Τσίπρας για Νέα Ζηλανδία: Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι προάγουν την ισλαμοφοβία και το μίσος

4744741

Ο πρωθυπουργός καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία και τόνισε ότι πρέπει να αναλογιστούν ξανά τις ευθύνες τους όλοι εκείνοι που προάγουν την ισλαμοφοβία, τη μισαλλοδοξία και το μίσος

Την ανάγκη μιας ευρείας κοινωνικής και πολιτικής προοδευτικής συμμαχίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αναχαίτιση της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για το μέλλον της ΕΕ, που διοργανώνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL, ενώ πρωτίστως, κατά την έναρξη της ομιλίας του, καταδίκασε «με τον πιο απόλυτο τρόπο» την επίθεση στη Νέα Ζηλανδία από ακροδεξιό τρομοκράτη.

«Θα ήθελα πρώτα, και από αυτό το βήμα, να καταδικάσω με τον πιο απόλυτο τρόπο μια ακόμα αποτρόπαια πράξη της ακροδεξιάς τρομοκρατίας, αυτή τη φορά στη Νέα Ζηλανδία» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι κανείς και καμία χώρα δεν είναι πλέον αρκετά μακριά» και κανείς και καμία δεν είναι ασφαλής από μανιασμένους δολοφόνους της φυλετικής, εθνοτικής, θρησκευτικής καθαρότητας, είτε στην Ούτογια της Νορβηγίας είτε στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

«Ας αναλογιστούν ξανά τις ευθύνες τους όλοι εκείνοι που προάγουν την ισλαμοφοβία, τη μισαλλοδοξία, το μίσος για τους διαφορετικούς και το κάνουν μάλιστα, και αυτό είναι το πιο εξοργιστικό, ακόμα και στα έδρανα των εθνικών Κοινοβουλίων μας ή σε αυτά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Καταφέραμε μέσα από σφοδρές συγκρούσεις αλλά και δύσκολους συμβιβασμούς, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια

Συνεχίζοντας την ομιλία του στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που άρχισε απόψε και θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ, στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «θέλουμε ανάπτυξη που να τροφοδοτείται από την εργασία και όχι από τη συντριβή της» και ανέφερε τα παραδείγματα της Πορτογαλίας, όπου οι προοδευτικές δυνάμεις, οι Σοσιαλιστές, οι Κομμουνιστές, η Αριστερά και οι Πράσινοι, ήρθαν σε συνεννόηση για ένα πρόγραμμα εξόδου από την ύφεση και την υψηλή ανεργία.

Επίσης, αναφέρθηκε στον παρόμοιο διάλογο που αναπτύχθηκε πρόσφατα μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και στην Ισπανία, πάνω σε ζητήματα ανάταξης της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων και αύξησης των δημόσιων δαπανών.

«Μπορεί να είναι σημαντικά αυτά που πετύχαμε αυτά τα χρόνια, δεν ήταν όμως αρκετά, γιατί σε γενικότερο επίπεδο στην Ευρώπη, τα ίδια αναποτελεσματικά και εχθρικά για τους λαούς δόγματα κυριαρχούν ακόμη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» είπε, τονίζοντας στις «εμμονές της νεοφιλελεύθερης οικονομικής ορθοδοξίας για τη διαρκή ενίσχυση του κεφαλαίου σε βάρος της εργασίας», αλλά και στις πρακτικές έλλειψης λογοδοσίας, τεχνοκρατικής διακυβέρνησης και περιφρόνησης της βούλησης των λαών και των πιο μικρών κρατών.

«Από αυτήν την άποψη, ήταν ίσως αναμενόμενο αυτό το κύμα εθνικιστικών αναδιπλώσεων που είδαμε στην Ευρώπη αυτά τα χρόνια» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η ακροδεξιά μοιράζεται με τον νεοφιλελευθερισμό την ίδια κοινωνική φιλοσοφία

Με αφορμή το Brexit, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «θλιβερή ανάδυση ακροδεξιών, ξενοφοβικών, ρατσιστικών δυνάμεων σε χώρες της Ευρώπης, ακόμα και σε κάποιες που φημίζονταν για τις δημοκρατικές τους παραδόσεις, και τη σταθερότητα των πολιτικών τους θεσμών».

Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «πάνω στο έδαφος της κρίσης σε αρκετές χώρες, η ακροδεξιά πέτυχε να εκφράζει τον θυμό και την απογοήτευση των λαϊκών μαζών από τις κραυγαλέες αποτυχίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της διαχείρισης της μεγάλης οικονομικής κρίσης» ενώ τόνισε ότι η ακροδεξιά εκφράζει την οργή και την απογοήτευση, αλλά ούτε στο ελάχιστο δεν εναντιώνεται στα πανίσχυρα συμφέροντα των ισχυρών.

«Παρουσιάζεται ως αντισυστημική δύναμη, αλλά ούτε στο ελάχιστο δεν εναντιώνεται στο οικονομικό κατεστημένο. Ούτε στο ελάχιστο δεν αποπειράται να μετριάσει την κυριαρχία του κεφαλαίου επί των δυνάμεων της εργασίας. Το αντίθετο» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Όπως είπε, η ακροδεξιά αναλαμβάνει κυβερνητικές ευθύνες και επιχειρεί τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις μεταρρυθμίσεις του Βίκτορος Όρμπαν, που εκφράστηκαν με την ασυδοσία στις απολύσεις, αλλά και τις αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις που προωθούν οι ομοϊδεάτες του στην Αυστρία και άλλες χώρες, με την κατάργηση του 8ωρου.

«Και μην ξεχνάμε ότι η ακροδεξιά μοιράζεται με τον νεοφιλελευθερισμό την ίδια κοινωνική φιλοσοφία. Την ίδια περιφρόνηση των αδύναμων, των νικημένων, την ίδια επιθυμία για τη συντριβή και την εκκαθάριση των μη προσαρμόσιμων» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «αυτό το κυρίαρχο δόγμα μετατοπίζεται από το κομμάτι της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς στο όχημα της ακροδεξιάς» και χαρακτήρισε εξαιρετικά επικίνδυνο το φαινόμενο.

Δεν πρέπει να βγουν αλώβητες οι δυνάμεις της λιτότητας

«Οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έχουμε καθήκον να δώσουμε τη μάχη ενάντια στη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό αλλά και ενάντια στην ακροδεξιά και το εθνικιστικό μίσος» συνέχισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε, να καρπωθεί την λαϊκή δυσαρέσκεια η νέα ακροδεξιά της Ευρώπης, όπως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να βγουν αλώβητες από αυτή τη μάχη οι δυνάμεις της λιτότητας».

Τόνισε ότι δεν αρκεί να διαθέτουμε ένα αντινεοφιλελεύθερο και ευρω-κριτικό πολιτικό πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα να προσφέρουμε στους ευρωπαϊκούς λαούς μια σύγχρονη, εύληπτη και πειστική εναλλακτική λύση, «για να ξεριζώσουμε το μίσος και το φόβο που θρέφουν την άκρα δεξιά, πρέπει να γίνουμε ικανοί να παράγουμε απαντήσεις και πολιτικά παραδείγματα βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων».

Όπως είπε, «μάχιμο πρόγραμμα, δεν είναι ένα πρόγραμμα που διακηρύττει απλά τον αντικαπιταλισμό μας σε κάθε σελίδα, αλλά ένα πρόγραμμα που δείχνει ότι είμαστε έτοιμοι και ικανοί να δουλέψουμε με τους πολίτες για να αλλάξουμε τα πράγματα, σήμερα».

Εμείς έχουμε στρατηγική: Την Ευρώπη των πολλών

«Για να καταφέρουμε να σταματήσουμε την νεοφιλελεύθερη κυριαρχία και να αρχίσει να γίνεται βήμα- βήμα πράξη αυτή η "Ευρώπη των πολλών", χρειαζόμαστε όμως όχι μόνο να μιλάμε για τους πολλούς, αλλά και να συμμαχήσουμε μαζί τους» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «πέρα από στρατηγική και πρόγραμμα για τους πολλούς, χρειαζόμαστε και μια συμμαχία με τους πολλούς».

«Μια συμμαχία με τις κοινωνικά αποκλεισμένες και συμπιεσμένες κοινωνικές τάξεις και ομάδες, που κλήθηκαν να πληρώσουν το κόστος μιας διεθνούς κρίσης που δεν δημιούργησαν, αλλά και με τις πολιτικές δυνάμεις που συνομολογούν, έστω και με αντιφάσεις, ότι η Ευρώπη και οι λαοί της χρειάζονται επειγόντως αλλαγή πορείας» σημείωσε και τόνισε την ανάγκη μιας «ευρείας κοινωνικής και πολιτικής προοδευτικής συμμαχίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αναχαίτιση της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού».

«Έχουμε ιστορικό καθήκον να αγωνιστούμε από κοινού με όλες αυτές τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις παρά τις υπαρκτές διαφορετικότητες, για να αλλάξουμε τη σημερινή, ζοφερή πραγματικότητα» είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι πρέπει «να δείξουμε στην πράξη ότι δεν είναι φυσικό φαινόμενο οι κοινωνικές ανισότητες, όπως ισχυρίζονται οι νεοφιλελεύθεροι. Και ότι δεν ευθύνονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για τα κοινωνικά δεινά και την σημερινή υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης, όπως ισχυρίζονται οι ρατσιστές και εθνικιστές ακροδεξιοί» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «για να γίνουμε πειστικοί, πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα του διεθνισμού των νέων κοινωνικών κινημάτων και της ίδιας μας της ιστορικής κληρονομιάς. Να ξεφύγουμε από τον εθνοκεντρισμό και τον ιδιότυπο εθνικισμό κομματιών της Αριστεράς, που επιχειρούν να απαντήσουν στην άνοδο της Ακροδεξιάς με τον πιο αυτοκαταστροφικό και βλαπτικό τρόπο» και υπογράμμισε ότι χρειάζεται ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα και μία ξεκάθαρη τοποθέτηση, αν είμαστε με την Ευρώπη ή όχι.

Όπως είπε, «το πεδίο της πολιτικής και ταξικής αντιπαράθεσης βρίσκεται στην Ευρώπη και εκεί οφείλουμε να δώσουμε τις μάχες».

Δηλώνουμε παρόντες σε αυτή την ιστορική μάχη, για τη νίκη των δυνάμεων της προόδου, για την Ευρώπη των πολλών και όχι των λίγων

«Δηλώνουμε παρόντες σε αυτή την ιστορική μάχη, για τη νίκη των δυνάμεων της προόδου, για την Ευρώπη των πολλών και όχι των λίγων» είπε ο Αλ. Τσίπρας, κλείνοντας την ομιλία του, αφού κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, «με αυτοπεποίθηση και τόλμη», από τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές, που επανατοποθετούνται πολιτικά, μέχρι τους ριζοσπάστες της Αριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς, σε ένα μεγάλο, ενωτικό μέτωπο για την Ευρώπη των πολλών.

«Για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της δημοκρατίας. Για την εφαρμογή πολιτικών ισότητας και δίκαιης ανάπτυξης. Για να σταματήσουμε τον εκφασισμό της δημόσιας σφαίρας και της πολιτικής στην Ευρώπη» όπως είπε, τονίζοντας ότι ο ιστορικός ρόλος της Αριστεράς είναι «να πηγαίνει μπροστά τις εξελίξεις προς όφελος των λαών και όχι να μένει κλεισμένη στα υπνωτήρια της πολιτικής αυτοεπιβεβαίωσης».

ΣΧΟΛΙΑ (29)

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΤΣΙΠΡΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΠΟΤΕ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΣΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ.

Φτάνει πια ο διχασμός

Η ισλαμοφοβία έχει δύο όψεις: η μια περιλαμβάνει τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους και τους υποστηρικτές τους. Η άλλη τους ακροδεξιούς που γυρεύουν αντίποινα. Εσύ Αλέξη συγκαταλέγεσαι στους πρώτους, οι οποίοι τροφοδοτούν με μίσος τους δεύτερους. Γιατί, για μια ακόμη φορά, χρησιμοποιώντας τη διχαστική σου λογική και πάλι επιχείρησες έναν διαχωρισμό ανάμεσα στους καλούς αριστερούς που μάχονται την αδικία και τους κακούς δεξιούς. Ξεχνάς ότι μέχρι πρόσφατα συνεργαζόσουνα μ' έναν άνθρωπο που είχε δηλώσει 4 χρόνια πριν, ότι άμα η Ελλάδα πεταχτεί από την Ευρωζώνη, τότε και εμείς θα γεμίσουμε την Ευρώπη με τζιχαντιστές.

ΝΙΚΟΣ

Την ισλαμοφοβία και το μίσος για τους μουσουλμάνους, την προάγουν κάτι ηλίθιοι που ζώνονται με εκρηκτικά και ανατινάζονται σκοτώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερους. Που βουτάνε ένα καλάσνικοφ και καθαρίζουν όποιον περνάει δίπλα τους. Είναι φυσιολογικό, οι απέναντι ηλίθιοι να κάνουν αντίποινα. Τα ίδια σκατά είναι και οι δυό τους. Τρελοί άνθρωποι , ανεγκέφαλοι, μαστούρια, πρεζόνια, κουρεμένοι μπρατσαράδες και μουσάτοι θεοσεβούμενοι, σφάζουν κόσμο σε όλον τον κόσμο. Δυστυχώς η επικράτηση της μιας θρησκείας απένατι στην άλλη, πάντα ήταν βαμμένη με αίμα. Εσύ κύριε πορδηπουργέ, οφείλεις να προφυλάξεις και τους μεν και τους δε. Και όχι να διχάζεις τον κόσμο όπως πάντα.

Λογοράς και Κορήλια.....Αγιάς

Είναι άλλη κουβέντα για τον τρελό που γαζώνει κόσμο σε τζαμί που πραγματικά σοκάρει η βαναυσότητα και το μίσος και ΑΛΛΗ κουβέντα η άνευ ορίων είσοδο μεταναστών στην Ευρώπη. Ο κύριος πρωθυπουργός μιλά νομίζω διπολικά ή πολωτικά αν προτιμάται και δεν τιμάει την νοημοσύνη μας. Συμφωνώ αρκετά επίσης με τον Κυνικό (και σε άλλα θέματα όπως κατά καιρούς έχει θίξει) αλλά και ο Θεσπρωτός έχει κάποιο δίκιο αν το δούμε από την αδιαμφισβήτητη ΑΠΛΗΣΤΊΑ της αγαπημένης μου Ευρώπης.

Ο ιδιος

προάγει το μίσος και την χριστιανοφοβια.

''Μίσος'' και ''ξενοφοβία''

λέγεται ακόμα μόνο σε 5-6 τελειωμένες χώρες της πρώην Δύσης . = = = = Σε όλες τις σοβαρές χώρες , Κίνα , Ιαπωνία , Ρωσία , Ισραήλ , σε όλη την Αφρική , σε όλες τις Αραβικές χώρες , κλπ 180 χώρες, λέγεται απλά ''πατριωτισμός'' και ''σύνορα'' , α κ ρ ι β ώ ς για να μην έχουμε τρομοκρατία και Λίβανο και γενοκτονίες . Δεν ταιριάζουν όλα τα έθνη μεταξύ τους , δεν μπορούν να συνυπάρχουν όλοι οι άνθρωποι , γι αυτό ιδρύθηκαν τόσα ξεχωριστά εθνοκράτη και δεν έχουμε ένα παγκόσμιο .

''Ουδεμία σχέση ...

...δεν έχει ο καταδικαστέος τρομοκράτης με την ισλαμοφοβία. Εξάλλου άλλα είναι τα κίνητρα , μάλλον κοινωνικά , πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους ένταξης των φανατικών παγανιστών στις ισλαμικές κοινωνίες της Δύσης , ώστε να μην φτάσουν στο σημείο να καταφύγουν στα όπλα , λόγω απελπισίας σίγουρα . Ο πρώτος κίνδυνος αυτή την στιγμή είναι ο ακροδεξιοφοβία'' . Αυτά λέτε κατ' αναλογία , κάθε φορά που ο σφαγέας είναι τζιχαντιστής . Αυτά αναμένω και τώρα .

Αι.....χασου

Μαρή αγράμματη,πουλημένη πορδηπουργέ!!!!

ΝΙΚΟΣ

ΣΕ ΛΥΠΑΜΑΙ ΚΟΝΤΕ ΛΙΓΕ Κ ΠΡΟΔΟΤΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙς ΜΕ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟς ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙς ΓΙΑΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΞΕΝΟΦΕΡΤΟ ΦΡΟΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Παλι χασισωμενος ε;

Αλλα λεω στη θειά μου άλλα στη μαμά μου

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

zaxariadis-n1

«Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι αν ένας πρωθυπουργός έχει οργανώσει σκευωρία τον στέλνουν οι πολίτες στο σπίτι του. Εάν έχουν τελεστεί τέτοια πράγματα ή έχει κάποιος την αίσθηση ότι έχουν τελεστεί, οφείλουν να ψαχτούν» είπε ο κ. Ζαχαριάδης

tsi543

Πώς ελήφθη η απόφαση να ζητηθεί προανακριτική μόνον για τον Δ. Παπαγγελόπουλο - Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στη Βουλή μετά την αποσφράγιση του φακέλου

42