Τσιάρας στο ΘΕΜΑ 104,6 για εξωδικαστική επίλυση διαφορών: Υποχρεωτική η διαμεσολάβηση σε κάποιες περιπτώσεις

Τσιάρας στο ΘΕΜΑ 104,6 για εξωδικαστική επίλυση διαφορών: Υποχρεωτική η διαμεσολάβηση σε κάποιες περιπτώσεις

Ο υπουργός έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση η οποία με το χρόνο θα αποδείξει και την αξία της και τη χρησιμότητα της

tsiaras
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 και στους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη, αναφέρθηκε στις εκτενείς τροποποιήσεις του νόμου για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Ο υπουργός έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση η οποία με το χρόνο θα αποδείξει και την αξία της και τη χρησιμότητα της. Το χαρακτήρισε δε, ως ενσωμάτωση μιας οδηγίας του 2008 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του συμβουλίου από το Μάιο του 2008. «Αντιλαμβάνεστε ότι ερχόμαστε να ενσωματώσουμε στην πραγματικότητα μία ευρωπαϊκή οδηγία με νόμο πολλά χρόνια αργότερα, το οποίο αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Προηγήθηκαν νομοθετικές πρωτοβουλίες, υπήρξαν ζητήματα τα οποία σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό επιχείρησαν προηγούμενες κυβερνήσεις να τα ενσωματώσουν στην ελληνική νομοθεσία, αλλά η αλήθεια είναι ότι μέχρι τότε δυστυχώς βρισκόμαστε σε μία αναστολή όλης αυτής της διαδικασίας, δυστυχώς με άλλα λόγια, διότι δεν υπήρχε η υποχρεωτικότητα του θεσμού, δεν υπήρχε και η κουλτούρα, πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, δεν καταφέραμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».

Σε ερώτηση αν θα είναι υποχρεωτική η προσφυγή στη διαμεσολάβηση για κάποιες κατηγορίες αδικημάτων, ο κ. Τσιάρας απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως «είναι ο μόνος τρόπος για να εμπεδωθεί η διαμεσολάβηση ως εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των διαφορών» και για το αν θα μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να τελεσιδικήσει μία υπόθεση, είπε πως «αν υπάρχει μία αφαίρεση της δικαστικής ύλης κατά 30 – 40% αυτός ο χρόνος θα αξιοποιηθεί προκειμένου οι άλλες υποθέσεις οι ποινικές και αυτές που δεν εντάσσονται στη διαδικασία της διαμεσολάβησης να αντιμετωπιστούν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς».

2019 11 19 ΤΣΙΑΡΑΣ   ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης