Ψήφος αποδήμων: «Τρέχει» η συγκρότηση διακομματικής επιτροπής

Ψήφος αποδήμων: «Τρέχει» η συγκρότηση διακομματικής επιτροπής

Θεοδωρικάκος στον ΘΕΜΑ 104,6: Δεν θέλουμε να ψηφίζουν για την Ελλάδα άνθρωποι που απλά έχουν ελληνική καταγωγή - Πιστεύω ότι μέσα στον μήνα μπορούμε να ψηφίσουμε το νόμο, πρόσθεσε ο υπ.Εσωτερικών - Σήμερα οι επιστολές στα κόμματα - Οι τέσσερις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι

mhtsotakis_ar
Επιστολή με την οποία θα ζητά από τα κόμματα να ορίσουν εκπροσώπους ώστε να συγκροτηθεί επιτροπή με τη συμμετοχη και του υπ. Εσωτερικών προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για το θέμα της ψήφου των αποδήμων θα στείλει σήμερα ο Τάκης Θεοδωρικάκος όπως ανακοίνωσε στον ΘΕΜΑ 104,6.

«Υπάρχει η βάση για να προχωρήσουμε, να βρεθεί η συναίνεση στο να μετράει η ψήφος των Ελλήνων όλου του κόσμου το ίδιο» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθυμίζοντας ότι «σε αυτό έχει διαφωνήσει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ για την ώρα».

«Θα χρειαστεί όλοι να κάνουμε συμβιβασμούς, δεν είναι σκοπός να επιβάλει η ΝΔ τη θέση της» είπε ο υπ. Εσωτερικών.

Με αφορμή την θέση, δε, του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρότεινε «να υπάρχει ένα όριο να λείπουν οι άνθρωποι περίπου 30 ετών και να έχουν επαγγελματική σχέση με την χώρα», ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι »δεν θέλουμε να ψηφίζουν για την Ελλάδα άνθρωποι που απλά έχουν ελληνική καταγωγή. Δεν είναι παράλογη η πρόταση του κ. Κουτσούμπα».

«Από την πρωτοβουλία Μητσοτάκη υπάρχει ένα θετικό μήνυμα ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία. Πρέπει να δώσουμε μήνυμα ενότητας για ζητήματα που μπορεί να συμφωνήσουμε» πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Κατά την εκτίμησή του, δε, ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων μπορεί να ψηφιστεί μέσα σε έναν μήνα.

Ως ένα ζήτημα διαφορών παρουσιάσε τις προστάσεις ΚΙΝΑΛ και κόμματος Βαρουφάκη για την ανάγκη εκλογών βουλευτών του εξωτερικού με το Κίνημα Αλλαγής να ζητά αυτό να γίνει σε μια περιφέρεια και το ΜεΡΑ25 να προτείνει 6-7 περιφέρειες.

Ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο ο υπ. Εσωτερικών δεν αποκάλυψε καμία λεπτομέρεια πέραν του ότι «δεν θέλουμε να ισχύσει η απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές γιατί έχει ένα ζήτημα κυβερνησιμότητας».


Κλείσιμο



Ο συγκερασμός

Το κεντρικό ζήτημα που αναδείχθηκε από τις συζητήσεις και συμφωνήθηκε να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και εκπροσώπων των κομμάτων είναι πλέον το για ποιους υποψήφιους θα ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει τέσσερις προτάσεις - διαφορετικές εκδοχές:

■ Η πρώτη υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και την παρουσίασε προφορικά ο πρωθυπουργός: Με την ψήφο τους οι απόδημοι να εκλέγουν έναν αριθμό βουλευτών Επικρατείας, που γι’ αυτό τον λόγο θα αυξηθούν από 12 σε 15.

■ Η δεύτερη προβλήθηκε από τη Φώφη Γενηματά: Να υπάρξει μια ενιαία περιφέρεια για τους Ελληνες του εξωτερικού.

■ Την τρίτη την υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης: Να δημιουργηθούν περισσότερες -ίσως έξι ή επτά- εκλογικές περιφέρειες που να στέλνουν εκπροσώπους τους στη Βουλή των Ελλήνων.

■ Την τέταρτη την υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος τάχθηκε κατά της επιστολικής ψήφου: Οι απόδημοι που διατηρούν δεσμούς με τη χώρα και ζουν στο εξωτερικό τα τελευταία, π.χ., 30 χρόνια να ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία στα προξενεία για τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες καθένας είναι εγγεγραμμένος.

Καλά πληροφορημένες πηγές με τις οποίες συνομίλησε το «ΘΕΜΑ» εκτιμούν ότι σε όλες τις προαναφερθείσες εκδοχές υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία και γι’ αυτό θα καταβληθεί σοβαρή προσπάθεια ώστε να βρεθεί κοινή συνισταμένη. Η πιθανότερη, πάντως, προοπτική που διαφαίνεται από τις συζητήσεις, που ούτως ή άλλως έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, είναι να νομοθετηθεί ένας συνδυασμός επιστολικής ψήφου αλλά και στήσιμο εκλογικών κέντρων στα προξενεία ή σε άλλους χώρους που θα στηθούν κάλπες υπό την ευθύνη των διπλωματικών αντιπροσωπειών της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης