Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει χιλιόμετρα ακτής στη Μεσόγειο και έχει δικαιώματα

katr_main01

«Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο ως μέρος του καθορισμού της ΑΟΖ μας με την Ιταλία και την Αλβανία» λέει πριν τη συνάντησή του με Τσαβούσογλου - Προαναγγέλλει νέα ΜΟΕ και στη συνέχεια «σοβαρές συνομιλίες για καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ μας»

Η Ελλάδα βλέπει «θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, μία ημέρα πριν την επίσκεψή του στην Αττάλλεια, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε και τη συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, οι οποίες «σέβονται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Το σημαντικό είναι να αποφεύγονται οι μονομερείς στρατιωτικές κινήσεις και ειδικά αυτές που αυξάνουν την ένταση».

Η συνάντηση εργασίας, που γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του κ. Τσαβούσογλου, θα έχει στο επίκεντρό της ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ερωτηθείς για τα 12 ναυτικά μίλια, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών της υδάτων.«Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος ως μέρος του καθορισμού της ΑΟΖ μας με την Ιταλία και την Αλβανία. Και στις άλλες περιοχές πιστεύουμε ότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα η επέκταση των χωρικών μας υδάτων.. Αλλά ξεκινήσαμε από τα δυτικά της χώρας γιατί υπήρχε ένας πρακτικός και επείγον λόγος».

«Θέλουμε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Αναφερόμενος στον Κυπριακό, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε οι δύο πλευρές καταλάβουν καλύτερα τις θέσεις του απέναντι. «Θέλουμε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλά στο τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία. Όχι μόνο για επίδειξη. Εμεις θέλουμε λύση στο Κυπριακό», ανέφερε

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δική της ΑΟΖ και αυτό δεν σημαίνει «μονοπώλιο στην ανατολική Μεσόγειο», όπως είπε. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι έχει γίνει ένα κοινό ταμείο και για τις δύο πλευρές στην Κύπρο στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα από τις ενεργειακές πηγές, προσθέτοντας ότι αυτό το έχει εγκρίνει η κυπριακή βουλή.

Συνομιλίες και ΜΟΕ για το Αιγαίο και στη συνέχεια συνομιλίες για καθορισμό ΑΟΖ

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η μείωση της έντασης που έχει αυξηθείο το τελευταίο διάστημα. Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. «Αυτό που συμφωνήσαμε πράγματι με το φίλο μου τον Μεβλούτ είναι να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις των δύο ηγετών. Και αυτό θα γίνει εργαζόμενοι μαζί για να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε σοβαρές συνομιλίες για θέματα όπως το ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ μας».

«Η πόρτα της Ευρώπης να μείνει ανοιχτή»

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θέλουν ένα γείτονα Ευρωπαίο και όχι ένα γείτονα που να είναι εναντίον της Ευρώπης. «Η πόρτα της Ευρωπης πρέπει να μείνει ανοιχτή στην Τουρκία με τον όρο του σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα στηρίξει και την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας. «Αυτό είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας και της Ευρώπης», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι το άνοιγμα της Σχολής θα είναι απόδειξη ότι το Ισλάμ είναι ανοιχτό απέναντι στις άλλες θρησκείες.

Για τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατέβαλαν προσπάθεια για την μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την δημιουργία μιας θετικής ατζέντας.

Για το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 o Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «εμείς προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μία πολυκατευθυνόμενη εξωτερική πολιτική . Αλλά η δική μας πολιτική φωλιά είναι η ΕΕ. Προσπαθούμε όμως παράλληλα να δημιουργήσουμε πολιτικές γέφυρες και με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα και ο αραβικός κόσμος”.

ΣΧΟΛΙΑ (166)

CALLIOPE

ΒΡΕ ΚΟΡΔΟΜΕΝΟ ΣΚ... ΜΑΝΤΗΛΑΚΙ ΑΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ -ΤΗΝ ... Η ΧΑΡΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ!!!! ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ. ΤΟ ΓΚΙΑΟΥΡΗΔΕΣ ΤΟ ΚΑΤΑΠΙΕΣ ... ΑΠΑΤΟ!!! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΤΗΣ "ΦΙΛΗΣ" ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!! ΔΙΑΒΑΣΕ ΛΙΓΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΛΙΟΜΠ ... ΚΗ!!! ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΥΤΕ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΕΙΧΑΝ ΟΥΤΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ... ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΒΑΘΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΑΙΩΝΕΣ ΠΡΙΝ!!! ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΠΟΥ ΝΑΧΕΙΣ ΤΣΙΠΑ!!! ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΤΕ!!! ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΟΥ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ...ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ... ΕΦΤΑΝΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ!!! ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑΝΑΙ ΟΤΑΝ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΒΥΘΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΟ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ ΣΑΣ!

Ανακατωσούρης

Κάποια στιγμή, θα πρέπει να θεσπιστούν ιατρικές εξετάσεις από ψυχιάτρους και ψυχολόγους σε όλους όσους πρόκειται να αναλάβουν δημόσιες θέσεις. Δε γίνεται το κάθε παρατράγουδο, ο οποίος ακούει φωνές να του μιλάνε να γίνεται υπουργός, πρωθυπουργός ή υφυπουργός. Φτάσαμε στο σημείο, άνθρωποι που απέτυχαν, όχι στη σταδιοδρομία τους, αλλά σε θέσεις σε αυτή την τρέχουσα βουλή, να ανταμείβονται με άλλη υψηλότερη κυβερνητική θέση. Ο Κατρούγκαλος έφτιαξε έναν ανεφάρμοστο νόμο, που άφησε συντρίμμια, ένα νόμο που διέλυσε και τους συνταξιούχους και τους επαγγελματίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αντί, στην καλύτερη περίπτωση, να τον στείλουν σπίτι του για να προστατεύσουν και την κοινωνία, αλλά και τον εαυτό του, ο οξυδερκής Αλέκσυς τον έκανε υφυπουργό εξωτερικών....... Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι αμείλικτη με όλους αυτούς τους γραφικούς.

ΤαΠουλάωΟσο-Οσο

Εχουν γίνει εξπέρ στη διαπραγμάτευση.....

Δε φταίει αυτός

Η μεγαλύτερη πλάκα είναι το περισπούδαστο ύφος που έχει όταν μιλάει, αλλά δε φταίει αυτός, φταίνε αυτοί οι δημοσιογράφοι που τους δίνανε βήμα τους ακούγανε πριν το 2015 και δεν τους τη λέγανε

Η Αριστερά θα σας κάνει ανθρώπους

Ο Τσιπρας θα μοιράσει το Αιγαίο δίκαια ανάμεσα στους δυο λαούς και θα φέρει την Ειρήνη στην Ευρώπη. Μόνο το 4% των νεοναζί έχει πρόβλημα, όλα τα αλλά κόμματα συμφωνούν. Τα νησιά του Αιγαίου στηρίζουν την Αριστερά ανέκαθεν.

αν είναι να μας κάνει ανθρώπους σαν εσένα

τότε άσ' το καλύτερα, να λείπει το βύσσινο!

Ρε ανεγκέφαλο τρολ

Με τα εθνικά θέματα δεν αστειεύεται κανείς, πουθενά στον κόσμο. Άντε τράβα για την μεσημεριανή σου και βρες άλλο τρόπο να σπας πλάκα. Κρετίνε.

ελεος

Να δώσουμε την Ικαρία στους Τούρκους

Ανακατωσούρης

Εγώ λέω, για ακόμη καλύτερη εξωτερική πολιτική, να δώσει και την Εύβοια στους Τούρκους. Να μην είμαστε φτηνιάρηδες. Εσύ τι λες;

mm

Δεν είπε κάτι κακό. Εχουν. Αμα διαβάσετε με προσοχή τι είπε δεν ειπε κάτι κακό, και είναι και έξυπνο γιατί αμα κάνουμε αυτό στο ιόνιο ίσως και να δημιουργούμε και τετελεσμένα στην άλλη μεριά. που είναι δικαιωματιό για εμα΄ς αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε καθορίσει πουθενά και δίνουμε τροφή.

Τομαχωκ

Τους ετριξε τα δοντια, μπηκε δυνατα

Κώστας

Την επικείμενη παράδοση της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο την αναλύει εδώ και μήνες ο Δημήτρης Καζάκης.

ΚρΗτικός

Για όσους δεν γνωρίζετε , αυτός με το κόκκινο μαντήλι, είναι Ο Υπουργός Εξωτερικών της πατρίδας μας.........

Τι να πεις..

Γρήγορα εκλογές..να ξεμπερδευουμε με αυτούς..οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι!! ποτέ ξανά αριστερά!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vroutsis2

«Τίποτα δεν καταργείται» τόνισε ο υπουργός Εργασίας – Δυνητικό εργαλείο προς χρήση η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την απεργία - «Νομοθετείτε ως διαρρήκτης και λαθρεπιβάτης» απάντησε ο Νίκος Παππάς

1
21763880__1_

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους ήταν παραγωγικές και θα συνεχιστουν την ερχόμενη Δευτέρα - Σκανδαλίδης: Η Βουλή πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνήσει

1
Πρόταση νόμου της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων στις χώρες διαμονής τους

Σχετική πρόταση έκανε η κυβερνητική πλειοψηφία διά του προέδρου της Επιτροπής, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, με αφορμή τον δημόσιο διάλογο, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που είναι σε εξέλιξη

kyriakos_mitsotakis_pic

«Θα γίνουμε η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης, η ισχυρή ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει» σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έλληνας πρωθυπουργός, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ορκωμοσία της κυβέρνησης

2
gerapetritis-katrou

«Αν λέτε "ναι" στα δημοψηφίσματα γιατί εμπιστεύεστε τον πολίτη, δεν μπορείτε να λέτε "όχι" στην ψήφο του γιατί φοβάστε ότι θα χειραγωγηθεί» είπε ο υπ. Επικρατείας - «Δεν αναφερόμαστε σε χειραγώγηση του εκλογικού σώματος αλλά σε αλλοίωση» απάντησε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ

2
vranakis

Πρόκειται για έναν Έλληνα της Διασποράς με σημαντική σταδιοδρομία ως επικεφαλής του Δημιουργικού Εργαστηρίου της Google - Στόχος του να συμβάλει συμβουλευτικά στο re - branding της Ελλάδας στο εξωτερικό