Το αμερικανικό κογκρέσο ζητά «λίστα» των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και άρση του εμπάργκο στην Κύπρο!

parabiaseis

Το νομοσχέδιο «πακέτο», που αποτελεί διακομματική πρωτοβουλία, τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ και παγιώνει το ενδιαφέρον της αμερικανικής διπλωματίας για την Ανατολική Μεσόγειο

Με ένα νομοσχέδιο «πακέτο» που τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο επιδιώκουν να παγιώσουν το ενδιαφέρον της αμερικανικής διπλωματίας για την Ανατολική Μεσόγειο και να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική αναθεώρηση της αμερικανικής στρατηγικής με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κογκρέσου που ένα νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει λίστα στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο ζητείται η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία

Μάλιστα, πρόκειται μια διακομματική πρωτοβουλία, καθώς ο κ. Μενέντεζ είναι ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ενώ o κ. Ρούμπιο, ο οποίος είναι επίσης μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, εκλέγεται ως Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής στη Φλόριντα.

Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», όπως αποκαλείται επίσημα, εισάγει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν να ενισχύσουν την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Υπό αυτό το πρίσμα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας.

Όπως εξηγούν οι δύο γερουσιαστές, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιδιώκει την επικαιροποίηση της στρατηγικής των ΗΠΑ με στόχο να αναγνωριστεί ο αντίκτυπος των αλλαγών που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτές τις αλλαγές συμπεριλαμβάνεται η ανακάλυψη μεγάλων οικοπέδων φυσικού αερίου αλλά και η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας τόσο με τις ίδιες τις ΗΠΑ όσο και με όλους τους βασικούς περιφερειακούς εταίρους της Ουάσινγκτον.

Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο γερουσιαστής Μενέντεζ τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν σημαντικά συμφέροντα εθνικής ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία ενισχύονται από την ενδυνάμωση των σχέσεων τους με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο.

«Η συνεργασία μεταξύ αυτών των χωρών τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας έχει ανοίξει τον δρόμο για ένα ευρύ περιφερειακό σχέδιο για την ασφάλεια και την οικονομική και ενεργειακή ατζέντα. Έφτασε η ώρα, οι ΗΠΑ να εμβαθύνουν αυτή τη συνεργασία και να χτίσουμε πάνω σε αυτή την εποικοδομητική πρόοδο των συμμάχων μας για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Ρούμπιο τόνισε ότι η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και η επέκταση της εξωτερικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα συνιστούν μέρος μιας «συνολικής προσέγγισης για την σταθεροποίηση των βασικών μας περιφερειακών εταίρων».

Όσον αφορά την Τουρκία, το νομοσχέδιο ζητάει από την κυβέρνηση να εμποδίσει την μεταφορά των μαχητικών F-35, εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400. Μάλιστα, επισημαίνεται πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει και στην γενικότερη επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται στο πλαίσιο του Νόμου Περί Αντιμετώπισης των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση στις 27 Οκτωβρίου 2017.

Συνολικά, ο Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019:

* Αίρει την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία

* Προβλέπεται ότι μέσα σε 90 ημέρες από την επικύρωση του, ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει λίστα στο Κογκρέσο με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

* Εγκρίνει το ποσό των 3 εκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω του προγράμματος για τη «Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων» (FMF)

* Εγκρίνει το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω του προγράμματος «Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» (IMET)

* Αναφέρει ότι η ασφάλεια των εταίρων της Αμερικής όπως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι σημαντική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

* Χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ και πυλώνα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο

* Επιδιώκει την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

* Προσθέτει ότι οι τέσσερις χώρες, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αμερική αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα ανατρέπει την σταθερότητα, θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και της σχέσης καλής γειτονίας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.

* Τονίζει την πρόθεση της Ουάσινγκτον να συνεχίσει να έχει ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην Σούδα

* Κάνει αναφορά στο φυσικό αέριο στην περιοχή και το πως αυτό μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης και στην ενίσχυση του ρόλου της περιοχή

* Εγκρίνει την ίδρυση ενός αμερικανικού ενεργειακού κέντρου για την Ανατολική Μεσόγειο με στόχο τη διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου

* Εμποδίζει τη μεταφορά των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αγορά του ρωσικού σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400

* Ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να υποβάλει στο Κογκρέσο στρατηγική για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και εκθέσεις για τις κακοήθεις δραστηριότητες της Ρωσίας και άλλων χωρών στην περιοχή

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (54)

Προσέξτε.

Αμερική,Ε.Ε.,Ν.Α.Τ.Ο.,Ισραήλ, ποια είναι η αιτία που η Τουρκία μαλώνει με όλους σας; Δεν είναι ούτε γιατί θέλει ενέργεια από την Ρωσία, ούτε γιατί θέλει εμπορικές σχέσεις με την Ρωσία, ούτε γιατί δεν την βάζετε στην Ε.Ε.,ούτε γιατί δεν την επιτρέπετε να αγοράσει S400. Η πραγματική αιτία που η Τουρκία είναι εναντίον όλων σας, είναι ότι συνεχώς την φέρνετε εμπόδια για να ξαναγίνει η παλιά μεγάλη Οθωμανική Αυτοκρατορία. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμα και αν χαθεί ο Ερντογάν. Τώρα η Τουρκία έχει γίνει ένα δεύτερο Ιράν, και κρύβεται πίσω από την προστασία της Ρωσίας, για να μπορεί να σας κοροϊδεύει όλους και να μπορεί να φέρνει αντιρρήσεις σε όλα. Η μοναδική σωστή και αναγκαία λύση είναι, να συνεννοηθείτε με την Ρωσία και να διαμελίσετε την Τουρκία. Μόνο τότε θα έρθει η σταθερότητα στην περιοχή και θα ησυχάσουμε όλοι μας από την Τουρκία που παριστάνει τον αρχηγό των μουσουλμάνων όλης της γης.

Μπραβο

Θυμάσαι Ερντυ που έριξες το ρωσικό αεροσκάφος;Τώρα αναγκαστηκα θα πάρεις s 400 και θα υποκύψεις στον εκβιασμό της Ρωσίας.Η εναντιον της Ρωσίας η εναντίον της Αμερικής μπλέχτηκες και ότι και να κάνεις θα χάσεις στο τελος

Ολα δειχνουν

Οτι οι μεγαλες αλλαγες που εχουν σχεδιαστει στον χαρτη της μεσογειου θ'αρχισουν να υλοποιουνται αλοιμονο μας ! Ο Θεος να βαλει το χερι του.

Νικος

Εμεις κραταμε το Αιγαιο και την περιοχη.Οι Αμερικανοι θελουμε δεν θελουμε ειναι σταθεροι μας συμμαχοι.Οι ρωσοι φανηκαν ανταξιοι συμμαχοι τωρα και στο παρελθον οταν βοηθαγαν μονο τους βουλγαρους και τα δικα τους συμφεροντα.Ο Ερντογαν καταρρεει και κανεις δεν μπορει να τον βοηθησει επειδη επαιξε και εχασε.

Rather

Ο Αλέξης θα κυβερνήσει για αρκετά χρόνια ακόμα, θα πάει την Ελλάδα πολύ μπροστά.

Παπαροκάς

Μήπως ανταλλάξαμε την Μακεδονία (το όνομα, όχι εδάφη) με την Κατεχόμενη Κύπρο. Μήπως ο Αλέξης ξέρει τι κάνει και μοιάζουν ακατανόητα στον λαουτζίκο. Αλλη μία τετραετία με τον Αλέξη και μέχρι και στην Αγια Σοφιά θα δούμε Θεια Λειτουργία. Μακρυά από τις στείρες πολιτικές του Κούλη, θα μας βρει μεγάλο κακό.

Πάτερ ευλόγησον

Πάτερ περάστε από το λογιστήριον όπως εισπράξετε 0,60 δια το εξαίρετον σχόλιόν σας. Η πίστις και αφοσίωσίς σας εις το θεάρεστον έργον του μεγάλου μας πρωθυπουργού, του Μεγάλου Νταουλιέρη μας Αλεξίου του 44ετούς, αποτελούν λαμπερόν παράδειγμα προς όλους τους συμπολίτας μας. Εύγε πάτερ και ευλόγησον!

Αριστοτέλης

Τα σοβαρά κράτη σχεδιάζουν την εξωτερική πολιτική τους με ορίζοντα 10ετιών και με στόχους μακροπρόθεσμους, από τους οποίους δεν αποκλίνουν για ψύλλου πήδημα. Η Τουρκία ήταν, είναι και θα είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, καθ' ότι πρόκειται για την μοναδική "δυτικού τύπου" μουσουλμανική χώρα - πύλη στη Μέση Ανατολή και ταυτόχρονα περιφερειακή υπερδύναμη άρα καλός πελάτης οπλικών συστημάτων. Αν νομίζετε ότι έτσι απλά θα την κάνει δώρο στον Πούτιν πλανάσθε πλάνην οικτράν. Κινήσεις τακτικής να στριμώχνει ο μογγόλος, ο οποίος μολις δει τα σκούρα θα μαζευτεί ή απλά θα φάει το κεφάλι του. Ας σταματήσουμε επιτέλους να περιμένουμε από άλλους να μας λύσουν τα προβλήματα και ας εκμεταλλευτούμε το μομέντουμ για επιλυση των οποιων ζητημάτων εκκρεμούν όσο έχουμε την, προσωρινή τονίζω, εύνοια. Αλλά με τον Αλιέκση.... θα χάσουμε κι από πανω....

ευκαιρια

αυτο ειναι χρυση ευκαιρια. ευχομαι η θεση του υπεξ να μην καταληξει οικογενειακω δικαιω στην ντορα... με εναν καταφερτζη πασοκο υπεξ δεν θα τολμαει ο ερντογαν να πεταξει ουτε τηλεκατευθυνομενο για το εγγονι του.

AΛΗΘΙΝΟΣ

Ο ΕΡΝΟΓΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ,ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΑ ΠΙΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΞΕΛΕΞΕ,ΜΕ ΠΟΙΟ ΗΧΗΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ,ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΡΗ(ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ)ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΙΑ ΔΡΑΚΑ ΑΛΗΤΑΡΑΔΩΝ ΠΟΥ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΟΥΤΕ..ΑΓΓΛΙΚΑ,ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ,ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ,ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ,ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ.

Υπάρχει μία μικρή διαφορά.

Οι Αμερικάνοι δεν είναι Αγγλοι. Οι Αγγλοι πάντα υπηρετούσαν τα συμφέροντα της Αυτοκρατορίας με κύριο δόγμα της πολιτικής τους το "Διαίρει και Βασίλευε",με αποτέλεσμα να χάσουν στο τέλος και τα αυγά, και τα πασχάλια, ενώ το δόγμα των Αμερικανών προσβλέπει στα γενικότερα συμφέροντα της Δύσης,με κυριότερο μοχλό, την επιβίωση του τελευταίου δυτικού συνόρου, που είναι το Ισραήλ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης