

ΣΧΟΛΙΑ (39)

#

Μίλησε η προσωποποίηση του εκτός τόπου και χρόνου!

Χρόνια μας πολλά Αλέξη!!!!!!!!

Γύρνα πίσω ή έστω τηλέφωνα....μας λείπεις... Δν κάνει έτσι ο κόσμος,εμείς σ'αγαπησαμε...

Είχαμε αυταπατες

Αυτό δεν δήλωσες Αλ6;;;;!!!!! Αρα εκτός τοπου και χρόνου μόνο εσυ είσαι

1.000.000

Ανεργοι σε μουτζωνουν σημερα ΤΣΙΠΡΑ..ρε ηλιθιε θες να κρατησουν ΠΑΡΑΝΟΜΑ τα λαμογια και να τους κανει και μονιμους και ενω περιμενουμε και εμεις να εργαστουμε..;

Όλα

Ενδιαφέρεται ακόμη για τον εργαζόμενο!!!!Είναι αυτός που ανέβασε το Φ. Π. Α. στο σουπερμάρκετ του εργαζόμενου, του ανέργου και του χαμηλό συνταξιούχου, στο 24%!!!!! Καραγκιοζακος και λαμογιο μέχρι τέλους!!!!

ΑΙΑΣ

ΟΙ ΝΟΗΜΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ , ΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ , ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΑΤΟ ΦΟΡΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ..ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ Ν.Δ.. ΕΙΝΑΙ ΕΚΑΤΟ ΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ...

@

Μας επεισες! Τρομακτικα επιχειρηματα!!

Άγγελος

Ο άνθρωπος είναι φαινόμενο, αλλά φαινόμενο των, Ντάνινγκ-Κρούγκερ η θεωρία των οποίων είναι γνωστή και ως «Mount Stupid». Το φαινόμενο Ντάνινγκ-Κρούγκερ, στήν ουσία δείχνει πως άνθρωποι με χαμηλές ικανότητες δεν έχουν την απαραίτητη κριτική ικανότητα και αυτογνωσία για να αναγνωρίσουν το επίπεδο των ικανοτήτων τους. Αυτό τους οδηγεί στο να έχουν μια ανώτερη άποψη της ικανότητας και τις γνώσεις τους. Με απλά λόγια, αυτό συμβαίνει «όταν οι άνθρωποι είναι πολύ χαζοί για να γνωρίζουν πόσο ανόητοι είναι.»

Έλεος

Ο μεγαλύτερος πολιτικός απατέωνας της χώρας, έχει το θράσος να μιλάει ακόμα και να κουνά το δάκτυλο.

Τσιπράκος

Κάθε μέρα και πιο μικρός...

FREDY

Τό παιδί είναι εκτός τόπου και χρόνου.Θέλει να κάνει αντιπολίτευση,αλλά το επιτελειο του,γιατί ο ίδιος είναι ανίκανος,δέν τραβάει.Μέ σκουρλέτηδες και τζανακόπουλους δέν γίνεται προκοπή...γι αυτό πάντα θα είναι περίγελος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης