Χρυσοχοϊδης για Κουκάκι: «Παιδιά πλουσίων στις καταλήψεις» - Πετούσαν βενζίνη στον τροχό!

Χρυσοχοϊδης για Κουκάκι: «Παιδιά πλουσίων στις καταλήψεις» - Πετούσαν βενζίνη στον τροχό!

« Έπρεπε να δουν τα βίντεο οι εισαγγελείς» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για τους τσιμεντόλιθους που πέταγαν οι καταληψίες

koukaki_arthjpg
Συνεχίζεται η κόντρα για την επιχείρηση της αστυνομίας το περασμένο Σάββατο στο Κουκάκι, την επίθεση των καταληψιών κατά των ανδρών της ΕΛΑΣ, καθώς και την ποινική τους μεταχείριση από τη δικαιοσύνη.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση των εισαγγελέων που χειρίζονται την υπόθεση, οι οποίοι αποφάνθηκαν πως η επίθεση κατά των αστυνομικών είναι πλημμέλημα και τους άφησαν ελεύθερους.

Μιλώντας στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ και στην Όλγα Τρέμη και τον Αντώνη Δελατόλα, το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «υποχρέωση του εισαγγελέα είναι να αξιοποιήσει και το τηλεοπτικό υλικό».

Όπως τόνισε «υπάρχει και το τηλεοπτικό υλικό που μπορεί να το αξιοποιήσει και ο εισαγγελέας και το δικαστήριο. Είναι υποχρέωση και του εισαγγελέα και του δικαστηρίου να αξιοποιήσει όποιο υλικό προσκομιστεί προκειμένου να διαμορφώσει δικανική πεποίθηση την ώρα που θα γίνει το δικαστήριο», δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε ερώτημα εάν η ρίψη τσιμεντόλιθων είναι πλημμέλημα, ο κ. Χρυσοχοΐδης παρατήρησε ότι «έχει διαμορφωθεί πεποίθηση ότι υπάρχει το δικαίωμα στον τσιμεντόλιθο» και κάλεσε την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί για το θέμα.

Χρυσοχοΐδης για καταλήψεις
Κλείσιμο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε επίσης ότι «οι καταληψίες θα μπορούσαν να σκοτώσουν αστυνομικούς».

«Υπάρχει σιωπή για να μην στεναχωρηθούν κάποιοι γνωστοί που βρίσκονται πολύ κοντά τους» είπε και τόνισε: «Αυτό που ξέρω είναι ότι μέσα στις καταλήψεις παιδιά πλουσίων οικογενειών και κάτω από την ασπίδα είναι ο ανώνυμος αστυνομικός των 800 ευρώ... Πλέον θα υπάρχει κάμερα σε όλες τις επιχειρήσεις. Θα έχουν κάμερες οι ίδιοι οι αστυνομικοί για να καταγράφεται η δράση όλων. Και του αστυνομικού και των διαδηλωτών».

Το Σάββατο αστυνομικοί που προσπάθησαν να ανοίξουν δίοδο στο κτήριο της οδού Ματρόζου που έχουν ανακαταλάβει νεαροί, δέχτηκαν από μπαλκόνια του πρώτου ορόφου, τσιμεντόλιθους και κάθε είδους αντικείμενα.

Στις εικόνες που κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες και η Αστυνομία αποτυπώνεται η σφοδρότητα των επιθέσεων που δέχτηκαν οι αστυνομικοί.

«Αν έπεφτε βενζίνη στον τροχό, θα μιλούσαμε για νεκρούς»

Την κατάσταση που αντιμετώπισαν το βράδυ του Σαββάτου στο Κουκάκι περιγράφουν στις καταθέσεις τους οι αστυνομικοί των ΕΚΑΜ και ΟΠΚΕ που τραυματίστηκαν από την επίθεση των καταληψιών. Στις καταθέσεις τους, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», εκφράζουν τον κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους. 

«-Πέταγαν βενζίνη στον τροχό που έκοβε την πόρτα. Αν έπεφτε στις σπίθες, δεν θα μιλούσαμε για τραυματίες αστυνομικούς, θα μιλούσαμε για νεκρούς.

-Μας έριχναν σακούλες με περιττώματα, πέτρες, τσιμεντόλιθους, πυροσβεστήρες και άλλα βαριά αντικείμενα. Θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής.

-Από τις επιθέσεις και τη ρίψη τσιμεντόλιθου έσπασε η ασπίδα μου και τραυματίστηκα στον αριστερό ώμο και τη μέση μου.

-Από τσιμεντόλιθο και πυροσβεστήρα τραυματίστηκα στο δεξί μου ώμο και το αριστερό πόδι.

-Μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε κάκωση ώμου και μετατάρσιου του ποδιού μου», έχουν καταθέσει αστυνομικοί που πήραν μέρος το βράδυ του Σαββάτου στην επιχείρηση της αστυνομίας στου Κουκάκι.

«Οι Αστυνομικοί δεν είναι αναλώσιμοι», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τους συλληφθέντες αντιεξουσιαστές στο Κουκάκι.

Οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι οι δολοφονικές επιθέσεις έγιναν πλημμελήματα και έκαναν γνωστό ότι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων παρίσταται ως πολιτική αγωγή στο πλευρό των Αστυνομικών που τραυματίστηκαν στο Κουκάκι.

Εισαγγελία Πρωτοδικών: Βάσει του υλικού της αστυνομικής προανάκρισης οι διώξεις

Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απάντησε σε όσους διατύπωσαν την άποψη πως οι καταληψίες έπρεπε να κατηγορηθούν για κακουργήματα.

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών: «Διευκρινίζουμε ότι η ποινική δίωξη ασκήθηκε κατόπιν αξιολόγησης του αποδεικτικού υλικού που υπεβλήθη ενώπιον μας και συγκεντρώθηκε στα πλαίσια της αστυνομικής προανάκρισης. Μόνο αρμόδιο δε για την εκτίμηση της απαγγελθείσας κατηγορίας είναι το ποινικό δικαστήριο όπου εισήχθη προς εκδίκαση η υπόθεση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης