Μεταναστευτικό: Γιατί αποφάσισε ο Κυριάκος να επανιδρύσει το υπουργείο

Πότε και γιατί έλαβε ο πρωθυπουργός την απόφαση επανίδρυσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής - Βασικός στόχος η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών - Προς αυτή την κατεύθυνση, θα ακολουθηθεί το τρίπτυχο της φύλαξης των συνόρων, της αποτρεπτικής επίδρασης της νέας διαδικασίας έκδοσης ασύλου και του οριστικού κλεισίματος των ανοικτών δομών 

kyriako-mita-koymoy-arthro
Με μία πρώτη ανάγνωση, οι διεθνείς εξελίξεις έχουν ξεπεράσει -επισκιάσει, θα έλεγε κανείς- το μεταναστευτικό. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, όμως, γνωρίζουν ότι η ολική επαναφορά του προβλήματος στη δημόσια σφαίρα -και μάλιστα μεγεθυμένου- είναι απλά… ζήτημα χρόνου. Τα νούμερα, άλλωστε, δεν αφήνουν περιθώρια. Αποτυπώνουν την αμείλικτη πραγματικότητα: τα νησιά γέμισαν μετανάστες, οι αντιδράσεις οξύνθηκαν, η αποσυμφόρησή τους δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και μέσα στον Ιανουάριο εμφανίζεται ως δεδομένη η έλευση περισσοτέρων των 1.000 ατόμων.

Και αυτό, ενώ ήδη στο Βόρειο Αιγαίο στοιβάζονται 50.000 μετανάστες. Οι εκτιμήσεις, μάλιστα, για τη νέα χρονιά, εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσοίωνες, καθώς οι περισσότερες κάνουν λόγο για 100.000 αφίξεις, είτε μέσω θαλάσσης είτε μέσω του Έβρου.

Σε μία προσπάθεια, λοιπόν, να μην βρεθεί η κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο και να μην προσπεραστεί από τα γεγονότα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση της επανίδρυσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτό τοποθέτησε επικεφαλής τον Νότη Μηταράκη, τον οποίο μόλις προχθές προπηλάκισαν κάτοικοι της Χίου, στην ίδια του δηλαδή την εκλογική περιφέρεια. Η απόφαση πάρθηκε μόλις χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ήταν, όμως, κάτι που απασχολούσε ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό. Εντεινόταν, μάλιστα, όσο λάμβανε τις καθημερινές ενημερώσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κίνηση αυτή είναι διορθωτική, με τον ίδιο να μην αιφνιδιάζεται από την πικρόχολη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, την ανέμενε. Όπερ και εγένετο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εμμένοντας στην στάση του περί μη ετοιμότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την έκταση του μεταναστευτικού προβλήματος, δεν άργησε να αντιδράσει και μάλιστα μέσω του προέδρου του. «Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Μητσοτάκη που του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οι... πανέτοιμοι έκαναν έξι μήνες για να καταλάβουν το τεράστιο λάθος τους» ήταν το σχόλιο του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης. Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν χωρούν πολιτικές σκοπιμότητες στο ζήτημα αυτό και με γνώμονα αυτό το σκεπτικό πορεύεται, ακόμα και αν αυτό τον εκθέτει στην όποια κριτική.

Από εδώ και στο εξής, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα ακολουθηθεί το τρίπτυχο της φύλαξης των συνόρων, της αποτρεπτικής επίδρασης της νέας διαδικασίας έκδοσης ασύλου και τέλος του οριστικού κλεισίματος των ανοικτών δομών.

Κλείσιμο
Σε ερώτηση του protothema.gr για το «τι μέλλει γενέσθαι», κυβερνητικός αξιωματούχος διαβεβαιώνει ότι το νέο υπουργείο θα τρέξει άμεσα και συντονισμένα το σχέδιο που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση. Τον κ. Μηταράκη θα πλαισιώνουν οι Γιώργος Κουμουτσάκος, ως αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική. Ο Αλκιβιάδης Στεφανής επίσης συνεχίζει να διατηρεί την ευθύνη οργάνωσης και διεύθυνσης του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Το πρώτο που σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού Star, είναι να φέρει στην ενδοχώρα 500 ασυνόδευτα παιδιά από τα νησιά που θα φιλοξενηθούν σε 20 δομές (από 25 παιδιά στη καθεμιά).  Επίσης, σε δέκα νέες δομές, που θα είναι έτοιμες μέχρι τον Μάρτιο, θα μετακινήσουν και άλλους 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης