Τα προβλήματα έφεραν την δημιουργία υπουργείου Μετανάστευσης

Κουμουτσάκος στον ΘΕΜΑ 104,6: Η Ελλάδα είναι στα όριά της με τους μετανάστες, θα φτάσουν και σε άλλες χώρες της ΕΕ -  Οι αντιδράσεις των κατοίκων - Η αποστολή του νέου υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη - Ποιες οι αρμοδιότητες του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή

metanastes-hotspot543
Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις από την κοινή γνώμη, όχι μόνο γιατί οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί αλλά και επειδή στα νησιά συνεχίζουν να φτάνουν με αυξητικούς ρυθμούς άνθρωποι που δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες. Μόλις την προηγούμενη Δευτέρα πολίτες της Χίου αντέδρασαν έντονα κατά του τοπικού βουλευτή απαιτώντας βελτίωση της ακολουθούμενης πολιτικής για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Συμπτωματικά,ο Νότης Μηταράκης, το πολιτικό πρόσωπο που δέχθηκε τις διαμαρτυρίες στη Χίο τοποθετήθηκε επικεφαλής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο αιφνιδιαστικά επανασυστήθηκε την Τετάρτη με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Μητσοτάκη που του πήρε μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό και πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφασή του να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη» έσπευσε να τοποθετηθεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι η Μυτιλήνη και η Λέσβος είναι το ίδιο νησί. Γκάφα είναι να λένε οι υπουργοί σου ότι οι μετανάστες «λιάζονται» πριν «εξαφανιστούν». Δεν είναι όμως απλά μια γκάφα να σε ερευνά η OLAF για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος και παρεμβαίνει με αίσθημα ευθύνης όπου χρειάζεται».

Ακριβώς αυτή ήταν η επισήμανση κι άλλου συνεργάτη του πρωθυπουργού ο οποίος σημείωσε στο protothema ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως δεν θα διστάζει να κάνει αλλαγές σε όποιον τομέα διαπιστώνονται καθυστερήσεις ή δυσλειτουργίες. Συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη δεν έκρυβαν ότι ο πρωθυπουργός ανέμενε ταχύτερες πρωτοβουλίες στο θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας κλειστών κέντρων τα οποία θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τα σημερινά υπεράριθμα ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης). Κυρίως όμως με τα κλειστά κέντρα θα επιδιωχθεί η ταχεία εξέταση των αιτήσεων ασύλου, η μεταφορά εκτός των νησιών όσων δικαιούνται άσυλο και η επιστροφή στις χώρες προέλευσης ή στις χώρες διέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

«Οι δικαιούμενοι διεθνούς προστασίας θα κατανεμηθούν ισοβαρώς σε όλη τη χώρα, με στόχο το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού ανά Περιφέρεια» σημείωσε συνεργάτης του πρωθυπουργού και τόνισε ότι «θα εξεταστούν μοντέλα μικρών δομών ώστε να μην δημιουργείται συσσώρευση πληθυσμών» παραλλήλως με την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό.

Κλείσιμο
Είναι κοινό μυστικό ότι ο Νότης Μηταράκης, μέχρι χθες υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν διατηρούσε και τις καλύτερες των σχέσεων συνεργασίας με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Ο κ. Μηταράκης, από τη νέα του θέση ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου καλείται να λειτουργήσει ως μάνατζερ επιταχύνοντας τις διαδικασίες για την δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά. Αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης αναλαμβάνει ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μέχρι χθες αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που «διασώθηκε» πολιτικά και διατηρεί το χαρτοφυλάκιο της διεθνούς ενημερώσης για το μεταναστευτικό πρόβλημα, με την ευθύνη της διαμόρφωσης συμμαχιών που θα στηρίξουν το ελληνικό αίτημα για καλύτερη προστασία των ελληνικών συνόρων παράλληλα με προειδοποίηση για τον κίνδυνο ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει δευτερογενείς ροές μεταναστών εάν η Τουρκία συνεχίσει να αποστέλλει μαζικά ανθρώπους στα νησιά του Αιγαίου. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής διατηρεί την ευθύνη οργάνωσης και διεύθυνσης του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

«Το σχέδιο είναι συγκεκριμένο, η προτεραιότητα τώρα είναι να το εκτελέσουμε άμεσα, μεθοδικά και αποτελεσματικά» σημειώνει στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου και προσθέτει: «Το προσεχές χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανά περιοχή ώστε να έχουν πλήρη εικόνα οι πολίτες για την καθημερινή πρόοδο που επιτυγχάνουμε».

Κουμουτσάκος στον ΘΕΜΑ 104,6 για μετανάστες: Η Ελλάδα είναι στα όριά της - Θα φτάσουν και σε άλλες χώρες της ΕΕ

Ως ένα «μεγάλο και σύνθετο έργο που δεν λύνεται εύκολα και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και κατανόηση και από τις τοπικές κοινωνίες» χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» τη στήριξη από την ΕΕ «καθώς η πρόκληση ξεπερνάει τις δυνατότητες μιας χώρας».


Ερωτηθείς, δε, αν οι Ευρωπαίοι φοβούνται δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε «ναι καθώς η Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια της». «Αν δεν περάσουν τα σωστά μηνυμάτα στην Τουρκία και δεν υπάρξει ουσιαστική αλληλεγγύη αυτό μπορεί να συμβεί.
Εμείς θα προστατεύσουμε αυτό που πρέπει αλλά όταν συνεχίζουν να έρχονται ωστικά κύματα αυτά θα περάσουν και πέραν της χώρας. Πρέπει να αντιληφθούν ότι τα δικά μας σύνορα είναι και δικά τους σύνορα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι «σε λίγες ημέρες η Ελλάδα θα στείλει στην ΕΕ το πλαίσιο απόψεων για το ποια πρέπει να είναι η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο» καθώς τους επόμενους μήνες αναμένεται να κατατεθεί η νεά πρόταση για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη..

Ερωτηθείς για τον αριθμό των μεταναστών και προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα από τον Ιούλιο έκανε λόγο για 40.000 ανθρώπους «και αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας συνειδητής πολιτικής της Τουρκίας καθώς η διαχείριση του μεταναστευτικού ήταν ενταγμένη στα ευρύτερα γεωστρατηγικά της σχέδια».

Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν υπήρξε υπουργείο Μετανάστευσης στην αρχική σύνθεσης της κυβέρνησης ο Γιώργος Κουμουτσάκος αρχικά εξήγησε ότι «δεν βρήκαμε υπουργείο αλλά ένα υβριδικό σχήμα υπηρεσιών διασπαρμένων στην Αττική με ελλειματική εικόνα κοινής αποστολής» προσθέτοντας ότι «εκείνη την περιόδο θέλαμε να τονίσουμε ότι είχε παραμεληθεί η διάσταση της ασφάλειας. Το μεταναστευτικό πρέπει να έχει την πτυχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά ειχε παραμεληθεί η διάσταση της ασφάλειας».

Έκανε λόγο, μάλιστα, για «δημοκρατική αυστηρότητα που μαζί με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βάζει ψηλά το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών».

Κληθείς να διευκρινίσει τι θα συμβεί με τις αρμοδιότητες του Αλκιβιάδη Στεφανή, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι «η φύλαξη των συνόρων είναι πολύ σημαντική. Ο κ. Στεφανής θα συνεχίζει να διαχειρίζεται σε αγαστή συνεργασία με εμάς τα θέματα της φύλαξης των συνόρων».

«Η διακυβερνητική συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης είναι ζωτικής σημασίας. Δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτκή χωρίς την συνεργασία των υπ. Άμυναςε, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Παιδείας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ακόμα ότι «η μεταναστευτική πολιτική πέραν από τα βάρη για τις χώρες της πρώτης γραμμής θα πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να βοηθάει την οικονομία των χωρών που δέχονται την πίεση αλλά αυτή είναι πολιτική που θα πρέπει να είναι επεξεργασμένη σε βάθος».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «η επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες πρέπει να είναι συνεχής. Δεν έγιναν ρατσιστές οι Έλληνες, υπάρχει μεταναστευτική κόπωση και ανησυχίες που πρέπει η πολιτεία να ακούσει. Ωστόσο αν υπάρξουν στεγανά η πολιτεία πρέπει να λάβει αποφάσεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης