«Πανηγύρια» στην Τουρκία για τον Κατρούγκαλο: Η Ελλάδα αναγνωρίζει τα ενεργειακά μας δικαιώματά

20879021

Τα τουρκικά  μέσα ενημέρωσης επικεντρώθηκαν στη συνάντηση των δύο υπουργών, αλλά και τη  δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου περί δικαιωμάτων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο κάνοντας λόγο για νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου σχετικά με τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοσίευμα του Anadolu, το οποίο επισημαίνει ότι η «Ελλάδα αναγνωρίζει τα ενεργειακά δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζοντας ότι ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για προσπάθειες να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.

thumbs_b_c_41253cbf2f5132008ddcbbea02736ca8Μάλιστα, παραθέτουν και απόσπασμα από την κοινή συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών, κατά την οποία ο κ.Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου.

H Hurriyet με τη σειρά της επισημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν συχνά διαρραγεί, λόγω της έλλειψης συνοριακής γραμμής στο Αιγαίο, που συχνά προκαλούσε ατέρμονες διαμάχες για τα χωρικά ύδατα και τις υφαλοκρηπίδες. Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες διπλωματικής επίλυσής τους δεν είχε φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το ζήτημα αυτό. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι θα διεξαχθούν συνομιλίες στις 12 Απριλίου σχετικά με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε όλα αυτά τα προβλήματα να επιλυθούν ειρηνικά.

sayfa


Άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για κρίσιμες ανακοινώσεις μεταξύ των ομολόγων, καθώς και για αλλαγή σελίδας ανάμεσα στις δύο χώρες, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στην Κύπρο, τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο, αλλά και τις μειονότητες. Και φυσικά, κυριάρχησε η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου περί δικαιωμάτων.


katr_2


Πάντως, την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για όσα συζητήθηκαν στην συνάντησή τους.

«Με τον ομόλογό μου Γιώργο Κατρούγκαλο στην Αττάλεια συζητήσαμε με ζεστό και ειλικρινή τρόπο όλα τα ανοιχτά θέματα μεταξύ μας, όπως για την κατάσταση της Τουρκικής Μειονότητας και το Αιγαίο. Θα συνεχίσουμε το διάλογο για να την ενίσχυση του διαλόγου σε κάθε τομέα», έγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο λογαριασμό του στο Twitter.


ΣΧΟΛΙΑ (10)

5ο

Για το λόγο αυτό πρέπει να αποβάλουμε την εμμονή που έχουμε από τη δεκαετία του 70 ότι η μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα καθώς και την άποψη που κατά καιρούς εκφράζεται από μερικούς, πως πρέπει πρώτα να λύσουμε όλα τα προβλήματά μας με την Τουρκία και μετά να καθορίσουμε τα όρια της ελληνικής Α.Ο.Ζ. Αυτό δεν είναι μόνο σοβαρό λάθος, αλλά μπορεί να αποβεί και επιζήμιο σε βάθος χρόνου. Οφείλουμε να επισημάνουμε εδώ πως το καθεστώς της ΑΟΖ καλύπτει όλους τους φυσικούς πόρους, ζωντανούς και μη, ενώ η υφαλοκρηπίδα καλύπτει μόνο τους µη ζωντανούς πόρους. Επίσης μια άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι τα δικαιώματα ενός κράτους στην υφαλοκρηπίδα υπάρχουν εξορισμού και εξαρχής ενώ τα δικαιώματα στην ΑΟΖ ενεργοποιούνται μόνο όταν η ΑΟΖ υιοθετηθεί και ανακοινωθεί από το παράκτιο κράτος. Επομένως, το παράκτιο κράτος μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα χωρίς να έχει ΑΟΖ, ενώ το αντίστροφο δεν είναι δυνατόν. Συνεπώς η ΑΟΖ, σε αντίθεση με την υφαλοκρηπίδα, δεν ανήκει από μόνη της στο παράκτιο κράτος αλλά πρέπει σαφώς να προσδιοριστεί απ ’αυτό. Αν τούτο δεν συμβεί, η ΑΟΖ απλά δεν υφίσταται η δε θαλάσσια περιοχή που δεν θα υιοθετηθεί ως ΑΟΖ, νομικά είναι μέρος της ανοικτής θάλασσας με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΕ αναγνωρίζει μεν αλλά δεν ενθαρρύνει την υιοθέτηση ΑΟΖ στη Μεσόγειο για να έχουν τα αλιευτικά των χωρών της μεγαλύτερη έκταση να ψαρεύουν και επίσης είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να γίνει κάτι από μας πριν να είναι αργά.

4ο

Αργότερα η Τουρκία συμφώνησε και με την Βουλγαρία και την Ρουμανία για το ίδιο θέμα και οριοθέτησε ΑΟΖ χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της μέσης γραμμής και με τα κράτη αυτά. Έτσι, ενώ η Τουρκία στην ημίκλειστη Μαύρη θάλασσα οριοθέτησε με όλα τα γειτονικά της κράτη ΑΟΖ και όχι υφαλοκρηπίδα, αρνείται επίμονα να κάνει το ίδιο στο Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτό αναμφίβολα είναι ένα μεγάλο λάθος για την Τουρκία και ένα όπλο για μας, αφού εύλογα διερωτόμαστε: Πως είναι δυνατόν να αρνηθεί την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα, όταν ήδη υπάρχει το προηγούμενο αυτό. Συνεπώς η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι όσον αφορά την ΑΟΖ, η θέση της είναι αδύναμη γι' αυτό και αποφεύγει συστηματικά να αναφερθεί σε αυτή

3ο

Ως γνωστό, στη νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (του 1982) αναφέρεται ρητά στο άρθρο 121, ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να προβάλλει τα ίδια επιχειρήματα που προβάλλει για δεκαετίες τώρα για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου. Ότι δηλαδή τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι βρίσκονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας. Στο θέμα αυτό υπάρχει το προηγούμενο της Κούβας με τις ΗΠΑ όπου όταν οι ΗΠΑ καθόρισαν την ΑΟΖ των 200 νμ (1983) δεν είπαν στη Κούβα, που είναι ένα νησί 90 μίλια μακριά, ότι δεν δικαιούται ΑΟΖ και έκαναν την οριοθέτηση της με την μέθοδο της μέσης γραμμής. Επίσης, παρόλο ότι η Τουρκία ούτε προσυπέγραψε ούτε επικύρωσε τη νέα σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, δηλ. δεν το αναγνωρίζει, εκμεταλλεύτηκε τις διατάξεις της και υιοθέτησε το 1986 ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα ερχόμενη σε συμφωνία με την τότε Σοβιετική Ένωση για τις επικαλυπτόμενες περιοχές.

Πάνος (ΟΧΙ Σκρλτς)

Πραγματικός ΟΥΓΚΑλος, ΟΥΓΚΑ λος

2

Ο κύριος λόγος της ελληνοτουρκικής διαφοράς φαίνεται πλέον καθαρά πως είναι η ύπαρξη ενεργειακών πόρων στη περιοχή. Όμως, οι ελληνικές κυβερνήσεις ουδέποτε ανακοίνωσαν επίσημα την οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ. που εκτιμάται ότι θα μας απαλλάξει απ’ όλα αυτά τα επί μέρους προβλήματα. Ανεπίσημα βέβαια η χώρα μας έχει χαράξει τα όρια και έχει αναφέρει στίγματα κομματιών της, περίπτωση Νορβηγικού σκάφους που έκανε έρευνες νότια του Καστελόριζου το 1988. Επίσης, τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με βάση την αρχή της ίσης απόστασης, εμφανίζονται ως υποθετικά όρια ΑΟΖ, όταν αυτή υιοθετηθεί, σε διεθνείς βάσεις δεδομένων στο διαδίκτυο, σε χάρτες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρίζουν, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, δικαίωμα ΑΟΖ σε όλα τα ελληνικά νησιά.

Γράφει ο Ηρακλής Καλογεράκης

Το Casus belli με την επέκταση των χωρικών μας στα 12 ναυτικά μίλια, οι παραβιάσεις του εναέριου μας χώρου στις περιοχές που αυτές γίνονται, οι γκρίζες ζώνες με τους βράχους και βραχονησίδες που οι Τούρκοι καθιέρωσαν, το όργωμα και οι βόλτες των Τουρκικών φρεγατών στην ελληνική επικράτεια και οι έρευνες των υδρογραφικών-ωκεανογραφικών σκαφών στη περιοχή του Αιγαίου και Καστελόριζου, δεν είναι παρά μόνο οι λεπτομέρειες ενός καλά μελετημένου και σκηνοθετημένου έργου με σκηνικό την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.) και υπόθεση τη μελλοντική οικειοποίηση του ενδεχόμενου πλούτου που οι περιοχές αυτές στο υπέδαφος τους κρύβουν.

Πάνος

Να τον μαζέψει κανένας εισαγγελέας με το που πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα!!!

Χώρια που του γελοίου

κατεπείγει να του απαγορευθεί διά ροπάλου η έξοδος από τη χώρα.

Αχαιος

Αριστεροφασιστικο λαμόγιο. Είναι καιρος να φύγουν από την εξουσία

ΣΦΑΛΙΑΡΑ

ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΡΟΦΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ !!!!!!

F.

6 μήνες ακόμη και σας τον στελνουμε πακέτο χάρισμα σας να τον ταϊζετε μπακλαβαδάκια τον ανεπρόκοπο mr Forte!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

petsas

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε τον απολογισμό του έργου της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τις 100 μέρες που πέρασαν και παρουσίασε τα σχέδια και τις δράσεις για 100 επόμενες

metanastes_ar

«Όλοι όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας να επιστρέφονται. Κανονικά στα νησιά δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ένας μετανάστης», λέει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος - Θα αλλάξει η νομική βάση χορήγησης ασύλου, λέει ο Κουμουτσάκος

23