Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο

katrougalos_ar

«Ευχαριστούμε τον Γιώργο για  το θετικό του μήνυμα» απάντησε ο Τσαβούσογλου και μπροστά στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών χαρακτήρισε «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη - Στις 12 Απριλίου ξεκινούν συναντήσεις για το Κυπριακό

Τις ευχαριστίες του προς τον Γιώργο Κατρούγκαλο για όσα είπε σχετικά με το ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί όσον αφορά το θέμα της αξιοποίησης των υδρογαναθράκων στη νότιοανατολική Μεσόγειο διατύπωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις κοινές τους δηλώσεις μετά την συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης στην Αττάλεια.

«Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στέλνοντας επίσης μήνυμας ότι «κανένα προτζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό». «Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία» πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει «πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».

Για «τουρκική μειονότητα» έκανε λόγο ο Τσαβούσογλου

Ένα από τα θέματα που συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας ήταν και το θέμα των μειονοτήτων με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μιλά ενώπιον του Γιώργου Κατρούγκαλου για «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα» ως «ένα θέμα που συζητάμε όποτε συναντιόμαστε».

Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε για το θέμα ότι «μιλήσαμε και για τη μουσουλμανική μειονότητα όπως την προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. Είναι Έλληνες πολίτες και έχουμε καθήκον να φροντίσουμε για την εκπαίδευσή τους» προσθέτοντας ότι ο ίδιος έθεσε ζήτημα για την ανάγκη αντικαταστασης της διοίκησης στα βακουφικά ιδρύματα.

pressconference


Κυπριακό

Ξεχωριστές αναφορές έκαναν οι δύο υπουργοί και για το Κυπριακό με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να λέει ότι «θέλουμε να επιλύσουμε τη διεθνή του διάσταση με πάγιες θέσεις να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων» κάνοντας λόγο για μια άτυπη συνάντηση στις 12 Απριλίου «για το πού βρίσκονται οι δύο πλευρές στο Κυπριακό». «Στόχος να ακούσουμε τις ιδέες της Τουρκίας για τον μηχανισμό της επόμενης ημέρας που θα αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων» πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο Τούρκος ομόλογός του από την πλευρά του είπε ότι για να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση στην Κύπρο πρέπει να απφασίσουμε τι και πώς θα διαπραγματευτούμε. «Δεν είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε συνομιλίες μόνο για να ξεκινήσουμε συνομιλίες αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα με μια λύση που θα μπορούν να αποδεχτούν οι δύο πλευρές».

mevlut-tsav01
 Κατρούγκαλος: Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα

Στην αρχή των δηλώσεών του ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσομε τη θετική ατζέντα».

«Κομμάτι της θετικής μας ατζέντας είναι πώς θα εξασφαλίζουμε το σεβασμο του διεθνούς δικαιίου στην αποκλιμάκωση της έντασης και εφαρμόζοντας μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Στόχος μας να συζητήσουμε για την επίλυση των προβλημάτων που μας απασχολούν» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σημείωσε, επίσης, ότι «είμαστε ανοιχτοί στην Ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας γιατί είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, του τουρκικού λαού και της Ελλάδας να έχει μια ευρωπαϊκή Τουρκία στα ανατολικά σύνορα» για να προσθέσει ότι «το μέτρο αρμονικής συνύπαρξης των κρατών το δίνει το διεθνές δίκαιο».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «θετική ατζέντα σε θέματα πολιτισμού και κατανόησης λαών» κάνοντας λόγο για πρωτοβουλίες για αναστήλωση θρησκευτικών μνημείων όπως το τέμενος Βαγιαζίτ στο Διδυμότειχο». «Ο Μεβλούτ με διαβεβαίωσε ότι στις 15 Αυγούστου θα μπορέσει να ξαναγίνει λειτουργία στην Παναγία Σουμελά όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Τι θελήσαμε να κάνουμε; Να θέσουμε ένα πρόγραμμα που με μικρά βήματα χωρίς να επιδιώκουμε μεγάλους στόχους να είμαστε σε συνεχή διάλογο που θα βελτιώνει την κατάσταση» είπε ακόμα ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Τσαβούσογλου: Να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας από την πλευρά του σημείωσε ότι «θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις και να αξιοποιησουμε μαζί τις ευκαιρίες στην περιοχή».

mevlut-tsav03
«Όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι ωφέλιμο να συναντηθούν οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και τον Απρίλιο θα ξεκινήσουμε τις πολιτικές διαβουλεύσεις και οι συνάδελφοί μας θα συζητήσουν σε αυτό το επίπεδο όλα τα θέματα».

«Στόχος μας η αύξηση των τουριστών και των επενδύσεων, θέλουμε να υλοποιήσυομε κάποια πρότζεκτ μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης καθώς στις 2 Ιουνίου θα ξεκινήσουν τα δρόμολόγια πλοίων RoRo» πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ανακοίνωσε, τέλος, ότι «με την πρώτη ευκαιρία μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα πάω στην Ελλάδα όταν θα έχει χρόνο ο Γιώργος (σ.σ. Κατρούγκαλος)».

ΣΧΟΛΙΑ (310)

Επί εσχάτη προδοσία !

Επί εσχάτη προδοσία , πρέπει να δικαστεί ο ολίγιστος αυτός ανθρωπάκος ! Είναι σαφές ότι η προδοτική κυβέρνηση Τσίπρα , είναι εγκάθετη , προκειμένου να παραδώσει εδάφη , στους Τούρκους ! Εφ’ όσον δεν θα αρπάξει ο Ερντογάν το Κουρδιστάν , τουλάχιστον να παρηγορηθεί με το Αιγαίο ! Ουδείς Έλληνας πολιτικός μέχρι σήμερα δεν πρόδωσε την χώρα μας , εκτός από τον Ιωαννιδη και τον Τσίπρα !

μητσος

Μεγαλη μπουκια φαε μεγαλη κουβεντα μην λες, αν ηταν αυτοι μονο οι προδοτες θα ημασταν οι καλυτεροι.

ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ

Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ μου γυρίζει τα έντερα μόνο που τον βλέπω με το νόμο που έκανε στο ασφαλιστικό. ΑΛΛΑ άκουσα αποσπάσματα από την συνέντευξη καλά στάθηκε και καλά τα είπε στο Τσαβουσογλου.

ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ

ΠΡΡΡΡΡΟΔΩΤΕΕΕΕΕΕΣ...ΑΛΗΤΕΕΕΕΣ

pateroulis

Τζέφρι Παπανδρέου,Δρούτσας,Κοτζιάς,Κατρούγκαλος.Αν μη τι άλλο, το ΥΠ.ΕΞ. έχει μια συνέχεια.Από το καταστροφικό μηδέν, στο χαζοχαρούμενο ΤΙΠΟΤΑ.

1000/100

Αυτόν τον "Αγυριστο κεφάλα" δεν τον είδε ακόμα εδώ κάποιος ψυχίατρος να τον μαζεψει; Πού να πάει η χώρα μπροστά με τέτοια μυαλά; Με κάνει να σκέφτομαι πως στις εκλογές πρέπει πρώτα να περνάνε κάποιοι τεστ και μετά να ψηφιζουν. Αλλιώς να μένουν στην άκρη. Ένας από αυτούς θα είναι σίγουρα και ο " περί ου ο λόγος".

@

Ο "Αγυριστος κεφάλας" είναι το χούφταλο Ι.Κάλφας από την Εσκιλστουνα της Σουηδίας

Νατα

Η τσατσά και το γιουσουφάκι

Καρούμπαλος

Πόσα θα ξεπουλήσουν ακόμα; Τι ανταλλάγματα πήραν; Τους κρατούν στο χέρι από κάπου ή απλώς είναι αφελείς; Η Ελλάδα τι τους φταίει;....

.....

Ποτε θα φαει κανεναν ο λαος δεν ξερω γτ μεχρι τωρα εχουν γλυτωσει!αλιμονο μας!ο κατρουγκαλος διελυσε το ασφαλιστικο πουλησανε τη μακεδονια και τη γλωσσα τωρα παει και η κυπρος..σκοπος των αμερικανων ειναι να διαλυθουμε ως εθνος χριστιανικη κοινοτητα και να γινουμε μια μιξη οπως οι αλλες χωρες που φουντωνει η τρομοκρατια...θα ειμαστε πιο διαχειρισιμοι γιανα ελεγχουν την περιοχη και τα οικονομικα...μας εχουν χιλιοπουλησει οι πολιτικοι και εμεις απλα βριζουμε. .ποτε θα ρθει η ωρα που θα γινει ο πολεμος δςν ξερω....

100%

H ΚΥΡΙΑ ΣΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΎΛΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΛΕΚΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ( ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΟΨΗ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΠΟΥΤΙΝ)

JB

Αν είναι δυνατόν , άνθρωποι τόσο περιορισμένων ικανοτήτων να διαχειρίζονται τόσο σοβαρά θέματα. Αν δεν κάνω λάθος αυτός είναι που ριμαξε και το συνταξιοδοτικό , πολύ πιο απλό θέμα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης