Το σχέδιο Μητσοτάκη για τα χρέη των ιδιωτών: Προτείνουμε 120 δόσεις για τις οφειλές των νοικοκυριών

kyriasko-ne1

Για τις επιχειρήσεις η πρόταση του Προέδρου της Ν.Δ. αφορά μια αυτόματη εξωδικαστική επίλυση που θα προκύπτει με βάση τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών

Την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τα χρέη των ελληνικών νοικοκυριών και των ελληνικών επιχειρήσεων παρουσίασε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία η πρόταση της ΝΔ είναι μια ρύθμιση 120 δόσεων με ελάχιστο ποσό των 20 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ θα υπάρξουν άμεσες διευκολύνσεις και για τις 130.000 οικογένειες που βρίσκονται σε ομηρία περιμένοντας τη ρύθμιση των χρεών τους με βάση το νόμο Κατσέλη που θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις η πρόταση της ΝΔ αφορά μια απλοποιημένη και αυτόματη εξωδικαστική επίλυση που θα προκύπτει με βάση την πραγματική οικονομική κατάσταση κάθε επιχείρησης και τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών της. Η διαδικασία ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας και η εξόφληση των πιστωτών θα ολοκληρώνεται εντός 24 μηνών. Και με την παρέλευση τριετίας από την πτώχευση θα απαλλάσσεται ο οφειλέτης από όλα τα χρέη του, εκτός εάν εν τω μεταξύ έχει διαπιστωθεί δόλος κατά την πτώχευση. Και αυτό για να μπορεί να επανέλθει ταχύτερα στην οικονομική δραστηριότητα.

«Με τις προτάσεις μας, δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έπεσαν τα χρόνια της κρίσης να ξανασηκωθούν. Και στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί βιώσιμα και δυναμικά. Έχουμε το σχέδιο. Μπορούμε και είμαστε έτοιμοι να πάμε την Ελλάδα μπροστά» τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.



Η πρόταση της ΝΔ

Η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζει την πορεία της πραγματικής οικονομίας και τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι Ελληνίδες και οι Έλληνες.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι οφειλές στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπέρασαν κάθε προηγούμενo:
Από τα τέλη του 2014 το χρέος των πολιτών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκε κατά 60%.
Ο αριθμός των πολιτών που χρωστούν στις εφορίες υπερβαίνει πλέον τα 4,3 εκατομμύρια, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπέρασαν τα 103 δισ. ευρώ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν πάνω από δυόμισι φορές και εκτινάχθηκαν από τα 13,7 δισ. το 2014, σε 34,3 δισ. στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018.
Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί πολλαπλασιάζονται: έχουν πραγματοποιηθεί 4,85 εκατομμύρια κατασχέσεις, σε πάνω από 1,1 εκατομμύρια πολίτες και ο αριθμός αυτός διαρκώς αυξάνεται.

Χιλιάδες συμπολίτες μας παραμένουν σήμερα σε καθεστώς παρατεταμένης ανασφάλειας χωρίς να γνωρίζουν πότε και με ποιον, τελικά, τρόπο θα ρυθμιστεί η αποπληρωμή των οφειλών τους, αλλά και πώς τελικά θα διασώσουν την κύρια κατοικία τους. 

Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα πλήρες και ρεαλιστικό σχέδιο για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης που έχει εγκλωβίσει στα χρέη εκατομμύρια Έλληνες και υπονομεύει κάθε προοπτικής ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Γι’ αυτό αμέσως μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση θα αναλάβουμε τις εξής πρωτοβουλίες:

α) Για τα νοικοκυριά

Οι παλιές οφειλές όσων χρωστούν στην εφορία με πρώτες τις οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ -δηλαδή 4 στους 5 οφειλέτες- θα ρυθμιστούν άμεσα με μία ρηξικέλευθη πρόταση που αφενός θα δώσει λύση σε εκατομμύρια πολίτες και αφετέρου θα αυξήσει τις εισπράξεις για το κράτος: Οι οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν με μια νέα ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ το μήνα, σε συμφωνία με τους δανειστές.

Άμεσες διευκολύνσεις θα υπάρξουν και για τις 130.000 οικογένειες που βρίσκονται σε ομηρία περιμένοντας τη ρύθμιση των χρεών τους με βάση το νόμο Κατσέλη:

Oι εκκρεμείς υποθέσεις θα χωριστούν σε 3 βασικές κατηγορίες:
οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία
οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους
οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους.

Οι υποθέσεις της τρίτης κατηγορίας θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα καθώς σε αυτήν, κατά κύριο λόγο, βρίσκονται οι περισσότεροι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα υπάρξει άμεση ενίσχυση των Ειρηνοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) με Ειρηνοδίκες από γειτονικές περιοχές όπου δεν υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας.

β) Για τις επιχειρήσεις

Από τις 400.000 επιχειρήσεις που έχουν οφειλές, μόλις 900 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα κατάφεραν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τον πολυδιαφημισμένο εξωδικαστικό μηχανισμό της κυβέρνησης, γεγονός που αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία του.

Θα εφαρμόσουμε μία απλοποιημένη και αυτόματη εξωδικαστική επίλυση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για χρέη σε τράπεζες και δημόσιο.

Η λύση αυτή είναι εξαιρετικά απλή καθώς δεν υποχρεώνει τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες να υποβάλλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά, δεν απαιτεί την υποχρεωτική συνδρομή διαμεσολαβητή και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχει δικαστική εμπλοκή. Η προτεινόμενη αναδιάρθρωση των χρεών θα προκύπτει με βάση την πραγματική οικονομική κατάσταση κάθε επιχείρησης και τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών της.

Η διαδικασία ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας και η εξόφληση των πιστωτών θα ολοκληρώνεται εντός 24 μηνών. Και με την παρέλευση τριετίας από την πτώχευση θα απαλλάσσεται ο οφειλέτης από όλα τα χρέη του, εκτός εάν εν τω μεταξύ έχει διαπιστωθεί δόλος κατά την πτώχευση. Και αυτό για να μπορεί να επανέλθει ταχύτερα στην οικονομική δραστηριότητα.

«Λευκό μητρώο»

Εξυπακούεται, τέλος, ότι το σχέδιο της Ν.Δ. θα πριμοδοτήσει τους συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες για τους οποίους θα δημιουργηθεί το «λευκό μητρώο». Όσοι υπαχθούν σε αυτό θα έχουν ακόμη πιο ευνοϊκή μεταχείριση.
Με τις προτάσεις της η Ν.Δ. δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έπεσαν τα χρόνια της κρίσης να ξανασηκωθούν και στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί βιώσιμα και δυναμικά. Έχουμε το σχέδιο. Και είμαστε έτοιμοι να πάμε την Ελλάδα μπροστά.

ΣΧΟΛΙΑ (41)

ΕΛΛΗΝ

μας δουλευει αυτος;;;; τι μεχρι 3000;;;;; ολες οι παρανομες χρεωσεις του οαεε ποτε θα διαγραφτουν;;;; για ιφ καλυψη που δεν παρειχε ενω την χρεωνε;;; για παρανομες χρεωσεις πανω απτην φοροδοτικη ικανοτητα του κοσμου;;;; εδω τα δεχεται δημοσιως ο συριζα πια και μιλανε για επανυπολογισμους (βεβαια οτι εχουν πει αυτοι μεχρι τωρα ειναι ψεματα οποτε αν δεν το κανουν ΤΩΡΑ μας δουλευουν κ αυτοι ΠΑΛΙ), αλλα ο κυριακος να μας κοροιδευει ετσι δεν το περιμενα...

νικος ραν

ΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ Σ.Υ.Γ.Κ.Ε.Κ.Ρ.Ι.Μ.Ε.Ν.Α. τι θα γινει με τον ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ στις ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ χρεωσεις του ΟΑΕΕ!!! Δηλαδη: 1. ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ & ΤΟΚΩΝ, ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΛΠ για τα χρονια/μηνες που ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΑΜΕΙΑ (ΠΧ ΙΚΑ) ΚΑΙ Η.Τ.Α.Ν. ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΕΚΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ενω οι ΛΗΣΤΕΣ στον οαεε χρεωναν μονοι τους ποσα χωρις να παρεχουν ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΙΠΟΤΑ! ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ!!... 2. ΕΠΑΝΥΠΛΟΓΙΣΜΟΣ των ΑΦΘΑΙΡΕΤΩΝ "κλασεων" ασφαλισης ΒΑΣΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΕΤΟΣ ΑΠΟ 1/2009 ΕΩΣ 31/2016, 3. ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ Ι/Φ ΚΑΛΥΨΗΣ που ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ο οαεε στερουσε απο ολους τους, ΔΗΘΕΝ, "οφειλετες" (παρανομων, βασει ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ποσων, και για υπηρεσιες που ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΑΡΕΙΧΑΝ!), 4. ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ, ΕΠΑΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ, ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ (ΘΕΣΕΙΣ 1, 2 ΚΑΙ 3 ΠΑΡΑΠΑΝΩ), ΘΑ ΜΕΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΠΑΝΥΟΛΟΓΙΣΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ - ΑΝΕΥ ΤΟΚΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΛΠ Φ.Υ.Σ.Ι.Κ.Α. ΓΙΑ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ!!!. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Μ.Ο.Ν.Ο. ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ, ΚΑΙ Τ.Ι.Π.Ο.Τ.Α. Α.Λ.Λ.Ο.!!! Ο,ΤΙ ΑΛΛΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΕΣΥ Η' Ο ΑΛΕΚΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, "ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΩΣΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΠΟΣΑ, ΠΕΡΑΝ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΣΟΥ, ΣΤΑ ΤΟΚΙΣΑΝ ΚΙΟΛΑΣ, ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΟΥ ΠΑΡΕΙΧΑΝ, ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΑΝΥΣΥΧΕΙΣ ΤΥΧΕΡΑΚΙΑ, ΘΑ ΣΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ 120 ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ Κ ΦΟΡΟΥΣ ΣΟΥ"!!!!! ΔΕΝ λεω πως αυτο σκοπευεις να κανεις αλλα μεχρι τωρα ολο τετοιες κομπινες κανουν και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΗΣΤΡΙΚΟΥ ΟΑΕΕ!!!! Γιαυτο οταν γραφεις για "διαγραφες" να εισαι ΠΟΛΥ πιο συγκεκριμενος επειδη ετσι ελεγαν ολοι μεχρι τωρα και μετα βλεπαμε ΟΛΟΙ πως απλα μας ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ!!

Γιώργος

Σε 120 δόσεις θα πληρώσεις κύριε Μητσοτάκη τα δάνεια της ΝΔ?

Κούλης

Που να τα βρω ρεεε, με δουλεύεις ;

Αα..τωρα μας υποχρεωσες....

Ευχαριστουμε πολυχρονεμενε μας πασια ,μετα 7 χρονια τοκους που διπλασιασαν το ( χρεος) μας ,και για σδυναμια η απροθυμια καταβολης φορων ανω του 70% στο κρατικοδιαιτο τερας .Εγω θα περιμενω τον Σαμαρα που ελεγε μαξιμουμ οικογενειακος φορος 25% ! Ουχαχαχα....Που θα πατε ρε ζαγαρια να κρυφτειτε στο τελος να δω που θα πατε ;

Ευρωλαγνος

Μπράβο στο Κούλη.Πανταω σοβαρος πάντα ουσιώδης.Εχει τη ψήφο μου και αυτός.

Αστραπόγιαννος

Φεύγουν οι ψεύτες, έρχονται οι κλέφτες !!! Μια ζωή τά ίδια !!!

Λογιστής

Βγάζουμε 150 €το μήνα,μας βάζετε φόρους 2.500 €. κάθε χρόνο, και μου λες να κάνω ρύθμιση, αντί να μας δώσετε ένα επίδομα επιβίωσης και να τα διαγράψετε όλα τα χαράτσια τά αντισυνταγματικα ??? Άσε μας ρε Κούλη !!

Kanenas

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος? Περί διαγραφής (όπως επί επταετίας και κατόπιν του δημοψηφίσματος) δεν πάει η σκέψη σας? Ανακεφαλαίωση τραπεζών έγινε 3 φορές, αναπροσαρμογή του εισοδήματος πότε έγινε? Θέλουμε ηγέτες και όχι υπαλλήλους τραπεζ(ιτ)ών.

Πόπη

Κούληηηη, ποιον νομίζεις ότι κοροϊδεύεις ;

Εσείς στην ΝΔ πρώτα δώστε τα 220.000.000 ευρώ που χρωστάτε

Εδώ δεν μπορείτε να νοικοκυρέψετε το σπίτι σας θέλετε να νοικοκυρέψετε την Ελλάδα!!!;;;;;;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eukleidis-tsakalotos-eurogroup

Κόντρα  στην καλυψη που παρείχε ο Αλέξης Τσίπρας στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας,  ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η στάση του Παύλου Πολάκη δεν έχει σχέση με την... Αριστερά - Δείτε τι έγραψε ο Τσακαλώτος στο Facebook

8
4776857__1_

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε «το λιγότερο απαράδεκτο» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός καλύπτει τον αναπληρωτή υπουργό για την επίθεση στον Κυμπουρόπουλο «ενώ κορυφαία στελέχη του βγαίνουν και καταδικάζουν τον κ. Πολάκη»