Ακάρ: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Ακάρ: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε τις θέσεις της Άγκυρας και έκανε λόγο για προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων μέσω του διαλόγου - Για την κυπριακή ΑΟΖ τόνισε σε όποια απόφαση θα πρέπει να είναι συμμέτοχος η Τουρκία - Τι είπε για την «Γαλάζια Πατρίδα»

akar
Την πρόθεση της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο διεμήνυσε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης της ναυτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα».

Οι δηλώσεις του Ακάρ έρχονται μία ημέρα μετά τις προειδοποιήσεις του Έλληνα ομολόγου του, Ευάγγελου Αποστολάκη, για κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος στο Αιγαίο, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.

Δηλώσεις Χουλούσι Ακάρ στην τουρκική άσκηση

«Ο σκοπός μας, η προσπάθειές μας και η βασική μας προσέγγιση στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο είναι οι ίδιες. Είμαστε υπέρ της επίλησης των υπαρχόντων ζητημάτων με ειρηνικά μέσα. άλασσα εργαζόμαστε ακατάπαυστα, προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Και συνέχισε: «Στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου προσπαθούμε να βελτιώσουμε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να φέρουμε το επίπεδο των σχέσεων μας με την γειτονική χώρα, την Ελλάδα σε καλύτερο επίπεδο. Τα δικαιώματα θα πρέπει να λειτουργούν με τρόπο που να δημιουργούν δίκαιες και βιώσιμες λύσεις για όλες τις πλευρές».

Όσον αφορά την ανακάλυψη του κοιτάσματος στο στόχο «Γλαύκο» στο «τεμάχιο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ, από την ExxonMobil ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ανέφερε ότι «καμία απόφαση ή συμφωνία που αφορά την περιοχή και στην οποία δεν είναι συμμέτοχη η Τουρκία δεν μπορεί να έχει διάρκεια και να χαρακτηρίζεται έγκυρη», συμπλήρωσε.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή (σσ. της κυπριακής ΑΟΖ), όπως δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα.  Η Άγκυρα παραμένει στο πλευρό της αποκαλούμενης ΤΔΒ Κ, καθώς έιχε διακαιώματα στον φυσικό πλούτο του νησιού», τόνισε ο Ακάρ..

Αναφερόμενος στην άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», ο Χουλουσί Ακάρ σημείωσε πως «η Tουρκία είχε την ευκαιρία να δείξει τη ναυτική της δύναμη, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο στο εξωτερικό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης