Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η έκθεση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η έκθεση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Ο πρόεδρος της Αρχής Κωνσταντίνος Μενουδάκος επισήμανε ότι η ετήσια έκθεση της Αρχής αποτελεί έναν αναλυτικό απολογισμό της δράσης της κατά το 2018 και «η δράση αυτή είναι αποτέλεσμα εντατικών και συστηματικών προσπαθειών» 

ΜΕΝΟΥΔΑΚΟΣ-_ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ_30_12_19
Την έκθεση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το περασμένο έτος (2018) παρέδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αρχής Κωνσταντίνος Μενουδάκος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Μενουδάκος επισήμανε ότι η ετήσια έκθεση της Αρχής αποτελεί έναν αναλυτικό απολογισμό της δράσης της κατά το 2018 και «η δράση αυτή είναι αποτέλεσμα εντατικών και συστηματικών προσπαθειών που κατέβαλε η Αρχή για να ανταποκριθεί στα νέα διευρυμένα καθήκοντα και αρμοδιότητές της, παρά τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά».

Ακόμη, ο κ. Μενουδάκος, ανέφερε ότι «το 2018 ήταν έτος ορόσημο, αφού από τις 25 Μαΐου η έναρξη εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σηματοδότησε μια νέα αφετηρία» και προσέθεσε: «Η τεχνολογία έχει χωρίς αμφιβολία δημιουργήσει νέα δεδομένα σε πολλούς τομείς, όπως τονίσατε κι εσείς στο συνέδριο της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών προ διμήνου. Εν όψει αυτού ο Γενικός Κανονισμός ασκεί κατά βάση προληπτική λειτουργία και θεσπίζει νέες διαδικασίες».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατία, αφού ευχαρίστησε τα κ. Μενουδάκο επισήμανε δύο θέματα ως προς την λειτουργία της Αρχής. Συγκεκριμένα, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ανέφερε:

«Θέλω να επισημάνω – και αυτό σας το οφείλω, και σε εσάς και στην Αρχή – ότι ιδίως τα τελευταία χρόνια και κατά την διάρκεια της προεδρίας σας η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει επιτύχει μεταξύ άλλων και τα εξής δύο σημαντικά: Το ένα είναι ο τρόπος που συντάσσονται οι εκθέσεις. Θυμάστε, το είχαμε πει από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντά σας - και ευχαριστώ γιατί το τηρήσατε - οι εκθέσεις σας πρέπει να περιλαμβάνουν εκτενείς περιλήψεις σχετικά με τον τρόπο που ερμηνεύετε τις σχετικές διατάξεις. Κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό και για την Δικαιοσύνη όταν δικάζει - δεν δεσμεύεται βεβαίως, αλλά εν πάση περιπτώσει, η αιτιολογία των αποφάσεών σας την διευκολύνει – πολύ περισσότερο διευκολύνει όμως τις δημόσιες υπηρεσίες και τους ιδιώτες για να εφαρμόζουν σωστά τις διατάξεις αυτές. Και το δεύτερο το οποίο θέλω να επισημάνω είναι πως σε όλη αυτή την διαδρομή έχετε καταφέρει να ισορροπήσετε ανάμεσα σε δύο αγαθά τα οποία πρέπει να προστατεύονται εν προκειμένω: Το ένα είναι ότι βεβαίως πρέπει να υπάρχει ελευθερία όσον αφορά την έρευνα, οι επιχειρήσεις επίσης πρέπει να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους. Ιδίως δε η επιστημονική έρευνα πρέπει να διευκολύνεται. Αλλά πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά για την τεχνολογία την οποία διαθέτουμε σήμερα και ιδίως για τον τρόπο με τον οποίο εμείς την χρησιμοποιούμε - γιατί δεν φταίει σε αυτό η τεχνολογία, αλλά είναι ο τρόπος με τον οποίο την χρησιμοποιούμε - πώς θα προστατεύσουμε τον Άνθρωπο. Διότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα έχουν πολύ μεγάλη σημασία και για την υπεράσπιση της αξίας του Ανθρώπου και για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Έχετε καταφέρει πολλά. Σας συγχαίρω θερμώς και κυρίως γιατί τα έχετε καταφέρει με πολλές ελλείψεις. Και πάλι σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή χρονιά και καλή δύναμη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης