Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας μας έλεγε «θα δώσουμε (στους δανειστές) τα πλεονάσματα και θα πάρουμε τα εργασιακά»

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας μας έλεγε «θα δώσουμε (στους δανειστές) τα πλεονάσματα και θα πάρουμε τα εργασιακά»

«Τότε πίστευα ότι ήταν στοιχειώδες σφάλμα, τώρα γνωρίζω ότι ήταν πολιτική επιλογή» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης

varoufakis_2
Απο την αποκάλυψη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015 σημαδεύτηκε η πρωτολογία του Γιάνη Βαρουφάκη στη συζήτηση για τα εργασιακά.

«Η πρώτη μας διαφωνία για το 2015, τον θυμάμαι να μας λέει "ε, θα τους δώσουμε (στους δανειστές) τα πλεονάσματα και θα πάρουμε τα εργασιακά"» είπε ο κ. Βαρουφάκης για να συμπληρώσει: «Του απαντούσα ότι πρόκειται για στοιχειώδες σφάλμα. Τότε θεωρούσα ότι ήταν σφάλμα, τώρα γνωρίζω καλύτερα, επρόκειτο για πολιτική επιλογή».

Γιάνης Βαρουφάκης βουλή


Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για «βρώμικο πόλεμο στην εργασία», μονιμοποίηση της μη κανονικότητας και εργασιακό μεσαίωνα αν και επισήμανε ότι συμφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού, αρκεί να υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Εντυπωσιάζομαι από τη συμφωνία Μητσοτάκη – Τσίπρα ότι η κανονικότητα επέστρεψε. Ο Τσίπρας υποστηρίζει ότι αυτός την έφερε ενώ η ΝΔ υποστηρίζει ότι είναι δικό της επίτευγμα. Η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει και οι εργαζόμενοι το καταλαβαίνουν» είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του για να προσθέσει: «Αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι δεν είναι η επιστροφή της κανονικότητας αλλά η μονιμοποίηση του τέλους της κανονικότητας».

Κλείσιμο
Ο γγ του ΜεΡΑ25 αναφέρθηκε σε ένα φαινόμενο που χαρακτήρισε «παράδοξο», καθώς σε αρκετές χώρες η αύξηση του κατώτατου μισθού συνοδεύεται απο μείωση του μέσου μισθού λόγω των προσόδων.

«Πολυκαταστήματα, βιομηχανίες μεταλλεία αντικαθιστούν εργαζόμενους με ενοικιαζόμενους με συνθήκες δουλειάς τριτοκοσμικές αν και στον τρίτο κόσμο έχουμε βελτίωση συνθηκών δουλειάς» είπε ενώ επανέφερε και το ζήτημα των καθαριστριών που, όπως είπε, εργάζονται με μίσθωση έργου «και πληρώνονται με το κομμάτι ανάλογα με το πόσες αίθουσες καθαρίζουν».

Εκτενής ήταν η αναφορά του κ. Βαρουφάκη στις τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίησή τους λέγοντας «τα 40 δισ. ήταν χρήματα που εσείς τα φορτώσατε στους πολίτες. Τα ρίξατε στο βαρέλι δίχως πάτο των χρεοκοπημένων τραπεζών, όχι για τις τράπεζες αλλά για να σώσετε τραπεζίτες. Χαρίσατε στους τραπεζίτες θησαυρούς την ώρα που βούλιαζαν οι τράπεζες απο κόκκινα δάνεια. Ενισχύσατε τον φαύλο κύκλο».

«Δεν ανέχεστε τη θύμιση του 5μήνου που ο λαός απελευθερώθηκε απο την δική σας ανεπάρκεια και των δανειτών. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέχεται τη μεγαλειώδη εκείνη στιγμή. Δεν αξίζει να μείνουμε στο παρελθόν» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Κλείνοντας ο Γιάννης Βαρουφάκης μίλησε «για το σχέδιο απολογισμού σας. Ο καλόπιστος αναγνώστης εξάγει ένα συμπέρασμα. Έχετε υποχρέωση να ζητήσετε συγγνώμη πρώτα από τον Γιώργο Παπανδρέου και μετά από τον Αντώνη Σαμαρά. Η ανάλυσή σας δεν διαφέρει ούτε ένα χιλιοστό από αυτές των δύο πρώην πρωθυπουργών, και άρα πρέπει να τους ζητήσετε συγγνώμη. Εμείς δεν συμφωνούμε με την ανάλυσή σας. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ρήξη» δηλώνοντας τη διαθεσιμότητα του ΜεΡΑ25 «για συζήτηση για λύση στα προβλήματα πρώτης κατοικίας».
Ομιλία Βαρουφάκη 14/2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης