Αφιέρωμα: O χάρτης του ελληνικού κρασιού 2024 - Σπουδαία λευκά και ροζέ από το Ιόνιο
krasia-ionio-xr

Αφιέρωμα: O χάρτης του ελληνικού κρασιού 2024 - Σπουδαία λευκά και ροζέ από το Ιόνιο

Ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης επιλέγει τις αγαπημένες του ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα και παρουσιάζει ένα προς ένα 150 ελληνικά λευκά και ροζέ κρασιά που επιλέγει ως τα αγαπημένα του για τη φετινή χρονιά

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λίστα που περιλαμβάνει ετικέτες από κάθε περιοχή της Ελλάδας και καλύπτει όλο το εύρος των ποικιλιών που καλλιεργούνται στη χώρα μας.

Στο Δ' μέρος παρουσιάζουμε σήμερα τα καλύτερα κρασιά των νησιών του Ιονίου:

Pavlos 2022
Solomos Winery



Γεωγραφική θέση: Ιόνιο
Ποικιλιακή σύνθεση: Παύλος 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Ζάκυνθος
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Ζάκυνθος
Τιμή λιανικής: 13,50€

Γιατί ξεχωρίζει: Ο Παύλος μπορεί να είναι η επόμενη μεγάλη ποικιλία που θα γεννηθεί από τα Επτάνησα, και αυτή τη φορά από τη Ζάκυνθο, το Οινοποιείο Σολωμού δημιουργεί μια κομψή έκφραση που δείχνει όμορφη ισορροπία μεταξύ της λιπαρότητας της ποικιλίας με τη φρεσκάδα.

Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προήλθε από παλιό αμπελώνα με αυτόριζα κλήματα. Ο τρύγος ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Στο οινοποιείο εφαρμόστηκε προζυμωτική επαφή των στεμφύλων και του χυμού σε χαμηλή θερμοκρασία. Η αλκοολική ζύμωση έγινε σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 15 με 16οC. Η ωρίμαση διήρκησε τρεις μήνες με περιοδική ανάδευση των οινολασπών.
Προτεινόμενο πιάτο: Χοιρινό με κυδώνια στη γάστρα.

Μεταγειτνιών 2022
Sclavos


Γεωγραφική θέση: Ιόνιο
Ποικιλιακή σύνθεση: Βοστυλίδι 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Κεχριώνας Παλλικής, Κεφαλλονιά
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου
Τιμή λιανικής: 34,20€

Γιατί ξεχωρίζει: Είναι εύκολο να πεις ότι τα κρασιά του Σκλάβου δεν είναι για όλους. Εγώ θα πω πως τα κρασιά του Σκλάβου μπορούν να σε κάνουν να ανοίξεις τους γευστικούς σου ορίζοντες. Ένα Βοστυλίδι που πραγματικά κόβει την ανάσα.

Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από αμπέλια με ηλικίες που ξεπερνούν τα 90 έτη. Στο οινοποιείο εφαρμόστηκε κλασική λευκή οινοποίηση με ζύμες του περιβάλλοντος σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το κρασί εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο μετά από 10 μήνες ωρίμασης. Το κρασί φέρει βιολογική και βιοδυναμική πιστοποίηση.
Προτεινόμενο πιάτο: Ψητά χοιρινά παϊδάκια.

Verdea 2022
Οινοποιείο Κεφαλληνός



Γεωγραφική θέση: Ιόνιο
Ποικιλιακή σύνθεση: Γουστολίδι, Ρομπόλα, Μακρυποδιά, Ξυλοποδιά, Λαγόρθι, Παύλος, Σκιαδόπουλο
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας:
Ζάκυνθος
Κατηγορία οίνου: Ονομασία κατά Παράδοση
Τιμή λιανικής: 21,70€

Γιατί ξεχωρίζει: Ο Δημήτρης Κεφαλληνός δημιουργεί μια εξαιρετική Βερντέα και βάζει ξανά στον οινικό χάρτη της χώρας μας, και ελπίζω παγκοσμίως, αυτό το γεμάτο ιστορία στυλ. Η Βερντέα αυτή δίνει ένα φρέσκο στίγμα με πολυπλοκότητα, καθαρότητα, αλλά και ταυτόχρονα μια μοντέρνα πινελιά.

Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από μικρά σε έκταση αμπέλια που είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί. Τα εδάφη ποικίλλουν, από αργιλικά εδάφη στο επίπεδο της θάλασσας μέχρι ασβεστολιθικές πλαγιές που φθάνουν στα 650 μέτρα. Τα πιο πολλά είναι αυτόριζα, ηλικίας άνω των 40 ετών, διαμορφωμένα σε κύπελλο. Στο οινοποιείο η κάθε ποικιλία αμπέλου ζύμωσε αυθόρμητα σε βαρέλι όπου και παρέμεινε τουλάχιστον για οκτώ μήνες, πριν σμίξει με τις υπόλοιπες σε δεξαμενή προς εμφιάλωση.
Προτεινόμενο πιάτο: Καρμπονάρα με φρέσκα αυγά και παρμεζάνα.

Verdea 2020
Κτήμα Γράμψα



Γεωγραφική θέση: Ιόνιο
Ποικιλιακή σύνθεση: Σκιαδόπουλο, Γουστολίδι, Ρομπόλα, Παύλος, Αρετή, Λαγάνθη, Μακρυποδιά
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας:
Λαγώποδο, Ζάκυνθος
Κατηγορία οίνου: Ονομασία κατά Παράδοση ΠΓΕ Ζάκυνθος
Τιμή λιανικής: 16,50€

Γιατί ξεχωρίζει: Πολλά παραδοσιακά στυλ στην Ελλάδα βγαίνουν ξανά στη σκηνή με μια λίγο πιο εκλεπτυσμένη και ίσως μοντέρνα τεχνοτροπία. Στην περίπτωση όμως της Βερντέας του Γράμψα έχουμε μια Βερντέα παλαιάς κοπής αλλά φτιαγμένης έτσι όπως πρέπει.

Μέθοδος παραγωγής: Στο οινοποιείο εφαρμόστηκε προζυμωτική εκχύλιση των στεμφύλων και ο χυμός διαχωρίστηκε από αυτό μετά από επτά ημέρες. Ακολούθησαν αλκοολική ζύμωση και ωρίμαση για δώδεκα μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια τρίτης χρήσης ελαφριού καψίματος. Την περίοδο αυτή γινόταν περιοδική ανάδευση της οινολάσπης.
Προτεινόμενο πιάτο: Κουνέλι λεμονάτο με θυμάρι.

V for Vostilidi 2022
Sarris



Γεωγραφική θέση: Ιόνιο
Ποικιλιακή σύνθεση: Βοστυλίδι 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Παλλική Κεφαλλονιάς
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου
Τιμή λιανικής: 18,60€

Γιατί ξεχωρίζει: Το Βοστυλίδι είναι μία σχεδόν ξεχασμένη ποικιλία από τους περισσότερους παραγωγούς στην Κεφαλλονιά, όμως ο Πάνος Σαρρής όχι μόνο του δίνει την πρέπουσα σημασία, αλλά και το οινοποιεί με προσοχή και τρόπο που δείχνει την εκτίμηση που έχει για την ποικιλία. Ένα ογκώδες, πυκνό και φτιαγμένο για μακρά παλαίωση κρασί.

Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προήλθε από αμπελώνα που βρίσκεται στο νότιο μέρος της Παλλικής στην Κεφαλλονιά. Η καλλιέργεια είναι συμβατική και η διαμόρφωση των πρέμνων κυπελλοειδής. Στο οινοποιείο εφαρμόστηκαν τεχνικές ήπιας οινοποίησης.
Προτεινόμενο πιάτο: Κριθαράκι με κοτόπουλο και κολοκυθάκια.

Κακοτρύγης 2022
Pontiglio



Γεωγραφική θέση: Ιόνιο
Ποικιλιακή σύνθεση: Κακοτρύγης 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας:
Νότια Κέρκυρα
Κατηγορία οίνου: Ποικιλιακός
Τιμή λιανικής: 12,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Είναι λογικό κάποιος να σκεφτεί πως θα υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος που δόθηκε το όνομα Κακοτρύγης σε αυτή τη λευκή ποικιλία από την Κέρκυρα, πάντα όμως υπάρχει το ερώτημα κατά πόσο οι άνθρωποι που οινοποίησαν Κακοτρύγη ήξεραν πώς να το κάνουν. Ο Κακοτρύγης από το Οινοποιείο Pontiglio μας πείθει πως στα σωστά χέρια μπορεί να δώσει κρασιά με αρκετό πλούτο και εκχύλισμα στο στόμα, όγκο και διάρκεια.

Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από αμπελοτόπια που βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού και η καλλιέργειά τους είναι συμβατική. Στο οινοποιείο εφαρμόζεται κλασική λευκή οινοποίηση και το νεαρό κρασί ωριμάζει για οκτώ μήνες με τις οινολάσπες πριν εμφιαλωθεί. Οι φιάλες παραμένουν για παλαίωση τριών μηνών στο οινοποιείο και μετά οδηγούνται στην αγορά.
Προτεινόμενο πιάτο: Ψαρόσουπα βελουτέ.

San Gerasimo 2023
Orealios Gaea



Γεωγραφική θέση: Ιόνιο
Ποικιλιακή σύνθεση: Ρομπόλα 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Ομαλά Κεφαλλονιάς
Κατηγορία οίνου: ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας
Τιμή λιανικής: 15,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Το San Gerasimo είναι μία από τις πιο premium Ρομπόλες που παράγει η Ορεάλιος Γη και μία από τις πιο τυπικές αλλά και ταυτόχρονα πυκνές Ρομπόλες που κυκλοφορούν στις αγορές.

Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από την ορεινή ζώνη Ρομπόλας στα Ομαλά Κεφαλλονιάς. Το υψόμετρο κυμαίνεται από τα 600 έως τα 800 μέτρα. Ο τρύγος έγινε τον Αύγουστο και στο οινοποιείο τα στέμφυλα παρέμειναν σε επαφή με τον χυμό για έξι ώρες στους 8οC. Η ζύμωση που ακολούθησε έλαβε χώρα σε ανοξείδωτη δεξαμενή σε θερμοκρασίες από 15 έως 17οC.
Προτεινόμενο πιάτο: Σουπιές με σπανάκι.

Τυπάλδο 2023
Κτήμα Χαριτάτου



Γεωγραφική θέση: Ιόνιο
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχάτο λευκό μικρόρωγο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Κλαδάτα, Ληξούρι Κεφαλονιάς
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου
Τιμή λιανικής: 13,50€

Γιατί ξεχωρίζει: Το Μοσχάτο συνήθως το συναντούμε σε γλυκές εκδοχές, όμως όλο και περισσότεροι παραγωγοί προσπαθούν να δείξουν την ποικιλία μέσα από κρασιά που έχουν οινοποιηθεί ξηρά. Το Κτήμα Χαριτάτου στην ετικέτα Τυπάλδο μάς δίνει μία αρκετά πλούσια έκφραση του Μοσχάτου που έχει τα τυπικά ποικιλιακά αρώματα αλλά σε μια ώριμη εκδοχή.

Μέθοδος παραγωγής: Το φρούτο προέρχεται από ιδιόκτητο αμπελώνα ηλικίας 24 ετών. Το υψόμετρο είναι 280 μέτρα, το έδαφος αργιλοπηλώδες και η διαμόρφωση του αμπελώνα γραμμική. Ο καθαρός χυμός ζύμωσε σε ανοξείδωτη δεξαμενή σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το κρασί έμεινε για λιγότερο από ένα μήνα με τις οινολάσπες πριν την εμφιάλωση.
Προτεινόμενο πιάτο: Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα.

Ostria 2017
Οινοποιείο Γκούμα



Γεωγραφική θέση: Ιόνιο
Ποικιλιακή σύνθεση: Βοστυλίδι 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, φυσικώς γλυκύς
Αμπελώνας:
Βόρεια Ζάκυνθος
Κατηγορία οίνου: Ποικιλιακός
Τιμή λιανικής: 35,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Η Όστρια είναι ένα γλυκό λιαστό Βοστυλίδι που κλείνει το ματάκι στα μεγάλα Vinsanto της Σαντορίνης. Όπως και στα Vinsanto, εδώ έχουμε ένα κρασί που είναι αρκετά γλυκό, αλλά ταυτόχρονα έχει τη δομή και την υψηλή οξύτητα για να εξισορροπήσουν τα σάκχαρα, δημιουργώντας ένα πολύ πιο ανάλαφρο σύνολο.

Μέθοδος παραγωγής: Ο τρύγος έγινε χειρωνακτικά και τα σταφύλια αφέθηκαν να λιαστούν για δέκα ημέρες. Η παραμονή στον ήλιο τα αφυδάτωσε, αυτό συμπύκνωσε τα σάκχαρα και τα οξέα και το φρούτο αύξησε τη γευστική και αρωματική του πολυπλοκότητα. Έπειτα, ακολούθησε ζύμωση μαζί με τα στέμφυλα σε θερμοκρασία 17οC. Η εκχύλιση των στεμφύλων συνεχίστηκε και μετα-ζυμωτικά για πάνω από δυο μήνες. Το κρασί ωρίμασε με τις οινολάσπες του για άλλους πέντε μήνες. Στη συνέχεια παρέμεινε σε ανοξείδωτη δεξαμενή για ένα χρόνο και εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο.
Προτεινόμενο πιάτο: Μπακλαβάς με παγωτό καϊμάκι.

Robola 2023
Gentilini



Γεωγραφική θέση: Ιόνιο
Ποικιλιακή σύνθεση: Ρομπόλα 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Κεφαλλονιά
Κατηγορία οίνου: ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας
Τιμή λιανικής: 25,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Η ζωή είναι γεμάτη ειρωνεία αλλά κάποιες φορές αυτή η ειρωνεία μπορεί να μην είναι πικρή. Το Οινοποιείο Gentilini όταν ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 στην Κεφαλλονιά σχεδόν απαξίωσε τη Ρομπόλα και προσπάθησε να δημιουργήσει κρασιά υψηλής τιμής που σχεδόν δεν είχαν τίποτα να κάνουν με την καθεστηκυία τάξη της Κεφαλλονιάς έως τότε. Η ειρωνεία έγκειται στο ότι μετά από πολλές δεκαετίες το Gentilini παράγει μερικές από τις πιο συναρπαστικές Ρομπόλες Κεφαλληνίας, το κλασικό σταφύλι του νησιού.

Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από αμπελώνες του Αίνου, σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 600 μέτρα. Τα εδάφη είναι ασβεστολιθικά και φτωχά, γεγονός που βοηθά στη δημιουργία φινετσάτων κρασιών. Μετά από μια περίοδο ζυμώσεωνπερίπου τριών εβδομάδων δημιουργήθηκε το τελικό χαρμάνι που ωρίμασε για πέντε μήνες με τις λεπτές οινολάσπες.
Προτεινόμενο πιάτο: Τηγανητά καλαμαράκια με σάλτσα αγιολί.

Σταλακτίτης 2005
Foivos



Γεωγραφική θέση: Ιόνιο
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχάτο λευκό μικρόρωγο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, φυσικώς γλυκύς
Αμπελώνας: Βάτσα Κατωγής, Ληξούρι Κεφαλλονιά
Κατηγορία οίνου: ΠΟΠ Μοσχάτο Κεφαλλονιάς
Τιμή λιανικής: 69,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Ο Σταλακτίτης είναι ένα γλυκό κρασί από Μοσχάτο Κεφαλληνίας που πραγματικά σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί δεν βγάζουν τέτοια κρασιά και οι άλλοι παραγωγοί του νησιού. Ένα κρασί που είναι κοντά στο κλείσιμο της δεύτερης δεκαετίας με απίστευτη πολυπλοκότητα και ζουμερό χαρακτήρα.

Μέθοδος παραγωγής: Ο αμπελώνας απέχει μόλις 800 μέτρα από τη θάλασσα και περικλείεται από λόφους. Τα φυτά, ηλικίας άνω των 80 ετών, είναι αυτόριζα σε αργιλώδες έδαφος. Τα σταφύλια μετά τον τρύγο έμειναν απλωμένα στον ήλιο για 10-15 ημέρες. Αυτό προκάλεσε την αφυδάτωσή τους και τη συμπύκνωση σακχάρων, οξέων και γεύσεων. Ακολούθησαν αποραγισμός (αφαίρεση κοτσανιών) και πίεση της σταφυλόμαζας για εξαγωγή του χυμού. Ο χυμός ζύμωσε σε ελεγχόμενη θερμοκρασία και πριν την εμφιάλωση έγινε φιλτράρισμα. Το κρασί έχει πιστοποιηθεί ως βιολογικό.
Προτεινόμενο πιάτο: Μικρασιάτικο κιουνεφέ.

Gold Zakynthino 2022
Κτήμα Πετρακόπουλου



Γεωγραφική θέση: Ιόνιο
Ποικιλιακή σύνθεση: Ζακυνθινό 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας:
Νότια Κεφαλονιά
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου
Τιμή λιανικής: 24,60€

Γιατί ξεχωρίζει: Ο Πετρακόπουλος δημιουργεί ένα Ζακυνθινό το οποίο, αν και δεν είναι εκρηκτικών διαστάσεων, πραγματικά σε ανατινάζει με την πολυπλοκότητα που δείχνει. Ένα κρασί που απορρέει σε όλες του τις πλευρές κλάση.

Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από παλιό προφυλλοξηρικό αμπελώνα που βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μέτρων σε έδαφος πλούσιο σε άργιλο, πηλό και άμμο. Τα φυτά έχουν κυπελλοειδή διαμόρφωση, καλλιεργούνται ξηρικά και η απόδοσή τους σε σταφύλι φθάνει στα 500 κιλά το στρέμμα. Ο τρύγος ήταν χειρωνακτικός και τα σταφύλια ψύχθηκαν σε ειδικό θάλαμο πριν τη διαλογή. Στη ζύμωση χρησιμοποιήθηκε ο χυμός ελευθέρας ροής που ζύμωσε σε δεξαμενές μικρού όγκου (1-2 τόνων). Το νεαρό κρασί ωρίμασε για έξι μήνες με τις οινολάσπες και εμφιαλώθηκε χωρίς φιλτράρισμα.
Προτεινόμενο πιάτο: Γεμιστά κολοκυθάκια με αυγολέμονο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης