Έγγραφο – ντοκουμέντο: Η Τουρκία διεκδικεί από Κύπρο μέχρι Κρήτη

xarths_epistolhsiniriogloy_Martios_2019

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αποκαλύπτει επιστολή που κατέθεσε η Άγκυρα στον ΟΗΕ - Με αυτήν η Τουρκία διεκδικεί όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο

Κάθε όριο προκλητικότητας περνά η Τουρκία, η οποία με επιστολή την οποία κατέθεσε στον ΟΗΕ και δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο του Οργανισμού διεκδικεί όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, αφήνοντας ανοικτό οι αξιώσεις της να φθάσουν ακόμη και ανοικτά της Κρήτης.

Η αποτύπωση των ακραίων αυτών θέσεων έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σήμερα έπειτα από μεγάλο διάστημα συναντώνται στην Αθήνα ο γ.γ. του ΥΠΕΞ πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, με αντικείμενο το Κυπριακό, όπου ήδη έχει προσκρούσει η διαδικασία στη σκληρή γραμμή της Άγκυρας για πρόταξη της πολιτικής ισότητας και διατήρηση των εγγυήσεων, ενώ δύσκολη αναμένεται και η συζήτηση για νέα ΜΟΕ, καθώς η Τουρκία επιδιώκει απλώς να περιορίσει την επικινδυνότητα για τα μαχητικά της, συνεχίζοντας τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Στην επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας Feridun H.Sinirioglu που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» με ημερομηνία 18 Μαρτίου (δημοσιεύθηκε στις 22 Μαρτίου ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ - Α/73/804), απαντά ουσιαστικά στη διαμαρτυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας (επιστολή προς Γ. Συνέλευση και Συμβούλιο Ασφαλείας στις 19 Φεβρουαρίου 2019 - Α/73/753-S/2019/160), που ήγειρε στον ΟΗΕ το θέμα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της με την αποστολή για έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα οικόπεδα 1,8,9 και 12. (Οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νότια του νησιού).
egrafoo

Στην επιστολή της η Άγκυρα επικαλείται για πρώτη φορά στην πρώτη γραμμή της επιχειρηματολογίας της το γεγονός ότι «διαθέτει τη μακρύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο». Ενα θέμα για το οποίο οι δηλώσεις και αναφορές των Ν. Κοτζιά και Γ. Κατρούγκαλου το προηγούμενο διάστημα προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων στην Αθήνα.

Η Τουρκία παραπέμπει σε προηγούμενες ρηματικές διακοινώσεις της στον ΟΗΕ, βάσει των οποίων δηλώνει ότι έχει ipso facto και ab initio νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου, που κείνται δυτικά του Μεσημβρινού 32ο 16’ 18”E (που συμπίπτει με το όριο των κυπριακών χωρικών υδάτων των 12 ν.μ.).

Η τουρκική επιστολή δηλώνει ακόμη ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή «βάσει του διεθνούς δικαίου» ακολουθούν τη «μέση γραμμή μεταξύ της τουρκικής και αιγυπτιακής ακτογραμμής, μέχρι του σημείου που θα οριοθετηθεί ΔΥΤΙΚΑ του Μεσημβρινού 28ο 00’ 00”, βάσει του αποτελέσματος των μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επικρατούσες παραμέτρους και ειδικές συνθήκες».

Με την επιχειρηματολογία αυτή η τουρκική επιστολή υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες του ειρηνευτικού σκάφους Barbaros για τις οποίες έγινε αναφορά, «εμπίπτουν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η Τουρκία ασκεί ipso facto και ab initio αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Στην τουρκική επιστολή αμφισβητείται και πάλι η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναφέρεται ότι «καμιά Αρχή, είτε νομικά είτε πρακτικά είναι αρμόδια να εκπροσωπεί τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους και συνολικά την Κύπρο» και παραπέμπει στην παράνομη «Συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας» που υπέγραψε η Τουρκία με το ψευδοκράτος το 2011.

Η Άγκυρα καλεί επίσης την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση να εστιάσει πρωτίστως στην επίλυση των «μακροχρόνιων προβλημάτων με τον άμεσο γείτονά της, της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Και η τουρκική επιστολή που δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» καταλήγει:

«Η Τουρκία είναι έτοιμη σήμερα, όπως ήταν και στο παρελθόν, να υποστηρίξει πλήρως τη διασφάλιση μιας δίκαιης, έντιμης και ειρηνικής επίλυσης σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, περιλαμβανομένης της δίκαιης οριοθέτησης των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που αναγνωρίζει και έχει διπλωματικές σχέσεις (σ.σ. εξαιρεί δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία), σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και στόχο την περαιτέρω συμβολή στη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου…».

Και αφού η τουρκική επιστολή απορρίπτει όλα όσα αναφέρονται στην επιστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητά το έγγραφο αυτό να δημοσιευθεί και στην έκδοση του ΟΗΕ «The Law of the Sea Bullettin».

Με την επιστολή αυτή η Τουρκία:

Δηλώνει ότι ο Μεσημβρινός (28ο 00’ 00”) που τέμνει τη Ρόδο δεν αποτελεί το εξωτερικό όριο των διεκδικήσεών της επί της υφαλοκρηπίδας, αλλά από εκείνο το σημείο και δυτικά (τουρκοποιώντας δηλαδή όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα) θα αρχίσει η διαδικασία για οριοθέτηση με τις γειτονικές χώρες, βάσει των οριοθετήσεων στο Αιγαίο. Επιχειρεί δηλαδή και πάλι να διαχωρίσει τη διαδικασία οριοθέτησης με την Ελλάδα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επιμένει στη θεωρία ότι τα νησιά, ακόμη και του μεγέθους της Κύπρου και της Ρόδου (και όχι μόνο του Καστελόριζου), δεν δικαιούνται υφαλοκρηπιδας πέραν των χωρικών υδάτων τους (6 η 12 ν.μ) και ότι στην Ανατολική Μεσόγειο η υφαλοκρηπίδα διαμοιράζεται μεταξύ των χωρών με τις έναντι ηπειρωτικές ακτές, δηλαδή την ίδια την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το ότι η τουρκική επιστολή μιλάει για έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, που η Τουρκία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ η επιστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας (στην οποία απαντά η τουρκική) κατήγγειλε τις έρευνες του Barbaros νότια της Κύπρου και θα πρόκειται περί παραλογισμού να εγείρει για λογαριασμό της διεκδικήσεις η Τουρκία.
xarths_epistolhsiniriogloy_Martios_2019


Ο χάρτης αποτυπώνει τον 28 Μεσημβρινό. Από εκεί και πέρα η Τουρκία συζητά το όριο της υφαλοκρηπίδας και μέχρι εκεί θεωρεί ότι όλη η ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα είναι δική της.

2_295

Ο χάρτης που κατατέθηκε από την κυπριακή Δημοκρατία στον ΟΗΕ καταγγέλλοντας τις παράνομες έρευνες του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όταν Κοτζιάς και Κατρούγκαλος μιλούσαν για την τουρκική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο 

Οι διεκδικήσεις αυτές που αποτυπώνονται από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φεριντούν Σινιρίογλου, το «μυαλό» της Τουρκικής διπλωματίας, έρχονται σε συνέχεια ατυχών δηλώσεών από την ελληνική πλευρά.  

Συγκεκριμένα αναδεικνύει τις ατυχείς δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά και του Γιώργου Κατρούγκαλο οι οποίες έγιναν το ίδια περίπου διάστημα.  

Στις αρχές Μαρτίου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στους Δελφούς, δημοσίως είχε αποδεχθεί εκ των προτέρων την τουρκική διαπραγματευτική θέση για μειωμένη επήρεια του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες, ζητώντας να βάλουμε και την «Τουρκία στο παιγνίδι» των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Κοτζιάς είχε υποστηρίξει ότι θα πρέπει να «προσφερθεί «μια προοπτική στην Τουρκία, όχι στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά στην Μεσόγειο συνολικά ώστε να συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάταση» μέσω επιχειρηματικών τρόπων και στον βαθμό και στην έκταση που της αναλογεί. Και χαρακτήρισε λάθος όσων «πιστεύουν ότι η Τουρκία με τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα (ακτών) δεν έχει ΑΟΖ και το Καστελόριζο έχει όλη την ΑΟΖ στην περιοχή».

Λίγες ημέρες μετά ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, δηλώνε ότι η Ελλάδα βλέπει «θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου».

«Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό», είχε αναφέρει ο Έλληνας υπουργός. 

ΣΧΟΛΙΑ (109)

ΝΑ ΤΑ

Εγώ το είπα οι άνθρωποι είναι βλαμμένοι . Έχουν φάει σφαίρα στο κεφάλι και τους άφησε γκαβούς . Να τα βλέπουν οι ελληνάρες αυτά που λένε ότι είναι φίλοι καλοί με τους τούρκους . Τρομάρα τους .

€πεας

Οι Γερμανοί τι κάνουν;Θα αφησουν να τους πάρουν το που#;%&κι, συγγνωμην το οικόπεδο ήθελα να πω, μέσα απο τα χερια;

Steve

Αλήθεια, οι μεγάλοι ξέρουν ότι αν οι Τούρκοι πάρουν αυτά που θέλουν, θα γίνουν εντελώς ανεξέλεγκτοι? Αντε μετά να τους μασεις

Διεθνιστής

Αν αυτό χρειάζεται για την ειλικρινή συμφιλίωση των λαών μας να το δώσουμε! Μακρυά από εμάς εθνικιστικές κορώνες! Μετά από τη λαμπρή συμφωνία των Πρεσπών ας κάνουμε και τη συμφωνία του Καστελόριζου το οποίο είσαι ένδειξη καλής θέλησης μπορούμε να παραχωρήσουμε στα αδέλφια μας τους Τούρκους!

G.P.

Συμφωνώ, μα γιατί συνέχεια παρεξηγούμε και είμαστε εχθρικοί και φοβερά καχύποπτοι απέναντι στο πιο εξελιγμένο κράτος (και λαό) στον κόσμο τολμώ να πω. Έχουν προσφέρει τόσα και τόσα στην παγκόσμια επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά. Αν δεν ήταν οι τούρκοι η εξέλιξη της ανθρωπότητας θα ήταν δραματικά....(guess). :-)

Λογικό με τους εθνοπροδότες στην κυβέρνηση θα συμβεί κι αυτό

Αφού μπόρεσαν οι σκοπιανοί εννοώ οι βορειομακεδόνες τότε μπορούν και οι τούρκοι. Όσο υπάρχουν οι εθνοπροδότες συριζαίοι

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Λυπάμαι αυτή δεν είναι εξωτερική πολιτική όχι βέβαια οι άλλοι είχαν καλύτερη απλά εδώ είναι πλέον θέμα συζήτησης πάμε μου φαίνεται για φούντο έλεος ας κρατήσουν και τα προσχήματα δεν πάει άλλο Έλληνες Ελλάδα είμαστε ας το σκεφτούν λίγο πιο Ελληνικά.

Έλα, ρε.

Έγινε ξαφνικά η θαλασσα γυρω απο το Καστελόριζο Ανατολικη Μεσογειος; Τη περασμενη εβδομαδα καποιοι εκραζαν τον Τσιρωνη για τον ιδιο λογο.

Σαλονικιος

Και γιατί να μην διεκδικούν ; Μηπως υπάρχει και κανένας να φέρει αντίρρηση ; Οι μόνοι κοιμισμένοι σ'αυτές τις περιπτώσεις είμαστε μονίμως εμείς..

eagle12

Όλα μιλημένα. Η προδοτική Ελληνική κυβέρνηση μάλλον έχει ήδη συμφωνήσει να τους δώσει την Ανατολική μεσόγειο. Οι δηλώσεις Κοτζιά και Κατρούγκαλου δεν ήταν της πλάκας.

@ ο τρελος Ποντιος.

Φίλε το θέμα είναι ότι οι Τούρκοι διεκδικούν τα πάντα και εμείς τίποτα. Αν καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τώρα, η Τουρκία θα πάρει τα μισά και εμείς από τα τρία το μακρύτερο. Λυπάμαι που το λέω αλλά μόνο άμα πάμε σε πόλεμο εχουμε ελπίδες για δημιουργία τετελεσμένων υπέρ μας. Αν το πάμε διπλωματικά χαθήκαμε...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης