Επιστολή-«φωτιά» 12 πανεπιστημιακών για τη Συμφωνία των Πρεσπών

SYMFWNIA_PRESPWM

«Ποιος αποφάσισε ότι ο «ακρωτηριασμός» ήταν η δέουσα λύση για την Ελλάδα;» αναφέρουν σε επιστολή τους 12 πανεπιστημιακοί, σχολιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών – Ποια είναι τα λάθη της ελληνικής διπλωματίας και οι αντιφάσεις της εξωτερικής πολιτικής

Κόλαφος είναι η ανοιχτή επιστολή 12 καθηγητών πανεπιστημίου, που επικρίνουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και αναλύουν τα λάθη και τις αντιφάσεις της ελληνικής διπλωματίας.

«Το αδιέξοδο της διπλωματίας δεν οφειλόταν στην έλλειψη τόλμης ή ευφυΐας», αλλά καμία κυβέρνηση δεν μπορούσε να παραβλέψει ότι η ιστορία «αποτελεί, πέρα από κάθε αμφιβολία, τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού έθνους και θέμα εξαιρετικά μεγάλης ευαισθησίας στον ελληνικό Βορρά, στην ελληνική Μακεδονία», αναφέρουν οι 12 πανεπιστημιακοί στην επιστολή τους στο in.gr.

Όπως εξηγούν, «η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί έναν έντιμο συμβιβασμό», καθώς υπονομεύει ανεπανόρθωτα τη μικτή ονομασία erga omnes. Επίσης, υποστηρίζουν ότι δεν επιλύεται η διαφωνία, καθώς το ίσο βάρος σε δύο αντιφατικές ιστορικές εκδοχές ««παραβιάζει την κοινή λογική, αφού αναγνωρίζει ότι αμφότερες είναι κατ’ όνομα «μακεδονικές». Η συνωνυμία αυτή δεν αποτελεί επωφελή λύση, γι’ αυτό και την αντιμαχόμασταν ανέκαθεν».

Επίσης, οι πανεπιστημιακοί εξηγούν την αντίθεσή τους στη Συμφωνία, λέγοντας ότι «αδυνατεί να αποτρέψει με πειστικό τρόπο τον σφετερισμό ευαίσθητων ιστορικών δεδομένων, αλλά γιατί επιτρέπει ρητά αυτόν τον σφετερισμό».

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Η δημόσια συζήτηση για την αποδοχή και την αναγκαιότητα της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ περιλαμβάνει τρεις βασικές ανακρίβειες, οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν.

Το αδιέξοδο της διπλωματίας δεν οφειλόταν στην έλλειψη τόλμης ή ευφυΐας. Για 25 χρόνια το βάρος των διαπραγματεύσεων έπεσε στην εξεύρεση μιας μικτής ονομασίας, η οποία θα χαρακτήριζε και τη νέα χώρα και το έθνος που την κατοικεί και τη γλώσσα που ομιλείται, βάσει της αντίληψης ότι οι λαοί δίνουν την ονομασία τους στις χώρες και τις γλώσσες και όχι το αντίστροφο. Αυτή ήταν η κόκκινη γραμμή τής ελληνικής διπλωματίας και από πουθενά δεν προκύπτει ότι υπήρξε ποτέ διαφορετική προσέγγιση. Δεν μπορούσε να την παραβλέψει καμιά κυβέρνηση, διότι, ασχέτως των επιστημονικών προσεγγίσεων, η ιστορία αποτελεί, πέρα από κάθε αμφιβολία, τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού έθνους και θέμα εξαιρετικά μεγάλης ευαισθησίας στον ελληνικό Βορρά, στην ελληνική Μακεδονία.

Η πραγματικότητα αυτή δεν ανατρέπεται ούτε αναθεωρείται με συνοπτικές διαδικασίες. Η Αθήνα δεν μπορούσε να αναγνωρίσει ένα μακεδονικό έθνος δίπλα στον δικό της μακεδονικό πληθυσμό, ασχέτως της ονομασίας του γειτονικού κράτους, για την οποία πάντοτε υπήρχαν προτάσεις και συζητήσιμες λύσεις.

Δεν είναι έντιμος συμβιβασμός

Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί έναν έντιμο συμβιβασμό. Στην προσπάθειά να προφυλαχθεί –και όχι να καταπολεμηθεί, όπως μερικοί πιστεύουν–, το εθνικό αφήγημα και των δύο κρατών, εντέλει υπονομεύθηκε ανεπανόρθωτα το προβεβλημένο αντίδωρο των Σκοπίων στην Αθήνα, δηλαδή η μικτή ονομασία erga omnes. Εφόσον, κατά το περίφημο 7ο άρθρο, με τον όρο «Μακεδονία» νοείται και η επικράτεια της ΠΓΔΜ, η διεθνής ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» θα συνυπάρχει χωρίς αντιρρήσεις με τη σκέτη «Μακεδονία», την οποία ουδόλως θα επισκιάσει.

Εξάλλου, η ελληνική παραδοχή πως με το επίθετο «μακεδονικός –ή –ό» μπορούν να προσδιορίζονται «η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά του, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά», συνιστά –για όσους πολιτικούς και εμπειρογνώμονες δεν το έχουν καταλάβει ακόμη– άμεση αναγνώριση από την Αθήνα μιας εθνότητας, που ονομάζεται «μακεδονική». Σε έναν κόσμο, όπου η άγνοια ιστορίας και γεωγραφίας είναι ο κανόνας, η ονομασία υπηκοότητας και εθνότητας συνάμα ως «μακεδονικών», δίνει στους γείτονες, εμμέσως πλην σαφώς, ασχέτως των όρων της συμφωνίας περί αρχαιότητας, απεριόριστη πρόσβαση στη μακεδονική κληρονομιά συνολικά και μάλιστα με την υπογραφή μας.

Είναι διάσπαση

Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην προσέγγιση των δύο γειτονικών λαών. Δεν επιλύει τη διαφωνία. Προσπαθώντας να δώσει ίσο βάρος σε δύο απολύτως αντιφατικές ιστορικές εκδοχές, παραβιάζει την κοινή λογική, αφού αναγνωρίζει ότι αμφότερες είναι κατ’ όνομα «μακεδονικές». Η συνωνυμία αυτή δεν αποτελεί επωφελή λύση, γι’ αυτό και την αντιμαχόμασταν ανέκαθεν. Εύκολα εκλαμβάνεται ως διάσπαση μιας και μοναδικής μακεδονικής ιστορικής ενότητας, ενώ ο εθνικός προσδιορισμός των «Βορείων» αναπόφευκτα υπερισχύει του τοπικού των «Νοτίων». Αφελής ήταν η αντίληψη των εμπνευστών της ότι οι δύο «αλήθειες» θα μπορούσαν να περιοριστούν και να ισχύουν μόνον μέσα στις αντίστοιχες επικράτειες.
Όπως προκύπτει από τις συνεχείς δηλώσεις των πολιτικών της ΠΓΔΜ, τα πρόσωπα αυτοπροσδιορίζονται εντός και εκτός της χώρας όπου διαμένουν με τον τρόπο που επιθυμούν. Επιπλέον, η ιστορία δείχνει ότι οι δύο εκδοχές δεν μπορούν να στεγανοποιηθούν μεταξύ τους. Η ελληνική εκδοχή της αρχαίας μακεδονικής ιστορίας αφορά και γεωγραφικό τμήμα της ΠΓΔΜ, ενώ, από την άλλη, οι λεγόμενοι «Αιγαιάτες» πολιτικοί πρόσφυγες και οι απόγονοί τους δεν πρόκειται να αποκηρύξουν τη δική τους ιστορική εκδοχή για τις «χαμένες πατρίδες» τους, όπως προκύπτει από τη διατύπωση του άρθρου 36 στο αναθεωρημένο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Κοντολογίς η συζήτηση περί ιστορίας και ταυτοτήτων εντός του πλαισίου της συμφωνίας είναι ατελέσφορη και ασύμφορη.

Σφετερισμός

Όλα αυτά, ασχέτως των συναισθημάτων που προκαλούν, δεν είναι οι κύριοι λόγοι που είμαστε αντίθετοι στη συμφωνία των Πρεσπών. Είμαστε αντίθετοι όχι γιατί η υπογραφή του υπουργού των Εξωτερικών αδυνατεί να αποτρέψει με πειστικό τρόπο τον σφετερισμό ευαίσθητων ιστορικών δεδομένων, αλλά γιατί επιτρέπει ρητά αυτόν τον σφετερισμόˑ όχι γιατί αδυνατεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, αλλά γιατί καταφεύγει σε λογικούς ακροβατισμούς, ώστε να μας πείσει πως το πέτυχε. Είμαστε αντίθετοι όχι γιατί η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε, αλλά γιατί αδυνατεί να κατανοήσει ποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Αδυνατεί να κατανοήσει την ευαισθησία των πολιτών της για την ιστορική τους κληρονομιά, μιαν ευαισθησία που νοηματοδοτείται σε πολλές συνταγματικές διατάξεις και έρχεται ως συνέπεια δύο αιώνων δημόσιας εκπαίδευσης.

Είμαστε αντίθετοι, τέλος, λόγω της ασυνέπειας σε μια εθνική γραμμή, η οποία προσδιόρισε την εσωτερική πολιτική και τη διεθνή θέση τής χώρας για 25 χρόνια με τεράστιο κόστος, σε μια γραμμή η οποία συστράτευσε σχεδόν το σύνολο της κοινής γνώμης.

Κι αν το πρόβλημα είχε «κακοφορμίσει», όπως έγραψε πρόσφατα ο τ. υπουργός των Εξωτερικών, ποιος αποφάσισε ότι ο «ακρωτηριασμός» ήταν η δέουσα λύση για την Ελλάδα; Το κράτος μας αντιφάσκει με τον εαυτό του, χωρίς να προτείνει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, ενώ η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τη δυναμική της συμφωνίας στις μελλοντικές επιλογές των Σκοπίων.

Βασίλης Κ. Γούναρης, Α.Π.Θ.

Μάνος Καραγιάννης, King’s College London.

Σταύρος Κάτσιος, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος, Α.Π.Θ.

Κώστας Α. Λάβδας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Δημήτρης Ξενάκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Δημήτρης Σκιαδάς, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Άγγελος Συρίγος, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Μιχάλης Ι. Τσινισιζέλης, Ε.Κ.Π.Α.

Κώστας Υφαντής, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ι. Κ. Χασιώτης, Α.Π.Θ.

Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Ε.Κ.Π.Α.

ΣΧΟΛΙΑ (84)

ΑΒ

Επιτέλους η πνευματική ελίτ παίρνει θέση και εξηγεί τα μειονεκτήματα της συμφωνίας. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί εμείς που δεν θέλαμε τίποτα και είχαμε συμβιβαστεί με την κατάσταση σχεδόν την ειχαμε ξεχάσει, μπήκαμε σε αυτή την διαδικασία και μάλιστα στα κρυφά. Αφού τα Σκόπια ήθελαν ΝΑΤΟ και ΕΕ ας έκαναν πίσω και στο όνομα και στην γλώσσα και στην εθνότητα εγώ ξέρω ότι αυτός που έχει ανάγκη υποχωρεί. Σίγουρα οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι θέλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και γι΄αυτό οι Αμερικάνοι έφαγαν τον Καραμανλή, (παρακολουθήσεις κινητών, απόπειρα και μετά με τον ανθρωπό τους τον Κο@τ@μ@ν@ με το βατοπαίδι) για το βέτο στη Ρουμανία. Οταν ο Τσίπρας μας αποτελείωσε οικονομικά το 2015 τα πράγματα έγιναν εύκολα για αυτούς και κατά την άποψη γνωστού με γνώσεις έγινε η συναλλαγή. Και ξαφνικά όλα για την Ελλάδα άρχισαν να μαλακώνουν. Οι αξιολογήσεις των μνημονίων έγιναν λάστιχο και το αποπαίδι τον Τσίπρα που μέχρι και οι πέτρες γέλαγαν με τις μπούρδες του άρχισαν τεχνητά να τον αναβαθμίζουν. Το κερασάκι ήταν η έγκριση από το Eurogroup της μη περικοπής των επαναϋπολογισμένων συντάξεων, όπως είπε και ο Μητσοτάκης, γιατί αν τις είχε κόψει πιθανότατα δεν θα προλαβαινε να φτάσει στην έγκριση της συμφωνίας από τη βουλή. Ολα έχουν την εξήγησή τους όταν τα βλέπεις μεταγενέστερα έχοντας περισσότερα στοιχεία.

Ενημέρωση

Oι μισοί στα Σκόπια δεν ενδιαφέρονται για ΝΑΤΟ και ΕΕ. Με την υποστήριξη της Ρωσίας διεκδικούν την παραμονή στο σκέτο Μακεδονία και θεωρούν προδοσία την επικείμενη μετονομασία της χώρας τους. Αν μάλιστα εκβιάζονταν απροκάλυπτα, τότε κι αυτοί του Ζάεφ θα πήγαιναν κι αυτοί μαζί τους, έχουν κι εκεί λαϊκιστές και δημαγωγούς, δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε φωνακλάδες και συλλαλητήρια. Κάθε τόσο κλείνει το κέντρο κι οι δρόμοι στα Σκόπια από διαδηλωτές που αντιτίθενται στη μετονομασία της χώρας τους και στην αλλαγή του Συντάγματος θεωρώντας τα φοβερή υποχώρηση.

Γλωσσολογος

Οι ελληνες επιστημονες ζουνε στον κοσμο τους και η μεθοδος επιστημονικης ερευνας και συμπερασματων τους λεγεται "στρουθοκαμηλισμος", δηλ. "διατυπωνω τελειως αυθαιρετα και επιφανειακα καποια θεση που εξυπηρετει πολιτικες σκοπιμοτητες ορισμενων και μετα κρυβω το κεφαλι μου στην αμμο για να μη βλεπω και να μην ακουω τιποτα που θα γκρεμισει σαν χαρτινο πυργο τα αντιεπιστημονικα μου συμπερασματα"Ο τροπος αντιμετωπισης του λεγομενου "μακεδονικου" και απο αυτους τους 12 οπως και απο ολους τους καθεστωτικους να τους πουμε ετσι ελληνες επιστημονες, ειναι τουλαχιστον γελοιος , γιατι 1)προσπαθει να δικαιολογησει σημερινη κατασταση μεσω καταστασης που υπηρχε προ 2500 ετων 2)επιμενει και αυτο μετα παρησιας στην χωρις διακοπη της προ 2500 ετων καταστασης εως τις μερες μας, μην λαμβανοντας υποψιν οτι εχουν κυριαρχησει στον χωρο ανα τους αιωνες τεσσερις πολυεθνικες αυτοκρατοριες (ρωμαικη, ανατολικη ρωμαικη η Βυζαντιο,Δυτικη ρωμαικη η φραγκοκρατια, Οθωμανικη η Χαλιφατο), οτι εχουν γινει μετακινησεις πληθυσμων, πολεμοι και επιδημιες.3)προβαλει σαν το πιο βασικο στοιχειο αποδειξης των ισχυρισμων της την σχεση της νεοελληνικης γλωσσας (greeks) με την αρχαια ελληνικη (hellenians), παραβλεποντας λογω αγνοιας η ηθελημενα ΟΤΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΟΤΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ GREEKS-HELLENIANS.4)Επιμενει να κανει διαχωρισμο των ομοιων, οπως σλαβομακεδονες της Β. Μακεδονιας και σλαβοφωνοι ελληνες της ελληνικης Μακεδονιας, ελληνοποντιοι και τουρκοποντιοι (αν απογονοι του Μ.Αλεξανδρου ειναι οι ελληνοποντιοι προσφυγες απο την Μικρασια γιατι να μην ειναι και οι τουρκοποντιοι κατοικοι της Μαυρης Θαλασσας(ειναι πολυ περισσοτεροι απο τους ελληνοποντιους), αρβανιτες και αλβανοι και ου τω καθ εξεις.Ο μονος τροπος να κρατησεις οτι εχεις ειναι η αναγνωριση της αληθειας, ο αλληλοσεβασμος με τους γειτονες και φυσικα, οι διεθνεις συνθηκες.Ολα τα αλλα, ειναι ξεπερασμενες παλαιομπουρδες και μονο να καταστρεψουν μπορουν.

Τι ειναι αυτο που κανει εσας....

να επιμενετε οτι οι Ελληνες εχουν συγγενικη σχεση με τους Τουρκους τους Αλβανους τους Σλαβους και οχι με τους αρχαιους Ελληνες? Τι φρουτο καινουργιο ειναι αυτο και μας το σερβιρεται συνεχως με το που βγηκε ο εθνομηδενιστης Τσιπρας? Τελικα ειστε ξενιστες και εχετε απωθημενα με την Ελλαδα? η' ειστε εκ πεποιθησεως προδοτες?

Ted

Έχω καμία 100 επιχειρήματα ενάντια σε αυτά που διατυπώνεις ... Όταν δίδασκα στο πανεπιστήμιο στο εξωτερικό μια φάρα δεν άντεχα ...τους γλωσσολόγους ... Λοιπόν εαν αυτά είναι σωστά που λες γιατί στα σκόπια έστηναν ανδριάντες του Μ.Αλεξανδρου και έπαιρναν τα σύμβολα της βεργινας για να φτιάξουν υπόσταση ; Αφού όπως λες ...τόσοι και τόσοι και τόσοι πέρασαν γιατί τον Μ.Αλεξανδρο ;;; Γλωσσολόγοι ...πεταμένα λεφτά !

Μόνο 12;

Πάλι καλά που βρέθηκαν 12 επιστήμονες με το θάρρος της γνώμης τους ! Η ξεφτίλα της Ελλάδας δεν έχει όριο ! Μια χώρα παραπαίουσα με επισφαλή όρια τα οποία αμφισβητεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός - αχυράνθρωπος Τσιπρας με γελοίο επιστημονικό δυναμικό που δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να υποστηρίξει τη χώρα με την πιο μεγάλη ιστορία στην Ευρώπη! Ένα έχω να πω : μπράβο στους 12 που μίλησαν και φτου τους σε όλους τους υπόλοιπους , που μικροί κι ασήμαντοι, διορισμένοι με κομματικά κριτήρια , θα αποτελούν για πάντα , τη ντροπή της επιστημονικής κοινότητας !

Σχολιασμός του σχολιασμού

To μόνο στοιχείο που είναι σε αντιδιαστολή με επιστημονική προσέγγιση είναι ότι ο σχολιασμός γίνεται μερικώς, χωρίς να λαμβάνονται το εξωτερικό περιβάλλον και οι δεσμεύσεις στον ΟΗΕ, η διαμορφωθείσα πραγματικότητα, οι διεθνείς συσχετισμοί και το μέγιστο που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την άλλη πλευρά, δεδομένου κυρίως ότι ήδη από το 1944 υφίσταται "Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας" (εντός της Γιουγκοσλαβίας) και από το 1991 "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ως ανεξάρτητο κράτος (που με αυτήν την ονομασία εκδίδει διαβατήρια και υπογράφει τα εξαγόμενα προϊόντα του). Όταν υπάρχει δυνατότητα για πλουσιότερη "παρατήρηση" και διαθέσιμα εμπειρικά δεδομένα για αυτές τις πρόσθετες μεταβλητές, δεν μπορείς να τις παραβλέπεις σαν να μην υπάρχουν.

O ΤΣΙΠΡΑΣ

....εκλεψε την εξουσια τον Ιανουαριο του '15 με τις υποσχεσεις να καταργησει τα μνημονια και τον ενφια. Αντι να κανει αυτα που υποσχεθηκε ανοιξε τα συνορα στη Τουρκια και εφερε τριτο μνημονιο. Μετα το οχι του δημοψηφισματος που αντισυνταγματικα εκανε ναι, εχοντας 50% αποχη ξαναεξελεγει το Σεπτεμβρη του '15, κυριως απο τους συνταξιουχους και τους δημοσιους υπαλληλους παλι με ψεμματα. Ο Τσιπρας απεδειξε οτι δεν εχει δημοκρατικη και εθνικη συνειδηση ουτε για δειγμα ενω εχει μεγαλο ταλεντο στην απατη. Απο την αρχη μας λενε τωρα οτι ηθελαν να γινει αυτη η συμφωνια με τα Σκοπια. Αυτα ομως δεν τα ειπαν στο λαο Δεν ειπαν στο λαο οτι εχουν σκοπο να κανουν τη χωρα μας χωρο 'προσφυγων', χωρα πολιτισμικη, οτι θελουν να χασουμε την εθνικη μας και την θρησκευτικη μας ταυτοτητα, ουτε μας ειπαν οτι θελουν τη Βορεια Ελλαδα να την κανουν νοτιο κομματι της ''βορειας Μακεδονιας'' και οτι θα το προτεινε αυτο ο Τσιπρας στη Μερκελ για να γινει. Ολα αυτα δειχνουν οτι προκειται για εναν καιροσκοπο που στοχο μονο ειχε να κοροιδεψει τον ελληνικο λαο για να αρπαξει την εξουσια και μετα να προσκολησει στους ξενους ηγετες που πριν κατηγορουσε για τα χαλια της χωρας μας. Δεν δινει καμμια σημασια στο λαο που αντιδρα και που στη πλειοψηφια του ειναι αντιθετος. Δημοψηφισμα δεν εκανε και κατηγορησε τον κοσμο για φασιστα. Στα Σκοπια που εκαναν δημοψηφισμα η αποχη ηταν μεγαλη αρα και εκει κανονικα ειναι ακυρο και τελικα βλεπω οτι φασιστικα πανε να περασουν μια συμφωνια που ειναι περα ως περα αντιεθνικη και αντιδημοκρατικη. Λενε ψεμματα οτι η αρχαια ελληνικη μακεδονικη ιστορια δεν χαριζεται αλλα αυτο κανει με αυτη τη συμφωνια. Παραδιδει την αρχαια μας μακεδονικη κληρονομια σε ξενο λαο. Πραγμα ανηκουστο και πρωτογνωρο για Ελληνα πρωθυπουργο να παραδιδει εθνικη κληρονομια και να επιμενει να το κανει οπωσδηποτε και σε κοντρα ολων! Αυτος ο ανθρωπος επιμενει να παραμενει στην εξουσια παρα την παραιτηση του Καμμενου, να κοροιδευει οτι μας εβγαλε απο τα μνημονια και να θελει λεει να ολοκληρωσει την αναθεωρηση του Συνταγματος!!!....ποιος τωρα? Αυτος που δεν σεβεται το Συνταγμα να θελει να το αναθεωρησει! Παρολα αυτα πιστευω οτι αυτος ο ολετηρας που ηρθε ξαφνικα για να τα διαλυσει ολα, μπορει να σταματησει. Και θα τον σταματησει το ιδιο το Συνταγμα που του απαγορευει να περασει τη συμφωνια με 151 μονο ψηφους. ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 28 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2 λεει οτι χρειαζονται τα 3/5 της Βουλης δηλ. 180 βουλευτες. Αυτο που παει να κανει ο Τσιπρας και να περασει αυτη την αισχρη συμφωνια των Πρεσπων με 151 ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ.

Ιστορικές συνδέσεις

H Συμφωνία συνδέει την πΓΔΜ με τη σλαβική κάθοδο και την αποσυνδέει από την αρχαία Ελλάδα. Χωρίς τη Συμφωνία, η αποσύνδεση αυτή θα εγκαταλειπόταν και πάλι.

Ιστορία χωρίς παρωπίδες

Στη Βυζαντινή περίοδο υπήρχε συνύπαρξη Σλάβων και Ελλήνων στη Μακεδονία και στη λοιπή Ελλάδα. Το ίδιο και στην περίοδο της Οθωμανικής κατοχής. Τότε ήταν ακόμα πιο κοινή η μοίρα, παραδόσεις και πορεία Σλάβων, Αλβανών κι Ελλήνων. Και οι τρεις αυτοί λαοί, με εξαίρεση τις γλωσσικές και μόνο διαφορές τους, είχαν κοινές παραδόσεις (π.χ. ομοιότητες στη μουσική και στα τραγούδια), μικτούς γάμους και ιστορική πορεία. Δεν υπάρχει επομένως λόγος να υπερτονίζουμε τις διαφορές. Η κοινή πορεία διήρκεσε για πολλούς αιώνες! Έλληνες, Σλαβόφωνοι κι Αλβανόφωνοι γιορτάζουν ως πιο σημαντικές ιστορικές επαιτείους τους τις εξεγέρσεις τους κατά των Οθωμανών (Gjergj Kastrioti-Skanderbeg, Επανάσταση του 21, Kruševo Republic, Ilinden–Preobrazhenie Uprising), οι oποίες ήταν συνήθως κοινές. Και οι εθνικές επέτειοι τους σχετίζονται με την απελευθέρωση από την Οθωμανική κατοχή. Η ειρωνεία της ιστορικής μοίρας είναι ότι η κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας έφερε στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα διενέξεις και εθνικιστικές συγκρούσεις. Φυσικά, πρέπει να κοιτάμε μπροστά τονίζοντας αυτά που μάς ενώνουν τώρα (και μετά από κοινή πορεία δεκάδων αιώνων), κι όχι αυτά που μάς χώριζαν ειδικά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Σας ευχαριστουμε!

Μας κανατε περιφανους εστω και με αυτη την δημοσιευση.Σας ευχαριστουμε.

Ευχαριστίες

Πολλά ευχαριστώ σας απευθύνω και εγώ.

panos

Αυτοι οι καθηγητες ποσα πηραν για να δημοσιευσουν αυτη την επιστολη;Ασχετοι διδασκουν κιολας.

Ανιστόρητοι?

Αγαπητοί προφεσορες, αναφέρεστε στον περίοδο των αρχαίων χρόνων και στην ελληνικότητα της μιας Μακεδονίας και ξαφνικά βρεθήκαμε στο 2019. Για την περίοδο των 2300 χρόνων έχετε να πείτε κάτι? Εκτός εάν δεχθούμε ότι δεν μεσολάβησαν σπουδαία γεγονότα και πληθυσμιακές μεταβολές. Λες και οι πρόσφυγες της Μ. Ασίας,σημερινοί κάτοικοι της Μακεδονίας είναι οι απευθείας απόγονοι του Μ.Αλεξάνδρου.

Παράλειψη

Επίσης, η παράλειψη στην επιστολή τους είναι να συζητήσουν το στοιχείο του "εφικτού". Το θεωρητικά καλύτερο και η ακαδημαϊκή συζήτηση για αδύναμα σημεία είναι θεωρητικά ενδιαφέροντα σημεία, αλλά όχι ιδιαίτερα χρήσιμα στην πράξη. Στην πράξη οι ισορροπίες διαμορφώνονται και με βάση το εφικτό και το πώς έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα μετά από διαιώνιση της εκκρεμότητας του ονόματος της πΓΔΜ επί δεκαετίες.

Ανιστορητος?

Αυτο ομως δεν δινει δικαιωμα στους σλαβους ενα κρατος με Ιστορια μολις 20 ετων να δικδικουν την περιοχη! οι Σλαβοι ηταν νομαδικο φυλο δεν εκτιζαν οικισμους στις περιοχες που κατακτουσαν ηταν μισθοφορικα σωματα που εκαναν επιδρομες και λεηλασιες, δεν προσαρτουσαν πχ. μια πολη για να εγκαταστησουν δικη τους κυβερνηση να την αναπτυξουν,πολιτισμικα/οικονομικα την υποχρεωναν μονο να πληρωσει φορο υποτελειας και επετρεφαν στα εδαφη τους,στα βαθη της Ευρωπαικης στεππας!<<πληθυσμιακες μεταβολλες>>.Θα σου πω ενα απλο παραδειγμα οι Συγχρονοι Γερμανοι συνδεονται γενετικα με τους προγονους τους!Θα γνωριζεις την μαχη του Τευτοβουργιου Δρυμου απο τοτε περασαν 2000 ετη και ομως οι κατοικοι της περιοχης ειναι ακομα γενετικα Γερμανοι! γιατι ως λαος απεφευγαν τις μετακινησεις,αντιστεκονταν στις εισβολες ξενων φυλων, δεν εκαναν επιμιξειες το ιδιο ισχυει και για μας!Το να λες οτι δεν ειμαστε απογονοι του Μεγα Αλεξανδρου ειναι σανα λες οτι δεν ειμαστε απογονοι των αρχαιων Ελληνων! το ιδιο θα μπορουσα να πω για καθε κρατος του κοσμου με την λογικη σου.

Είσαι ένα πανηλιθιο τρολ...

Αναφέρονται ξεκάθαρα στο ΣΗΜΕΡΑ συριζοτρολακι του κερατά!!! Πόσο πιο ΞΕΚΑΘΑΡΑ προδότες της ίδιας σας της χώρας;;;

JOORZ

ne re manga ine diavase kalitera

Απλά μαθηματικά

12 πανεπιστημιακοί VS χιλιάδες υπόλοιποι= νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Μέτρησε μέχρι το 99. Εάν μπορείς.

Το μόνο κυβερνόν κομμουνιστικό κόμμα στη Ευρώπη. Και η εθνική μας περιουσία υποθηκευμένη για 99 έτη. Νίκη των μεταμορφωμένων προοδευτικών;

Δεν εχουμε σωτηρία

Τα συνορα στην Λάρισα.

ομογενης

Οι ομογενείς σκέφτονται όπως η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αγαπαμε το Έθνος και τον Ελληνισμό. Γιατί δεν μας δίνουν ψηφο; Στην μεταπολίτευση είμαστε μαζί στους φοιτητικούς συλλόγους με τους σημερινούς κυβερνήτες. Τότε κατηγορούσαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τώρα τα ξέχασαν, υπάρχει και το ενδεχόμενο να μας πουν φασίστες. Θα μας βρουν και μας βρίσκουν αντιθετους

Πρόκριση της λογικής

Oι πιο πολλοί Έλληνες του εξωτερικού ζουν σε φιλελεύθερες χώρες της γνώσης, λογικής, ισονομίας, ισοπολιτείας, υγειών θεσμών, ποιοτικών ανεξάρτων αρχών και επιβολής της νομιμότητας. Έτσι, η πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού και βέβαια δεν είναι φασιστές, ρατσιστές, εθνικιστές ή αριστεροί.

Είστε σίγουρος;

Είστε σίγουρος ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψήφιζαν λαϊκιστές και σκοταδιστικές ιδεολογίες ή θα ήταν τόσο ευάλωτοι στη δημαγωγία και στις πελατειακές σχέσεις όπως το εκλογικό σώμα της Ελλάδας; Η αγάπη προς την πατρίδα ή προς το λαό δεν αρκεί να λεκτική και συλλαλητηριακή, αλλά το αντίθετο! Απαιτεί σοβαρή ενημέρωση και συνειδητοποίηση της πραγματικότητας, ώστε να χαράσσεται η άριστη μακροχρόνια στρατηγική για τη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη τα σενάρια διαχρονικών επιπτώσεων και με γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων και την πρόοδο, και όχι με βάση τη συγκρουσιακή τακτική για βραχυπρόθεσμα μικροκομματικά οφέλη. Oι πιο πολλοί Ελληνες του εξωτερικού σκέφτονται πολύ διαφορετικά από τα συνθήματα προώθησης της αυθαιρεσίας των διάφορων δημαγωγικών αποχρώσεων ("δεν πληρώνω", "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", "ανοιχτά σύνορα", "Μακεδονία είναι μία", "Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, <οποιαδήποτε εθνικότητα> δις", "μπάτσοι γουρούνια, δολοφόνοι", "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", κλπ). Αυτό το πολύ χαμηλό επίπεδο διαλόγου είναι ένας σοβαρός λόγος που πάρα πολλοί μορφωμένοι και σκεπτόμενοι εγκαταλείπουν δυστυχώς τη χώρα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης