Πόκερ στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Τι θέλει ο Τσίπρας - Πού το πάει ο Καμμένος

Πόκερ στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Τι θέλει ο Τσίπρας - Πού το πάει ο Καμμένος

Η μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο στο «κόκκινο»

tsipras_kammenos
Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο εξελίσσεται πια σε πόκερ για γερά νεύρα. Η στάση του Ζόραν Ζάεφ το τελευταίο διάστημα αποσταθεροποίησαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που φαινόταν πως είχε εξασφαλίσει ο Αλέξης Τσίπρας, λόγω της πρόθεσης του Ποταμιού να υπερψηφίσει. Το κλίμα ακραίας πόλωσης που επικρατεί γι’ αυτό το ζήτημα επιβεβαιώθηκε χθες στη Βουλή.

Παρ’ ότι στην ημερήσια διάταξη ήταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019, η συζήτηση εξελίχθηκε σε πολιτική σύγκρουση κυρίως του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο στο «κόκκινο». Το εναρκτήριο άκτισμα έδωσε ο αρχηγός της ΝΔ, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση από το βήμα της Βουλής εναντίον της κυβέρνησης.

Ζήτησε ακόμα μία φορά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό ότι αντάλλαξε την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων με τη Συμφωνία των πρεσπών. «Λέτε ότι δεν θα κόψετε άλλο τις συντάξεις όταν εσείς υπογράψατε την μείωση των συντάξεων και ενώ προηγούμενα έχετε κόψει όλες τις νέες και έχετε πριονίσει όλες τις παλαιότερες». Η εν λόγω κατηγορία εξόργισε τον Αλέξη Τσίπρα που αντεπιτέθηκε με δριμύτητα, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για υιοθέτηση ακραίας ρητορικής και προκαλώντας τον να άρει τη θετική του ψήφο στο νομοσχέδιο για τις συντάξεις αν θεωρεί πως είναι προϊόν συναλλαγής.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ζήτησε εξηγήσεις για τις πρόσφατες λεκτικές τορπίλες του Ζόραν Ζάεφ. «Έχετε να πείτε κάτι για τις δηλώσεις Ζάεφ και τα μακεδονικά που πρέπει να διδάσκονται στην Ελλάδα. Ο κ. Ζάεφ κέρδισε ότι δεν του είχαν παραχωρήσει επί 27 χρόνια έξι πρωθυπουργοί, την μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Εκεί που όλοι έλεγαν όχι εσείς είπατε ναι. Δεν συμφωνούμε με το σύνθημα ‘η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία’ γιατί μόνοι σας το κάνατε, όλοι οι υπόλοιποι διαφωνήσαμε. Αν αύριο η χώρα βρεθεί να διαχειρίζεται πρόβλημα μακεδονικής μειονότητας δεν θα φταίμε οι βουλευτές που βρεθήκαμε απέναντι. Ακόμη και η Βουλγαρία διαφώνησε με την μακεδονική γλώσσα».

Να θυμίσουμε ότι με βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ απειλεί ο Βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στα περί αναγνώρισης μακεδονικής γλώσσας. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θα επιτρέψουμε ‘μακεδονική γλώσσα’ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια να σταματήσουν την παραχάραξη της ιστορίας».

Τη στάση τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών επαναβεβαίωσαν οι ΑΝΕΛ στην έκτακτη σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους υπό τον Πάνο Καμμένο. Την διαφωνία του με την Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε και στην Ολομέλεια της Βουλής, καλώντας παράλληλα τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευτεί για την κατάργησή της σε περίπτωση που η παρούσα Βουλή την κυρώσει. Ο ίδιος είπε ότι αν έρθει η Συμφωνία στην Βουλή οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αλλά και από την κυβερνητική πλειοψηφία, ανοίγοντας εκ νέου ζήτημα η κυβέρνηση να μετατραπεί σε κυβέρνηση μειοψηφίας.

Κλείσιμο
Σχολιάζοντας την στάση του Ζόραν Ζάεφ, υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναιρεί με τις δηλώσεις του το περιεχόμενο της Συμφωνίας για να προσθέσει ωστόσο «εκτός και αν έχει κάνει άλλη συμφωνία κάτω από το τραπέζι με τον κ. Κοτζιά. Όμως συμφωνία για μακεδονική γλώσσα και εθνότητα δεν περνά από την Βουλή».

Γεγονός παραμένει λοιπόν πως ο πρωθυπουργός έχει γύρω στους 149 από τους 153-154 που είχε για την στήριξη της Συμφωνίας. Οι δηλώσεις Ζάεφ προξένησαν ζημιά. Ένα οριστικό «όχι» του Ποταμιού θα κατέγραφε μείον τρεις ψήφους. Το Μαξίμου λοιπόν ξαναγράφει και ξανασβήνει ονόματα, παρ’ ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε ην εκτίμηση ότι «υπάρχουν αυτήν τη στιγμή οι πολιτικές προϋποθέσεις για μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στην πιθανότατη περίπτωση που ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης στην γείτονα και θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση στην ελληνική Βουλή».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης