Κουκάκι: Είναι η ρίψη τσιμεντόλιθων πλημμέλημα; - Πρόκειται για «κακούργημα» απαντούν ποινικολόγοι

astynomia-touvlo22

Ελεύθεροι οι 20 συλληφθέντες μέχρι τις δίκες τους το τριήμερο 22-24 Ιανουαρίου - Αλλαγή του νομοθετικού πλαισιού εξετάζει η κυβέρνηση - Οργή των αστυνομικών

Έγκυροι ποινικολόγοι τάσσονται με την άποψη ότι στους 20 συλληφθέντες της περασμένης σαββατιάτικης διπλής επιχείρησης της Αστυνομίας στις καταλήψεις της οδού Ματρόζου και Παναιτωλίου στο Κουκάκι  έπρεπε να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και όχι πλημμελήματος, όπως ήδη έγινε.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για 6 πλημμελήματα στους 20 από τους 21 συλληφθέντες της διπλής επιχείρησης της Αστυνομίας στις καταλήψεις της οδού Ματρόζου και Παναιτωλίου στο Κουκάκι.

Συγκεκριμένα, σε βάρος των 20 εκ των 21 συλληφθέντων σχηματιστήκαν δύο δικογραφίες.

Η πρώτη δίωξη ασκήθηκε κατά περίπτωση για τα πλημμελήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της απείθειας και βίας κατά αστυνομικών οργάνων.

Η δεύτερη δίωξη ασκήθηκε για τα πλημμελήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της απείθεια.

12 01 2020 Επιχείρηση στην Ματρόζου


Πάντως, η ανήλικη των 17 ετών η οποία είχε συλληφθεί αφέθηκε ελεύθερη.

Χθες, το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στο οποίο παραπεμφθήκαν να δικαστούν οι 20 συλληφθέντες ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεση για το τρίτο δεκαήμερο του μήνα (22,23 και 24), ενώ όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σε μια από τις δύο δικογραφίες οι αστυνομικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τραυματίστηκαν κατά τις συμπλοκές με τους καταληψίες, δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής, ενώ αναμένεται να προσκομιστούν στο δικαστήριο οι ιατροδικαστικές εκθέσεις.

Ποινικολόγοι

Ωστόσο, ποινικολόγοι υποστηρίζουν ότι σε βάρος των 20 συλληφθέντων έπρεπε να ασκηθούν ποινικές διώξεις όχι για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, όπως έγινε, αλλά για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας ή της βαριάς σωματικής βλάβης, ανάλογα με τα επιβαρυντικά στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία, όπως φυσικά και για άλλα πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα.

Ακόμη, τόνιζαν οι ποινικολόγοι, ότι από τον αρμόδιο εισαγγελέα πρέπει να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη κατά των 20, έτσι ώστε να φύγει η δικογραφία από το Πλημμελειοδικείο Αθηνών και να πάει στην ανάκριση.

12 01 2020 Βίντεο από drone στην οδό Ματρόζου


Γεραπετρίτης στον ΘΕΜΑ 104,6: Κακουργήματα στα επεισόδια στο Κουκάκι

Στο μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κλήθηκε να τοποθετηθεί, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, και για τη νομική αντιμετώπιση των πρωταγωνιστών στα επεισόδια κατά την ανακατάληψη των δύο κτηρίων στο Κουκάκι, εξηγώντας αρχικά ότι «η ποινική νομοθεσία προβλέπει ορισμένα αδικήματα ως πλημμελήματα π.χ. να υπάρχει απόπειρα για απλή βλάβη κατά πολίτη ή οργάνου της τάξης. Εάν υπάρχει το ενδεχόμενο βλάβης για έναν άνθρωπο, αυτό γίνεται κακούργημα». «Τα όσα συνέβησαν συνιστούν κακουργήματα και όχι πλημμελήματα γιατί αποδέχονται το ενδεχόμενο να αποτελέσουν κίνδυνο ζωής» συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Πρόεδρος Ειδικών Φρουρών στον ΘΕΜΑ 104,6: Δολοφονική απόπειρα κατά αστυνομικών στο Κουκάκι

Για το επίμαχο αυτό ζήτημα μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 και ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας, κάνοντας λόγο για «δολοφονική απόπειρα κατά εργαζομένων».

Παράλληλα ο κ. Ντούμας καυτηρίασε τη σιωπή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια αυτά που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι αστυνομικών, αναρωτώμενος: «Δεν έπρεπε να υπάρχει καταδίκη από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;».

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών

«Οι Αστυνομικοί δεν είναι αναλώσιμοι» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τους συλληφθέντες αντιεξουσιαστές στο Κουκάκι.

Οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι οι δολοφονικές επιθέσεις έγιναν πλημμελήματα και έκαναν γνωστό ότι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων παρίσταται ως πολιτική αγωγή στο πλευρό των Αστυνομικών που τραυματίστηκαν στο Κουκάκι

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών έχει ως εξής:

«Σήμερα Δευτέρα 13/01/2020 αντιπροσωπεία του Δ.Σ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών ήταν παρούσα από το πρωί μέχρι και τις πρώτες νυχτερινές ώρες στο Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες από τα πρωτοφανή επεισόδια κατά την εκκένωση κατάληψης κτιρίου στο Κουκάκι το Σάββατο 11/01/2020, εκπροσωπώντας δια των νομικών της συμβούλων κ.κ Σκαμπαρδώνη Βάϊο και Λιβανίδη Βλάση, που παραστάθηκαν ως πολιτική αγωγή, στους τραυματίες-μέλη της, που υπηρετούν στις ομάδες Ο.Π.Κ.Ε.

Η Ένωσή μας εκφράζει έμπρακτα την αμέριστη συμπαράστασή της στους συναδέλφους που δοκιμάζονται καθημερινά στις επιχειρήσεις εκκένωσης κτιρίων, που τελούν υπό κατάληψη, όπως και σε όλους εκείνους που καθημερινά εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και καθιστά σαφές ότι η υποστήριξη είναι συνεχής και ουσιαστική.

Ωστόσο δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την αγανάκτησή μας αλλά και την απορία μας για το ότι οι συλληφθέντες των εν λόγω επεισοδίων παραπέμφθηκαν σε δίκη μόνο για πλημμελήματα!!! Για να προλάβουμε κάθε μικροπρεπή, ο οποίος θα τρέξει να μας κατηγορήσει για κρίση αποφάσεων της Δικαιοσύνης, δηλώνουμε απερίφραστα ότι την εμπιστευόμαστε απόλυτα αλλά έχουμε και το δικαίωμα ως Έλληνες πολίτες να αγανακτούμε και να διαμαρτυρόμαστε όταν οι δολοφονικές επιθέσεις που επί μία περίπου ώρα δεχόταν οι συνάδελφοί μας και τις οποίες έχει παρακολουθήσει το πανελλήνιο, να χαρακτηρίζονται ως πλημμέλημα!!!

Τι μηνύματα άραγε περνούν, τόσο στους Αστυνομικούς όσο και στους πολίτες; Ότι οι Αστυνομικοί είμαστε αναλώσιμοι; Ότι κάποιοι ό,τι και να πράξουν θα απολαμβάνουν μια ιδιότυπη ασυλία;

Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την απορία μας για την αδικαιολόγητη σιωπή ορισμένων που κατά τους προηγούμενους μήνες, σε κάθε τηλεοπτικό στιγμιότυπο το οποίο θεωρείτο κατ’ αυτούς ως υπέρβαση άμυνας από πλευράς των συναδέλφων μας, ήταν λαλίστατοι, μιλούσαν για βία και αυθαιρεσία και καταδίκαζαν εκ των προτέρων τους Αστυνομικούς σε τηλεδίκες.

Την τελευταία μας απορία την αφήνουμε για την Πολιτική και Φυσική μας Ηγεσία.

Είναι άραγε ευχαριστημένοι από τις άθλιες εικόνες που όλοι αντικρίσαμε;

Είναι ευχαριστημένοι με τις εντολές αντιμετώπισης των δολοφονικών επιθέσεων εναντίον των ενεργούντων συναδέλφων μας, που οδήγησαν σε τραυματισμούς και κατεστραμμένο εξοπλισμό χιλιάδων ευρώ;

Πιστεύουμε πως όχι. Πως θα μπορούσαν άλλωστε;

Εμείς λοιπόν δηλώνουμε ότι δεν θέλουμε να ξανααντικρίσουμε αυτές τις εικόνες ντροπής γιατί είναι άλλο το επικίνδυνο του επαγγέλματός μας (το οποίο δεν έχει θεσμικά αναγνωριστεί ακόμα) και άλλο, στο βωμό των υπηρεσιακών-επιχειρησιακών αναγκών οι συνάδελφοι να υπομένουν τέτοιου είδους εξευτελισμό και να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν ούτε καν τα δημόσια είδη τους, δημόσια είδη τα οποία καταστράφηκαν και πιστεύουμε ότι θα τηρηθεί η υπόσχεση της Ηγεσίας για άμεση αντικατάστασή τους. Δυστυχώς κατά το παρελθόν οι συνάδελφοι κλήθηκαν να πληρώσουν από το υστέρημά τους τα υλικά που καταστράφηκαν και σε πάρα πολλές περιπτώσεις η Ένωσή μας συνέδραμε οικονομικά μέλη της που αδυνατούσαν να επωμιστούν το κόστος.

Απαιτούμε λοιπόν να γίνουν επιτέλους πράξη αυτά που τόσο καιρό προτείνουμε προς την Ηγεσία, δηλαδή οι ξεκάθαροι κανόνες εμπλοκής των Αστυνομικών δυνάμεων σε τέτοιου είδους περιστατικά, η σαφέστατη περιγραφή των ορίων των ενεργειών του Αστυνομικού απέναντι στον παραβάτη. Επιτέλους να δοθούν όλα εκείνα τα νομικά εργαλεία που δεν θα επιτρέπουν εκπτώσεις στην αυτοπροστασία των Αστυνομικών στο όνομα ενός κακώς εννοούμενου δικαιωματισμού. Αν δεν συμβεί αυτό, θα κρίνουμε τα πάντα εκ του αποτελέσματος και με την υποκειμενική κρίση του κάθε τηλεσχολιαστή ανάλογα την ιδεολογική του πλευρά.

Κλείνοντας, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι εμείς δεν θα σταματήσουμε να είμαστε εδώ, προστατεύοντας τους συναδέλφους-μέλη μας χωρίς να υπολογίζουμε κανένα κόστος και στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα θέσουμε το ζήτημα της παρουσίας μας ως πολιτική αγωγή για κάθε συνάδελφο που τραυματίζεται εν ώρα υπηρεσίας σε ανάλογα περιστατικά και επιθυμεί την συνδρομή μας».

Νίκος Βούτσης

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, από τον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, σχολιάζοντας τα επεισόδια στο Κουκάκι, όπου αντιεξουσιαστικές ομάδες επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, ο κ. Βούτσης είπε: «Ζούμε μία πολύ επικίνδυνη επίδειξη κυβερνητικού αυταρχισμού σε αυτόν τον τομέα. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο, είναι σαφές ότι οποιαδήποτε πράξη βίας είναι καταδικαστέα, το βασικό γεγονός είναι η επικοινωνιακή προσπάθεια γύρω από αυτό το θέμα, άκρως επικίνδυνη, να συντηρείται ένα τέτοιο κλίμα πολεμικό μέσα στις γειτονιές της Αθήνας με πρωτοβουλία της κυβέρνησης» και προσέθεσε:

«Εγώ δεν τα βάζω με την αστυνομία, είμαι σαφής, τα βάζω με την κυβέρνηση, πρόκειται περί πολιτικής της κυβέρνησης και το επικοινωνιακό της επιτελείο να μεγεθύνει αυτά τα ζητήματα και να τους προσδίδει μία αντίληψη εσωτερικών εχθρών και συγκρούσεων πολεμικών. Αυτά είναι έξω από κάθε δημοκρατική αρχή».

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απάντησε σε ανακοίνωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος νωρίτερα σχολίασε τις επιχειρήσεις για την εκκένωση κτηρίων-καταλήψεων στο Κουκάκι, τονίζοντας πως είναι θλιβερό ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να συκοφαντήσει εκ νέου την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η δήλωση του κ. Πέτσα έχει ως εξής:

«Το θράσος ξεχειλίζει στη σημερινή ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούσαν και συνεχίζουν να κρατούν πολιτική ομπρέλα στη βία και την ανομία. Είναι οι ίδιοι που για 4,5 χρόνια ως κυβέρνηση παρατηρούσαν με αδράνεια τις καταλήψεις κατοικιών, πανεπιστημίων και ολόκληρων γειτονιών.
Είναι οι ίδιοι που ουδέποτε καταδίκασαν τους βανδαλισμούς, τις καταστροφές και τους εμπρησμούς δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών. Είναι οι ίδιοι που αρνούνται να καταδικάσουν, ακόμη και σήμερα, τις οργανωμένες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών. Μην ψάχνετε για ντροπή στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει».

Η δήλωση του Γιάννη Ραγκούση

Με δήλωσή του, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης σχολίασε τις επιχειρήσεις για την εκκένωση κτηρίων-αταλήψεων στο Κουκάκι, τονίζοντας πως είναι θλιβερό ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να συκοφαντήσει εκ νέου την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ραγκούση έχει ως εξής: «Ακόμη πιο δύσκολη γίνεται η θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ σύμφωνα με την οποία ολοκληρώθηκαν από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών οι εξετάσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων στα ευρήματα που συνελέγησαν την 18η Δεκεμβρίου, στη διάρκεια επιχειρήσεων για την εκκένωση κτηρίων-καταλήψεων στο Κουκάκι. Μόλις ανακοινωθεί το τέλος του συνόλου των ερευνών, θα τοποθετηθούμε με απόλυτη υπευθυνότητα. Όσο για τη νεότερη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στο Κουκάκι το Σαββατοκύριακο, είναι θλιβερό το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να συκοφαντήσει ακόμη μια φορά τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική παράταξη. Η θέση μας κατά της ανομίας είναι πάγια και δοκιμασμένη στην πράξη και την γνωρίζουν καλά. Αντί όμως για τις προβοκατόρικες κυβερνητικές αναφορές, αν θέλουν και τολμούν ας πάνε οι ίδιοι -ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοίδης- να συνομιλήσουν με τους κατοίκους των Εξαρχείων μετά από 6 μήνες συστηματικής εφαρμογής της πολιτικής τους που, αντί για ασφάλεια, το μόνο που τελικά παράγει είναι θέαμα για τα κανάλια και αύξηση της εγκληματικότητας για τα Εξάρχεια».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (59)

Εκλογές τώρα να διώξουμε την αριστερά

Με τις γραβάτες

προς ηλιθιους

η λυση ειναι ΜΙΑ..ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ.. ξεκάθαροι ενδελεχεις και περιεκτικοι..

ALL money in the world cannot buy integrity, spirit, class, balls, H O N O R

Ανυπόφορο εστί στο Α-πέραντο Σουρεάλ-κομείο Μας: να ψάχνεις με το φανάρι να βρείς έναν διεφθαρμένο ! Πως και πόσο να αντέξει ένας υποψήφιος αμαρτωλός ; την ολική διαγραφή κάθε απαγορευμένης σκέψης ; την εκθεμελίωση 2 εκατομμυρίων καταπατημένων αυθαίρετων, το γκρέμισμα όλων των περιφραγμένων αιγιαλών, και μπαζωμένων ποταμών-ρεμάτων; την επιστροφή κάθε χιλιοστού καταπατημένης γης στην φύση ; Πως και πόσο να αντέξει τον εγκλεισμό ΟΛΩΝ των επίορκων, κάθε καταχραστή, υπεξαιρετή, κάθε φοροκλέφτη, κάθε θαλασσό-κόκκινου δανειούχου, τυφλού ποδοσφαιριστή-ταξιτζή, βρέφο-αντιστασιακού, έφηβου συνταξιούχου, διπλό-δεκαθεσίτη, οφσορούχου ; που ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ τα κατεκτημένα του ΙΔΡΩΤΑ τους τρισεκατομμύρια... ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ κάθε μνημονιακή δέσμευση ! αποτινάσσοντας τις αλυσίδες δανειστών και αυτοθυσιαζόμενοι τις φόρεσαν αυτοί. Όταν σου στερούν την αμαρτία ακόμη και στο στάδιο της σκέψης, και την δυνατότητα της επανόρθωσης, για ποιό σκοπό να αγωνιστεί κάποιος ;

F.

Έχω βαρεθεί να βλέπω το άθλιο παιχνίδι της πολιτικής σκοπιμότητας εις βάρος των διωκτικών αρχών. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει το παιχνίδι του και η ΝΔ το δικό της. Η κυβερνηση εαν θελει να αλλάξει τα πράγματα ας αλλάξει το νομο και ας δώσει στην αστυνομία ρητές εντολές για το πως θα πρέπει να επιχειρεί και τι μεσα μπορει να χρησιμοποιεί. Άντε γιατι βαρεθήκαμε να βλέπουμε την αστυνομία κλωτσοσκουφι της πολιτικής τους προπαγάνδας.

kasi

Θα έπρεπε να διωχθούν για κακούργημα, με την κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας ΕΚ ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ, και οχι για πλημμελήματα. Θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος ΑΜΕΣΑ, ώστε να διώκονται επιπλέον και για ΦΘΟΡΑ ξένης περιουσίας (ακόμη και τα έξοδα για τις ΣΤΟΛΕΣ των αστυνομικών που πετάγανε μπογιές και τις καταστρέψανε), ώστε να ΧΡΩΣΤΟΥΝ στο Δημόσιο για το υπόλοιπο της ζωής τους τα χρήματα για τις φθορές που προκάλεσαν, και όταν είναι ανήλικοι να πληρώνουν οι ΓΟΝΕΙΣ τους.

κιτρινο μολυβι

θα σε σωσει ο κουλης γιδι εννοια σου, θα αλλαξει τους νομους οταν γυρισει απο τις διακοπες του το 2022....

Θολωμενος

Οι αλητες καταφεραν αυτο που πραγματικα επιδιωκουν. Τον φοβο!!! Ολοι φοβουνται οτι θα τους βρουν στην πορτα τους. Εισαγγελεις,δικαστες, αστυνομικοι,δικηγοροι, ολοι ολοι.ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

Νανα

Βαλτε τους στην φυλακη και βλεπομε την επομενη φορα τερμα η ανοχη στην προσπαθεια για να υπαρξει νεκρος

Τσιμεντοηλίθιος

.

Λευτέρης

Συνεχίστε να τους χαϊδεύετε. Γι΄αυτό έχουν αποθρασυνθεί εντελώς. Την επόμενη φορά που θα σας ρίξουν με καλάσνικοφ, μη μιλήσετε καθόλου!

Κατεχόμενα Πατήσια

Όμορφα πράγματα, για άλλη μια φορά το σύστημα όλο από πολιτικούς έως τους δικαστές και ΜΜΕ στηρίζουν τα άναρχα σκυλιά.... φαντάστηκα τώρα τι θα είχε γίνει αν ένας χρυσαυγιτης πέταγε έναν τσιμέντο λίθο .... ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΤΏΝ ΚΟΥΛΗΔΩΝ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης