Έρχονται 120 δόσεις για Ταμεία και Εφορία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
tsakalotos_main01

Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας για να μην υπαχθούν οι «μόνιμοι μπαταχτσήδες» - Το θέλει και η Ν.Δ.

Σχέδιο για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις επεξεργάζεται με εντατικούς ρυθμούς η κυβέρνηση, με στόχο να το θέσει σε εφαρμογή τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο. Το ζήτημα έχει τεθεί στις διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», δεν είναι αρνητικοί απέναντι στο ελληνικό αίτημα, υπό την προϋπόθεση ότι η νέα ρύθμιση δεν θα δημιουργήσει καινούρια γενιά μπαταχτσήδων.

«Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε ένα αναλυτικό σχέδιο που θα διασφαλίζει ότι η ρύθμιση θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, χωρίς να επαναληφθεί το φαινόμενο της πρόσκαιρης ένταξης μόνο και μόνο για να αποφευχθούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι τεχνοκράτες των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι να καλυφθούν από τη νέα ρύθμιση όσοι δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με έμφαση στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τις βιώσιμες επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν την προϋπόθεση του εξωδικαστικού για τουλάχιστον μία κερδοφόρα χρήση.

Στόχος είναι ο τελικός μέγιστος αριθμός των δόσεων να φτάσει τις 120, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν να μπει χαμηλότερα ο πήχης. Το βέβαιο είναι πως, θα υπάρξουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Επιπλέον, θα απαιτείται να είναι οι οφειλέτες συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ή να τις έχουν ρυθμίσει με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει επίσης το ελάχιστο ποσό δόσης να μην ξεπερνά τα 50 ευρώ και να δίνεται η δυνατότητα διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους των οφειλών από προσαυξήσεις, τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και πρόστιμα.

Η ανάγκη να τεθεί σε ισχύ μια καινούρια ρύθμιση 120 δόσεων αναδεικνύεται από τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με τα οποία οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 500.000 άτομα (από 3.801.967 σε 4.312.395) τον Σεπτέμβριο. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ιδιωτών προς το κράτος φούσκωσαν σε έναν μήνα κατά 1,4 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 513 εκατ. ήταν απλήρωτοι φόροι), φτάνοντας τα 7,8 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου.

120 δόσεις και ειδική ρύθμιση για μικροοφειλέτες σχεδιάζει η Ν.Δ.

Την ανάγκη να καθιερωθεί μια ενιαία ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο σε έως 120 δόσεις έχει υπογραμμίσει και η Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εγνωσμένη αδυναμία καταβολής των οφειλών τους η δυνατότητα να αρχίσουν να πληρώνουν έστω και μικρά ποσά.

Σκληρό παζάρι για τον νόμο Κατσέλη

Πιο δύσκολες είναι οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς το οποίο θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου. Το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των δανειστών και της ελληνικής πλευράς και θα πρέπει να κλείσει πριν από το τέλος του έτους, καθώς τότε λήγει η ισχύς των σχετικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη.

Το αίτημα της ελληνικής πλευράς να παραταθεί ο νόμος Κατσέλη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έχει απορριφθεί από τους δανειστές, που θεωρούν ότι τα όρια προστασίας του ισχύοντος νόμου (αντικειμενική αξία ακινήτου από 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως 280.000 ευρώ για τον έγγαμο, σε συνάρτηση με τον αριθμό των παιδιών) είναι πολύ υψηλά για τα σημερινά δεδομένα και προστατεύουν και στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τόσο οι Ευρωπαίοι (συμπεριλαμβανομένου του SSM, δηλαδή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών της Ευρωζώνης) όσο και οι ελληνικές τράπεζες θεωρούν ότι ο πήχης θα πρέπει να χαμηλώσει στις 100.000 ευρώ (αντικειμενική αξία ακινήτου για τον άγαμο), με πρόνοια μόνο για πραγματικά ευάλωτες κατηγορίες δανειοληπτών.

Στο τραπέζι βρίσκεται ως εναλλακτική λύση και το μοντέλο του προγράμματος «Εστία» το οποίο εφαρμόστηκε στην Κύπρο και προέβλεπε σημαντικό κούρεμα του στεγαστικού δανείου και επιδότηση από το κράτος του 1/3 της μηνιαίας δόσης για τα πιο αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε προχθές στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο: «Δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη. Το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήταν το κομμάτι της πρώτης κατοικίας και εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα τις παρουσιάσουμε σύντομα. Οσοι είναι εντός του νόμου Κατσέλη, στις 31-12-2018 δεν χάνουν κανένα δικαίωμα, ακόμα και μόνο η αίτηση να έχει γίνει».

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Γιώργος

Και 1120 δόσεις να βάλεις,πάλι τα τρία θα πάρεις.

Κυνηγάμε την ουρά μας....

Πότε πλέον θα σταματήσει αυτή η αηδία με τις 12...60....100 ..120 δόσεις??? Πόσες ακόμη 120 δόσεις θα δώσει η ανερμάτιστη αυτή κυβέρνηση??? Πως θα ξεχωρίσουν οι μόνιμοι μπαταχτσήδες από τους περιστασιακούς και πως ακριβώς ορίζεται η διαφορά τους?? Μήπως θα έπρεπε να δωθεί κάποιο κίνητρο και ανταμοιβή για τους συνεπείς φορολογούμενος??? Αντ' αυτού η συγκεκριμένη κυβέρνηση κατήργησε ακόμη και το 5% έκπτωση στην αποπληρωμή του φόρου με εφ' άπαξ καταβολή, σπρώχνοντας τους πάντες στις δόσεις. Ελπίζω απάντηση στα παραπάνω να δώσει η επόμενη κυβέρνηση ......

αυτός είναι καφές

Μην φοβάστε νικάμε αδέρφια 103 ημέρες και σήμερα εκτός μνημονίων υπάρχει σύνδρομο

Στάση πληρωμών τώρα...

Ρε Στουρνάρια, δεν ξέρετε ότι όλο το χρήμα το έχουν οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και των ευγενών ταμείων. ??

Μυκονιατης

Επιτέλους αυτό περιμένουμε. Χρωστάω στα ταμεία 87.000 με τις προσαυξήσεις από αρχικό κεφάλαιο ούτε 30.000.ο αλήτης Σαμαράς μας τα φόρτωσε. Μεγάλη ζημιά η ΝΔ έκανε. Κ εφορία είμαστε καθαροι

Οποτε να χαρισουμε σε ολους

50.000 ευρω για να ειμαστε ισοι. Γιατι να παρεις εσυ δανειο 30,000 με μηδενικους τοκους και οι υπολοιποι με τοκο?

@@@@

Δε ρυθμίζονται, καταργούνται !!!! Όχι στη φοροΛηστεια !!!

Ελπίδα Συριζοπουλου

Απο το προεκλογικο συνθημα κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη στο σημερινό κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη....

απίστευτος αλλά και μοναδικός

Πόσες ακόμα 120 δόσεις θα δώσεις

Τιμπερλαντ

Οι τυποι ειναι απο αλλο πλανητη. Πως θα μπουν στη ρυθμιση αν πρεπει να ειναι ενημεροι για τα τρεχοντα βρε ορνια? Αν ειχαν για τα τρεχοντα δεν θα χρωσταγαν τα προηγουμενα... μας κυβερνουν κατσαπλιαδες αεργοι τεμπεληδες που τρωνε με χρυσα κουταλια, το χειροτερο ομως ειναι οτι θα ερθουν να μας σωσουν αυτοι που κατεστρεψαν τον τοπο!

Καλά κρασιά

Τι να τις κάνεις τις 120 ή τις 200 ή τις 400 δόσεις, όταν παραμένεις άνεργος ή δουλεύεις για 480 ευρώ, και οι φόροι εξοκολουθούν να τρέχουν; Από που να τις πληρώσεις; Να δανείζεσαι απ' όπου βρεις για να φας ή για να πληρώνεις φόρους; Στάχτη στα μάτια, όταν ξέρουν πως η μεγαλύτερη πλειψηφία αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους που τρέχουν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης