Ο Μητσοτάκης θέτει το δίλημμα της 7ης Ιουλίου: Αυτοδυναμία ή ακυβερνησία;

Ο Μητσοτάκης θέτει το δίλημμα της 7ης Ιουλίου: Αυτοδυναμία ή ακυβερνησία;

Γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να μείνουν εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή και το κόμμα Βελόπουλου - Οκτώ επιπλέον έδρες κερδίζει η αξιωματική αντιπολίτευση αν η επόμενη Βουλή είναι πεντακομματική

kiriakos-ekso
Μέτωπα απέναντι στη χαλαρή ψήφο και στον κίνδυνο για αυξημένη αποχή από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, εξαιτίας της προεξόφλησης της νίκης της Νέας Δημοκρατίας, ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας με αυξανόμενη ένταση το διακύβευμα της μεθεπόμενης Κυριακής.

«Είναι σημαντικό ο επόμενος πρωθυπουργός να λάβει ισχυρή εντολή για να αλλάξει τη χώρα», τόνισε επανειλημμένα το τελευταίο 48ωρο σε σειρά δημόσιων παρεμβάσεων του σε μέσα ενημέρωσης (Θέμα FM, ANT1) αλλά και σε επαφές με πολίτες που είχε περιοδεύοντας στην Εύβοια.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι αν το κόμμα του δεν πάει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις επερχόμενες κάλπες, «η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο», οι οποίες μάλιστα θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που θα οδηγήσει σε καθεστώς ακυβερνησίας.
Ταυτοχρόνως, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι κανείς δεν πρέπει να προεξοφλεί το αποτέλεσμα αυτής της αναμέτρησης και πως «κάθε ψήφος μετράει και μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της ισχυρής εντολής που διεκδικώ ή νέων περιπετειών».

Ο ίδιος, μάλιστα, υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικό να μη μπουν στη Βουλή η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, καθώς, εκτός των άλλων θετικών πολιτικών μηνυμάτων που θα εκπεμφθούν προς την Ευρώπη, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ενισχύσει την πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.

Με βάση τους υπολογισμούς ειδικών εκλογικών αναλυτών, σε περίπτωση που η επόμενη Βουλή είναι πεντακομματική, αντί για επτακομματική όπως δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις, που καταγράφουν τη Χ.Α. και την Ελληνική Λύση σε ποσοστά ελαφρώς άνω του 3%, η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει επιπλέον οκτώ βουλευτές, γεγονός που θα την οδηγήσει σε άνετη αυτοδυναμία.
Κλείσιμο
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται, πάντως, αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. «Μπορούμε να διεκδικήσουμε μεγάλη, καθαρή νίκη, ισχυρή εντολή για να αλλάξουμε τα πράγματα», τονίζει. Ενώ αναφερόμενος στην αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου επισημαίνει ότι «ο πιο ακριβής ποδοσφαιρικός όρος είναι ότι το ματς ξεκινάει από την αρχή».

«Η κάλπη είναι άδεια και πρέπει να γεμίσει από την αρχή», σημειώνει, συμφωνώντας με ανάλογη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα και σπεύδει να διευκρινίσει ότι το αποτέλεσμα και η ισχυρή νίκη που διεκδικεί δεν είναι δεδομένα. Επιθυμία του δηλώνει είναι όσο το δυνατόν λιγότερη αποχή, υπογραμμίζοντας ότι εξακολουθεί στις επισκέψεις του σε όλη τη χώρα να εισπράττει «το ίδιο ισχυρό αίτημα να μπει τέλος σε αυτήν την κυβέρνηση».


Μηνύματα ετοιμότητας και κατά της αλαζονείας

Από την Εύβοια, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε την Τρίτη μήνυμα ετοιμότητας του κόμματός του να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. «Ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία μία παράταξη επίκαιρη και έτοιμη να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας», είπε.

Μιλώντας σε εκατοντάδες πολίτες, έθεσε το βασικό δίλημμα των εκλογών: «αν θα δώσουμε ένα οριστικό τέλος σε αυτή την κρίση ή αν θα συνεχίσουμε στο τέλμα, τη στασιμότητα, την υπερφορολόγηση και την ανασφάλεια». Παράλληλα επανέλαβε τις βασικές προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας για μείωση της φορολογίας, απελευθέρωσης της επιχειρηματικότητας από τα δεσμά της γραφειοκρατίας, αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας και ενίσχυσης της δημόσιας παιδείας.

Από την άλλη, επέστησε την προσοχή των μελών και φίλων του κόμματός του ώστε να μην υπάρξει κανένα φαινόμενο αλαζονείας και πρόσθεσε πως «θα πορευομαστε με τις αξίες μας: τη συνέπεια, την εργατικότητα και την αφοσίωση στην πατρίδα». Ο ίδιος επανέλαβε την υπόσχεσή του ότι θα «είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων» ασχέτως της ψήφους της καθεμιάς και του καθένα. Και συμπλήρωσε πως θα πρέπει όλοι «να αξιοποιήσουμε τις μέρες που έμειναν για να μεταφέρουμε σε κάθε γωνιά το μήνυμα της ισχυρής ανάπτυξης για αυτοδύναμη Ελλάδα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης