Προς το ΝΑΤΟ οδεύουν τα Σκόπια - Απτόητος ο Ζάεφ, μιλά και σήμερα για «Μακεδονία»

zaev-nato-pic

Εντός των ημερών στη Βουλή το πρωτοκόλλο εισδοχής - Σκοπιανοί υπουργοί ξεκίνησαν ήδη να προσκαλούνται σε συνόδους του ΝΑΤΟ

Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρά η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, εντός των επομένων ημερών, θα υπογραφεί το πρωτόκολλο προσχώρησης.

«Η ημερομηνία υπογραφής αυτού θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Το πρωτόκολλο θα υπογραφεί από τους 29 Συμμάχους, πιθανότατα στο επίπεδο των πρεσβευτών στην έδρα του ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια έχουν προσκληθεί να παρίστανται κατά την υπογραφή. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, τα Σκόπια μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένοι. Στη συνέχεια, η διαδικασία προσχώρησης μεταβαίνει στις πρωτεύουσες των 29 Συμμάχων, όπου το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο που απαιτείται για τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης στις πρωτεύουσες των Συμμάχων», δήλωσε αξιωματούχος του οργανισμού.

Γεγονός πάντως παραμένει ότι πλέον η γείτονα χώρα έχει μία θέση στο τραπέζι. Για του λόγου το αληθές, η υπουργός Άμυνας της πΓΔΜ Ράντμιλα Σεκερίνσκα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 13 και 14 Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ θα παραβρεθεί στην σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο. Οι συμμετοχές αυτές, όμως, ακόμα θα είναι χωρίς δικαίωμα ψήφου. Για αυτό πρέπει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ να κυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

Από την άλλη, υπάρχει μία προκαθορισμένη «σαφή πορεία» και για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιανσιτς, «οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να ενδυναμωθούν».

Με τούτα και με κείνα, ο Ζόραν Ζάεφ δεν έχει σταματήσει να πανηγυρίζει- και δικαίως- από την Παρασκευή το μεσημέρι που η ελληνική Βουλή κύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών. Η χώρα του βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επίτευξη των δύο μεγάλων στόχων της. Και μάλιστα, έχοντας στο τιμόνι έναν πολιτικό που ήρθε από το πουθενά χωρίς να γεμίζει το μάτι κανενός, σε σχέση με τους προκατόχους του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, εκμεταλλευόμενος το ευνοϊκό κλίμα. Πηγές από τα Σκόπια, μάλιστα, επιμένουν ότι οι πρόωρες εκλογές ενδέχεται να πραγματοποιηθούν μαζί με τις προεδρικές τον Απρίλιο.

Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς και το Νόμπελ, μετά την επιστολή, την οποία και απέστειλε η Τυνήσια κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, προτείνοντας ως υποψηφίους τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Παρ’ όλα αυτά, οι αντιδράσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζονται στο εσωτερικό της χώρας. Φίλαθλοι σε ποδοσφαιρικούς αγώνες σηκώνουν πανό, ενώ πολλά σχολεία τελούν υπό κατάληψη. Ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του πάντως σε κεντρικό ξενοδοχείο σημείωσε ότι η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών «απέδειξε στην πράξη ότι υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις και δυνάμεις που τολμούν και δεν δειλιάζουν μπροστά στο πολιτικό κόστος να υπερασπιστούν αξίες».

Άλλη άποψη έχει η έγκυρη αμερικάνικη ιστοσελίδα Politico. «Ο Τσίπρας "ξεπληρώνει" τους Ευρωπαίους για το 2015», γράφει. Ο συντάκτης της στήλης Brussels Playbook περιγράφοντας τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το Σκοπιανό, σημειώνει πως δεν ήταν λίγες οι επισκέψεις ξένων πρωθυπουργών αλλά και της Γερμανίδας καγκελαρίου για να πείσουν και τις δύο πλευρές για την αναγκαιότητα της συμφωνίας. Έφτασε η ευκαιρία για το «ξεπλήρωμα» σημειώνει το Politico, συμπληρώνοντας ότι παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αισιόδοξες για την επανεκλογή του Τσίπρα στις εθνικές εκλογές ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει να έχει εξασφαλίσει μια καλή θέση στα βιβλία της ιστορίας. «Καθόλου μικρό κατόρθωμα, ειδικά για έναν πολιτικό που δυσκολεύτηκε να γίνει πρωθυπουργός» λέει χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έκανε μία ακόμα τηλεοπτική εμφάνιση σε ρόλο «αρχιτέκτονα της Συμφωνίας». Ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε πως όταν ζήτησε συνταγματικές αλλαγές ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ του είπε: «ρε Νίκο γιατί μου το κανείς αυτό, αυτά τα έχετε εγκαταλείψει 21 χρόνια τώρα». Αρνήθηκε ότι το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» είχε γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά. Για την ψηφοφορία στη Βουλή, ανέφερε ότι ήταν σίγουρος πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα περνούσε, και κατηγόρησε τα κόμματα που δεν την ψήφισαν ότι στην πραγματικότητα είναι ικανοποιημένα από αυτήν, και «πετροβολούσαν» την κυβέρνηση μόνο επειδή ήξεραν ότι θα περνούσε από τη Βουλή. Εξέφρασε εξάλλου τον σεβασμό του για τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη, που στήριξε τη συμφωνία παρά τις ισχυρές πιέσεις που, όπως σχολίασε, δέχθηκε για να υπαναχωρήσει.


Απτόητος ο Ζάεφ μιλά για «Μακεδονία»

Νέες αναρτήσεις στις οποίες επιμένει να μιλά για «Μακεδονία» έκανε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι δεν προτίθεται - παραβιάζοντας τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών - να σταματήσει ποτέ να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία», ο Ζάεφ έκανε δύο αναρτήσεις στο Twitter.

Στην τελευταία χρονικά αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν διαφωνίες με τους γείτονες, ήρθε η ώρα για ευημερία. Ας φέρουμε την Ευρώπη στη "Μακεδονία"».Στην αμέσως προηγούμενη, δε, με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας σημειώνει ότι ο Λιθουανός ΥΠΕΞ «εξέφρασε την υποστήριξή του στην ένταξη της "Μακεδονίας" σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».Οι αναρτήσεις αυτές ήρθαν λίγη ώρα μετά την αποστολή του πρωτοκόλλου εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από τον γενικό γραμματέα της βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στους 29 μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών - μελών στις Βρυξέλλες.

ΣΧΟΛΙΑ (89)

ΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ:

Είστε ικανοί να αντιταχθείτε στην απόφαση των γυμνοσάλιαγκων του Σόρος; Να τραγουδάτε 10 φορές την ημέρα το «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ» καθώς και σε κάθε δημόσια εκδήλωση παντός τύπου. ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΣΠΑΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ!!! Μην ξανααναφερθείτε στους Σκοπιανούς παρά μόνο ως Σκοπιανούς ή Σκόπια σκέτο. Αναιρέστε στην ΠΡΑΞΗ πλέον τις αυθαιρεσίες των πωλητικών. Είστε ικανοί να κάνετε μόνιμο εμπορικό Μποϊκοτάζ στα ΣΚΟΠΙΑ; Και για τους Έλληνες που πάνε στο Σκόπια και για τους Σκοπιανούς που έρχονται. Ούτε να πηγαίνεται εκεί, ούτε να δέχεστε (με διάφορες νομιμοφανείς δικαιολογίες) αυτούς εδώ. Οι αγώνες έχουν κόστος. Όποιον μάθετε ότι πηγαίνει εκεί χλευάστε τον, παρουσία κόσμου. Οι προδότες δεν υπάρχουν μόνο στο κυνοβούλιο αλλά και έξω στους δρόμους. Η προδοσία δεν είναι μόνο ενεργητική αλλά και παθητική μέσω ενεργειών που θα μπορούσαν να γίνουν αλλά δεν έγιναν. Έχετε τα τρακτέρ. Μπορείτε όποτε σας βολεύει να διαδηλώνετε κλείνοντας τα σύνορα; Έχετε δύναμη που μπορεί να πονάει περισσότερο από τα συλλαλητήρια, θα την χρησιμοποιήσετε για τα επόμενα χρόνια; ΤΑΡΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!!!!

TSOUPRAS

Λέγεται Σύριζα. Που σημαίνει, κόψιμο από ΤΗΝ ΡΙΖΑ. Τι δεν καταλαβαίνεις φίλε ψηφοφόρε; Νόμιζες περί οικονομικού κατεστημένου ο λόγος. Οοοχι, είναι χοντρές τσέπες όλοι τους (ακόμη θυμάμαι τον ανεκδιήγητο που ...ξέχασε να δηλώσει 1.800.000 ευρώ και 38 ακίνητα...). Με βόλτες και συγχαρίκια στην wall street κλπ. Όποτε για ποιες ρίζες ομιλούν; Μακεδονία, εκκλησία, ιστορία, γλώσσα και λοιπές "φασιστικές αηδίες". Για να προλάβω τους κατηγορούντας: το όνομα Χρυσή Αυγή (βλ. ερμητικό τάγμα) και οι ωδές στον Παν και στον "φέρων το φως" καθώς και ο εορτασμός των ισημεριών είναι ανθελληνικές. Οι Έλληνες ψάχνανε και βρήκανε, τα υπόλοιπα είναι 'παραβάσεις' Ιουλίου-νου. Τέλος, για τους υπολοίπους, οι αναφορές σε 'φασίστες', 'ναζί' κλπ σας κάνουν γραφικούς σαν τα αφεντικά σας (αυτά που δουλεύετε εν γνώση ή εν αγνοία) Αυτά και από εμένα, μια και όλοι λένε τον πόνο τους...

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΝΤΟΣ Η ΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΓΡΑΦΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ...ΙΔΙΑ ΚΑΠΑΜΑ...

ΜΠΑΝΑΝΑΣ

Καταλαβαίνω τους επαγγελματίες σχολιαστες που ακομα και κηδεία να δουν γραφουν πολιτικά σχόλια αλλα η αλήθεια είναι μία: και ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης θα εκαναν το ίδιο. Και εαν σημερα ηταν ο ΓΑΠ ή ο Σαμαράς πάλι το ιδιο θα εκαναν. Θα εκαναν συμφωνία. Αυτη ειναι η αληθεια και όλα τα αλλα είναι απλά για σχόλια του καφενείου ή της προπαγάνδας. Οι Έλληνες γιναμε πλέον ένας λαός της φάπας, αυτος είναι ο Νεοέλληνας. Για να παρετε αύξηση ένα ευρω πρέπει να πουνε ΝΑΙ οι ξένοι. Για να έχετε μία μείωση στη φορολογία ένα ευρω, πάλι πρεπει να πουνε ΝΑΙ οι ξένοι. Και Μνημόνια που υπεγραψαν φανερα οι ΓΑΠ και Σαμαράς και κρυφά ο Τσίπρας. Και ζητατε να εχετε υπερηφανη εξωτερικη πολιτική. Εισαστε για γέλια. Δηλαδη σε κυνηγανε τραπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δοσατζήδες, ο μπακάλης της γειτονιάς, ο χασάπης, ο μανάβης και όλη η αγορά, και εσυ θέλεις να περπατας περηφανος! Ρε δεν πάτε καλά. Οταν χιλιαδες Έλληνες πήγαιναν στη ψευτομακεδονία για να παρουν φτηνα μεχρι και πατάτες, τοτε δεν εισασταν περήφανοι? Σας φταιει η αριστερά? ποια αριστερά? αριστερά υπάρχει μονο για τους κολλημένους και εκεινους που πουλάνε δεξιά ιδεολογία σε ενα κόσμο αμορφωτων. Ποια η διαφορά της δηθεν αριστερας με τη δεξιά? ίδια στεπη είναι. Η ταμπέλα αλλάζει. Είναι αριστερός αυτος που εχει 70 σπίτια ή καταθεσεις 6 εκατομμυρίων όπως υπουργοι του Συριζα? ή είναι δεξιός ο πρωην υπουργος της ΝΔ, γιος πρωην υπουργου της ΝΔ που με υπερακτιες αγορασε 400 στρεμματα στη Μύκονο (ρεπορταζ απο το Πρωτο Θέμα). Μήπως είναι αριστερη η Παπαρήγα που σπουδασε το παιδί της στο Αμερικάνικο κολλεγιο Αθηνών, με κόστος καθε μηνα 15.000 ευρω και το μοναδικό κολλεγιο που ελέγχεται αμεσα από το υπουργείο παιδείας των ΗΠΑ? Η μπαρουφα της αριστερας και της δεξιάς. Αν βρουν λεφτα, εαν βρουν θεσεις, πάνε παντου. Κοιταξετε πριν 4,5,8 χρόνια σε τι κομμα ηταν καποιοι και που είναι σημερα, τι ελεγαν τότε και τι τώρα. Όσο για τη ψευτομακεδονία, καλα θα κανετε να αγοραζετε την εφημερίδα Πρωτο Θεμα την Κυριακή. Είχε το αποκλειστικό ρεπορταζ που 4 φορες ηρθε ο Σωρος τον τελευταιο χρόνο στην Ελλαδα, αυτος που χρηματοδοτει τα Σκοπια για να περασουν παντου ως "Μακεδονία", κρυφα χωρίς να ειδοποιηθουν δημοσιογραφοι. Και τις 4 φορες είδε και τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη, 2 φορες και τον Σαμαρά. Και εσεις λετε για πολιτική και πατριδα και ξεπουλημα. Οταν υπάρχει χρήμα και τάζουν καρεκλες και θέσεις, όλοι προσκηνανε. Στη μπανανία δεν υπάρχει ηγετης. Υπάρχουν μονο δούλοι που κοιτανε να κρατηθουν ή να ανεβουν στην εξουσία

ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ

...............ΤΙ ΠΙΛΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΩΝ;;; Τελικα η συμφωνια για τα σκοπια , ειναι για ωφελος της ελλαδας;;;;; ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΥΚΑΤΟ. Αντε τωρα στη Βενεζουελα, σας γραζει ο Γκουιαδο!!!!

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑ......

.............ΤΟΝ ΠΟΥΛ....

Y!annis

Σταμτήστε επιτέλους την υποκρισία (και απο τις 2 πλευρές) Οι Aνθρωποι ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ λένε την χώρα τους και ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ θα λέγονται. Δεν είναι μόνο ο Ζαεφ. Μπείτε στο Bloomberg στο CNN στο BBC και δε θα δείτε πουθενά North Macedonia!!!! Ολοι MACEDONIA την λένε.... αλλά οι υπέρμαχοι της Ελληνικής Μακεδονίας μας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ανοιξη κοκ) ΔΕΝ έχουν πει ότι έιχαν δώσει την ονομασία Μακεδονία μέσω της ΠΓΔΜ (FYROM). Πότε και σε κανενα έγγραφο δεν υπάρχει η χώρα "Σκόπια" και "Σκοπιανοί". Παραμύθι πουλούσαν όλοι. Δείτε και την συμφωνία των Πρεσπών (Αρθρο 1). Το ΠΓΔΜ αλλάζουν όχι τα ΣΚΟΠΙΑ.... Το μόνο που κερδίσαμε είναι να μην αναφέρονται στον Μ Αλέξανδρο και να βγάλουν το Αστέρι απο την σημαία τοςυ και ίσως να αλλάξουν και τα βιβλία τους... κατα τα άλλα απλά ψηφίσαν αυτο που υπήρχε απο το '95 αλλα΄δεν μας το έλεγαν... Λυπούμαι πολύ για όλα αυτα που περνάμε και λυπούμε ακόμα περισσότερο που δεν υπάρχει ένας πολιτικόσ φορέας για να υποστηρίξω μήπως και σωθεί κάτι...

Αδίστακτος

Αντε πάλι σφαλιάρες από τον Ζάεφ έφαγαν μετά το γλέντι που τους έριξε στη συμφωνία συνεχίζει να τους καρπαζώνει ακόμα.

Απλυτος κοντα 4 χρονια τωρα

Δωσε πονο Μακεδονα Ηγετη στους ΦΑΣΙΣΤΕΣ της Ελλαδας,ξυδακι ναζιδια

Θεριστής

Βλέπω συνεζεται η υποκρισία. Εσείς τους ονομάζετε σκοπιανούς αλλά ζορίζεστε όταν αυτοί αυτοαποκαλούνται σκέτο Μακεδόνες. Τελικά ποιο είναι το πρόβλημά σας, ότι δεν τηρούν την συμφωνία? Και εσείς δεν την τηρείτε! Οτι ειναι εθνικιστές? Αφού και εσεις είστε εθνικιστες! Μήπως μια μπανιέρα με παγάκια είναι η λύση? Και μην ξεχνάτε ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα 130 χώρες τους λέγανε σκέτο Μακεδόνες. Δεν καταλαβαίνετε ότι όταν κάποιος χάνει για παράδειγμα 6-0 δεν βγαινει μετά να γκρινιάξει για οτιδήποτε γιατί φαινεται γελοίος? Το ότι η "εθνική περιφάνεια" φαίνεται προς τα έξω "εθνική γελοιότητα" το καταλαβαίνετε?

👎

👎🖕👎🖕👎🖕👎🖕

ΓΙΩΡΓΗΣ

Ισως πολλοι στο παρελθον να μπηκαν στον πειρασμο να ξεπουλησουν τη Μακεδονια οταν βρισκονταν υπο πιεση των ανθελληνικων κεντρων, αλλα ομως ο λ ο ι αντεξαν και δεν εκαναν αυτο το εγκλημα,αυτη την προδοσια. Μονο ο ανικανος,ο ''ναρκισσος'',ο ''ψωνισμενος'', ο πολιτικος νανος,ο Τσιπρας, εκανε πραξη με σφραγιδα και υπογραφη, την εθνικη προδοσια και δημιουργησε μακεδονικο κρατος(οχι επαρχια) το 2019 για πρωτη φορα! Ακομη και στην Αρχαιοτητα, η Μακεδονια ηταν σαν ολα τα αλλα ελληνικα κρατη των Λακεδαιμονιων,των Αθηναιων, των Θηβαιων κλπ και ιδιο αναποσπαστα δεμενο με αυτα,Το ιδιο και στη μεταλεξανδρινη εποχη, η Μακεδονια ηταν ενα απο τα ελληνιστικα κρατη του ολου Ελληνισμου. Μονο ο Τσιπρας δημιουργησε κρατος Μακεδονια και το χαρισε στους ... γυφτοσκοπιανους.Ειναι αλλο να σκεφτεις να σκοτωσεις εναν ανθρωπο, και εντελως αλλο να τον σκοτωσεις στα αληθεια. Και ο Τσιπρας ''σκοτωσε'' στα αληθεια την καλυτερη κορη μας, τη Μακεδονια!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης